MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow recenze – Oslňující zážitek

Tagy: Recenze | MeisterSinger | Klasické

Igor Kratochvíl | 1.9.2022 | 7 MIN | 4x komentář

Díky tomuto žlutému zázraku jsem se na vlastní kůži přesvědčil, jak těžké je vystihnout něco naprosto unikátního, okouzlujícího, milého a plného pozitivní energie v jedné jediné psané recenzi. Dovolte mi tedy prosím, abych vás pozval ke sdílení opravdu nádherného zážitku, recenze hodinek MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow je zde!

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Trefa přímo do žlutého aneb jak jsem se zamiloval…

Ten pocit znáte asi všichni: „dnes si udělám radost a půjdu se alespoň podívat na nějaké krásné hodinky…“  Vaše cesta zamíří v prodejně k vitríně plné lesklých a nablýskaných skvostů, které dychtivě přejíždíte pohledem, občas se to ve vás sevře, občas po některých zatoužíte, ale vše je vesměs stále ta krásná, ale už tak trochu ohraná písnička. Pak to ale přijde. Váš zrak se zaostří na jedno jediné místo a oči už nechtějí jinam. Vše okolo se pomalu, ale jistě ztrácí a rozostřuje, cítíte, jak vám tluče srdce a jak bojujete s otázkou „odolám?“

Tak asi nějak podobně jsem prožíval já své první setkání se žlutou kráskou jménem Perigraph, hodinek značky MeisterSinger.

Unikátní odstín sytě žluté barvy (i když název „mellow“ spíše evokuje jemnou), po které designéři při tvorbě tohoto modelu sáhli, bych rád vyzdvihl. Je totiž geniální! Hodinky jsou díky ní nepřehlédnutelné, září a oslňují. Přestože jsem vyznavačem spíše konzervativních barev i tvarů, sluníčko v podání MeisterSinger jsem schopen tolerovat prakticky při každé společenské příležitosti.

Hodinky doslova a do písmene září optimismem a dobrou náladou a i když to zní nadneseně, dodávají svému majiteli jakousi magickou sílu a nevyčerpatelnou energii. Žlutá podoba modelu Perigraph má navíc ještě jeden zásadní význam: je jí jasně identifikována limitovaná edice, a nyní prosím sběratelé zbystřete, o počtu pouhých 200 ks na celém světě!

Žlutou barvou hovoří především řemínek, ručně vyrobený z jednoho poctivého kusu kůže. Žádné obávané švy po stranách, žádné riziko rozpadnutí se, zkrátka německá kvalita. Při prvním pohledu na něj se možná trošku zaleknete tloušťky, která činí 4 mm! Všechny obavy však ustanou ihned poté, co hodinky zkusíte přímo na ruce. Kůže je neuvěřitelně přizpůsobivá, nijak netlačí ani netíží a rozhodně nečekejte pocit „policejních pout“.

Současně se však musím přiznat, že ve spojení s řemínkem bych přeci jen určité obavy měl, a to hned dvě. Při sebemenším ohybu pásek reaguje a kůže má klasickou tendenci praskat. Majitele tmavé varianty by toto asi trápit nemuselo, žlutá je však pravý opak a miniaturní „lomy“ jsou patrné už při vybalení z krabičky. To se však týká samotné kůže, ne barvy! Ta je stabilní a nejeví sebemenší známky porušení.

Žlutá kůže je krásná, rovněž však velmi náchylná k opotřebení při častém používání. Pokud tedy chcete hodinky aktivně používat a současně se pyšnit jejich krásným vzhledem, je potřeba počítat s jejich pečlivou a pravidelnou údržbou, jinak bude pásek brzy působit zašle.

Konec spěchu, konec stresu, přichází MeisterPsycholog!

Jste v jednom kole, nestíháte, máte pocit, že i kdyby měl den 48 hodin, budete stále ve skluzu? Zachovejte klid, vše co potřebujete, jsou hodinky MeisterSinger! ...Ano, zní to jako slova šílené reklamy z pořádně poťouchlého snu, ale věřte, je to tak, a to doslova. Jedna ruka možná netleská, ale dokonale léčí stresy, což jsem si ověřil na vlastním zápěstí.

Jsem právě ten typ, který nestíhá, čas je mým nepřítelem a občas mám pocit, že bych se měl několikanásobně naklonovat. První dny s Perigraphem na ruce byly galeje… Zapomeňte na přesnou orientaci v minutách, ano, přesná je, ale jen „na oko“ a vteřiny? Co to vlastně vůbec je? Můj pohled neustále beznadějně mířil na číselník s touhou mít čas pod kontrolou. Bez úspěchu… Ale pak jsem se vlastně zeptal sám sebe: proč?

V té chvíli se vše jaksi zlomilo a já zjistil, že spěch je hloupost. Vše se pomyslně zastavilo, zpomalilo, zmizely stresy, dokonce jsem začal pomaleji jezdit autem. Uvědomil jsem si, že nemá smysl řešit minuty, natož vteřiny a že vlastně docela stačí, když víte, že jsou 3 hodiny a ne 2 a že je „zhruba něco okolo půl“. Paradoxně jsem najednou začal všechno stíhat, všechno vycházelo na pohodu a já si vzpomněl na moudrost přísloví „spěchej pomalu“.

Občas jsem sice vyzvedl syna o pár minut později ze školky, občas jsem přišel o pár minut později na míting, avšak hleďme, svět se kupodivu nezhroutil… Značce MeisterSinger se tak povedlo mnohem víc, než jen vyrobit krásné a spolehlivé hodinky s unikátním zobrazením času, tyhle hodinky v dnešní uspěchané době totiž docela dobře léčí.

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Nakonec i jedna ruka tleská…

Kulaté ocelové tělo hodinek působí díky průměru 43 mm a výšce 12 mm vcelku rozměrně, rozhodně však ne robustně. Dominantou jeho pravé strany je relativně velká, avšak nepřekážející korunka s příjemným úchopem i manipulací, na čelní straně zdobená logotypem spatřeným už i na sponě pásku.

Jako víčko na krásném oku působí safírové sklíčko, z jehož dokonalostí bych vyzdvihl především excelentní antireflexní vrstvy, které fungují na jedničku a navíc v určitých úhlech svádí tak typickým a krásně namodralým nádechem. Přiznám se, že podobně kvalitní antireflexní úpravu jsem zažil jen na velmi málo hodinkách v cenové relaci pod 100 000 Kč, za což si zaslouží MeisterSinger aplaus.

U sklíčka ještě zmíním jeho vypouklost, která je sice velmi mírná, sklíčko je však zasazeno do zaobleného ráfku, což výsledný rádius umocňuje a sklíčku dodává sympatickou patinu starých hodinářských kousků.

Jedna ručička není jedinou zajímavostí, kterou vás budou hodinky zaručeně bavit. Uprostřed číselníku se skrývá další, vnitřní otočná luneta, kterou je řešena komplikace data. Na žlutém podkladu jsou viditelná čísla všech dnů v měsíci, na aktuální upozorňuje drobná červená šipka v přímce s indexem dvanáctky.

Dílkům každého dne je v rámci kruhu věnována poměrně velká výseč, výtku bych vznesl pouze k velikosti samotných čísel, která jsou skutečně extrémně drobná a na první dobrou takřka nečitelná. Přesnost překlápění data je vzorná a k jeho změně dochází doslova na minutu přesně s příchodem dalšího dne.

Samotný číselník nové majitele možná zaskočí i svou statikou – kdykoliv se na hodinky podíváte, na první pohled se vlastně po celou dobu nic nehýbe, nikde nic nerotuje, nic se výrazně nemění, máte pocit, že se nic neděje a pochybujete, zda hodinky vůbec fungují. I z toho jsem byl z počátku mírně nervózní, tato vlastnost hodinek se však velmi rychle přetavila v jejich největší přednost.

Číselníku nechybí ani luminiscence, i zde však počítejte s minimalismem – svítí pouze ona jedna jediná ručička.

Věřte, že i přes svou zdánlivou „poker face“ fungují hodinky doslova špičkově a spolehlivě. Velkou zásluhu na tom má především ověřený švýcarský mechanický strojek s automatickým nátahem Sellita SW 200, pyšnící se šestadvaceti drahokamy. Výrobce sice uvádí „životaschopnost“ 38 hodin, já však hodinky hravě dostal v klidovém stavu i na o pár hodin lepší hodnoty.

Péče o život automatického strojku je však pro majitele takřka příjemnou samozřejmostí a toto pravidlo platí u modelu Mellow Yellow dvojnásob. Každý pohled na ně, každý dotyk je příjemným zážitkem a jejich natahování rovněž – oceníte velmi jemný chod korunky i tuhost pružinky. A přesnost? Prostě bezkonkurenční, měříte-li den díky číselníku na hodiny, pak budete nadšeni. Ale teď vážně, na hodinky je skutečně výborný spoleh, jejich denní odchylka je v řádu jednotek vteřin.

Máte-li pocit, že krásy bylo v recenzi popsáno dost, zklamu vás, budeme pokračovat. Posledním argumentem k jistému přesvědčení, že právě tento limitovaný kousek musíte mít nejen na ruce, ale přinejmenším ve sbírce, je pohled na jejich spodní část.

Zde se vám hodinky doslova odhalí v plné parádě, protože šesti šroubky zajištěné dýnko je průhledné. Díky tomuto detailu se můžete nekonečně dlouhé chvíle kochat pohledem na um hodinářských mistrů v podobě čistého a precizně zpracovaného strojku.

MeisterSinger je na své dílo samozřejmě patřičně pyšný a proto na dýnku najdete logo výrobce, informaci o švýcarském strojku, použitých materiálech (ocel) a o zaručené voděodolnosti 50 metrů. Styk s vodou bych však v souvislosti s koženým páskem opravdu pečlivě zvážil, sám bych této zkušenosti hodinky ušetřil i v případě obyčejné sprchy.

Dýnku modelu Mellow Yellow bych přeci jen vytkl jednu podstatnou věc, a sice absenci čísla konkrétního kousku v limitované sérii. 200 kusů je ze sběratelského pohledu velmi atraktivní množství a dle mého názoru by uvedení tohoto drobného detailu razantně zvedlo hodnotu hodinek. Krom atraktivního žlutého provedení tak vlastně není nijak patrné, o jak jedinečnou edici jde, což mě osobně mrzí.

Král slunce Ludvík je mrtev, ať žije král MeisterSinger

Co dodat závěrem? MeisterSinger Perigraph Mellow Yellow jsou víc než hodinky, je to zážitek plný emocí a pocitů jedinečnosti, plný hřejivých slunečních paprsků. Jsou to hodinky, které budou okouzlovat nejen vás a vaše okolí, stejně tak jako generace vašich potomků. Jsou klenotem a radostí na ruce i ve sbírce každého nadšence a obdivovatele krásných věcí, hodinek zvláště.

O jejich povedeném designu svědčí mimo jiné i prestižní ocenění RedDot, které hodinky dostaly právě za svůj design.

Nyní, v období letních dovolených budou excelovat na opálených zápěstích mužů (díky barevné kombinaci a jemnosti si však troufnu tvrdit, že i řady dam), v zimě budou naopak zahřívat svou krásnou žluto-černou kombinací. Těmto hodinkám z dílny MeisterSinger zkrátka není krom několika drobných malicherností uvedených v recenzi co vytknout.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 597 dny, reagovat
Jednoručičky = minimalizmus? Ale kdeže, možnosti v smere redukcie funkčnosti v zobrazovaní času ešte zďaleka nie sú vyčerpané. Čakám na model, kde bude len dátumovka... :D
Mojmírpřed 596 dny, reagovat
vteřina (jednotka úhlu) vs sekunda (jednotka času); logotyp (pouze písmo neobsahuje piktogram) je na dýnku vs logo (grafická značka) je na korunce; drahokamy vs ložiskové kameny; životaschopnost vs rezerva chodu
Mojmírpřed 595 dny, reagovat
Co takhle nosit hodinky dýnkem vzhůru. Ideálně Slow Runner od Antoine Martin s velkou setrvačkou pod průhledným dýnkem, kde lze pozorovat vlásek pulzující v rytmu srdce https://www.youtube.com/watch?v=l6usMiFyEEI nebo lovit čas se slunečními hodinkami?
Marekpřed 591 dny
Sme my ale nejako nekompletní keď nás priťahujú tieto stredoveké technológie - predpokládám, že pán taktiež cestuje vozom ťahaným volmi? :)

Hodinky zmíněné v článku

Limitovaná edice 200 ks
46 180 Kč nedostupné