Hodinářská komplikace: Světový čas

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Eliška Měrková | 3.4.2024 | 7 MIN

Většina... nebo spíše všechny hodinářské komplikace se mohou ve světě ovládaném moderními technologiemi zdát jako přežitek. A u Světového času to platí dvojnásob – když cestujete přes časová pásma, není nic jednoduššího, než mrknout na mobil. Jak je tedy možné, že se tato komplikace znovu dere do centra zájmu?

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Také vám vždy přišlo, že energie doby se odráží spíše na drobnostech, kterými se lidé obklopují? Koukněte se třeba na hodinky. Poté, co se po pandemii otevřely brány a lidé začali znovu cestovat, s hodinkami s GMT jakoby se roztrhl pytel. A co příbuzná komplikace Světového času?

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Pomalu, pozvolna a spíše v myslích zarytějších hodinkových enthusiastů se znovu proklubávají na světlo... a pulty. A jak víme, odtud už není daleko k tomu, aby se tento lákavý hodinkový koncept dostal do povědomí širší komunity.

Co je komplikace Světového času a proč na hodinkách je?

Představte si, že nastupujete na let z Nového Zélandu do Singapuru. Ještě na letišti ale musíte urgentně zavolat kolegovi v Česku. A hned potom bráchovi v New Yorku a poblahopřát mu k narozeninám. Je ale zrovna ten správný čas volat? Nevzbudím někoho z nich třeba ve 3 ráno?

Než začnete googlit nebo přepočítávat časový posun v hlavě, hodinky se Světovým časem to udělají za vás. Tahle komplikace totiž není jen nějaká frajeřinka, která má za úkol dělat hodinky zajímavými. Ne, je velmi praktická, přičemž ji využijí zejména ti, kteří často cestují, ať už za prací, za rodinou nebo jen tak pro radost (šťastlivci).

Jistě, scénář výše je pro drtivou většinu těžko představitelný a říkáte si, že vy asi nejste úplně cílovka... Ale ruku na srdce, kdo z vás třeba reálně využil tu 200M voděodolnost na potápkách, které beztak většina z vás, co tento článek čte, už doma má?

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Hodinky vám také řeknou, kolik je hodin nejen ve městě, kde se právě nacházíte, ale i ve "všech" důležitých světových městech najednou (na rozdíl od hodinek s GMT, které ukazují jen dvě časová pásma, která zvolíte). Jinými slovy dokážou zahrnout 24 časových pásem. A v případě několika pozoruhodných příkladů i 38 včetně – včetně Indie, Nepálu nebo Chathamských ostrovů, které nemají posun o celou hodinu.

Časové pásmo je ta část Země, která používá stejný standardní čas. Celá oblast Země, zhruba 15° kolem daného poledníku, používá stejný čas, který je určen svým posunem od UTC (tedy od času na nultém poledníku). Např. středoevropský čas (SEČ) je tak označen jako UTC+1, protože je vzhledem k UTC posunut o hodinu napřed (tzn. ve chvíli, kdy je 12.00 UTC, je SEČ 13.00).

Bezpečně je poznáte podle názvů světových měst po obvodu číselníku a 24hodinové stupnice, která se otočí jednou za den.

50 690 Kč (doručíme do 19.6.)

A co je zajímavé, Worldtimery často přímo svádí ke spektakulárním designům se zobrazením mapy Země a je krásné pozorovat, jak si s tématem cestování a světa dokážou jednotlivé hodinářské značky vyhrát.

Omega Seamaster Aqua Terra 150M Worldtimer. Zdroj: www.fratellowatches.com

Omega Seamaster Aqua Terra 150M Worldtimer. Zdroj: www.fratellowatches.com

Než se ale pustíme do popisu, jak s Worldtimery pracovat, je třeba vědět, že existuje mnoho verzí a provedení nejen co se designové stránky týče. My se podíváme na ty nejběžnější.

Jak s Worldtimery pracovat?

Worldtimery, neboli hodinky se Světovým časem, stojí obecně více než hodinky s GMT, protože je jejich mechanismus sofistikovanější. Jednoduchým stisknutím tlačítka (nebo např. v určité poloze korunky apod.) se změní konfigurace všech měst a hodinových značek.

Pojďme si to ale vysvětlit na příkladu. Jedny z nejslavnějších Worldtimerů jsou Montblanc Spirit Orbis Terrarum World Map – jak bychom pracovali s nimi?

Modelová situace:

Řekněme, že naše místní časové pásmo je New York a je právě třičtvrtě na jednu odpoledne. Jsem ale na letišti a chystám se odletět do Česka (na hodinkách tedy budeme sledovat časové pásmo Paříže). A zároveň mě zajímá, co asi dělá kamarádka, která je zrovna v Tokyu.

Nejdříve je tedy nutné hodinky zkalibrovat tak, aby to odpovídalo následovnému, tedy červená šipka na chapter ringu ukazuje na New York a ručky hlavního času mají třičtvrtě na jednu:

Zdroj: monochromewatches.com

Zdroj: monochromewatches.com

Stříbrno-modrá 24h stupnice pak bude označovat skutečnou hodinu v každém časovém pásmu. To znamená, že i když se na letišti v New Yorku nudíte, kamarádce v Tokyu radši nevolejte, protože má skoro 3 hodiny ráno.

Jakmile přiletíte z New Yorku (GMT -5) do Česka (GMT +1), několikerým stiskem tlačítka posunete "Paris" na červenou šipku a s ní se adekvátně posune i hodinová ručka.

Na stejném nebo velmi podobném principu pak pracuje drtivá většina Worldtimerů.

Patek Philippe World Time 5131.

Patek Philippe World Time 5131.

Špetka historie a zajímavostí

Co zapříčinilo vznik hodinek s komplikací Světového času, asi nebude žádným překvapením. Rozvoj železnic v 19. století hodinářský průmysl hodně posunul, zvláště co se týče snahy o přesnost a sjednocení časů (aby nedocházelo k vlakovým neštěstím).

Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak
4.3.2021 - Agáta Vřeská
Příběh značky Ball Watch – Hodinářská firma, které neujel vlak

Železnice však přinesly především rozmach cestování. A s cestováním pak také přišla tzv. cestovatelská komplikace Světového času. Překračování hranic totiž představovalo výzvu: každá země měla vlastní způsob měření času. A v železničním průmyslu je čas vše.

V roce 1879 proto hlavní inženýr kanadské železnice sir Sandford Fleming převzal horologickou studii Quirica Filopantiho z roku 1858 a navrhl koncept standardizovaných časových pásem. Na tento popud byla 18. listopadu 1883 na celém severoamerickém kontinentu zavedena první časová pásma, což přirozeně vyústilo v ustanovení oficiálních celosvětových časových pásem (Mezinárodní poledníková konference, 1884).

Tyto dohody pak daly vzniknout takovým hodinkám, které by umožnily sledovat čas ve všech časových pásmech současně, a to bez potřeby vlastnit dvacet čtyři různých hodinek.

Říká se, že jako první s konceptem přišel v roce 1931 velmistr hodinář Louis Cottier. Ve skutečnosti to však byl již jeho otec, Emmanuel Cottier, který měl tento nápad dokonce už v roce 1885, tedy po oficiálním ustanovení pásem. Nikdy jej však nedokázal vypilovat k dokonalosti, a velké dílo zvané 'heures universelles' dokončil až jeho syn Louis.

Louis Cottier a jeho patent na první hodinky se Světovým časem z roku 1931.

Louis Cottier a jeho patent na první hodinky se Světovým časem, tzv. heures universelles, z roku 1931. Zdroj: revolutionwatch.com

Louis Cottier byl nezávislý hodinář, který provozoval svou živnost v místnosti v zadní části knihkupectví a papírnictví své ženy na malebném ženevském předměstí Carouge. Tam vyráběl stolní, kapesní a náramkové hodinky a prototypy.

Louis Cottier si patentem samozřejmě získal kýženou pozornost. A to zejména takového velikána, jako byl a stále je Patek Phillipe. Spolupráce byla nevyhnutelná.

Patek

Patek Phillipe ref. 605 z roku 1937.

I proto se říká, že právě hodinky Patek Phillipe stanovily to, jak Worldtimery vypadají a fungují v podstatě dodnes. Design zahrnuje místní čas s hodinovou a minutovou ručkou uprostřed a otočnou 24hodinovou lunetu s názvy různých měst nebo míst. Původně byla komplikace určena pro kapesní hodinky, ale v roce 1937, kdy se tyto hodinky stávaly méně populárními, pověřil Patek Philippe Cottiera výrobou prvních náramkových hodinek s označením World Time.

Patek Philippe ref. 96, náramkové hodinky z roku 1937 Zdroj: www.thehourglass.com

Patek Philippe ref. 96, náramkové hodinky z roku 1937 Zdroj: www.thehourglass.com

Poté, co vypršela platnost patentu, se na výrobu vrhli i jiné hodinářské kapacity, včetně Rolex a Vacheron Constantin.

Dvě zajímavosti:

Zajímavost číslo jedna – Worldtimery obrazem doby

Vraťme se ale na začátek, kde zaznělo, že duch doby se odráží právě na drobnostech, kterými se lidé obklopují. Právě na Worldtimerech to jde vidět nejlépe – je totiž zajímavé pozorovat geopolitické změny na tom, jak některá města z hodinek mizí a některá přibývají. Tedy podle toho, jak se v průběhu téměř sta let mění jejich důležitost.

Poslední změna přišla na veletrhu Baselworld 2016, kdy Patek Philippe představil své nové World Timery ref. 5230, na nichž Dubaj nahradila Rijád v Saúdské Arábii jako mezinárodně uznávané reprezentativní město svého časového pásma.

Zajímavost číslo dva – proč Wordltimery nezobrazují Indii?

Většina Worldtimerů má lunetu či chapter ring zobrazující města, která reprezentují 24 časových pásem. Ale co země s půlhodinovým posunem, jako třeba Indie? Ty mají v drtivé většině případů smůlu. Je to dáno společnou vlastností mechanismu této komplikace, která spočívá v tom, že se posun udává pouze s krokem jedné celé hodiny. Ale – existují i výjimky. Jako třeba Vacheron Constantin Patrimony s 37 časovými pásmy.

Zdroj:

Worldtimery jako symbol

Hodinky se Světovým časem, Worldtimery, pomalu nabývají na popularitě. Přesto nevěřím, že by se staly mainstreamovou záležitostí, kterou budou produkovat i módní značky, ať si jsou sebevíc stylovější. V drtivé většině jde zatím o sofistikované a propracované mechanické hodinky ze střední vyšší a luxusní třídy a věřím, že tady se budou držet.

Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime recenze – Krok správným směrem
11.1.2024 - Šimon Šesták
Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime recenze – Krok správným směrem

Worldtimery jsou totiž spíše jako umělecké dílo, majestátní symbol světa, který překračuje hranice jazyka, náboženství i ras a připomíná nám všem, že žijeme společně na jedné planetě.

Mohlo by vás dále zajímat:

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT
16.3.2023 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon
23.6.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Tourbillon

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.