» Blog » Zprávy

Koronavirová krize: Vývoz švýcarských hodinek klesl meziročně o 62 %. Swatch byl poprvé v historii v mínusu

Tagy: Zprávy | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 30.7.2020 | 2 MIN

Bezprecedentní krize. Tak se mluví o zásahu celosvětové epidemie COVID-19 na švýcarský hodinářský průmysl. Federace švýcarského hodinářského průmyslu (FH) zveřejnila 21. července statistiky za polovinu roku 2020 a mluví o poklesu vývozu v řádech desítek procent.

Začátek roku se zdál slibný. Silný pokles vývozu švýcarských hodinek nastal až v březnu, v dubnu a květnu se pak prakticky zastavil. Nejsilněji se následky pandemie projevily v druhém kvartálu, kdy se vývoz snížil o 61,8 % v porovnání s loňským rokem. Celkem byl pokles vývozu za období leden-červen 2020 o 36 % oproti stejnému období v roce 2019.

Pandemie zasáhla v podstatě všechny globální trhy a de facto paralyzovala dva největší trhy pro švýcarské hodinky: Čínu i USA. Měla dopad i na největší hráče v podobě Swatch Group a Richemont Group. I když se čínský trh vrací po krizi pomalu k normálu, stále se potýká s problémy. Nicméně, jakmile se čínské obchody znovu otevřely, zaznamenali švýcarští dodavatelé v místních prodejnách okamžité nárůsty. Swatch Groupu vrostl prodej v Číně v červnu o 60 % ve srovnání s červnem 2019, Richemontu v druhém kvartálu roku o 47 procent oproti duben-červen 2019. V USA je pak onemocnění koronavirem stále akutní problém.

Swatch Group musela uzavřít okolo 260 obchodů a propustit téměř 2000 zaměstnanců. Poprvé za celou svou historii (od roku 1983) dokonce vykazovala půlroční ztráty! (Půlroční report Swatch.) Richemontu klesly tržby o polovinu. Velcí hráči ale důsledky krize pravděpodobně ustojí bez problému, byť se ztrátami. Největší dopad to bude mít na střední až malé nezávislé hodinářské společnosti, které to může úplně položit.

Velká společenství jsou ale pozitivní a např. Swatch Group věří v zelená čísla na konci tohoto roku. Jak se bude situace vyvíjet nicméně není vůbec jisté. Můžeme doufat, že po této nečekané krizi se začne švýcarský hodinářský průmysl opět vracet k normálu. Federace švýcarského hodinářského průmyslu je ale na prognózy opatrnější: „Celkově bude návrat k normálu střednědobý nebo dokonce dlouhodobý proces.“ Půlroční statistickou zprávu si můžete přečíst na stránkách FH.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře