» Blog » Lotus

Lotus Connected – Recenze hybridních hodinek

Tagy: Recenze | Lotus | Chytré | Klasické | Fashion

Agáta Vřeská | 1.6.2021 | 7 MIN | 3x komentář

Brzy budou hodinky chytřejší než my. Ne, počkat, to už asi někdy jsou. Lotus Connected je ale zatím spíše tak na půli cesty mezi chytrými a klasicky hloupými hodinkami. Vyzkoušeli jsme, co umí, jak vlastně fungují a co je na nich zajímavého.

Lotus Connected je novinka roku 2021. Už dřív se v Lotusu pustili do smartwatchů v rámci řady Lotus Smartime, ale řekněme si na rovinu, že první verze se hitem nestane a má ještě co dohánět. Hybridní verze je ale něco jiného. Vypadají totiž jako klasické hodinky, s fyzickými ručkami a v ocelovém provedení.

Nabízí se zatím jen v pánské verzi a v nabídce máme aktuálně nějakých 24 variant. Rozdělit je můžeme na modely ala potápky se dvěma subciferníky a na elegantnější modely s jedním subciferníkem. Rozdíl ve funkcích je minimální, u elegantnější verze pouze přijdete o zobrazení některých funkcí na druhém subciferníku.

První věc, kterou musím hned na začátku zdůraznit je, že jde o hybridní model, který bez připojení k telefonu umí „jen“ zobrazit čas, ráno vás probudí vibracemi nebo vám řekne co je za den. Vše ostatní umí jen díky připojení k telefonu.

Užitečné funkce tlačítek

Tlačítka umí několik fajn kousků. Důležité je ale zmínit, že každé tlačítko můžete využít jen na jednu funkci. Celkem vybíráte ze 7 funkcí.

Najdi telefon
Tuto funkci si můžete přiřadit k jednomu z tlačítek, ale je to zbytečné, protože pomocí korunky to funguje i bez toho. Stačí korunku na 3 sekundy podržet a telefon začne zvonit. Samozřejmě – musí být v dosahu a musí být propojen s hodinkami. Ale pokud spěcháte a víte, že někde v místnosti ten telefon je, ano, toto může pomoct.

Ztišit telefon
Za mě jedna z nejlepších funkcí. Stačí stisknout tlačítko a telefon se přepne do tichého režimu. Hodí se to, když si třeba v kině po začátku filmu vzpomenete, že jste nevypnuli zvuky, nebo třeba na poradě v práci. Dvojitým stiskem zvuky opět zapnete.

Ovládání hudby
Pokud často posloucháte hudbu v telefonu, jedno z tlačítek si můžete nastavit k ovládání hudby v telefonu. Třeba i Spotify. Tlačítkem můžete zvýšit a snížit hlasitost i přepnout na další skladbu. Funguje to bez problémů, ale přijdete tím o možnost využít tlačítko pro jiné funkce.

Ovládání fotoaparátu
Hodinky umí stiskem tlačítka otevřít foťák v mobilu, dokonce změnit, zda fotíte přední nebo zadní kamerou a vyfotit snímek. Pokud jste tedy milovníkem fotek, jedno z tlačítek na tuto funkci může padnout.

Záhadná GPS a funkce Ulož polohu a Doprovoď mě domů
Hodinky GPS nemají. Nikam vás nedovedou, ani nezaznamenají trasu. Jediné, co umí je zjistit aktuální polohu – respektive si ji vezmou z telefonu. K čemu je to dobré? Jedno z tlačítek můžete využít pro funkci „Remember this spot“, tedy uložení konkrétního bodu. Třeba když budete na výletě, uložíte si místo, kde máte auto, nebo místo, které vás po cestě zaujalo.

Samozřejmě, že si to můžete uložit prostě přímo v telefonu, stejně jej budete potřebovat, abyste to místo opětovně zobrazili. Ale hodinky to umí, ne že ne.

Stejně tak se sdílená GPS využívá k funkci „Walk me home“, tedy něco jako „doprovoď mě domů“. Pokud se občas procházíte temnými uličkami a přepadne vás nepříjemný pocit, že je vám někdo v patách, stiskem tlačítka nenápadně odešlete nastavenému kontaktu zprávu, že máte trable a vaši aktuální polohu. Ale opět – bez mobilu to fungovat nebude.

Stisknutím tlačítka ovládáte různé funkce. Vybrat ale můžete jen dvě, jednu pro každé ze dvou tlačítek.

Stisknutím tlačítka ovládáte různé funkce. Vybrat ale můžete jen dvě, jednu pro každé ze dvou tlačítek.

IFTTT – Když toto, tak toto
Funkce, kterou jsem upřímně neměla možnost vyzkoušet, protože u mě doma jsou běžné věci stále hloupé a asi tak i zůstanou. Hodinky ale nabízí možnost propojení s touto moderní platformou IFTTT. Pokud tedy máte „chytrou domácnost“, můžete teoreticky hodinkami ovládat některé funkce, třeba s předstihem rozsvítit světlo na příjezdové cestě.

Co umí korunka?

Stejně jako postranní tlačítka, také korunka umí ovládat některé funkce. Vybírat můžete ze 6: zobrazení denního počtu kroků, data, druhého času, stopek, venkovní teploty a odpočtu.
Vybrat můžete dvě. První se spustí po stisknutí korunky, druhá funkce po dvojitém stisknutí korunky.

Příklad: první stisknutí jsem nastavila na stopky. Po stisknutí se ručky přemístí na 12 a fungují jako jednoduché stopky, které dále ovládám horním a spodním tlačítkem. Dvojité stisknutí jsem nechala jako předvolbu teploty. Tu si hodinky berou z telefonu a po dvojitém stisknutí se ručky přemístí na příslušnou minutu. Třeba na 12. minutu, takže víte, že venku je 12 stupňů.

korunkou můžete odmítnout hovor, ale také zobrazit třeba čas v druhé časové zóně.

Korunkou můžete odmítnout hovor, ale také třeba zobrazit čas v druhé časové zóně.

Stejně budou fungovat i další funkce. Užitečná může být funkce duálního času. V aplikaci si nastavíte, že chcete sledovat čas třeba v Dubaji a po stisknutí (nebo dvojitém stisknutí) se ručky přetočí na čas v Dubaji. Druhý čas zůstane zobrazen cca 5s a pak se ručky vrátí na domácí čas.

Korunka také umí odmítnout příchozí hovor, to nijak nastavovat nemusíte. Když vám někdo volá, korunka to zkrátka umí sama o sobě. Funkce funguje dobře, ale opět jen za předpokladu, že jsou hodinky připojené k telefonu.

Subciferníky. Co zobrazují?

Pokud máte model s jedním subciferníkem na šesté hodině, můžete si vybrat, co bude zobrazovat: denní počet kroků v procentech, druhý čas nebo teplotu.

Hodinky mají akcelometr, takže vám sledují počet kroků. A můžete si zobrazit, jak jste na tom – na hodinkách i ve statitistice v aplikaci.

Hodinky mají akcelometr, takže vám sledují počet kroků. A můžete si zobrazit, jak jste na tom – na hodinkách i ve statistice v aplikaci.

Všechny dávají smysl. Na 24h stupnici se dá pochopit, jaký hodinový rozdíl ve vámi zvoleném pásmu je. Teplotu na stupnici 0–100 také dobře přečtete a pokud jste step-hunter, tak i sledování denního cíle kroků může být užitečné.

Subciferník může ukázat třeba procentuální splnění denního cíle kroků.

Subciferník může ukázat třeba procentuální splnění denního cíle kroků.

Pokud máte model s dvěma subciferníky, je tady na výběr: denní počet kroků, datum, den v týdnu, druhý čas, teplota. Pro každý subciferník můžete zvolit jednu funkci. Ale třeba teplotu jsem na té stupnici docela luštila. Nejpřehlednější a nejpřínosnější mi přišlo nastavení data a dne v týdnu. Ale je to na vás.

Nastavit můžete například čas v druhé časové zóně nebo den v týdnu.

Na dvou subcifernících můžete nastavit třeba den v týdnu a měsíci, nebo i druhou časovou zónu či venkovní teplotu.

Smart notifikace – tak trochu

Na hodinkách si žádnou zprávu nepřečtete. Nevíte, kdo vám volá, kdo vám píše. Ale – můžete se dozvědět, že vám někdo volá, můžete hovor odmítnout a taky zjistíte, že vám přišla SMS.

Funkce funguje pomocí vibrací a přesunutí ruček na polohu 1, 2 nebo 3. Sami si můžete nastavit, že např. pro hovory hodinky 3x zavibrují a ručky se na moment přesunou na 3. hodinu. Pro SMS zprávy zavibrují 1x a ručky se přesunou na jednu hodinu.

Takto si můžete nastavit: upozornění na zprávy, volání, událost v kalendáři, splnění denního cíle kroků, upozornění, že je čas se hýbat, propojit to s IFTTT atd. Stejným způsobem nastavíte upozornění na e-mail, Messenger, Slack, bankovnictví, cokoli. Jen u kontrétní vibrace nepoznáte, co přesně z nastavených notifikací přišlo.

Hodinky zavibrují a ručky se přesunou na příslušnou pozici. Jen si musíte pamatovat, co máme jak nastaveno.

Hodinky zavibrují a ručky se přesunou na příslušnou pozici (1, 2 nebo 3). Jen si musíte pamatovat, co máte jak nastaveno.

Budík, tedy „Silent Alarm“, funguje také formou vibrací a přesunutím ruček na pozici 1,2 nebo 3, podle toho, co si zvolíte. Budíky si můžete nastavit dva, a to pro zvolené dny. Vypnete nebo odložíte ho zmáčknutím korunky.

Závěr

Můj počáteční skepticismus relativně vymizel. Vše, co jsem nastavila, fungovalo bez problémů, tedy až na některé notifikace. Spárování proběhlo rychle a aplikace Lotus Connected je z větší části v češtině, takže ani na to si nelze stěžovat.

Jediné, s čím jsem opravdu bojovala (ale to beru spíše jako osobní problém) bylo, že jsem si absolutně nepamatovala, co jsem pro které tlačítko nastavila. Lotus se s tím snaží pomoct a posílá upozornění ve formě krátké zprávy. Věřím tedy, že pokud by nastavení bylo trvalé a neměnila jsem jej v rámci testování snad každý den, časem bych si to zapamatovala. Takhle jsem zapomněla, že tlačítko mám nově jako „Walk me home" a ne k mjůtnutí telefonu a kolegyni chodily zprávy o tom, že jsem v nesnázích.

Nezmínila jsme zpracování samotných hodinek. Nabízí se totiž za celkem střízlivou cenu a pravdou je, že zpracování neurazí, ani si z něj nesednete na zadek. Lotus je stále módní značkou a vysokou hodinařinu nečekejte. Pro denní nošení jsou ale velmi příhodné.

Neše videorecenze:

Ocel je totiž rozhodně elegantnější než smart plasťáčky, navíc mají slušnou luminiscenci Super-Luminova (zvlášť potápěčské modely) a všechny jsou hodnoceny na 100 metrů voděodolnosti. Elegantnější verze je na můj vkus dost vysoká, je to ale asi úhel pohledu. Formální hodinky z nich ale asi nebudou.

Lotus Connected dostaly švýcarskou luminiscenci Super-LumiNovu. To je celkem pokrok od bezejmenné lumi, kterou běžne v Lotus/Festina produkci najdeme.

Lotus Connected dostaly švýcarskou luminiscenci Super-LumiNovu. To je celkem pokrok od bezejmenné lumi, kterou běžne v Lotus/Festina produkci najdeme.

Závěr je tedy spíše úvahou. Pokud patříte k lidem, kteří se bez některých funkcí neobejdou a Lotusy je nabízí, budou pro vás vhodným kandidátem. Nabízí jasný benefit v podobě klasického vzhledu s klasickými ručkami a vcelku povedeným designem.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Karelpřed 1059 dny, reagovat
Skvěle popsané funkce hodinek, člověk ví hned co od nich může očekávat, vše hlavně popsané jednoduše a srozumitelně, super práce.
Alespřed 1047 dny, reagovat
Nepochopil jsem jestli krokomer maji primo hodinky nebo pouze prebiraji udaj z telefonu? Jde mi o to jestli na prochazku musim brattelefon nebo postaci hodinky?
Agátapřed 1046 dny
Dobrý den, hodinky mají akcelerometr, takže kroky počítají bez ohledu na telefon. :)

Hodinky zmíněné v článku

II. Jakost, sleva 10%
7 191 Kč skladem
6 990 Kč nedostupné
6 690 Kč nedostupné
6 190 Kč nedostupné
7 290 Kč nedostupné
7 290 Kč nedostupné
7 290 Kč nedostupné
7 290 Kč nedostupné
7 290 Kč nedostupné
7 290 Kč nedostupné
7 790 Kč nedostupné
7 790 Kč nedostupné
Zobrazit další
7 790 Kč nedostupné
7 790 Kč nedostupné
7 990 Kč nedostupné
7 990 Kč nedostupné
7 990 Kč nedostupné
7 990 Kč nedostupné
6 390 Kč nedostupné
6 690 Kč nedostupné
6 690 Kč nedostupné
II. Jakost, sleva 10%
5 571 Kč nedostupné