» Blog » Návody

Kožené řemínky – Jak je čistit a jak o ně pečovat

Tagy: Návody | Klasické | Řemínky, náramky

Radek Vyhlídal | 23.12.2018 | 5 MIN

Kožené řemínky jsou vedle kovových tahů nejpoužívanějším typem upínání hodinek na zápěstí. V tomto článku se dozvíte čeho by jste se při jejich nošení měli vyvarovat, jak je správně čistit a jak o ně pečovat, aby vydržely co nejdéle.

kožené řemínky - jak je čistit a jak o ně pečovat

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

Není kůže jako kůže

To nejdůležitější hned na úvod. Jak již název této části napovídá, ne všechny kožené řemínky jsou si rovny. Jako asi ve všem, tak i u kožených řemínků existují ty kvalitní ale také ty méně kvalitní. Tento článek nerozebírá kvalitu kožených řemínků, tomu se budeme v našem magazínu věnovat jindy, ale věnuje se péčí o ně. Proto si zde řemínky rozdělíme pouze do dvou, těch úplně základních kategorií, a sice na řemínky opravdu kožené a ostatní. Předešlá věta asi mnohé překvapila. Nikdo by asi nečekal, že kupovaný kožený řemínek nemusí být tak úplně kožený. Ale přesně to se může stát. Koženku úplně stranou, ta nemá s kůží vůbec nic společného.

My se zde věnujeme kůži, i tady jsou ale rozdíly. Nejkvalitnější jsou ty z full-grain, případně top-grain kůže, tedy nejsvrchnější kůže zvířete. Méně kvalitní jsou pak z tzv. split leather, která je blíže k masu, a snad nejhorší jsou tzv. bonded leather, kdy jde o slisované zbytky kůží.

Zpozornět byste měli také u pojmu Genuine Leather. Ten může označovat sice kvalitní produkt, ale také častěji právě kůži typu split nebo bonded. Proto je dobré kupovat řemínky od poctivých brašnářů či prověřených značek. Více o Genuine Leather v našem článku.

kožený řemínek k hodinkám z genuine leather

kožený řemínek k hodinkám z genuine leather

Čemu se při nošení kožených řemínků vyvarovat

Hned na úvod je potřeba uvést, že životnost koženého řemínku při každodenním nošení je asi jeden rok. Ta se může nesprávným zacházením zkrátit třeba na 6 měsíců nebo při správném používání prodloužit na cca 2 roky. Musíte ale počítat s tím, že kožený řemínek tady nebude navěky. Nelze očekávat, že kožený řemínek „vydrží vše“, tak tomu není. Jedná se o přírodní materiál, který je neustále ve styku s pokožkou, je vystaven okolním vlivům atd. Za téměř 10 let co se věnuji prodeji hodinek můžu říct, že nejčastější důvod stížností a reklamací je na kožené řemínky. Spousta problémů pramení z toho co jsem zde již uváděl a pro důležitost uvádím ještě jednou: kožený řemínek, bez ohledu na kvalitu, je přírodní materiál o který je potřeba pečovat!

V další části tohoto článku se dozvíte co koženým řemínkům nejvíce škodí, jakých chyb se při jejich nošení můžete dopustit a také tipy, jak prodloužit jejich životnost.

Správné zapínání je základ

Předpokládám, že jste doposud netušili, že lze řemínek zapínat špatně. Než jsem se začal věnovat hodinařině, také jsem to netušil a dělal stejnou chybu, ale je to tak. Jeden z nejčastějších problému s koženým řemínkem vzniká jeho nesprávným zapínáním a odepínáním, kdy je řemínek ohýbán. Tomuto je potřeba se vyhnout. Zpočátku to chce trochu cviku, ale po čase se z toho stane rutina. Ohýbání řemínku vede k jeho únavě v místě ohybu a následným popraskáním. Když si uvědomíte, že hodinky nasazujete a sundáváte byť jen jednou denně, za rok je to 700 ohnutí na stejném místě a tuto námahu prostě řemínek neustojí.

ohýbání koženého řemínku při zapínání

kožený řemínek se při zapínání snažíme co nejméně ohýbat

Řešením tohoto problému může být motýlová spona. Řemínky s motýlovou sponou jsou běžně k dostání nebo ji lze koupit i samostatně a dodatečně ji na svém řemínku můžete vyměnit.

kožený řemínek s motýlovou sponou

kožený řemínek s motýlovou sponou

Krev pot a slzy

Jde samozřejmě o nadsázku, ale teoreticky tomuto všemu může být řemínek při nošení vystaven. Chci tímto jen přejít k dalšímu faktoru, který ovlivňuje životnost řemínku a tím jsou okolní vlivy. Jedním z nich je lidský pot, který se do řemínku vsakuje a napomáhá množení bakterií. Ty po čase způsobují zápach. Tomuto můžeme předejít správným upnutím řemínku na zápěstí. To by nemělo být příliš volné, ale ani příliš těsně. Ideální je takové, kdy mezi vnitřní stranu zápěstí a řemínek dáte ztuha malíček druhé ruky.

správně upnuté hodinky na koženém řemínku

správně upnuté hodinky na koženém řemínku

Vedle potu je největším nepřítelem koženého řemínku voda, resp. vlhkost. Kůže, ze kterých je řemínek vyroben, totiž obsahuje oleje, které se při namočení řemínku váží na molekuly vody. Při vysychání se voda odpařuje a tyto oleje vytahuje sebou. Kůže tak ztrácí svou přirozenou pružnost a stává se křehkou a snáze popraská. A tím se dostáváme k dalšímu faktoru který kůži neprospívá a tím je nadměrné sucho, přímé sluneční světlo, kouř a prach. Všechny tyto faktory přispívají k blednutí barev řemínku, jeho vysychání a následnému praskání. Pokud už se stane, že řemínek zvlhne, určitě ho nesušte fénem nebo přímo na slunci, ale nechte jej přirozeně vyschnout. Můžete proces urychlit tím, že hodinky vložíte do rýže, která vlhkost vytáhne. Řemínek je pak dobré natřít včelím voskem, který mu navrátí pružnost a přidá ochrannou vrstvu. Z výše uvedeného je patrné, že kožený řemínek není vhodný do vody nebo na sportování. Pokud jej však na tyto aktivity chcete nosit, doporučujeme voděodolné kožené řemínky. Ty díky své konstrukci nasáknou méně vody nebo potu a také rychleji vysychají. Určitě jim ale dopřejte stejnou péči jako běžným koženým řemínkům.

voděodolný kožený řemínek hirsch

voděodolný kožený řemínek hirsch poznáte podle modrého prošití

Jak správně kožený řemínek očistit

Kožený řemínek by se v ideálním případě měl každý den po nošení otřít suchým hadříkem abychom z něj odstranili všechny nečistoty, pot apod., které řemínek na sebe za den natáhl. Čas od času je potom dobré na něj nanést tenkou vrstvu včelího vosku aby řemínek zůstal pružný a nepraskal, minimálně však jednou měsíčně. Pokud jej při nošení znečistíme, tady je návod v krocích, jak nečistotu správně odstranit.

  1. Otřete řemínek suchým hadříkem, nejlépe bavlněným nebo z mikrovlákna
  2. Hadřík navlhčete nejméně jak je to jen možné, doslova kapkou vody a řemínek přetřete
  3. Na hadřík přidejte kapku mýdla, ale opravdu jen kapku a krouživými pohyby řemínek otírejte dokud neodstraníte nečistoty
  4. Opět jako v bodě 2 naneste kapku vody na čistý hadřík a setřete zbytky mýdla
  5. Řemínek nechejte přes noc přirozeně vyschnout (neurychlujte tento proces fénem ani jiným způsobem)
  6. Na řemínek naneste vrstvu včelího vosku

Řemínek takto očistěte celý, ne jen v místě znečištění.

Shrnutí

Kožený řemínek je nádherný přírodní materiál, což sebou nese určité úskalí - je potřeba o něj pečovat. Při jeho nošení doporučujeme dodržovat tyto zásady.

  • Kupovat kvalitní kožený řemínek (vyhnout se genuine leather, kožence apod).
  • Nevystavovat řemínek přímému slunečnímu světlu, kouři, prachu apod.
  • Vyhýbat se vodě (sundávat hodinky při mytí rukou, sportování, sprchování apod).
  • Při zvlhnutí nebo namočení nechat samovolně vyschnout (nepoužívat k vysušení fén, slunce apod).
  • Každý den otřít suchým hadříkem
  • Na ruce v místě upnutí řemínku nepoužívat krémy, parfémy apod.
  • Řemínek nenechat vyschnout, ale minimálně jednou měsíčně jej ošetřit včelím voskem nebo jiným specializovaným přípravkem
  • Při zapínání řemínek nepřelamovat
  • Hodinky nosit zapnuté tak aby se mezi řemínek a zápěstí vešel malíček
  • Nečistoty umývat vlhkým hadříkem s doslova kapkou mýdla (myjeme celý řemínek, ne pouze špinavou část)

Italské řemínky Morellato – Příběh a 4 argumenty, proč stojí za to
18.5.2022 - Eliška Měrková
Italské řemínky Morellato – Příběh a 4 argumenty, proč stojí za to

V tomto článku uvádíme pouze ověřené způsoby péče a čištění. Na internetu a na odborných fórech však existuje velké množství rad a tipů jako např. čištění nečistot pomocí olivového oleje, jedlé sody apod. Budeme rádi pokud se zapojíte do diskuze s Vašimi zkušenostmi a pomůžete tak ostatním.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře