» Blog » Junghans

Junghans Meister Mega 58/4803.44 recenze – Nadčasová retro preciznost

Tagy: Recenze | Junghans | Pánské | Klasické

Patrik Zdvíhal | 29.6.2023 | 4 MIN | 4x komentář

Již téměř 100 let představuje německá stálice Junghans řadu zvanou Meister. Jak název napovídá, můžeme pod označením najít precizně zpracované hodinky, zaměřené na detail a přesnost. Všem známá německá preciznost byla uplatněna i na dnešním modelu s označením Junghans Meister Mega 58/4803.44. Za přiměřený obnos tak nedostanete jen obyčejného mistra, ale Mega mistra.

Mistr v podání mistra Zieglera

Vraťme se v čase do 30. let minulého století. Na počátku všeho stál Anton Ziegler. Hodinářský architekt, jak mu bylo přezdíváno, měl na starost design Meister řady až do 60. let. Jeho rukopis však přetrvává i nadále.

Rovnoměrné proporce a vysoký stupeň kvality, kde šlo především o perfektní vyváženost číselníků. Dle jeho vlastních slov, „atraktivní hodinky lze vyrobit pouze tehdy, když je interakce mezi částmi číselníku dokonalá“. (Tento slogan by mělo mít Seiko vyryto na budově, kde se schází kontroloři kvality :).)

Pozadu však nezůstával ani obsah hodinek. Do řady Meister byly dodávány jen ty nejlepší a nejpřesnější kalibry té doby. I díky své přesnosti a neustálému vývoji si Junghans připisují na konto prvenství v podobě rádiem řízených strojků. Ostatně, pokud si vás vybere německá letka Bundeswehr jako dodavatele hodinek, o něčem to svědčí. Historie Junghans je opravdu bohatá.

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

Reborn ve velkém stylu

Proč ji tedy neoživit, když byla řada Meister natolik osvědčena a oblíbena v minulosti.  V roce 2011 dochází ke znovuzrození mistrovské linie. Respekt k historii s nádechem dnešní doby. Zachování luxusu dob minulých s high-end prvky současnosti. Prostě nadčasová retro preciznost. Neznalé oko by ani nenapadlo, že tyto hodinky vám samy nastaví čas a jako bonus k tomu můžete využít mobilní aplikaci.

Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál
15.2.2021 - Radim Krčmář
Návod: Jak zesílit signál přes appku, když rádiem řízené hodinky ne a ne přijmout signál

Jednoduchá složitost

Hodinky jako po dědovi, ovšem děda by s nimi neuměl. Mistry pohání přesný in-house strojek J101.65, a přestože je řízen rádiem, zde přichází lehký zádrhel pro neznalé. Pokud máte rádiovky v ruce poprvé, chce to vzít surf a trochu se projet na vlnách Googlu.

Řízení strojku je multifrekvenční a signál je tak zachycen z pěti rádiových vysílačů, které jsou rozmístěné po světě (záleží, kde se zrovna nacházíte). Žádné obavy, pokud budete mimo dosah signálu, Meister Mega pracuje s přesností až +/- 8 s za rok. Díky věčnému kalendáři se nemusíte o nic starat až do roku 2400.

Atomově přesné rádiem řízené hodinky
21.3.2018 - Petr Borovec
Atomově přesné rádiem řízené hodinky

Sekundová ručka vykonává dva údery za vteřinu (velice lahodící zvuk po přiložení k uchu) a působí skoro až mechanickým dojmem. Pokud jako já trpíte fobií, že u quartzu ručka přesně nedopadá na indexy, zde můžete tuto obavu zahodit.

Ručka se díky technologii ITC sama vyrovnává a to až 1440 krát za den. Žádnou nesrovnalost tak nejsme ani schopni odhalit. Jak rafinované, že? Minutová ručka pak skáče po celých minutách (indexech) a stejně jako sekundová, má zaoblenou špičku, aby nepřekážela klenutému safírovému sklíčku s antireflexní úpravou. Minutová a hodinová alfa ručka je pokryta proužkem luminiscence. Perfektní detail, který nijak nenarušuje koncept hodinek.

Číselník lze těžko popsat slovy. Můžeme spatřit krásný kontrast odstínů, dle úhlu pohledu. Od černé, přes šedou, až po hnědou hru barev. Opět hodinky, které se musí vidět a na fotkách si své kouzlo schovávají. Velice odvážně zde Junghans přišel se zobrazením kontinentů ve spodní části číselníku.

Lehce totiž můžete balancovat mezi kolotočářskou okázalostí a decentním prvkem, který definuje váš výrobek. Zde se samozřejmě bavíme o druhé variantě a jsem za to velmi rád. Na mapce lze spatřit rozložení všech vysílačů. Pokud jste dobrodruzi, můžete v klidu procestovat celý svět a zkoušet dosah signálu.

Quartzové hodinky většinou mají ocelová dýnka. Ono taky není moc co pozorovat. I zde jde firma svou vlastní cestou a dává průhled na strojek. Lze se tak pokochat pohledem na obvody a baterii. Celé to pak působí dojmem, že na ruce máte místo hodinek malý počítač (což je tak trochu pravda). Dávám palec nahoru.

Na korunce se hrdě nese vygravírované logo firmy. Velice hezký detail. Oproti předchozím Meister modelům dostanete o 20 m vyšší voděodolnost (a safírové sklo). Ve skutečnosti se tedy jedná o 50 m, takže nějakou tu bazénovou opalovačku s přehledem zvládnou, pod vodou bych je však zbytečně netrápil.

Hodinky jsou dodávány na ocelovém náramku s motýlkovou sponou. Jedná se o takový super engineer náramek, který trochu působí shark dojmem. Díky tomu je velice pohodlný a ohebný. Jelikož jsou nožky hodinek v rozpětí 20 mm, máte zde plno možností si vyhrát, pokud by vám ocel nevyhovovala. Za mě by své zastoupení našel určitě kožený nato, či bund strap na podložce. Díky proporcím pouzdra by nějaký ten milimetr navíc pod hodinkami vůbec nevadil.

Verdikt

Jako milovník všech možných tool potápek a pilotek jsem moc neočekával. Jak jsem se spletl! Pokud nechám styl a osobní preference stranou, za cca 30 tisíc korun zde dostanete naprosto peckovní hodinky. Jasně, zatloukat hřebíky s nimi nebudete, ale od toho ani hodinky nejsou.

Hodinky jsou od toho, aby ukazovaly čas, aby se líbily a vzbuzovaly emoce. A to zde dostanete v naprosto vrchovaté míře. Přesněji už to snad ani nejde a pokud vykouknou zpod rukávu košile, rozjedou konverzaci rychleji než nějaké scuby. Tohle se „mladému Hansovi“ velice povedlo. Na to vemte jed!

Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill
11.1.2023 - Agáta Vřeská
Fotogalerie a průvodce řadou Junghans Max Bill

Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v
14.12.2022 - Vojtěch Höhe
Junghans Max Bill Chronoscope recenze – Jako z doby, kdy se hodinky navrhovaly s tužkou v

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 308 dny, reagovat
Keď pominiete štýl a osobné preferencie, veľa dôvodov už vlastne nezostane :) Za 30K by sa našli 3-4 slušné japonské automaty, takže za mňa toto ani náhodou. Na čo slúži to tlačidlo zboku pri 4ke?
Patrikpřed 308 dny
Tlačítko slouží k resetu vteřinovky na osmou pozici, aby hodinky mohly přijmout signál. Také jsem milovník Japonska celkově, křivých armováků atd. ale každý má jiný vkus. Za mě jsou to skvělé byznys hodinky :)
Marekpřed 308 dny, reagovat
OK dík za vysvetlenie. Vizáž je ozaj decentná až neutrálna až na pár detailov, a nepodozrieval som ich že nie sú čisto mechanické - dík za článok.
Patrikpřed 307 dny
Děkuji za feedback!

Hodinky zmíněné v článku