Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime recenze – Krok správným směrem 

Tagy: Recenze | Frederique Constant | Klasické | Společenské | Tradiční

Šimon Šesták | 11.1.2024 | 4 MIN | 1x komentář

Potřeba sledovat na hodinkách čas v několika časových zónách vznikla vlastně poměrně nedávno, asi v 50. letech minulého století. Proudové motory komerčních letadel tehdy doslova "zmenšily" svět. Dnes, kdy máme na svých mobilních telefonech na vteřinu přesný čas i časovou zónu, by mohli někteří namítat, že mechanické hodinky jsou přežitek. A já jim dávám za pravdu, ale dodávám, že je to okouzlující přežitek! A jen málokterý worldtimer mě okouzluje tak, jako Frederique Constant Manufacture Classic Worldtime.

Když se u nás v polovině roku 2023 objevila značka Frederique Constant, byla naše očekávání vysoká. Přeci jen se jedná i přes její krátkou historii o dobře etablovanou hodinářskou značku, která nabízí krom vlastních strojků především zajímavé komplikace za atraktivní ceny.

Tím prvním modelem s in-house kalibrem a komplikací světových časů, který se k nám dostal, byl právě model Classic Worldtime. Co o tomto modelu říká sám Frederique Constant? Ve stručnosti to, že jde o hodinky s "užitečnou komplikací". Nejedná se o komplikaci vytvořenou hodináři pro hodináře, ale o hodinky s komplikací, která by měla majitelům skutečně asistovat s orientací v čase. A především pak těm, kteří často cestují.

Nejen na hodinkových fórech je navíc často propíráno, že by se mělo jednat o jedny z nejdostupnějších hodinek s komplikací světových časů a s in-house kalibrem, které jsou aktuálně k mání. Je tedy pochopitelné, že uvnitř hodinek najdeme in-house kalibr FC-718 s frekvencí 4 Hz a rezervou 38 hodin. Ačkoliv by se o samotných strojcích od Frederique Constant dalo napsat samotné pojednání, protože jejich modularita umožňuje na jejich základě postavit takřka jakoukoliv komplikaci, já věřím, že se stoupající cenou klesá důležitost metriky cena/výkon.

Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit
26.9.2023 - Agáta Vřeská
Příběh značky Frederique Constant – Luxus, který si můžete dovolit

Stárnoucí worldtimer

Při pohledu na okruží, na němž je vypsán seznam hlavních měst, mě jako první napadají slova mého středoškolského profesora zeměpisu, který vždy říkával, že atlas se stává neaktuálním ve chvíli, kdy je vytištěn. A je pro mě tedy zajímavé pozorovat, jak se na starých worldtimerech objevovala města, která dnes již dávno nepovažujeme za zcela stěžejní, či se tato města jmenují zcela jinak. Pár příkladů za všechny – Saigon, Jerevan, Bogota, Dakar nebo Midway.

Ano, jistě, vím že samotná města jsou vlastně jen usnadněním jednoduchého přičítání nebo odečítání hodin od Greenwichského času, ovšem je to zajímavou relikvií toho, jaká města byla pro nás historicky důležitá.

A na číselníku ještě chvíli zůstanu. Jeho propracovanost je totiž až zarážející. Je totiž, jak už to u worldtimerů bývá, rozdělen do tří segmentů: vnější okruží s městy, kterým lze otáčet v první poloze korunky; okruží s dvacetičtyřhodinovým rozlišením času, které se otáčí proti směru hodinových ručiček; a střed, který je statický. Problém většiny wordtimerů bývá, že tato okruží jsou vždy viditelně různě zapuštěná, ale Frederiqu se podařilo tento neduh eliminovat.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Práce mistrů řemesla

Každý, kdo se hodinkami stejně jako já rád kochá, mi jistě potvrdí, že i neznatelné neduhy hodinek se po prvním objevení stávají pro majitele pěstí na oko. Například majitelé Rado Captain Cook už odteď vždy na svých hodinkách uvidí, že mají každou ručku jinou, nemáte zač.

Frederiqu se zde tedy podařilo velmi decentně zamaskovat výškový rozdíl pomocí techniky, která silně připomíná coin edge lunetu. Ačkoliv do výroby tohoto číselníku nevidím, mohu si pouze domýšlet, že vyrobit takto propracovaný drobný detail tak, aby ani pod lupou nebylo možno na něm shledat nedokonalostí, je práce hodná mistrů.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Na samotném číselníku pak také najdeme reliéf naší planety. Tedy, ve skutečnosti jen asi 3/4 naší planety – obyvatelé dobré poloviny severní Ameriky či Čukotky budou muset svá bydliště hledat spíš na hodinkách Orient Revival World Map. Alespoň, že na Austrálii se myslelo. A myslelo se také na propracovanost. Na rozdíl od mnoha jiných zmenšenin Zeměkoule zde totiž jednotlivé kontinenty nejsou jen nějaké mnohoúhelníky vzdáleně připomínající jejich tvar, ale najdeme zde i takové drobné detaily jako "špičku" Apeninského poloostrova.

Datumovku řešenou subčíselníkem, kterou u drtivé většiny hodinek nemůžu vystát, u tohoto modelu nejen toleruji, ale dokonce ji zde i vítám. Přeci jen, pro někoho, kdo je světoběžník, a létá z časové zóny do časové zóny, je informace o datumu naprosto stěžejní.

Detaily i tam, kam se nedíváte

Můj obrovský obdiv pak patří tomu, jak luxusně je řešena spona s rodinným erbem. Když se značky rozhodnou pošetřit kožený řemínek překlápěcí sponou, mnohdy sáhnou po nějakém hamatném prefabrikovaném řešení, které pouze dozdobí svým logem. V případě Worldtimerů je však spona řešena velmi subtilně, jako by se jednalo jen o několik velmi precizně sletovaných drátků. I přesto působí velmi solidním dojmem a výhodou je jistě také to, že díky svému řešení bude možné ji použít i na jiný řemínek (v případě, že vás přestane bavit modrá kůže z aligátora).

Spona je designovaná jako rodinný erb zakladatelů značky Frederique Constant, který mají v logu.

Spona je designovaná jako rodinný erb zakladatelů značky Frederique Constant, který mají v logu.

Zaujme také decentní zdobení strojku, které je podobné tomu typu, který jsme vídali na hodinkách v dávný dobách, tedy Ženevské pruhy na můstcích a drobná perláž okolo setrvačky a na základně. Tím vším se pochopitelně můžete kochat také přes průhledné dýnko. Svůj smysl pro detail dokazuje výrobce také tím, že pohled nejen na setrvačku nezakrývá rotor automatického nátahu, jelikož je skeletonovaný.

Jen mrtvé ryby plavou s proudem

S potěšením sleduji, že se Frederique Constant nestydí za to, že se jedná o mladou značku a že zároveň, na rozdíl od mnohých současných microbrandů, nejde cestou divokých barev, přetechnizovaných vzhledů a komplikací, ale cestou tradičního hodinářského řemesla. A musím říct, že recenzovaný Worldtimer je důkazem toho, že v Plan-les-Ouates kráčí tím správným směrem.

Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky
7.11.2023 - Eduard Tomas
Frederique Constant Slimline – Jak na společenské hodinky

Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance
20.10.2023 - Jakub Pitucha
Frederique Constant Classics Heart Beat Automatic – švýcarská elegance

Hodinářská komplikace: Světový čas
3.4.2024 - Eliška Měrková
Hodinářská komplikace: Světový čas

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 106 dny, reagovat
Super napísané, naozaj, len tie hodinky strašná kolotočárina :)

Hodinky zmíněné v článku