MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní

Tagy: Recenze | MeisterSinger | Pánské | Klasické | Tradiční

Vojtěch Höhe | 6.4.2023 | 4 MIN | 4x komentář

Model MeisterSinger Mechanical Circularis představuje mé druhé setkání s hodinkami této německé značky. Jedná se o kousek z kolekce Circularis, kterou výrobce řadí do modelové skupiny zvané Meisterstücke, ve které najdeme hodinky například s ukazatelem měsíční fáze nebo takové, které každou hodinu vydají zvukové znamení.

Možná proto není na první pohled úplně zřejmé, proč jsou zrovna tyto konkrétní, designově ničím nevyčnívající, zařazeny mezi to nejlepší, co firma nabízí. To „mistrovské“ se ale schovává uvnitř. Hodinky Circularis jsou totiž osazené in-house strojkem MSH01.

Historii a filozofii této značky máme už krásně a podrobně popsanou v samostatném článku, proto to tady nebudu moc rozvádět. Hodně stručně, jedná se o celkem mladou hodinářskou značku z Německa, jejímž poznávacím znamením je ukazování času pomocí jedné dlouhé ručky.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Číselník na těchto hodinkách není nijak extravagantní, naopak, tak jako u většiny modelů, by se dalo říct, že je spíše minimalistický. Je šedý, má opravdu jemný brus „do sluníčka“ a jednotlivé číslice mají měděnou barvu. Navíc jsou plastické, což vypadá velmi dobře.

Ručka je bíla a krásně kontrastuje s tmavším číselníkem, a tak je odečítaní času příjemné a bezproblémové. Navíc je celá ručka a indexy hodin opatřeny luminiscenční barvou. Je to sice příjemný bonus, ale reálně ve tmě přesný čas neodečtete, budete jen tušit, že je např. něco mezi devátou a desátou hodinou.

Celé pouzdro hodinek je z leštěné nerezové oceli. Líbí se mi, že tvarem se snaží mírně kopírovat tvar ruky, a tak nikde nic netrčí a hodinky tolik nepřekáží rukávům. Co bych chtěl pochválit je korunka, která se perfektně drží a dobře se s ní manipuluje. Průměr pouzdra 43 mm není už tak málo a na útlejších zápěstích by mohly hodinky vyčnívat.

Číselník je chráněn vypouklým safírovým sklem. Ze zadní strany je šrouby držené víčko, které nabízí průhled na strojek. A je to moc hezká podívaná.

Tím se dostáváme k tomu, co mě na těchto hodinkách zaujalo nejvíc, a to je stroj. Ten nese označení MSH01. Výše jsem psal, že se jedná o in-house, ale upřímně si nejsem jistý, zda se toto označení v tomto případě dá použít.

Tyto strojky si totiž MeisterSinger nevymyslel sám, ale má je na svědomí firma Synergies Horlogères, která se zabývá vývojem strojků. Ty dodává značkám jako je např. Fossil, Christopher Ward nebo Fortis. To mu ale neubírá na kráse. Svou kvalitou zpracování bych ho zařadil mezi prémiové.

Celému stroji dominuje zvláštně tvarovaný můstek, pod kterým se schovává celé soukolí. Dává nahlédnout pouze na dva velké perovníky. V následujícím odstavci zkusím zjednodušeně vysvětlit jejich funkci.

Zdrojem síly, která pohání celý hodinkový mechanismus je hnací pero. To je navinuté v bubínku perovníku. Při natahování hodinek (ručně nebo samonátahem) dochází k tomu, že se pero svíjí směrem k hřídeli perovníku. V tomto stavu má pero tendenci se roztáhnout zpět do své původní pozice a tím vzniká napětí. To přes ozubení perovníku roztáčí soukolí a tím dává život strojku.

Výrobci měli často snahu nějakým způsobem prodloužit dobu, po kterou bylo pero schopno dodávat sílu a tím prodloužit dobu chodu hodinek. Řešili to například délkou pera (pero 7denních IWC má bezmála 90 cm) nebo snížením kmitočtu hodinek (ETA a jejich Powermatic 80). V tomto případě to vyřešili tak, že do hodinek dali pera rovnou dvě. Ta jsou zapojena v sérii a zjednodušeně řečeno to znamená, že nejdřív je stroj poháněn jedním perem a poté druhým. Díky tomu mají úctyhodnou rezervu nátahu 120 hodin.

Zajímalo mě, jak jsou na tom hodinky s přesností v průběhu těch pěti dnů a byl jsem velmi příjemně překvapen. První tři dny hodinky vykazovaly hodnoty hodné certifikovaným chronometrům a chodily mírně napřed (do 10 s/d).

Čtvrtý den už to bylo horší a hodinky se začínaly pozdit. Pátý den, kdy už byla pera „na konci svých sil“, byly naměřené hodnoty pochopitelně nejhorší. Ale! Zde je velká výhoda toho, že hodinky mají pouze jednu ručku, a proto i když už hodinky nejdou úplně nejpřesněji, na ukazování času se to reálně neprojeví. V praxi tak můžete hodinky v pondělí natáhnout a v klidu je nosit až do pátku.

Pro ty, kterým by se hodinky nechtělo natahovat ručně (v tomto případě cca 100 otočení korunkou) MeisterSinger nabízí hodinky s tímto strojkem vybavené navíc samonátahem a ukazatelem data.

Za mě se jedná o povedené společenské hodinky, které možná na první pohled tolik nezaujmou, ale nabízí skrytou hodnotu ve formě hezkého, neobvyklého strojku s dobrou přesností a vysokou rezervou nátahu. Co by ale nemuselo sedět každému je rozměr hodinek. Anebo také jejich hlavní doména, a to ukazování času pomocí jedné ručky, které vás přinutí zpomalit a vrátit se do přítomného okamžiku.

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí
28.3.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí

MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani
27.2.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Mojmírpřed 362 dny, reagovat
Námět k zamyšlení, zda není něco ve světě mechanických hodinek špatně? 100 otočení korunkou o průměru 7 mm odpovídá dráze 2,2 m na povrchu korunky! Tato operace udrží "mistrovské" hodinky v chodu 120 hodin, což je cca 18 mm na hodinu chodu. Primky ze sedmdesátých let potřebují na hodinu chodu cca 8 mm.
Mojmírpřed 360 dny, reagovat
Pohyb ručičky je příliš pomalý. Idexy po pěti minutách jsou příliš blízko u sebe. Jak se pozná, zda hodinky jdou, nebo stojí?
Mojmírpřed 360 dny, reagovat
Nápis SWISS MOVEMENT bych chápal, ale SWISS MADE na německých hodinkách byť se švýcarským strojkem?
Marekpřed 357 dny, reagovat
Ak by jednoručky mali plniť funkciu hodiniek spoločenských, potom radšej len na udalostiach časovo neorganizovaných. Inak sú schopné cteného majiteľa spoločensky znevážiť až diskvalifikovať - buď bude všade meškať alebo bude prítomný nevhodne zavčasu ;)

Hodinky zmíněné v článku