» Blog » Luminox

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití

Tagy: Recenze | Luminox | Pánské | Klasické | Vojenské

Bohumil Vopršal | 18.1.2021 | 7 MIN | 2x komentář

Kdy jsem prvně zaznamenal jméno jednoho z nejuznávanějších mistrů přežití v extrémních podmínkách Beara Gryllse, si nevzpomínám. Může to být tak 15-20 let zpět. Zato si poměrně přesně pamatuju některé kousky, které tento houževnatý Brit předvedl před kamerou – v horké Africe pil vodu (čtenář promine) vymačkanou z čerstvého sloního trusu! V drsném podnebí severských vřesovišť zase přečkal noc v rozpárané mršině losa (či co to bylo), kterou použil místo spacáku, aby v mrazu udržel tělesné teplo. Recenze hodinek Luminox Bear Grylls jsem se nemohl dočkat.

Kdo je Medvěd Grylls?

Pro případ, že jste jméno Bear (Medvěd) Grylls ještě neslyšeli nebo na něj narazili jen okrajově, začnu odtud. Táta od tří dětí Edward Michael „Bear“ Grylls (1974) se ve 23 letech stal nejmladším Britem, který zdolal Mount Everest. Mluví plynně čtyřmi jazyky a získal černý pás v karate. Také přežil zlomeninu tří obratlů po nezdařeném seskoku z letadla a ve svých 35 letech se stal nejmladším hlavním náčelníkem britských Skautů.

Edward Michael Grylls přezdívaný Bear

Edward Michael Grylls přezdívaný Bear

Ale možná by úplně stačilo napsat jen to, že tři roky působil v jedné z nejuznávanějších speciálních armádních jednotek na světě, britské Zvláštní letecké službě (SAS - Special Air Service), než jej vyřadil výše zmíněný úraz páteře při seskoku v Keni. Zmínek o SAS je plný internet, ale možná nejpůsobivěji schopnosti a metody výcviku jejích členů popsal spisovatel Frederick Forsyth v knize Boží pěst. Vřele doporučuji. Ti, co nepředstavitelně tvrdý trénink vydrželi až do konce, jsou jako doma kdekoli na planetě – v poušti, v džungli (tu městskou nevyjímaje) i za polárním kruhem.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

Co je Luminox?

Přiznám se, že když jsem „hodinkový rozum bral“ (a doposavad nenabral), myslel jsem si, že značka Luminox (volně přeloženo: „Světlo noci“) je nějak spřízněná se společností Traser, jejíž parádní hodinky P67 SuperSub jsem nedávno recenzoval.

Traser P67 SuperSub: Krystalická esence hodinek pro dobrodruhy
27.11.2020 - Bohumil Vopršal
Traser P67 SuperSub: Krystalická esence hodinek pro dobrodruhy

Až později jsem zjistil, že tomu tak není. Luminox vznikl v roce 1989 a Traser „až“ v roce 1991. Obě značky ovšem používají stejné tritiové svítící trubice od mateřské firmy Traseru Mb-microtec. Jenom se to u Luminoxu jmenuje LLT (Luminox Light Technology) na rozdíl od Traseru, který technologii pojmenoval Trigalight.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

U obou značek to tím pádem funguje stejně: Do malých skleněných trubiček s luminisneční vrstvou je uzavřeno plynné radioaktivní tritium, které během svého rozpadu uvolňuje elektrony. Ty při dopadu na světlocitlivou vrstvu uvnitř kapslí vyvolávají viditelné záření. Protože poločas rozpadu tritia je zhruba 13 let, znamená to, že za tuto dobu hodinky budou o polovinu míň svítit. Za dalších 13 let zbyde z poloviny polovina, tj. čtvrtina. Doba noční čitelnosti je asi 20-25 let. Firma Luminox své hodinky – podobně jako Traser – dodává kde komu, elitními armádními jednotkami počínaje a pobřežní stráží USA či jihokorejskými piloty stíhaček F-16 konče.

Luminox Bear Grylls

Z výše uvedeného je zřejmé, že spojení pravděpodobně nejznámějšího dobrodruha na planetě s hodinkovou značkou, která je pro dobrodruhy nejrůznějšího ražení jako stvořená, se dalo čekat. Speciální edice Luminox Bear Grylls doplnila v roce 2020 tři tradiční výrobní řady značky – Land, Air a Sea (Země, Vzduch a Moře; ne náhodou – jen v opačném pořadí – od těchto živlů odvozují své pojmenování americké zvláštní jednotky Navy SEALs: SEa, Air, Land).

Všechny modely „medvědí“ edice mají několik společných znaků – každý z nich pohání quartzový strojek a žádný nemá kovové pouzdro ani náramek. Pouzdro je vyrobeno z materiálu CARBONOX (případně CARBONOX+), který, jak název napovídá, je založen na technologii uhlíkových vláken a/nebo uhlíkového prášku.

Výsledkem je hmota, která je podle výrobce až třikrát lehčí než titan, ale zároveň odolnější proti poškrábání, než většina tradičně používaných materiálů hodinkových pouzder; navíc prý extrémně vyhovuje alergikům a skvěle odolává působení chemikálií či vysokých teplot (aby ne, když jde v podstatě o uhlí).

Běžnému uživateli, který jen těžko bude schválně zkoušet na hodinky něco vyrýt hřebíkem či je leptat kyselinou, pouzdro připadá prostě jako „kus plastu“. Dalšími společnými znaky jsou nápis „Nikdy se nevzdávej“ (Never Give Up) na dýnku a Gryllsovo „logo“ v podobě stylizovaného písmena „X“ na číselníku.

Na čem se nosí

„Prima lehounký karborundum futrál“ by byl hřích opatřit těžkým ocelovým náramkem a Luminox to ví. Hodinky řady Bear Grylls se proto prodávají na pestré paletě syntetických řemenů. Ta zahrnuje hmoty různého provedení – od černé pryže, která má na sobě délkovou stupnici a lze ji použít např. pro měření vzdálenosti v mapách, přes pekelně tuhý oranžový řemen s navléknutým kompasem (viz níže) až po totální specialitu – chytře spletenou nylonovou padákovou šňůru, na které se hodinky nosí jako na běžném textilním řemenu. Ovšem po jejím sejmutí a rozpletení člověk získá asi 80centimetrový kus odolného špagátu, který může na pustém ostrově použít, jak libo; v zoufalství nejvyšším bude vhodný i k oběšení.

Co všechno je k mání

Edici Luminox Bear Grylls zahajuje řada Survival Sea Series (Luminox XB.3723 a XB.3729) s dvouletou zárukou na celek a v Hodinky-365 pětiletou zárukou na strojek (to je společné pro všechny modely). Hodinky mají barevně výrazně odlišené ručky, běžnou potápěčskou lunetu, datum, tritiové trubice u indexů „naležato“, minerální sklo a průměr pouzdra 42 milimetrů.

Cenově o stupeň výše je model Eco Series (Luminox XB.3703), který je vyroben z recyklovaného plastu, vyloveného z oceánu. Povyrostl na 45 milimetrů, dostal safírové sklíčko a tritiové indexy „naležato“ jen na pozicích 12, 3, 6 a 9. Potápěčská luneta získala členitější design typu „hvězdná brána“ (stargate).

Ještě výše v „Medvědí řadě“ následuje dvojice chronografů Survival Land (Luminox XB.3781 a XB.3797). Liší se od sebe barvou ciferníku a náramkem; ten má model 3781 klasický gumový se zmíněnými stupnicemi pro měření v mapách; typ 3797 má onu smotanou padákovou šňůru.

Průměr je 45 milimetrů, sklíčko minerální. Tritiové indexy jsou opět jen na pozicích 12, 3, 6 a 9, ale orientovány jsou, jak se sluší a patří, ve směru od středu k okraji hodinek, nikoli „naležato“ po obvodu. A už se dostáváme k vrcholu nabídky, hodinkám:

Luminox Bear Grylls Survival Master Series

Oboje jsou též chronografy, lišící se jen řemenem – u prvních (Luminox XB.3741) je řemen černý a je na něm navlečen miniaturní kompas.

U druhých (Luminox XB.3749), které jsem měl při psaní tohoto článku fyzicky k dispozici, je řemen sytě oranžový, rovněž opatřený kompasem. U modelu XB.3749 se krátce zastavíme.

Stejně jako kolega XB.3741 má průměr 45 milimetrů a safírové sklo s antireflexem. Tím ale – obávám se – výčet pozitiv končí. Začněme od oranžového řemene. Po otevření opravdu bytelné plastové krabičky a vysvobození hodinek jsem chtěl řemínek rozepnout, ale kladl odpor hodný chovanky klášterní školy, po které opilý metař s parodontózou na ulici loudí hubičku. Chtělo to fakt užít sílu a představy o nějaké pohodlnosti při nošení byly rázem ty tam.

Druhé, ne zrovna milé překvapení, nastalo při pohledu na ciferník bez brýlí a v horším světle (kdy už je hůř vidět, ale tritium ještě nesvítí). Ač mám pouhé +1,5 dioptrie na každém oku, číselník se mi tak nějak rozpliznul; kde jsou, proboha, skvělé kontrastní ručky ze základních modelů?!

Nevýrazné šedobílé kontury ručiček na mírně tmavším pozadí přeplácaného ciferníku jsou velkým zklamáním. Neumím si to vysvětlit jinak, než že výrobce ve snaze obhájit prémiovou cenu nejvyššího modelu použil v designu naráz vše, co ho napadlo. (Obecně vzato tak na mě produkty Luminox chvílemi působí jako celek, něco jako svítící cirkusový stan).

Vrcholem snahy o originalitu jsou LLT trubice v ciferníku tu normálně, tu „napříč“ umístěné! Do toho se v subciferníku vpravo pohybuje taktéž „otritiovaná“ vteřinovka. Ve tmě to vypadá... Moment... No ano! Připomíná mi to Predátora, když se na jeho mimozemském počítači na předloktí objevují takové ty divné znaky!

Za mě tenhle mix nefunguje a přijde mi jako „originalita za každou cenu“, která nesvědčí užitné hodnotě hodinek. Dobrý poměr cena/výkon končí někde u XB.3781 a 3797.

Shrnutí řady Luminox Bear Grylls

Jsou lehounké a přitom (minimálně pouzdro) hodně vydrží
Pětiletá záruka na strojek
Bear Grylls je bourák, a tak není špatné mít „jeho“ hodinky
U základní a střední třídy dobrý poměr cena/výkon

Nemohu se zbavit dojmu přeplácanosti (to platí hlavně u dvou modelů z nejvyšší řady)
Nejvyšší modely postrádají kontrastní ručky a mají málo přehledný ciferník
Škoda, že ne všechny modely mají safírové sklíčko (minimálně řada Survival Land by si ho zasloužila také)
Nejvyšší řada mi přijde v nabídce tak nějak „navíc“; jako bonus nabízí safírové sklo a vyšší voděodolnost 300 m, ale naproti tomu horší přehlednost

Bonus: Traser nebo Luminox?

Pokud se rozhodujete mezi těmito dvěma značkami, mám pro vás jednoduché doporučení: Líbí se vám víc logo Luminox, stylizované ve většině případů do nápadného černo-červeno-bílého štítu? Pak to jsou hodinky pro vás! Oslovuje vás spíš jednoduché, nenápadné logo Traser? Tak to budou pro změnu hodinky pro vás!

LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky
3.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Milanpřed 1193 dny, reagovat
Těžké rozhodování. Ale asi bych dal přednost těm XB 3741. Asi by se hodil i nějaký kvalitní NATO řemínek na rozšíření možností.
Bohumil Vopršalpřed 1190 dny, reagovat
Určitě by nebylo marné si hodinky fyzicky "osahat" před koupí (zatracený koronáč, který to komplikuje). Pro mě byla nepřehlednost (až přeplácanost) dvou nejvyšších modelů velkým zklamáním. Ale ne úplně dokonale vidím na blízko, a tak uznávám, že lidem bez očních vad to nemusí připadat tak zlé. Přeju šťastnou ruku při výběru.

Hodinky zmíněné v článku