Luminiscence – Budiž světlo!

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Radim Krčmář | 7.5.2019 | 6 MIN

Super-Luminova, Lumibrite, Indiglo, Illuminator a nebo třeba tritiové kapsle. To vše nám může pomoci, abychom mohli na svém zápěstí zjistit čas i v naprosté tmě. Který typ luminiscence je však nejlepší a existuje vůbec takový?

Luminiscence

Smutný osud průkopníků

Nejprve trocha historie. Na hodinkách nám může svítit ledacos: ručičky, ciferník, nebo obojí, indexy, čísla na lunetě, ale také třeba displej Vašich G-Shocků. Nerad bych Vás unudil detailním popisem fyzikálních jevů. Pro základní pochopení se dá luminiscence popsat jako záření pevných, ale i kapalných a plynných látek. Děje se tak i v přírodě. Všichni jsme patrně viděli světlušku nebo světélkující medúzy. Právě touto unikátní schopností zvířat se inspirovali již před tisíci lety Číňané, kteří jako první experimentovali se svítící barvou vyrobenou z ústřic. To bylo ovšem dlouho před vynálezem hodinek.

První zmínky o použití svítícího nátěru na ciferník najdeme koncem devatenáctého století. Výsledky s použitím přírodního barviva však nebyly zrovna nejlepší, přesněji řečeno byly chabé. Vše se změnilo objevením prvku Radia, zejména pak jeho schopnosti svítit po smíchání s kovovou solí. To už byl pak jen krůček k vyrobení prvního luminiscenčního pigmentu. Ten se nejprve používal zejména v palubních přístrojích letadel, později i vojenských hodinkách, hlavně pilotních.

Díky nákladnosti těžby Radia se použití luminiscenčního barviva v hodinkách celosvětově rozšířilo až po první světové válce. V té době ještě nebyly známé negativní účinky radiace, počátky výroby barviva na bázi radia proto provázel velký počet úmrtí z řad dělníků. Hodinky samotné pak pro jejich majitele údajně velké zdravotní riziko nepředstavovaly. Nevím jak Vy, ale já osobně bych to zjišťovat nechtěl.

Ruční aplikace radioaktivního pigmentu

Ruční aplikace radioaktivního pigmentu

Po skončení 2. světové války, kdy již není pochyb o negativních účincích gama záření na lidské tělo, se tento typ luminiscence postupně přestává používat a výrobci se snaží najít alternativní řešení. Na začátku let šedesátých tedy Radium nadobro hodinky opouští a na trhu se objevují nové typy svítících pigmentů na bázi Tritia a Promethia. I tyto prvky jsou radioaktivní. Produkují však beta záření, které je méně škodlivé. U starších japonských hodinek se setkáme výhradně s Promethiem, které se na rozdíl od Tritia nepoužívá k výrobě atomové bomby. Tolik tedy pohled do historie. S jakými typy luminiscence se můžeme setkat na trhu dnes?

Tritium - kouzelné trubičky

Pigmentové směsi na bázi Promethia v současnosti již výrobci (až na naprosté výjimky) nepoužívají. Tritium však v hodinkách stále najdeme, ovšem v plynné formě. Je jím naplněna malá skleněná trubička nebo kapsle, chcete-li, pokrytá uvnitř vrstvou sulfidu zinečnatého a neprodyšně uzavřena pomocí laserového paprsku.

Tritiové kapsle

Tritiové kapsle

Díky vzájemné reakci pak trubičky vydávají stálé světlo, aniž by musely být nasvíceny jiným světelným zdrojem. Tuto technologii (GTLS), původně určenou pro armádu, má patentovanou švýcarská firma mb-microtech pod značkou Trigalight a vyrábí ji hned v osmi různých barevných provedeních.

Hodinky díky tomu mohou mít například barevně rozlišeny indexy pro rychlejší orientaci ve tmě, což je praktické a navíc oku lahodící. Tento typ luminiscence používají například značky Traser či Luminox a další, často i v kombinaci s pigmenty. Garantovaná životnost je pak 10 let, v praxi je to ale mnohem déle.

Dochází ale k pozvolnému slábnutí osvětlení a jakmile po letech dojde k rozpadu veškerého tritia na helium, nelze trubičky doplnit. Obvykle se mění celý číselník i s indexy a ručkami.

Tritiové trubičky v hodinkách Luminox

Tritiové trubičky v hodinkách Luminox

Pokud by měl někdo obavu, že mu kromě hodinek bude svítit také zápěstí, může být v klidu, protože GTLS nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Elektrony neprojdou ani listem papíru, takže tento typ luminiscence není nijak zdraví škodlivý.

Tritiové kapsle se však kvůli svému vzhledu nehodí pro každý typ hodinek. V drtivé většině je proto najdeme na hodinkách vojenských, případně sportovních. (Jistou výjimku tvoří značka Ball.) Pro více společenské hodinky se však vyloženě nehodí, proto pokračoval nadále vývoj původních luminiscenčních pigmentů. A nutno říci, že velmi úspěšně!

LumiNova a Super-LumiNova

Radium a Promethium nahradil prvek Stroncium, který není radioaktivní a navíc dosahuje i vyšší svítivosti. S pigmentem na jeho bázi přišla jako první švýcarská firma RC Tritec, jen těsně následovaná japonskou firmou Nemoto & Co. Obě firmy spolu vedly dokonce soudní spor kvůli patentu, nakonec se však dohodly a pigment vyráběli společně pod názvem LumiNova. První hodinky, které se mohly použitím této barvy pochlubit, byly hodinky Swatch. To se psal rok 1993.

Za další mezník ve vývoji se dá považovat rok 2007, kdy byla představena nová verze pod názvem Super-LumiNova s až desetkrát vyšší svítivostí a také mnohem delší výdrží. Dnes se vyrábí ve třech výkonnostních třídách: Standart Grade, Grade A a Grade X1, které udávají jejich svítivost. Při použití typu Grade X1 pak hodinkám stačí pouhých deset minut na světle, aby Vám dokázaly i po pěti hodinách v temném prostředí stále prozradit čas. Hodinářské firmy mohou navíc vybírat z šestnácti odstínů barev případně si nechat namíchat svůj vlastní!

Super-LumiNova u hodinek Certina

Super-LumiNova u hodinek Certina

Super-LumiNovu najdeme například na hodinkách značky Tissot, Certina, Hamilton, ale i dalších, převážně švýcarských značkách. Na trhu jsou však i jiné značky než jen Super-LumiNova.

VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami
24.6.2022 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Luminiscence – Souboj napříč značkami

LumiBrite, NeoBrite

Seiko (ale taky Citizem, Lorus a Pulsar) používá vlastní pigment nazvaný LumiBrite, který je svou svítivostí vyhlášený. Výrobce uvádí 4 hlavní výhody pigmentu LumiBrite: delší výdrž, větší intenzita záření, bezpečnost pro lidi i životní prostředí, téměř permanentní životnost.

A sluší se zmínit i největší hodinářská firma světa Citizen – ten si ve tmě pomáhá Natulitem, což je zkratka slov Natural a Light. Použití svítících pigmentů je dnes tím nejčastějším typem osvětlení a našli bychom určitě ještě další obchodní názvy. Setkáme se s ním u hodinek prakticky všech typů a cenových kategorií. Jeho kvalita však může být různá a to i v rámci jedné značky. I zde totiž většinou platí známé přísloví – za více peněz, více muziky, v tomto případě tedy světla.

Citizen ale občas sáhne také po Super-LumiNově. Například Casio svou fotoluminiscenci nazývá NeoBrite. Všechny ale pracují na stejném principu.

Luminova dala za vznik právě LumiBrite a Super-Luminova. Tato technologie pracovala na bázi hlinitanu strontnatého.

Indiglo – první podsvícení od značky Timex

Zbývá nám probrat poslední typ luminiscenčního osvětlení, se kterým se můžeme setkat výhradně u hodinek poháněných baterií. Jak asi správně tušíte, tento typ luminiscence, proto aby rozzářil celý ciferník případně displej, potřebuje elektrickou energii, proto jej nazýváme elektroluminiscence.

Pigment zde supluje tenká luminiscenční fólie, která je vložená pod ciferníkem nebo displejem. Ta se po sepnutí elektrického obvodu, aktivovaného buďto tlačítkem, někdy také nakloněním ruky na krátký časový interval rozsvítí. Jako první ji použil v roce 1993 na svých hodinkách Timex pod názvem Indiglo.

Timex Indiglo

Timex Indiglo

Určitě jste už také zaslechli název Illuminator a tím pádem víte, že se nejedná o bratrance Terminátora, jak by se mohlo zdát, ale o označení tohoto typu osvětlení u značky Casio.

Casio Illuminator – Jaké typy osvětlení používá Casio
5.6.2023 - Agáta Vřeská
Casio Illuminator – Jaké typy osvětlení používá Casio

Modelů, které jej používají je nespočet, prvenství však patří modelu G-Shock DW-5600E z roku 1995. Výhodou Iluminatoru je rovnoměrné osvětlení ciferníku nebo displeje po celé jeho ploše, oproti dříve používaným miniaturním žárovičkám. Jeho časté používání má však za následek také neméně časté návštěvy hodináře kvůli výměně baterií.

Podsvícení Illuminator značky Casio

Podsvícení Illuminator značky Casio

Kromě tohoto typu najdeme u Casia také osvětlení pomocí LED žároviček, které jsou dnes ekologičtější a úspornější.

Jak sami vidíte, typů luminiscenčního osvětlení je skutečně mnoho. Navíc se dají vzájemně kombinovat, ať už barevně nebo typově, což možnosti volby dále rozšiřuje. Každý má však své plusy i mínusy, nelze tedy jednoznačně říci, který je nejlepší. Snad Vám ale článek pomohl odpovědět, který je ten nejlepší pro Vás.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře