VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Chronograf

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 25.6.2021 | 6 MIN | 3x komentář

Tomu, kdo je do hodinek ponořen trochu hlouběji, chronograf nejspíše netřeba představovat. Jedná se totiž o jeden z nejpopulárnějších rysů sportovněji laděných hodinek. Ovšem není málo těch (a není to žádná ostuda), kteří se při pohledu na hodinky s chronografem ptají: "Na co jsou ty malé subčíselníky na hodinkách? A jak to, že centrální sekundová ručka netiká? K čemu slouží ta dvě tlačítka po stranách korunky?" Proto jsme se v sérii o hodinářských komplikacích rozhodli hodinkám s chronografem (neboli stopkami) věnovat podrobněji.

Články o hodinářských komplikacích:

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Hodinářské komplikace – co to znamená?

Hodinářskou komplikací je u mechanických hodinek míněna prakticky jakákoliv funkce strojku, která je "nad rámec" zobrazování času. Obecně platí, že čím více komplikací strojek má, tím složitější je jej navrhnout, vyrobit, ale také servisovat, což se samozřejmě odrazí také na ceně kompletních hodinek. Mezi nejvzácnější a nejsložitější hodinářské komplikace řadíme například tourbillon či fáze měsíce, jejichž praktičnost či využitelnost v reálném životě je spíše k diskuzi.

Existují ale také masivně rozšířené komplikace, jaké najdeme na hodinkách napříč cenovými kategoriemi. Mezi takové patří například zobrazení data či mechanismus automatického nátahu. Skutečně populární je pak komplikace chronografu (stopek).

Foto: Hodinky-365.cz

Čtyři zajímavé mechanické chronografy - Hamilton Tissot Seiko Alpina
19.7.2018 - Vojtěch Pospíšil
Čtyři zajímavé mechanické chronografy - Hamilton Tissot Seiko Alpina

Co je to chronograf, k čemu slouží a jak vypadá?

Chronograf je označení pro chronometrické hodinky, jež disponují komplikací sloužící k odměřování kratších časových úseků. Zjednodušeně řečeno, chronograf jsou stopky.

Na hodinkách s chronografem zpravidla najdeme několik subčíselníků (nejčastěji tři), které mají za úkol odečítat sekundy (případně také setiny či desetiny), minuty i hodiny, přičemž rozložení subčíselníků se pak může u jednotlivých hodinek různit.

Různé rozložení subčíselníků chronografu.

Různé rozložení subčíselníků chronografu.

U hodinek s chronografem se také často namísto velké sekundové ručky centrálního času nachází ručka stopek, která odečítá sekundy. Sekundová ručka pro hlavní čas pak běží v jednom ze subčíselníku – nejčastěji na 6. nebo 9. hodině, ale není to pravidlem.

Pro hodinky s chronografem jsou typická dvě tlačítka po stranách korunky (nejčastější podoba), kterými se stopky spouští a zastavují. Zpravidla slouží horní tlačítko ke spuštění a zastavení stopek a dolní pak k jejich vynulování (ručka stopek se přesune zpět na 12. pozici).

Tlačítka stopek po stranách korunky.

Tlačítka stopek po stranách korunky.

Jak bylo zmíněno výše, chronograf je u hodinek velice oblíbeným a také rozšířeným prvkem a najdeme jej jak na hodinkách mechanických, tak na historicky mladších hodinkách quartzových (bateriových). V případě quartzových hodinek však chronograf nazýváme funkcí, ne komplikací (termín "komplikace" se používá jen u mechanických hodinek). Zvláště u mechanických modelů se pak jedná o opravdu složitý doplněk strojku a cena takových hodinek se pak pohybuje samozřejmě znatelně výše než u levnějších quartzů.

6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky s chronografem (do 10 000 Kč)

Mechanismus strojku s chronografem (u mechanických hodinek) je poměrně komplikovaný. Při spuštění odečtu času se kolo na hřídeli sekundové ručky uvede do záběru se sekundovým kolem hodinek a vyřadí se ze záběru při zastavení odečtu. Na hřídeli ručky je nasazeno tzv. srdíčko, komponent ve tvaru srdce. Při vynulování se na srdíčko přitlačí malá kladka, která ručku navrátí do výchozí pozice.

Tři typy chronografu

Standardní jednoduchý chronograf

Standardní chronograf se na hodinkách vyskytuje nejběžněji. Je ovládán dvěma tlačítky (starší chronografy ale mohly mít jen jedno tlačítko), která umožňují jeho spuštění, zastavení a reset – tedy horním tlačítkem stopky spustíme a dalším stisknutím je zastavíme, spodním tlačítkem stopky vynulujeme a až poté můžeme stopky opětovným stisknutím spustit.

Flyback chronograf

Tzv. flyback chronograf umožňuje jediným stisknutím tlačítka stopky vynulovat a opět spustit (aniž by se stopky před vynulováním musely nejdříve zastavit). Ubydou tak výše popsané mezikroky – namísto původních tří stisknutí stačí jedno, což celý proces značně urychlí. Také proto se flyback chronograf využívá hlavně u pilotních hodinek.

Rattrapante chronograf

Hodinky s tzv. rattrapante chronografem (jinak taky split chronograf, split-second chronograf či double chronograf) jsou unikátní tím, že dokážou stopovat čas dvou různých událostí najednou – obsahují totiž dva nezávislé chronografy. Lze s nimi tak například stopovat čas dvou závodníků najednou (se spuštěním stopek se rozběhnou obě ručky chronografů – závodníci tak musí mít společný start). K měření mezičasů či časů dvou závodníků se společným startem se používá přídavné tlačítko (měření jedné ručky jím zastavíme, druhá běží dál).

Hodinky A. Lange & Söhne Double Split s rattrapante chronografem. Zdroj: https://quillandpad.com/

Hodinky A. Lange & Söhne Double Split s rattrapante chronografem (přídavné tlačítko najdeme na 9. hodině). Zdroj: https://quillandpad.com/

Zhotovení komplikace Rattrapante chronografu je ze všech uvedených typů technicky nejsložitější a uvádí se, že náročnost na jeho zhotovení je dokonce srovnatelná se samotným tourbillonem, "královskou komplikací". Proto si rattrapante oblíbily zejména ty nejprestižnější hodinářské manufaktury, jako například A. Lange & Söhne.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

Lunety a stupnice spojené s chronografem

Tachymetrická stupnice

Sportovní vizáž hodinek s chronografem velmi často doplňuje tzv. tachymetrická stupnice, která ve spojení se stopkami slouží k měření průměrné rychlosti. Jedná se o pevnou (neotočnou) stupnici s nelineárním číslováním, které přestavuje hodnoty měřené nejčastěji v km/h.

Foto: Hodinky-365.cz

Popularita tachymetrické stupnice nastala už ve 30. letech 20. století v souvislosti s automobilovými závody Grand Prix, z nichž vychází pozdější Formule 1. I proto se hodinkám s tachymetrickou stupnicí přezdívá "závodní hodinky".

Právě pro hodinky s tachymetrickou stupnicí je typické, že na místě, kde se obvykle nachází sekundová ručka běžného času, se nachází ručka stopek, která slouží jako ukazatel měřené rychlosti na tachymetrické stupnici.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Telemetrická stupnice

S hodinkami s chronografem bývá spojována také stupnice telemetrická, kterou ale na hodinkách potkáváme velmi vzácně (na rozdíl od tachymetrické stupnice). Pomocí telemetrické stupnice je možno měřit vzdálenost jakéhokoliv objektu či jevu, který lze současně vidět i slyšet – například vzdálenost bouřky, její původní uplatnění se však týkalo spíše vojenských záležitostí (podle zvuku a světelného efektu střelby z děla se například dala určit vzdálenost nepřátelské základny).

V dnešní době nemá telemetrická stupnice prakticky žádný funkční význam, a tak se jedná spíše o vintage designový prvek, který hodinkám propůjčuje úžasný nádech nostalgie.

Foto: Hodinky-365.cz

Stupnice je pevná (neotočná) s lineárním číslováním označujícím kilometry. Obdobně jako u tachymetrické stupnice je u telemetrické důležité, aby se hlavní ručka stopek nacházela na běžné pozici sekundové ručky hlavního času.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnice
21.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Telemetrická stupnice

Chronograf – jedna z nejčastějších hodinářských komplikací

Popularita chronografu nemá plně racionální vysvětlení – stopky na hodinkách se v současné éře smartphonů a chytrých zařízení v běžné praxi v podstatě nepoužívají a na hodinkách mají spíše funkci estetickou – sčítače na číselníku a tlačítka po stranách pouzdra zkrátka dávají hodinkám žádoucí sportovní vizáž a "mužné" charisma.

Foto: Hodinky-365.cz

Nezřídka se najdou i takoví, kteří si hodinky s chronografem kupují jen kvůli onomu atraktivnímu vzhledu hodinek se sportovním rušným designem, aniž by tušili, co to chronograf vlastně je a k čemu slouží... A na tom samozřejmě není nic špatného.

Bavíme-li se však o vzhledu, je třeba dbát na to, kam je sportovně laděné hodinky vhodné nosit a kam naopak nikoliv. Tak například za vcelku nepřijatelné je považováno vzít si hodinky s chronografem na opravdu formální události, které vyžadují důstojný oděv s doplňky, které nepoutají pozornost (jakožto společenské hodinky jsou daleko vhodnější modely bez přídavných funkcí a s jednoduchým číselníkem).

Hodinky s chronografem jsou považovány za sportovní. Pokud tedy dbáte na etiketu, k formálním událostem se rozhodně nehodí (podobně jako tenisky k obleku).

Hodinky s chronografem jsou považovány za sportovní. Pokud tedy dbáte na etiketu, k formálním událostem se rozhodně nehodí (podobně jako tenisky k obleku).

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

Na ležérnější či méně formální akce, do kanceláře či na denní nošení se pak hodinky s chronografem hodí perfektně.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

J. Freipřed 832 dny, reagovat
Díky za pěkný článek! Některé dnešní hodinky (quartzové) myslím mají funkci rattrapante chronografu, ale jen pomocí jedné ručičky: první zmáčknutí - ručička se rozběhne; druhé - ručička se zastaví na cílovém čase prvního závodníka; třetí - ručička poskočí o tolik, kolik času mezitím uběhlo, a běží dál; čtvrté - ručička se zastaví na cílovém čase druhého závodníka; pak se druhým tlačítkem "vynuluje" (vrátí na dvanáctku). Nemá to nějaký speciální název?
Eliška Měrkovápřed 828 dny
Dobrý den, my zase děkujeme za zajímavou otázku. Běžný mechanismus rattrapante (nebo split-second) má obvykle dvě ručky, které se po spuštění rozběhnou souběžně, přičemž se po stisknutí tlačítka jedna z nich zastaví, zatímco druhá pokračuje v měření času. Jak ale říkáte, rattrapante s jednou ručkou opravdu existuje, i když to není vůbec obvyklé. Jedná se o tzv. mono-rattrapante a přišel s ním Charles Jeanrenaud-Bovet v roce 1936. :)
Bohumil Vopršalpřed 798 dny, reagovat
Chronograf a formální události? Hmm, mám pocit, že třeba nebožtík princ Philip to až tak neřešil a svůj fullgold Patek Philippe Chronograph nosil bez ohledu na příležitost. :-)