» Blog » Luminox

Luminox Sea XS.3001 – Hodinky vojáků Navy SEALs

Tagy: Recenze | Luminox | Pánské | Klasické | Potápěčské | Vojenské

Eliška Měrková | 21.10.2021 | 6 MIN

Hodinky nadšenců do militarismu a milovníků jednoduchých, odolných hodinek. Hodinky, na které vidíte i při slabém osvětlení, v noci, pod vodou, kdykoliv. Hodinky, za jejichž funkčnost se postaví i speciální vojenské a námořní jednotky. To jsou prostě Luminoxy. A co je u nich nového? Obnovená verze jejich vůbec nejoblíbenějších hodinek, proslavených spoluprací s vojáky Navy SEALs: Luminox Sea XS.3001.

Luminox je roky prověřený, nezávislý švýcarský výrobce hodinek, kterého proslavila zejména spolupráce s vojáky Navy SEALs (odvozeného z akronymu anglických slov SEa, Air a Land, tedy moře, vzduch a pevnina). Stalo se tak roku 1994, když na svět přišly hodinky Navy Seal 3000, jediné hodinky oficiálně licencované americkým námořnictvem. Vyvinuty byly speciálně pro noční mise a netřeba nejspíš říkat, že stejně jako vojáci, tak i hodinky vzešlé z naslouchání jejich potřeb, byly připraveny přežít za každých podmínek.

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití
18.1.2021 - Bohumil Vopršal
Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití

A dle slov Luminoxu i dnes tyto hodinky nosí mnoho námořníků při provádění vojenských operací po celém světě. Časem se samozřejmě modely vyvíjely, měnily, přicházelo se s novými technologickými vymoženostmi, ale to podstatné zůstalo – skvělá čitelnost, a to zejména v sešeřenějších podmínkách i v naprosté tmě.

LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky
3.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky

Tři nové modely z řady 3000 EVO Series

Modely z řady 3000 EVO Series, jež "vzdávají hold hodinkám, kterými to v roce 1994 všechno začalo", k nám dorazily na podzim roku 2021. A barevně dostaly ještě lákavější uniformu. Menší velikostí a rozložením prvků však stále věrně odpovídají originální sérii, jejíž poslední obměnu jsme viděli v roce 2018 u Luminox Sea XS.3001.F Original Navy Seal:

Nové modely jsou o něco těžší díky ocelovému dýnku, které Original Navy Seal nemají, a přišly v zajímavějších barevných provedeních. Konkrétně ve třech.

K recenzi se mi dostala Blackout verze Luminox Sea XS. 3001 (blackout ="výpadek proudu"), která svému jménu dostává opravdu na výbornou.

Poutavou barevnou úpravou, tzv. The Old Radium, zaujme model Luminox Sea XS.3001.EVO.OR. Barevná škála má pak představovat nostalgické ohlédnutí za starými časy, kdy byly všechny hodinky s luminiscencí osvětlovány pomocí radioaktivního prvku Radium, materiálu s jedinečnou září, jež byl z výroby vyřazen v roce 1968.

Posledním kouskem je model Luminox Sea XS.3003.EVO v barevné úpravě "Navy blue" (námořnická modř).

11 190 Kč (doručíme do 17.6.)

Luminox Sea XS. 3001 – Temnota přetavená do podoby hodinek

Blackout. To je název pro náhlé temno způsobené výpadkem proudu či období během války, kdy musela být zhasnuta všechna světla ve městě. Ať už byla inspirace vzána z jakékoli situace, hodinky nesoucí tyto konotace musejí ztvárňovat neprostupnou temnotu, v níž se orientujeme pouze podle světélkujících tabulek značících únikové východy... Designéři z Luminoxu si vzali za úkol tuto modelovou situaci přetavit do podoby hodinek a musím uznat, že se jim to povedlo, nemyslíte?

...

U rozmístění barev luminiscence se myslelo na dobrou orientaci: minutová ručka, index na 12. hodině a nultý bod na lunetě jsou barevně odlišeny, a tak i ve tmě víme, kde je nahoře a dole.

U hodinek totiž jakoby všechny barvy zhasly a prakticky jediné, podle čeho se orientujeme, jsou luminiscenční tritiové kapsle umístěné na ručkách a indexech. Říkám prakticky, protože za dobrého světla a při bližším pohledu seznáme, že se na číselníku nachází i arabské číslování, a to i s označením vojenského času. Je pravda, že hodinky ve vojenském stylu mají být nenápadné, avšak ne na úkor čitelnosti, což se tady díky pověstné Luminoxovské luminiscenci podařilo a ztlumený design vypadá výborně.

To stejné se dá říci i o pouzdru v černé barvě s matným finišem. Toho je docíleno materiálem CARBONOX, který je údajně oblíbený u speciálních složek.

A co je Carbonox? Zjednodušeně – jedno ze dvou es v rukávu značky Luminox. Složitěji – je to speciální materiál využívaný v technologicky vyspělých průmyslových odvětvích, jako je stavebnictví, letectví či automobilový průmysl. Založený je na technologii uhlíkových vláken a uhlíkového prášku a nejenže je velmi tvrdý a odolný, ale svou podstatou je také antimagnetický a antialergenní. Nebýt dýnka z klasické oceli 316L, doporučila bych je jedincům s alergií na nikl, kterých není zrovna málo. Ti se ale musí "smířit" se zmiňovanou originální verzí s dýnkem z Carbonoxu.

Na ocelovém dýnku se nachází ražba s motivem Navy Seals

Na ocelovém šroubovacím dýnku se nachází ražba znaku Navy SEAs.

Carbonox je taky rezistentní vůči změnám teplot, což v podstatě znamená, že se nikdy příliš neohřeje nebo naopak příliš neochladí – o komfortu takového materiálu ve čtyřicetistupňových vedrech nebo v nejmrazivějších lednových nocích asi není třeba vykládat. A odolný je taky vůči škrábancům (údajně mnohem víc než tradiční materiály, z nichž se hodinky běžně vyrábí).

A co teprve ta lehkost? Carbonox je zhruba třikrát lehčí než titan (to znamená tak 6x lehčí než ocel), a tak i robustněji působící vojenské hodinky váží pár gramů – recenzované kousky mají kupříkladu pouhých 50g! A tady se neinformovaný uživatel při zkoušení nejspíš podiví a řekne si, že když je to tak lehké, musí to být z plastu. Musím ale potvrdit, že počáteční "plasťáčkový" pocit opadne téměř okamžitě. Dojem z hodinek je totiž jiný, solidnější... a záhy víte, že máte na ruce něco, co vydrží. A to i hrubé zacházení.

Hrubému zacházení bych však nevystavovala minerální sklíčko, které je sice tvrzené, ale vůči rozbití a škrábancům stopro odolné nebude.

Hodinky se pak po vzoru řady Sea drží potápkového designu s jednosměrně otočnou potápěčskou lunetou značenou pětiminutovými intervaly, kterou sice v praxi využije málokdo, ale myslím, že nebudu jediná, kdo se vždycky minimálně zatetelí nad uspokojivým cvakáním při jejím otáčení.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

U hodinek stvořených pro námořní armádní složky nejspíš netřeba zmiňovat, že potápkový design není jen na ozdobu. Hodinky se pyšní voděodolností do 200 M a šroubovací korunka i dýnko pak napomáhají odolat udávanému tlaku.

6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské potápěčské hodinky

Radioluminiscence – hlavní eso v rukávu značky Luminox

Skvělá luminiscence je pro potápěčské hodinky klíčová. Čas musí jít přečíst za jakýchkoli podmínek a (spíše historicky vzato) to v kritické situaci může znamenat i rozdíl mezi životem a smrtí! Malinko přeháním, ale i tak... No, ale tou v podstatě nejspolehlivější luminiscencí je tzv. radioluminiscence. Svítí totiž nepřetržitě a není závislá na předchozím "nabítí" světlem (jako je to u hodinek s daleko běžnější fotoluminiscencí, kupříkladu se SuperLuminovou apod.).

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Značka Luminox využívá u všech svých hodinek technologii Luminox Light Technology (LLT), která zajišťuje nepřetržité záření po dobu až 25 let. Co je ale oproti zmiňované fotoluminiscenci naopak nevýhodou, je to, že s časem je třeba počítat s adekvátním snížením úrovně světelnosti. To znamená, že za nějakých deset patnáct let už hodinky nebudou zářit jako nové a světlo bude léty postupně slábnout.

. Každé hodinky značky Luminox používají malé samonapájecí plynové trubice. Tyto mikro plynové světlomety (borosilikátové skleněné kapsle) jsou instalovány v ručíčkách, logu značky a tam, kde je to vhodné. Tyto světelné trubice jsou bezpečné pro člověka a nezávadné pro životní prostředí.

Všechny Luminoxy používají k osvětlení malé samonapájecí plynové trubice (borosilikátové skleněné kapsle), které jsou aplikovány do ruček, indexů a tam, kde je to vhodné. Tato radioluminiscence je bezpečná pro člověka a také neškodí životnímu prostředí.

Čím překvapily?

Velikostí. Papírově totiž průměr pouzdra dosahuje 43 mm, ale po vyzkoušení hodinky působily daleko menším dojmem. Vážně, po zkoušce na různých "testovacích" zápěstích se z hodinek radovala skupina útlorukých, kterým hodinky seděly na ruce fakt perfektně (a sedly krásně i na zápěstí dámské, takže dámy, pokud jste hledaly nějaké sportovní hodinky ve vojenském stylu, Luminoxy by mohly být super volbou).

Hamilton Khaki Field - navazuje na svou vojenskou historii
29.5.2018 - Vojtěch Pospíšil
Hamilton Khaki Field - navazuje na svou vojenskou historii

Menší dojem z hodinek je nejspíš zapříčiněn jednak tím, že nožky jsou opravdu krátké, a také že číselník působí oproti širšímu chapter ringu a vcelku velké lunetě dost malinký (a jak už bylo řečeno, jedná se taky o originální sérii 3000, která je menší než série 3500, jež přišla později).

Plastový řemínek pak překvapil tím, jak hladký a neskutečně příjemný na ruce je. Navíc budí důvěru, že něco vydrží... což by ostatně měl, vzhledem k tomu, že je rozteč mezi nožkama nestandardních 21 mm a shánět třeba neoriginální náhradní řemínek (třeba nějaký NATO, který hodinkám ve vojenském stylu obecně moc sluší) na hodinky nebude tak snadné.

Nic z toho se však nedá považovat za černý flíček na podle mě bezvadných, spolehlivých hodinkách s designem tak efektním, že máte pocit, jako by zhasla všechna světla a jediným jistým bodem v temnotě byly právě tyhle Luminoxy.

LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky
3.11.2021 - Jaroslav Holeš
LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku

11 190 Kč (doručíme do 17.6.)
10 290 Kč nedostupné
10 290 Kč nedostupné