MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“

Tagy: Recenze | MeisterSinger | Klasické

Jakub Pitucha | 16.11.2023 | 4 MIN | 7x komentář

MeisterSinger nám již po dvacet let nepřestává dokazovat, že umí dělat zajímavé kousky. A to i přesto, že na svých hodinkách používá výhradně jednu ručku. Někdo si možná říká, že to musí být nuda… ale je to právě naopak. Tato německá značka si své jednoručkové designy tak vymazlila, že je opravdu na co koukat. Příkladem jsou i dnešní MeisterSinger Bell Hora Automatic „Sonnerie au Passage“ s hodinovým odbíjením.

Jednoručky. Tak se přezdívá typu hodinek, které najdeme v repertoáru hned několika značek – namátkou můžeme jmenovat například švýcarský Jaquet Droz, německé Botta nebo běloruský Luch… Ale ten nejznámější a bezesporu nejhrdější nositel tohoto neotřelého designu je německý MeisterSinger. Značka, v jejíž nabídce nenalezneme hodinky, které by ručkami zbytečně plýtvaly. Proč taky, když bohatě stačí jen jedna.

MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí
28.3.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí

Těm z vás, kdo chodili na lekce francouzštiny možná název něco napověděl… mně bohužel ne. A tak se na to vrhneme pěkně popořádku. Hodinky s odbíjením můžeme dělit na dvě základní kategorie – „Sonnerie“ a „Repeater“.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Hodinky s odbíjením – Když jsou kukačky vkusným doplňkem na zápěstí
25.12.2023 - Jakub Pitucha
Hodinky s odbíjením – Když jsou kukačky vkusným doplňkem na zápěstí

Zatímco Repeater nám podá informaci o aktuálním čase „na požádání“ (většinou ve formě posunutí posuvníku na boku pouzdra), Sonnerie nám čas poví samy od sebe – v určitý čas vydají určitý tón. Dalo by se říci, že dnešní MeisterSinger jsou (s cenou okolo 100 000 korun) vstupní bránou do světa odbíjecích hodinek. Jsou vybaveny odbíjením po hodinách, kdy vydají jednoduchý, zato ale opravdu libozvučný tón.

Provedení hodinek

Vše ale není pouze o nějakých serepetičkách a pořádné hodinky musí i trochu vypadat. Proto se teď podíváme na jejich zpracování.

Na kulatém pouzdru hodinek se doplňují broušené (na bocích pouzdra) a lesklé povrchy (na lunetě a ladných tenkých nožkách). Na třetí hodině najdeme velkou korunku, která k hodinkám naprosto sedí.

Korunka je signovaná a najdeme na ní pro MeisterSinger charakteristickou „fermátu“ – značku notového zápisu, která má hudebníkovi napovědět, kdy má určitou notu nebo pomlku prodloužit. Jedná se tedy o znak jakéhosi „zvolnění“, který má odkazovat na ležérní filozofii jednoručkových hodinek. Na druhé hodině najdeme tlačítko pro pozastavení odbíjecí funkce, čehož docílíme jeho povytažením.

Co se týče rozměrů, na papíře mají hodinky poměrně mohutných 43 milimetrů bez korunky, 13,5 na výšku a necelých 50 milimetrů od nožky k nožce. I přes velké rozměry mi ale na mém 17,5cm zápěstí seděly velmi dobře. A to hlavně díky zaobleným nožkám.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Rozteč nožek zde činí příjemných 20 mm, což dle mého názoru také dosti přidává na celkové kompaktnosti hodinek. Na hodinkách najdeme kožený řemínek s motýlkovou signovanou sponou. Zde se dostávám k velkému, ale asi i jedinému neduhu hodinek… sponě. Ta na mě bohužel působí velmi laciným dojmem, zejména při nasazování a sundávání hodinek. Na druhou stranu je však řemínek samozřejmě vyměnitelný a já si dokážu hodinky představit třeba na milánskem náramku, který by k jejich eleganci opravdu báječně seděl.

Pohled do strojovny

Při otočení hodinek můžeme pozorovat strojek zdobený tzv. „côtes circulaire“ (cirkulární obdoba ženevských pruhů), modřenými šrouby a rotorem se jménem značky vyvedené ve zlaté barvě.
Co se týče samotného kalibru, MeisterSinger zde sází na SW200 z dílny švýcarské Sellity, který si upravil k obrazu svému.

Zde dokonce přidal vlastní modul, který zabudoval mezi strojek a číselník. Tento modul má na svědomí výše zmíněné odbíjení a je svou stavbou velmi podobný modulu, který můžeme najít i v modelech Salthora. Tam však plní zcela jinou funkci, a to „jumping hour“.


Jak vidíme na videu, pod číselníkem se skrývá mechanismus, který postupně natahuje malé kladívko. Přesně v každou celou hodinu je pak kladívko „upuštěno“, čímž rozezní kovovou spirálu charakteristického tvaru, který zajišťuje lidskému uchu libozvučný tón.

Hodinky s odbíjením – Když jsou kukačky vkusným doplňkem na zápěstí
25.12.2023 - Jakub Pitucha
Hodinky s odbíjením – Když jsou kukačky vkusným doplňkem na zápěstí

Kalibr SW200 s 26 kamennými uloženími běží na frekvenci 28 000 úderů za hodinu a je vybaven šroubem pro mikroregulaci setrvačky. Rezerva chodu je zde klasických 38 hodin. Co se týče přesnosti, značka ji přímo neuvádí… Při mém testu na timegrapheru však hodinky zaznamenaly naprosto skvělý výsledek, když ani v jedné poloze „nevyskočily“ z rozmezí -2 až +2 vteřiny.

Spirála času

Číselník hodinek je stejně jako odbíjecí kalibr naprostým „meisterstückem“. Je vyvedený v sunburst efektu a najdeme na něm logo značky, elegantní nápis „Bell Hora“ a malý obrázek zvonečku připomínající funkci odbíjení. Indexy hodinek tvoří spirálu připomínající šnečí ulitu. Musím se ale přiznat, že na první pohled jsem si jí skoro nevšiml – tak sehraným dojmem na mě číselník hodinek působí.

A jak se čtou? Jednoduše. I když hodinky na první pohled působí trochu zmateným dojmem, člověk se s jejich systémem velmi snadno sžije. Krátké indexy zde značí 5minutové intervaly a ty dlouhé zase 15minutové. Dlouhá ručka dosahuje na okraj číselníku a tím ještě dopomáhá k lepší čitelnosti.

Slovo závěrem

A co bych řekl závěrem? I přes počáteční střízlivé pocity se musím přiznat, že si mě hodinky opravdu získaly – ať už kvalitou zpracování (když pominu sponu hodinek), přesností strojku nebo samotným odbíjením, které mi při psaní této recenze nejedenkrát vykouzlilo úsměv na tváři.

Pokud se tedy někomu z vás už okoukaly všechny ty možné chronografy, měsíční fáze, tourbillony či GMT a hledáte opravdu zajímavé a neobvyklé hodinky, které nemá každý – je pro vás MeisterSinger Bell Hora Sonnerie au Passage tou správnou volbou.

MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost
2.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost

MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní
6.4.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 165 dny, reagovat
Presnosť jednoručičkových modelov sa udáva prosím vás v akých jednotkách, odchýlkou v hodinách za desaťročie? A majú certifikáciu COSC? :)
Šimon Šestákpřed 161 dny
Dobrý den Marku, přesnost se udává tak jako u všech ostatních hodinek v sekundách za den. Hodinky jsou vyrobeny v Německu, pro certifikaci COSC tedy nesplňují už ten základní předpoklad který vychází z jejího názvu.
Marekpřed 154 dny, reagovat
No ale to je jasný prípad diskriminácie na základe národnosti :)
Mariepřed 152 dny, reagovat
Vypadají krásně. Určitě budou spolehlivé, když jsou vyrobené v Německu. Vzpomínám na mé druhé hodinky, byly přivezeny odněkud, jak se tehdy dělaly ty zájezdy do zahraničí, stály pár šupů, ale šly nachlup přesně. Jen mi je někdo ukradl :-)
Mariepřed 152 dny, reagovat
Nádhera :-)
Petr Janpřed 116 dny, reagovat
Já si na tyhle hodinky šetřím . I když jsem je nikdy neviděl na vlastní oči , pocitově jsem okouzlen a je to pro mne srdcová záležitost . Jen doufám , že hodinky ještě budou k sehnání za několik měsíců .
Jakub Pituchapřed 108 dny
Petře, naprosto vám rozumím, za mě jsou to jedny z top hodinek, které jsem u nás recenzoval. Ten detail jemného cinknutí každou celou hodinu je opravdu k nezaplacení.

Hodinky zmíněné v článku