» Blog » Hamilton

Lewis Hamilton prohrál soud o jméno. S Hamiltonem

Tagy: Zprávy | Hamilton | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 24.11.2020 | 2 MIN | 2x komentář

Lewis Hamilton je skvělý závodník Formule 1, ale tenhle závod prostě projel. Přivlastnit si jméno Hamilton pro své hodinky? Po třech letech je proces u konce. Naštěstí s jasným vítězstvím pro Hamilton. Ten hodinářský.

Společnost 44IP, starající se o značku Lewise Hamiltona, se snaží na trhu prorazit s řadou zboží pod názvem „Lewis Hamilton“. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby sortiment nezahrnoval také hodinky. Proti tomu se (překvapivě...) ohradil Hamilton International. A jako reakci zaregistroval „Hamilton“ jako ochrannou známku také na našem kontinentu.

Jenže 44IP usoudila, že jde o krok „ve špatné víře“ a ve snaze o „zmaření spravedlivé soutěže“, a tak zažádala o zrušení ochranné známky. Psal se rok 2017 a jeden by čekal, že soud smete žádost proti hodinářské firmě, jež vyrábí hodinky déle, než je britský závodník na světe, ze stolu.

Což se stalo, jen o tři roky později. Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) nakonec dospěl k tomu, že Hamilton International, který vyrábí hodinky od roku 1892, prokázal „významnou činnost v horologické oblasti“.

„Nelze nalézt špatnou víru u majitele ochranné známky EU (Hamilton International). Ve skutečnosti, vlastník ochranné známky EU prokázal významnou ekonomickou aktivitu v horologické oblasti od roku 1892,“ uvedl EUIPO ve svém rozhodnutí.

Úřad pro duševní vlastnictví navíc uznal, že si Lewis nemůže uzurpovat své příjmení pro sebe. Jako jasný argument uvedl, že „napadená ochranná známka se skládá pouze z jednoho slova „HAMILTON“, nikoli z „LEWIS HAMILTON“. V anglicky mluvících zemích je to poměrně běžné příjmení.“

„Neexistuje žádné „přirozené právo“ na to, aby si osoba zapsala své vlastní jméno jako ochrannou známku, pokud by to bylo v rozporu s právy třetích osob,“ zaznělo v rozhodnutí Úřadu pro duševní vlastnictví.

Společnosti 44IP nepomohlo ani to, že se u svých hodinkových produktů chce zaměřit na smartwatche. Podle ní se Hamilton International ani nechystá rozšířit své portfólio o tento segment. Jenže právníci hodinářského Hamiltonu se nedali: „Nepovažujeme za vhodné ani nutné usnadňovat tržní strategie a marketingové plány pro konkurenta, který má v úmyslu vstoupit na trh se známkou, která je prakticky totožná se známými známkami našeho klienta, nabídkou zboží, které je rovněž identické.“ To dává smysl. Hodinky jsou hodinky, chytré nebo tradiční.

Pětatřicetiletý závodník Lewis Hamilton je tváří značky IWC Schaffhausen.

Pětatřicetiletý závodník Lewis Hamilton je tváří značky IWC Schaffhausen.

Po třech letech je tak s procesem konec. Sám Lewis Hamilton, který je tváří značky IWC, se k výsledku nevyjádřil, ale společnost 44IP musí zaplatit Hamiltonu kompenzaci ve výši 893 liber. To nejlépe placeného závodníka, který vydělává 168 tisíc liber denně, trápit asi nebude. Já bych za to měla vysněné Jazzmastery. No nic.

Lewisovi přejeme hodně dalších medailí, ale na hodinky Hamilton ať nám nesahá. ;)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Romanpřed 1242 dny, reagovat
Nečekaně dlouhý příběh, naštěstí s dobrým koncem. Jak psali jinde, když hodinky Hamilton nosil Elvis Presley, nebyl ještě Hamilton závodník ani na světě.
Agáta Vřeskápřed 1240 dny
Souhlasím. :) Překvapuje mě, že vůbec někoho napadlo se o to pokoušet...