» Blog » Junghans

Junghans Meister Chronoscope – dokonalost par excellence

Tagy: Recenze | Junghans | Pánské | Tradiční

Igor Kratochvíl | 14.8.2023 | 7 MIN | 2x komentář

Jsou hodinky, které potřebují k zaujetí pozornosti krásný příběh, roli ve filmu a někdy i astronomickou cenu. A pak jsou takové, které stačí spatřit a láska je na světě: Junghans Meister Chronoscope. Hodinky z tradiční německé dílny Junghans dokáží učarovat svou pověstnou kvalitou či dokonale vybroušeným smyslem pro minimalistický design. Důvodů, proč se rozhodnout právě pro ně, je však mnohem více...

Hned na počátku se přiznám, že německý smysl pro pečlivost a pořádek je mi velmi blízký. Mám rád německé výrobky, jejich jednoduchost, nadčasovost i spolehlivost, ale současně ctím smysl pro spravedlnost, takže právě proto jsem se zařekl, že hodinkám Junghans Meister Chronoscope kompromisy nedaruji.

Design aus Bauhaus? Das Beste!

Design a materiály hrály a hrají při výběru nových hodinek bezesporu jednu z nejzásadnějších rolí. Toho si byli hodinářští mistři ve firmě Junghans vždy dobře vědomi, a proto není náhodou, že spolupráce s elitní německou školou designu Bauhaus se na jejich modelech výrazně podepsala.

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

Model Meister Chronoscope je balzámem pro oči prakticky v každém detailu. Již výběr samotné barevné kombinace je promyšlený a unikátní. Zelená na ciferníku, která si pohrává s tóny smaragdu, petroleje a jehličí, skvěle harmonizuje s pískově žlutým řemínkem, jež nápadně připomíná kůži saharského velblouda. Zde se ale nenechte zmýlit! Nepřehlédnutelným detailem na řemínku jsou totiž jakási „očka", která se v různých velikostech objevují po celé ploše v zajímavé nepravidelnosti.

Už na prvních produktových fotografiích jsem byl tímto detailem nadšen a těšil jsem se, až ho budu moci podrobně prozkoumat ve skutečnosti. Tento fenomenální prvek má na svědomí pštrosí kůže, z níž je řemínek vyroben. Tato kůže je skvěle měkká a flexibilní, což oceníte při nasazování řemínku na ruku, ale i během celodenního nošení. Řemínek díky měkkosti nemá tendence k lámání se, a případné drobné prasklinky se ihned ztratí v jeho původní struktuře.

Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v

Za drobný praktický handicap lze považovat snad jen světlou barvu řemínku, musíte počítat s barevnou odchylkou při sebemenším setkání s vlhkostí. Klasická ocelová spona, kterou je řemínek vybaven, se pyšní pouze logem výrobce, nic výjimečného zde nehledejte. Rozhodnete-li se pro výměnu původního řemínku, zaměřte se na šířku 21 mm, právě taková je totiž rozteč mezi minimalisticky zaoblenými nožkami.

Německý rytíř v krásném brnění

Průměr kulatého pouzdra z nerezové leštěné oceli je 40,7 mm a celkovému konceptu hodinek sluší. Současně se nebojím tvrdit, že jde o promyšleně zvolený rozměr, který sedne většině mužských zápěstí. Tloušťka pouzdra je znatelná, činí celých 13,9 mm. Tuto míru však designéři rafinovaně opticky zmenšili výrazně zakulaceným tvarem dýnka, takže hodinky nepůsobí nijak masivně. Ano, i zde je možné rozeznat jasný rukopis školy Bauhaus. Přijatelná je i celková hmotnost hodinek, která se zastavila na 73 gramech.

Dýnko je šroubovatelné (nikoli šroubovací, ale s pěti šroubky) a k mé nesmírné radosti průhledné. Okénko, které majiteli dovolí kochat se pohledem na krásně zpracovaný stojek, má průměr 23 mm, je kryto safírovým sklíčkem a připomíná okno slavné ponorky Nautilus. Toto oko do hlubin srdce hodinek je lemováno informacemi o materiálech pouzdra i sklíček, sériovým číslem hodinek, značkou a podstatnou informací o vodotěsnosti. Ta je garantována hodnotou 5 barů, tedy 50 metrů, hodinky tedy "přežijí" bez újmy mytí rukou, déšť či sprchu.

Pozornosti neuniknou dvě perfektně a čistě zpracovaná tlačítka i korunka, která se spolu s tlačítky zabydlela na notoricky známém pravém křídle. Zatímco logem Junghans signovaná korunka působí poměrně obyčejně, tlačítka na druhé a čtvrté hodině jsou designérskou lahůdkou. Svou pozornost jsem nedokázal odtrhnout od zdánlivě prostě působících oválů zakončených ostrými, avšak precizně opracovanými hranami, kterých je radost se dotýkat.

Na reakci tlačítek při stisku jsem si přesto musel chvíli zvykat. Mám rád zcela plynulou odezvu, zde je měkký chod zhruba v polovině stisku narušen mírným odporem a cvaknutím. Vnímám to jako aretaci a záměrnou pojistku proti náhodnému zmáčknutí, vůbec bych se však nezlobil, kdyby si výrobce tento detail odpustil.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf
25.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

Z korunky mám ty nejlepší dojmy. Její šířka, průměr i vroubkování garantují velmi jisté ovládání, k čemuž bezesporu přispívá i poměrně tužší manipulace při vysouvání, otáčení i zajištění. To u korunek všeobecně vítám, nemám rád, když musím vynaložit nadmíru soustředění a trpělivosti k tomu, abych si byl skutečně jistý, ve které pozici se korunka nachází, natož když omylem nastavím jinou hodnotu, než jsem původně požadoval. Tento nešvar u modelu Meister Chronoscope nehrozí.

Pohled do zelených očí neomrzí

Ciferník je okouzlující, a to doslova. Jeho magicky zelená barva je zdůrazněna prostřednictvím sunburst efektu, kterým se chlubí nejen hlavní číselník, ale i drobnější subciferníky chronografu. Jejich citlivé začlenění do hlavního ciferníku mají na svědomí perfektně jemné a ladné zábrusy, díky nimž do sebe vše doslova zapadá. V jednom z subčíselníků si svou pozici našla i drobná mimostředová sekundovka, která pilně rotuje plynulým a téměř nepostřehnutelným pohybem.

Subčíselníky jsou také jediným místem, kde narazíte na drobnou typografii indexů. Indexy hlavního ciferníku tvoří pouze tenké, snad ani ne milimetr dlouhé rysky, jejichž pravidelnost střídají delší vlasové linie na pozicích pětiminutových indexů a opět jen o něco málo širší indexy střežící kvartály. Při pohledu na tuto krásnou kompozici jemnosti se nemohu ubránit vzpomínkám na dědečkovy diplomatky od značky Prim.

U indexu třetí hodiny si našly své tradiční sídlo i komplikace, které jsou hned dvě – zkratka dne v týdnu (u testovaného modelu v angličtině) a datum. K překlopení data potřebují hodinky necelých deset minut okolo půlnoci, změna názvu dne si vyžádá zhruba půlhodinku, takže obavy ze zdlouhavého procesu zde určitě nejsou na místě.

Nad komplikacemi se nachází plnohodnotné logo Junghans (tedy včetně krásné hvězdičky s vepsaným a takřka neviditelným písmenem „J") a pod nimi pak jméno modelu „Chronoscope". Oba tyto prvky jsou naprosto přesně slícovány s šířkou okének komplikací, další důkaz perfektního německého inženýrství a smyslu pro maximální detail. Text na číselníku také hrdě hlásá "Made in Germany".

O typu použitých ruček bychom mohli vést dlouhé a jistě příjemné polemiky. Jsou to alfy nebo snad lance? Ať už by naše dohady dopadly jakkoliv, určitě bychom se shodli, že jde o ručky dlouhé, štíhlé a na samotných koncích do ztracena se zužující. Díky svým ladným tvarům a stříbrné barvě dodávají hodinkám vysoce společenský punc. Oběma ručkám pak sekunduje vlasová vteřinovka chronografu, vyzdobená drobnou kapkou na svém konci, respektive začátku.

Při pohledu na ručky si nelze nepovšimnout i odvážné kombinace zlaté, kterou se naopak pyšní miniaturní ručky subčíselníků.

Při pohledu na ručky si nelze nepovšimnout i odvážné kombinace zlaté, kterou se naopak pyšní miniaturní ručky subčíselníků.

Obě hlavní ručky disponují tenkou linkou luminiscenční vrstvy, sahající zhruba do tří pětin jejich délky. Přestože je luminiscence velmi minimalisticky pojata, a krom těchto dvou míst ji nikde jinde na hodinkách nenajdete, vypadá skvěle a informaci o aktuálním čase sdělí spolehlivě i v naprosté tmě.

Celou tuto oku lahodící podívanou kryje a chrání výrazně zaoblené safírové sklíčko, svým tvarem perfektně ladící s konzervativním image hodinek. Sklíčko je vybavenou oboustrannou antireflexní vrstvou, která se povedla. Hodinky se na pohled lesknou jako krásný šperk, informaci o čase však díky vrstvám vždy s přehledem zaregistrujete.

Příjemně přesné vibrace

Uvnitř hodinek pracuje s trpělivou přesností automatický strojek s ručním nátahem, který má označení J880.1 a jehož původ míří k osvědčenému a kvalitnímu švýcarskému mechanismu ETA Valjoux 7750. Ten hodináři v Schrambergu pouze modifikovali a pokřtili po svém. O kvalitním dílenském zpracování se lze přesvědčit už při pohledu na strojek přes dříve zmíněný průzor v dýnku, díky kterému zaujmou především detaily v podobě modřených šroubků.

Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů
7.6.2023 - Agáta Vřeská
Valjoux 7750. Teda ETA. Nebo...? Příběh jednoho z nejslavnějších automatických chronografů

Mechanismus je vybaven celkem pětadvaceti drahokamy (dnes samozřejmě syntetickými) a zvládne 28 800 polokmitů za hodinu, což lze považovat za standardní výsadu moderních automatů. Pokud byly hodinky v naprosto klidovém stavu, rovnala se denní odchylka přesnosti u testovaného kusu zhruba 10 vteřinám, toto číslo však markantně klesá v případě intenzivního nošení.

Osobně mám velkou radost, že se v hodinářské branži většinou nelže, jde-li o hodnoty výdrže strojků. Výrobce uvádí rezervu trvající 48 hodin, dostat se na 52 je u modelu Meister Chronoscope hračkou, při každodenním užívání hodinek se tedy lze spolehnout na stálý chod bez zádrhelu.

Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost
29.6.2023 - Patrik Zdvíhal
Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost

Zajímavostí je poctivý rotor strojku, respektive kinetická energie, kterou je schopen vyvinout během svého pohybu. Nejednou během dne tak pocítíte na zápěstí zvláštní a alespoň z mého úhlu pohledu velmi příjemné vibrace, které vás ujistí, že váš spolehlivý ukazatel času je stále na svém místě a v pořádku.

Společník každého, přítel každého

Tak praví staré známé německé přísloví, které jsem si lehce upravil, a hodinkám Junghans Meister Chronoscope patří právem. Někdo by sice mohl namítat, že velmi originální barevná kombinace nebude vždy ladit s každým outfitem, ale opak je pravdou. Hodinky buď perfektně zapadnou do celkového konceptu společenského oděvu, nebo naopak velmi příjemně a až provokativně poutají pozornost.

Obavy bych měl snad jen o řemínek v případě, že bych nedokázal odolat vodním radovánkám, i to se však dá vyřešit řemínkem náhradním. Meister Chronoscop bezpochyby zaujme čistým německým designem, seriózním výrazem a svého majitele potěší kvalitními materiály, perfektním zpracováním i spolehlivostí.

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 261 dny, reagovat
Neviem či správne chápem: čiže sekundovky sú dve? Na fotke to nevyzerá že by boli v zhodnej polohe. Ináč tá luminiscencia bez jediného prvku na ciferníku... neviem.
Agáta Vřeskápřed 260 dny
Sekundové ručky jsou v klasickém stylu. Jedna pro sekundy hlavního času, jedna pro sekundy stopovaného času. Další malé ručky jsou pro sčítání minut a hodin stopovaného času.

Hodinky zmíněné v článku