Alarm – Jak funguje "cvrček" v mechanických hodinkách?

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 16.2.2024 | 7 MIN | 1x komentář

Žijeme v době mobilobudíkové. Mobil nás nejen ráno budí, ale upozorňuje nás třeba, abychom před odchodem na něco nezapomněli, dali si léky a některé z nás dokonce na to, abychom se napili. "Opravdový" budík už většinou vídáme stát jen na babiččině nočním stolku. Přežitek. A co by měl teprve říkat budík na mechanických hodinkách? Je zvláštní, že v hodinkovém světě platí spíše, že čím více neužitečná komplikace je, tím přitažlivější libůstkou se stává. Jaká je historie alarmu na mechanických hodinkách, jak vlastně funguje a jak s tím vším souvisí cvrčci?

Komplikace alarmu – co přesně to znamená?

Alarm neboli budík – nastavíte požadovaný čas a hodinky vás na něj později upozorní zvukovým signálem... Jak jednoduché, že? A platí to i pro mechanické hodinky, u kterých se však alarm řadí k jedné z tzv. komplikací.

Termínu komplikace se ale netřeba děsit. V podstatě se jedná o jakýkoli funkční prvek na mechanických hodinkách, který je nad rámec zobrazování času.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Komplikace mohou být jednodušší a často se vyskytující, jako třeba datum nebo automatický nátah, nebo naopak ohromně komplikované a vzácné (např. Tourbillon). Ty si vyslouží většinou jen luxusní hodinky na úrovni "Haute Horologie", vysoké hodinařiny.

Hodinky Greubel Forsey s GMT a Tourbillonem.

Hodinky Greubel Forsey s GMT a Tourbillonem. Zdroj: deployant.com

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

Alarm se řadí do takového pomyslného středu. Není to zrovna častá komplikace. Ze své podstaty je velmi praktická, ovšem ne pro moderního člověka. A složitá je... No, ani málo, ani moc. Zjednodušeně jde o gong a kladívko. A nezjednodušená verze?

Hodinky  Jaeger-LeCoultre Memovox, Cal.825. Zdroj: www.hodinkee.com

Hodinky Jaeger-LeCoultre Memovox s alarmem, Cal.825. Zdroj: www.hodinkee.com

Jak alarm na mechanických hodinkách funguje?

Tato komplikace umožňuje jednoduše nastavit čas, ve který chcete, aby alarm zazvonil. A jak už to v hodinařině bývá, za posledních sto let se vyvinulo mnoho verzí a forem, od základních po velmi komplikované a pokročilé. Existují dokonce alarmy, u nichž lze naplánovat spuštění na měsíc dopředu (a vyžaduje tedy propojení s kalendářem).

My se však budeme věnovat té nejčastější a nejzákladnější podobě. Ta obsahuje dva oddělené perovníky, přičemž pero jednoho z nich pohání ručky hlavního času, zatímco druhé uchovává energii pro komplikaci alarmu.

Caliber 956AA u JLC Polaris Memovox:

Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět
16.6.2023 - Agáta Vřeská
Jak fungují mechanické hodinky – Vše, co byste o mechanikách měli vědět

Alarm se pak nastavuje a dotahuje druhou korunkou (nebo pohybem rotoru). Samozřejmostí je pak oddělený ukazatel času alarmu (asi nejoblíbenější je vnitřní okruží a samostatná ručka pro alarm). A dost častý je také "vypínač" budíku (tlačítko) a indikátor, který nositeli ukazuje, zda je budík aktivní nebo vypnutý.

Tudor Heritage Advisor. Na 9. hodině vidíme okénko, které ukazuje, zda je budík aktivní nebo vypnutý. Zdroj: www.hodinkee.com

Tudor Heritage Advisor s alarmem. Na 9. hodině vidíme okénko, které ukazuje, zda je budík aktivní nebo vypnutý. Zdroj: www.hodinkee.com

Z podstaty zobrazování času na klasických analogových hodinkách jde alarm většinou nastavit na libovolný okamžik ve 12hodinovém intervalu. Ale opět to může být jednoduché nebo složité. Jednoduchý budík může být nastaven, aby se aktivoval například ve 4 hodiny (pokud byste chtěli půl páté, ručka budíku by měla ukazovat přesně mezi 4 a 5 – vysoká přesnost na minuty u tohoto typu není obvyklá).

Ten složitější (propojený i s kalendářem) se dá nastavit tak, aby se aktivoval například v 11:45, 13. dne příštího měsíce, přičemž dnešní den je 21. dnem aktuálního měsíce.

Všechny druhy alarmu pak mají společné to, že jakmile se protnou ručky klasického času s nastaveným časem alarmu, pero alarmu se začne uvolňovat a spustí se mechanismus, který působí na kladívko, jež spustí zběsilé kmitání a narážení do gongu. Což způsobí kýženou zvukovou signalizaci.

Zdroj: www.wornandwound.com

Kladívko na pravé straně. Zdroj: www.wornandwound.com

Alarm se dá chápat také jako taková jednodušší verze Sonnerie (Zvonkohry), vzácné, krásné a poněkud archaické komplikace, která dokáže čas signalizovat líbeznými tóny.

MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“
16.11.2023 - Jakub Pitucha
MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“

Historie – Začalo to prezidentským Cvrčkem

Budíky zná lidstvo již po tisíciletí. Bez nadsázky. Dokonce se spekuluje, že už staří Řekové dokázali sestrojit vodní hodiny, které pouštěly oblázky, zvonily na gongy a spouštěly nejrůznější jiné mechanismy vydávající hluk.

Na rozdíl od toho je mechanický budík na hodinkách, jaký známe dnes, založen na daleko jednodušší mechanice. Jako první si tuto komplikaci na náramkových hodinkách nechala patentovat švýcarská společnost Eterna v roce 1908, která celý princip postavila na již existujících kapesních hodinkách s alarmem. Ten se nastavoval pomocí otočné lunety.

Eterna Alarm Pocket watch 42203 z roku 1910.

Původní kapesní hodinky Eterna Alarm 42203 – zlatá ručka alarmu je připevněna k otočné lunetě.

Princip Eterny se však příliš neujal. Od doby, kdy se hodinky v roce 1914 začaly prodávat, se totiž přišlo na jisté uživatelské problémy. Náramkové hodinky byly na tento koncept příliš malé, zvonění alarmu pak příliš tiché a vibrace pro lidskou ruku prakticky neznatelné. Vibrace alarmu však způsobovaly nepravidelné měření času a samotný alarm také odebíral příliš mnoho energie hlavnímu mechanismu. A tak není divu, že v první polovině 20. století si náramkové hodinky s alarmem moc obliby nezískaly.

Zdroj: www.hodinkee.com

Zdroj: www.hodinkee.com

Problému alarmu v náramkových hodinkách se hodináři znovu postavili až v roce 1947. Tehdy se firmě Vulcain, švýcarské firmě z Le Locle, podařilo komplikaci zdokonalit natolik, že k výrobě hodinek s alarmem podnítila mnoho dalších hodinářských značek. A nejen to, Vulcain byl s touto technologií tak úspěšný, že většina hodinek s alarmem od té doby fungovala na stejném principu. A jak že se legendární hodinky jmenovaly? Cricket. Tedy česky – "cvrček".

Odkud se jméno vzalo, není těžké uhádnout. Zvuk, který alarm vydával, připomínal letní večery na venkově. A tentokrát šel opravdu slyšet. Cvrčka hodináři vybavili systémem dvojité zadní stěny pouzdra, z nichž jedna měla čtyři otvory, které umožňovaly únik zvuku. Regulátor byl držen na místě zámkem, aby se zabránilo vlivu vibrací alarmu, a přesnost byla vyřešena zesílením šroubů pouzdra podložkami, aby se neuvolňovaly. Alarm pak dostal samostatný perovník, který umožnil to, že hodinky mohly cvrkat podstatně déle než předchozí modely.

Poslechněte si, jak hodinky zní:

Cvrčci se staly legendou. A netrvalo dlouho, než dostaly přezdívku "prezidentské hodinky", jelikož je nosili mimo jiné američtí prezidenti Truman, Eisenhower, Nixon, Johnson a Obama.

Prezident ..

Prezident Eisenhower s hodinkami Cricket dokonce inspiroval reklamní kampaň Vulcain.

První prezidentský Cvrček patřil Trumanovi, který je obdržel darem od Asociace tiskových fotografů Bílého domu v roce 1953. Jeho nástupce, Dwight Eisenhower, hodinky Vulcain Cricket nosil dlouho předtím, než nastoupil do úřadu. Největším fanouškem Vulcainu byl prezident Johnson, který se prý "bez Cvrčka cítil jako nahý", a taky jich na 200 rozdal jako dárky svému personálu. Dostal jej také Nixon a od té doby Vulcain obdaroval vlastní verzí Cvrčka většinu prezidentů, včetně Cartera, Reagana, Clintona a Obamy.

Vulcain Cricket. Zdroj: www.hodinkee.com/

Vulcain Cricket. Zdroj: www.hodinkee.com/

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Ani Cvrčci však nebyli bez mušek. Natahování druhého perovníku vyžadovalo přičinlivost nositele a také je nebylo možné nastavit s větší přesností než jen na čtvrt hodiny.

Na počátku 50. let se tak společnost Jaeger-LeCoultre rozhodla tuto komplikaci zdokonalit a přímo konkurovat hodinkám Vulcain Cricket. Jako nástroj si k tomu v JLC vzali své hodinky Memovox a představili první alarmy s automatickým nátahem.

První Memovox Automatic používaly k natahování hlavního pera rotor po obvodu strojku, ale pero budíku se stále natahovalo ručně pomocí korunky. Jaeger-LeCoultre se však nakonec podařilo modernizovat celý mechanismus a vyrobit Memovox s celorotorovým nátahem. V řadách JLC Mevomox pak najdeme takové ikony, jako Amvox, Polaris a Deep Sea Alarm, které měly nejhlučnější alarm na trhu (musely jít slyšet i pod vodou).

Hodinky JLC Deep Sea Alarm. Zdroj: www.analogshift.com

Hodinky JLC Deep Sea Alarm, 1961. Zdroj: www.analogshift.com

Problém s přesností na čtvrt hodiny pak vyřešila až Omega v roce 1968, která do svého modelu Memomatic s pohonem Lemania dala navíc pouze jeden perovník. To samozřejmě ušetřilo místo uvnitř hodinek a taky zabránilo možnosti, že se pero spuštěním budíku "vyčerpá".

Omega Memomatic, 1969.

Omega Memomatic, 1969.

Bohužel nástup quartzových a digitálních hodinek v 70. letech 20. století měl na mechanické hodinky s alarmem (a nejen na ně) zničující vliv a dnes se tato komplikace pokládá spíše za ohrožený druh.

Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?
11.8.2023 - Eliška Měrková
Historie quartzových hodinek – Krize nebo revoluce?

Jak může z mechanického alarmu těžit i moderní člověk?

Jedním z důvodů, proč si lidé stále pořizují mechanické hodinky, je osobnější spojení mezi nositelem a hodinkami (mechanické hodinky vyžadují větší péči a častější lidskou interakci). A to stejné platí pro mechanický alarm. Jeho zvuk a vibrace toto spojení nabízejí také, svým způsobem. Představte si, že vám na ruce nebzučí každá notifikace ze smartwatche, ale jen "vycvičený" mechanický cvrček – a jen v dobu, kdy chcete vy. Váš sluha, ne váš pán.

Navíc se může jednat o trošku diskrétnější upozornění na zápěstí. Tuto myšlenku dovedl nejdál nejspíš Richard Mille, který vyvinul tichý mechanický alarm, který na požadovaný čas upozorní pouze vibrováním. Skvělá věc např. i pro (velmi bohaté) hluchoněmé.

Hodinky Richard Mille RM 62-01 Tourbillon Vibrating Alarm. Zdroj: www.watchtime.com

Hodinky Richard Mille RM 62-01 Tourbillon Vibrating Alarm. Zdroj: www.watchtime.com

A další důvod? Milovníci mechanických hodinek jsou často staromilci, kteří si lebedí v archaických libůstkách. Chcete alespoň v maličkostech, které těší, zažít pocit minulého století? Můžete odložit chytrá zařízení, vyhnout se notifikacím a věčným budíkům či upozorněním na to a ono, a spoléhejte se jen na sebe a na své mechanické hodinky. Život se možná příjemně zpomalí, nemyslíte?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Zdeněkpřed 65 dny, reagovat
Skvělý článek. Dozvěděl jsem se, že patřím do exluzivní skupiny lidí, kteří mají v hodinkách "cvrčka :-) V Klenotech se daly koupit jen za cenu o něco vyšší než běžné. Poljot.

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.