Fáze Měsíce – Nejúchvatnější a nejzbytečnější komplikace hodinek?

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 24.3.2021 | 9 MIN | 10x komentář

Fascinace Měsícem lidstvo provází po statisíce let a snad ještě déle. Přitahuje romantiky, snílky, umělce, ale také vědce, astronomy a v neposlední řadě i hodináře. To dalo vzniknout složité komplikaci ukazatele fáze Měsíce, která se i dnes, ve 21. století, stále těší velké oblibě. Jak funguje a proč je pokládána za jednu z nejúchvatnějších a přesto nejzbytečnějších hodinkových funkcí? (Tedy samozřejmě pokud nejste vlkodlak).

"Na bílé zdě stříbrnou zář / rozlila bledá lůny tvář / však hluboko u věži je temno pouhé / neb jasna Měsíce světlá moc / uzounkým oknem u sklepení dlouhé / proletši se změní v pološerou noc." A kdo zná nazpaměť Máchův Máj, ten ví, jak je to dál.

I v dnešní době je Měsíc stále motiv romantický, mystický a pro lidstvo nekonečně fascinující. A ačkoli jsme jej za staletí podrobili zevrubným astronomickým průzkumům a dokonce se po něm i prošli, mnohá jeho tajemství nám stále zůstávají skryta. A tak nám už po tisíce let zbývá jediné, pokorně jej pozorovat zpovzdálí a reflektovat jeho obraz v pověstech, hudbě, literatuře, umění... A samozřejmě také na hodinkách.

Snoopy a Měsíc na hodinkách Omega. Zdroj: www.journal.hautehorlogerie.org

Snoopy a Měsíc na hodinkách Omega. Zdroj: www.journal.hautehorlogerie.org

Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek
12.3.2021 - Agáta Vřeská
Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Fáze Měsíce a synodický cyklus

Měsíčními fázemi nazýváme jednotlivé podoby Měsíce, které se liší dle toho, jak velká část Sluncem ozářeného Měsíce je viditelná ze Země. Tradičně rozpoznáváme čtyři hlavní fáze: Nov (čili novoluní), kdy je Měsíc k Zemi obrácen neosvětlenou stranou. Po Novu nastává První čtvrt připomínající písmeno D, kdy Měsíc jakoby "dorůstá" do třetí fáze Úplňku, ve které je jeho přivrácená strana k Zemi plně osvětlená. Po úplňku nastává Poslední čtvrť, kdy měsíc ustupuje, neboli "couvá" (jeho tvar připomíná písmeno C) zpět do první fáze novoluní.

Celý čtyřfázový cyklus, nazývaný také lunací, trvá přibližně 29 a půl dne a ačkoli existuje více druhů astronomických cyklů, jež můžeme rozlišovat, pro hodinářský svět je nejdůležitější cyklus synodický.

Synodický cyklus určuje dobu (měřenou z hlediska pozemského pozorovatele), za kterou Měsíc projde všemi fázemi, než se vrátí do stejné polohy vzhledem ke Slunci. Doba takového cyklu kolísá mezi 29,27 a 29,83 dny, z čehož dlouhodobý průměr činí 29 dní 12 hodin 44 minut 2,8 sekund (tento přesný interval si prozatím zapamatujme, je totiž pro hodináře a komplikaci fáze Měsíce velmi důležitý).

Určování fází Měsíce mělo před staletími význam zejména kvůli navigaci na moři a určování přílivu a odlivu (za úplňku a novu se efekty Měsíce a Slunce sčítají a v první a poslední čtvrti naopak odečítají, proto výška přílivu a odlivu během měsíce kolísá).

Ani působení určité mystické moci Měsíce na člověka a přírodu nebylo úplně zanedbatelné, zejména, když tomu lidé pevně věřili. Dle fází měsíce se tak řídily různé pohanské rituály, ale také světské záležitosti (fáze například určovaly, kdy je nejlepší doba pro setbu obilí, kdy je čas započít delší cesty nebo dokonce kdy je nejvhodnější doba na stříhání prvních dětských vlásků).

Několik zajímavostí: slovo „lunatik", tedy šílenec, pochází z latinského slova „luna", které popisuje nevyzpytatelné chování, které mnozí jedinci často projevují během období úplňku. Ve starověkých civilizacích se pak také věřilo, že „krvavý měsíc" je předzvěstí něčeho hrozivého. Současné studie také ukázaly, že fáze měsíce ovlivňují spánkové cykly a mnoho zvířat a organismů používá měsíční cyklus jako své "vnitřní hodiny".

Co je komplikace fáze Měsíce a jak funguje?

Komplikace je obvykle definována jako jakákoli nadstandardní funkce hodinek, ukazující cokoli jiného než hlavní čas. Většina komplikací (jako datum, den v týdnu, GMT, chronograf...) zobrazuje naprosto přesné údaje, na které se můžete v průběhu dne spolehnout a na hodinkách mají často čistě racionální uplatnění (no, o chronografu můžeme polemizovat).

Hodinky Vacheron Constantin Egérie Moon Phase. Zdroj: www.deployant.com

Hodinky Vacheron Constantin Egérie Moon Phase. Zdroj: www.deployant.com

To se ovšem nedá říci o komplikaci fáze Měsíce, která měsíční cyklus napodobuje sice věrně, ale přesto má na hodinkách platnost spíše symbolickou, estetickou a citovou. V moderní době totiž nemá žádné speciální praktické využití.

Komplikace fáze Měsíce se řadí k vůbec nejstarším hodinářským komplikacím na světě a má opravdu rozsáhlou a zajímavou historii. Než se k ní ale dostaneme, podíváme se, jak komplikace vypadá na moderních náramkových hodinkách. Tady se komplikace nejčastěji objevuje jako půlkruhová výseč napodobující siluetu zakřivení Země, ve které se v průběhu synodického cyklu pohybuje kresba (či jakékoli jiné ztvárnění) Měsíce.

Foto: Hodinky-365.cz

Tato komplikace je mnohdy designérskou výzvou. Aby ukazatel působil autenticky a aby z něj sálala požadovaná, téměř poetická atmosféra, převládá v navrhování vzhledu užití barev noční oblohy (modré, černé, zlaté a stříbrné), bohaté i decentní zdobení a neobvyklé vystupující materiály (nejzajímavější je podle mě použití měsíčního kamene upraveného do podoby Měsíce na číselníku).

Na počátku synodického cyklu (fáze Nov) se disk znázorňující Měsíc nachází skrytý za levým okrajem výseče, v průběhu cyklu pak výsečí putuje a simuluje tak přesné fáze, ve kterých se zrovna nachází Měsíc na obloze. Pro správnou funkci této komplikace bývají na otočném kole vyobrazené Měsíce dva, v pozici naproti sobě. Technicky se pohyb Měsíce konstruuje návazností na pohyb ruček hlavního času, ale často je spřažen i s funkcí data a dne v týdnu. Propojení měsíční fáze s časem je však přesnější, protože se jedná o konstantní a plynulý pohyb.

Zdroj: http://www.thejewelleryeditor.com/

Pod půlkruhovou výsečí na číselníku se nachází otočné kolo, na němž jsou zpravidla upevněny dvě kulaté plošky znázorňující měsíc. Zdroj: www.thejewelleryeditor.com

Nastavení fáze Měsíce není komplikované. Stiskněte odpovídající tlačítko, které ovládá měsíční fázi vašich hodinek, a nejprve jej nastavte na fázi úplňku, tj. dokud měsíc není přesně uprostřed výseče. Pomocí kalendáře zjistěte, kdy byl poslední úplněk. Spočítejte si, kolik dní od té doby uplynulo a stiskněte tlačítko přesně o tento počet dní. Hotovo.

Jak je komplikace přesná?

Starší mechanismy Měsíční fáze, ale také ty dnešní v cenově dostupnějších hodinkách, zaznamenávají fázi měsíce pomocí 59zubového kola postupujícího o jeden vrub každých 24 hodin. Toto ozubené kolo je propojeno s diskem, na kterém jsou zobrazeny dva Měsíce. Jeden kompletní cyklus komplikace tedy trvá 29 a půl dne (a ne 29 d, 12 hod, 44 min a 2,8 s).

I když je interval 29,5 dne pro opravdu většinu lidí přijatelně přesný, drobná odchylka od pravého času synodického cyklu způsobuje, že se fáze na hodinkách po dvou letech a 7 měsících o den zpozdí. A jak všichni víme, plemeno hodinářské není jedno z těch, které by se s takovou nepřesností jednoduše smířilo a nechalo to být.

A tak se hodináři pustili do práce na zpřesňování této komplikace a následně se podařilo vytvořit strojky, které by ukazovaly přesné měsíční fáze na následujících 122 let. Pro mnohé to byla doba vskutku dostačující, ne však pro všechny.

Luxusní německá značka A. Lange & Söhne vyvinula složitou komplikaci stojku Richard Lang Terraluna L096.1, díky kterému je přeřízení fáze měsíce nutné pouze jednou za 1058 let (kdy se interval posune o 1 den). Zajímavostí hodinek s tímto strojkem je, že Měsíc na číselníku také jednou denně dokončí oběžnou dráhu kolem disku zobrazujícího Zemi. Nádhera...

Zdroj:www.alange-soehne.com

Zdroj:www.alange-soehne.com

Ani 1058 let ale nebylo některým dost. A tak Ochs und Junior, manufaktura švýcarské rodinné firmy z La Chaux-de-Fonds, přišla na unikátní systém běžící na strojku ETA 2824-2, jenž prodloužil přesnost komplikace na hodnotu přes 3000 let.

Hodinky Och und Junior. Zdroj: www.watchprosite.com

Hodinky Ochs und Junior. Zdroj: www.watchprosite.com

Holandský Christiaan Van der Klaauw, zaměřující se původně na astronomické hodiny, preciznost povznesl na ještě vyšší úroveň, když přišel s hodinkami Real Moon Joure, které měly na číselníku 3D indikátor měsíčních fází, jenž se o den vychýlí pouze jednou za 11 000 let. Také je to zatím nejpřesnější 3D mechanická komplikace fáze Měsíce, jaká kdy byla stvořena.

Hodinky Christiaan Van Der Klaauw. Zdroj: www.klaauw.com

Hodinky Christiaan Van Der Klaauw. Zdroj: www.klaauw.com

A pokud jste si mysleli, že 11 000 už by vážně hodinářům mohlo stačit... Andreas Strehler všem vyrazil dech, když v roce 2014 vyvinul hodinky Sauterelle a Lune Perpetuelle, jejichž měsíční fáze se vychýlí pouze jednou za dva miliony let!

Zdroj: www.masterhorologer.com

Zdroj: www.masterhorologer.com

Historie observace fází Měsíce

Pozorování a zaznamenávání fází Měsíce není záležitostí několika posledních stovek let, kdy vznikaly nejkomplikovanější hodinářské vynálezy, jaké kdy lidstvo (nejspíš) spatřilo. S prvním lunárním kalendářem se setkáme už v době před 15 000 lety – archeologové jej nalezli na nástěnných malbách ve francouzské jeskyni Lascaux. Doteď je však předmětem spekulací, zda je 29 skvrn (pro 29denní synodický cyklus) doopravdy prvním doložením záznamu fází Měsíce.

Nástěnná malba v jeskyni v Lexcaux stará 15 000 let. Zdroj: www.life-gazing.com

Nástěnná malba v jeskyni v Lascaux stará 15 000 let. Zdroj: www.life-gazing.com

Když se ale pokusíme najít první komplikovanější zařízení, musíme se přesunout do doby o pár tisíc let později, přibližně do roku 150 před naším letopočtem. Mechanismus byl nalezen na řeckém ostrově Antikythéra a dle archeologických výzkumů se mělo jednat o zařízení, které dokázalo ukazovat roční pouť Slunce a Měsíce pomocí otáčení kliky. Mechanismus údajně předpovídal i jejich zatmění a napodoboval také nepravidelný pohyb Měsíce kolem Země.

Rekonstrukce mechanismu z Antikythéry. Zdroj: https://www.flickr.com/

Rekonstrukce mechanismu z Antikythéry. Zdroj: https://www.flickr.com/

Tento antický mechanismus byl natolik složitý, že jej po staletí nikdo nedokázal překonat. To se podařilo hodinářům až o bezmála tisíc let později, v době renesance. Z této doby (15. až 16. století) pak můžeme znát první typy astronomických hodin, jež byly zpravidla připevňovány na věže monumentálních katedrál.

Nejznámější renesanční astronomické hodny najdeme v Praze. Staroměstský orloj mimo jiné ukazuje Měsíční fáze a postavení Měsíce vzhledem ke Slunci. Zdroj:

Za nejznámějšími renesančními astronomickými hodinami nemusíme chodit daleko. Staroměstský orloj mimo jiné ukazuje Měsíční fáze a postavení Měsíce vzhledem ke Slunci. Zdroj: svetcestovatele.cz

Osvícenství v 16. století pak přineslo revoluci v astronomii, se kterou se nezměnilo jen chápání sluneční soustavy, ale také pojetí mechanismů k zobrazování měsíčních fází, jejichž popularita v následujících staletích rostla.

Vývoj mechanismu pak postupně přecházel od velkých, komplikovaně řešených nástěnných hodin až k drobným kapesním hodinkám. První náramkové hodinky s funkcí fáze Měsíce přišly od společnosti Patek Phillippe v roce 1925. Funkce byla zakomponována jakožto součást komplikace zobrazení věčného kalendáře. Brzy na to s "měsíčními" hodinkami vyrukovala  značka Breguet a popularita této komplikace přetrvává dodnes.

Patek Philippe 97975, první náramkové hodinky s věčným kalendářem a ukazatelem fází Měsíce, 1925. Zdroj: www.revolution.watch

Patek Philippe 97975, první náramkové hodinky s věčným kalendářem a ukazatelem fází Měsíce, 1925. Zdroj: www.revolution.watch

Proč obliba této komplikace přetrvává dodnes?

V dnešní době už se dle měsíčních fází řídí málokdo a máloco. Pár jedinců možná stále provádí pohanské rituály a chodí sbírat bylinky o úplňku, pro většinu lidí je však tato komplikace na hodinkách prakticky... No, k ničemu.

Na otázku, proč je stále tak oblíbená, je nejspíš jediná odpověď. Vypadá prostě nádherně.

Foto: Hodinky-365.cz

Proto ji také můžeme nalézt většinou na opravdu elegantních, společenských hodinkách, kterým vyobrazení měsíce dává romantický a téměř mystický nádech. (Tato funkce je samozřejmě kromě v analogových hodinkách i v moderních digitálkách, ale to zde úplně nepatří). I hodinářský svět je zkrátka nejspíš navždy pod vlivem kouzla Měsíce. ;)

Naše hodinky s ukazatelem fáze Měsíce

V naší nabídce najdete dámské i pánské analogové hodinky s ukazatelem fáze Měsíce, a to jak s mechanickým, tak dostupnějším quartzovým pohonem.

Největší náklonnost pro Měsíc na číselníku u nás chová švýcarská značka Certina, u které můžeme v dámské sekci nalézt například Certina DS-8 Lady Quartz COSC Chronometer Moon Phase na bílém koženém řemínku.

Tento model disponuje také certifikovanou přesností COSC. Vybrat si můžete i z modelů na praktičtějším ocelovém náramku – Certina Moon Phase s bicolor PVD úpravou a černým číselníkem a celostříbrné s perletí na pozadí číselníku, jež krásně vzhledově doplňuje obraz putujícího Měsíce.

Hodinky mají pánskou obdobu v Certina DS-8 Quartz COSC Chronometr Moon Phase s hnědým koženým řemínkem s vyraženým vzorem aligátora.

U Certiny mohou pány zaujmout také hodinky Certina DS-8 Chronograph Moon Phase s chronografem.

Další Švýcar, značka Ball, má v nabídce hodinky Ball Trainmaster Automatic Moonphase s elegantním černým číselníkem, na kterém vyniká strukturovaná měsíční komplikace.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity
22.11.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moon Phase F7 M45 recenze – Tisíce hvězd z japonské Akity

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1121 dny, reagovat
Vážení. Jsem doslova nadšený z článku o fázích Měsíce. Jedny takové s fázemi mám a je s nimi úžasná zábava. Děkuji.
Eliška Měrkovápřed 1121 dny
Tak to vám věřím, Milane, fáze na hodinkách jsou krásná a zajímavá záležitost. A my zase děkujeme za hezký komentář. :)
Mojmírpřed 979 dny, reagovat
Zdravím, pěkný článek. Existuje graficky podobná komplikace "Slunce a Měsíc". Na kotoučku otáčejícím se jednou denně jsou Slunce a Měsíc. Lze rozlišit poledne od půlnoci. Např. "Orient Classic Sun and Moon" a "Prim Fashion". Měsíční fázi však nezobrazí.
Eliška Měrkovápřed 976 dny
Dobrý den, Mojmíre, děkujeme za užitečnou informaci. :)
Radekpřed 713 dny, reagovat
Zdravím, tahle "komplikace" mě zajímala už delší dobu. Chci se zeptat na řešení v digitálním světě: existuje aplikace pro chytré hodinky, která by ukazovala fáze měsíce? Mám kuchyňské hodiny (z Lidlu) řízené rádiem - jsou skvělé a ukazují mj. i východy a západy Slunce i Měsíce a měsíční fáze, ale líbilo by se mi mít tyto informace přímo v hodinkách. Děkuji předem za odpověď, ať už bude jakákoliv :)
Matěj Urbaczkapřed 712 dny
Zdravím Radku, pokud byste pořídil chytré hodinky od Garminu, tak existuje přímo wigdet ke stažení na Garmin Connect IQ, který je Vám schopen fáze měsíce ukázat. Jmenuje se přímo: Sun & Moon a je od Garminu, takže je to bezpečná aplikace.:-)
Milanpřed 712 dny, reagovat
Mám tyto i s fázemi.
Marekpřed 585 dny, reagovat
Toto má byť zbytočná komplikácia bez praktického využitia? No neviem... čo tak ju brať ako pomôcku na odhad ženskej náladovosti ako kolíše počas mesiaca? Možno užitočnejšia funkcia než hodiniek než samotný denný čas ;)
Pierrepřed 213 dny, reagovat
Děkuji za velmi pěkný a podrobný článek. Nicméně je vidět, že je psaný někým ze střední Evropy bez moře. Příliv a odliv není záležitost historie, ale je velmi důležitý pro kohokoliv kdo se na moři pohybuje a často jsou znalost přílivu a odlivu potřebné i pro přístupnost některých přímořských oblastí autem (některé ostrovy jsou přístupné autem po zaplavovaných silnicích - Francie, Dánsko,...)
Milapřed 140 dny, reagovat
Tento clanek si jeste prectu ale reaguji na jeho nadpis. Faze Mesice jsou velmi dulezite. Podle Mesice se totiz neridi jen more, ale vse, na co si vzpomenete. Stoji na tom cela priroda. Pokud se starate o stromy, tak neni radno je rezat za uplnku, protoze voda je ve vetvich. Vetve jsou prilis pruzne. Pokud sekate travnik, tak hromada neznalku sece kazdy tyden - takze 4x za kalendarni mesic, ale kdyz Vam reknu, ze muzete dle fazi Mesice sekat travu jen 3x, bude to pro Vas zajimave? Pokud se ridite Mesicem, nemusite ani tak casto k holici. Utirani prachu pri uklidu. Dale lze urcit dny vhodne pro provadeni operaci, protoze tkan do ktere chirurg zajel skalpelem se rychleji hoji bez komplikaci, trhani zubu. Sami doktori se pak divi, ze jak se pacos rychle zotavuje. Pokud hubnete, bez fazi Mesice se neobejdete. Take pri prani pradla. Jiste jsem toho mnoho jeste nevyjmenoval, ale takrka neexistuje neco, na co by Mesic nemel vliv. A to jeste existuji nabozenstvi, ktera maji sve kalendare zalozene na zaklade Mesice a jeho fazi. Ja se tim ridim. Hodinky casto ukazuji jen faze, ale mobilech je jeste videt a na obloze taky, pokud neni zatazeno, kterymi souhvezdimi (znamenimi zverokruhu) Mesic zrovna prochazi, takze se da urcit kdy bude prset. Pokud se chcete o tomto fenomenu neco dozvedet kupte si Lunarni kalendar Krasne pani. Je sice drahej. Ale uzitecnej. Plnej veci, ktere jsme zapomneli, protoze vedci maji tituly nez nase senilnici babicky a dedecci nebo spis pra nebo prapra. Mesic neni jen pro serfare a moreplavce a rybare. Mesic je pro nas vsechny. Mesic je rraad. Dekuji Vam, ze nam laikum osvetlujete co k cemu je a jak jsme na tom jako lide dobre technicky. Kdyz dokazeme vlastnosti-komplikace orloju vmestnat na zapesti. Vas clanek si prectu pozdeji. Naschledanou. Mila Stercl