MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost

Tagy: Recenze | MeisterSinger | Klasické | Tradiční

Aleš Pavelek | 2.10.2023 | 5 MIN | 1x komentář

V dnešní recenzi mám zdánlivě jednoduchý úkol: představit model Perigraph značky MeisterSinger. Na první pohled nenápadné hodinky, ale možná budete překvapeni, kolik neobyčejností se za nimi skrývá. A stejně jako MeisterSinger, i já vás na začátek vyzvu, abyste se na chvíli zastavili a ponořili se se mnou do rafinovaného světa MeisterSinger. Naplní očekávání? Uvidíme.

Jednu věc o MeisterSinger musíte vědět už na začátku. Jejich hodinky vytvářejí podivnou závislost. Je to jako ochutnat nové, lehce exotické jídlo nebo nový drink – základní tóny jsou vám dobře známy, ale vaše chuťové pohárky jsou příjemně zmateny a osvěženy něčím novým.

Takhle působí hodinky s jednou ručkou. Stále je to dobře známý koncept ukazování času, a přesto se nestačíte divit, co všechno dokáže odebrání jedné či dvou ruček způsobit. Toto skrouhnutí je přitom skutečně mistrovské. Jako specialita šéfkuchaře, která je pouze z několika ingrediencí, bez zbytečného koření, které by přebilo esenci tohoto kulinářského, teda hodinářského, požitku.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

Ale po prvním ochutnání si nemusíte být jisti. Jsou to hodinky pro vás? Vždyť nevíte ani to jedno jediné, a sice kolik je přesně hodin. A jak přesně ten přibližný čas hodinky vlastně ukazují. Možná se necháte uchlácholit touto obavou a jednoručky zavrhnete, omámeni vůní mnoha dalších bohatě kořeněných modelů na každodenním menu okolních značek.

Tedy, nic proti tomu. Také mám kolekci koření namíchané v různých, přesto spíše konvenčnějších tónech. Ano, stále mluvím o hodinkách.

Ale kráse ukryté v jednoduchosti hodinek MeisterSinger je snadné podlehnout. Jde totiž na dřeň esence času. Dokonce je možné, že jej umí zastavit. Sice jen na okamžik, ale ten okamžik v tu chvíli znamená vše.

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Stačí se nad filozofií značky zamyslet a najednou máte chuť si sednout na lavičku v parku, jako by to byl vrchol nějaké hory, a vy najednou vidíte svůj rychle ubíhající život s jinou perspektivou. Může to být frustrující, ale také velmi uklidňující, když objevíte sílu přítomného okamžiku. Možná ten den uděláte něco jinak než obvykle. Odkloníte se od každodenních návyků, které vám nadiktovaly den od chvíle, kdy rozlepíte oči, až do momentu, kdy je s hlavou ještě plnou myšlenek (nebo vína, záleží) zavřete.

Graf okolo číselníku

A možná – a teď už vážně spíše filozofuji – vám hodinky nabídnou tento únik každý den. Budou vám připomínat důležitost času a momentu v něm pokaždé, když se na ně podíváte. A u modelu Perigraph to můžete vnímat i den po dni.

Kolekce Perigraph vychází z podstaty hodinek MeisterSinger, ale přidává zajímavě řešené zobrazení data. Nejde o okénko nebo subčíselník. MeisterSinger zachovává dokonalou designovou harmonii a datum je zobrazeno pomocí datového věnce okolo středu číselníku. Odtud spojení Perigraph – předpona “peri” je z řečtiny a znamená “okolo” nebo také “v blízkosti něčeho”; a graph bychom mohli přeložit jako “záznam”. Zbytek už si hravě domyslíte.

Aktuální datum je zvýrazněno barevnou šipkou pod 12. hodinou. Dny jsou pak vyznačeny arabskými číslicemi obden. Velmi elegantní a velmi přehledné.

Přesně podle stylu. Toho vašeho

Nutno přisoudit MeisterSingeru překvapivou hravost. I v tak jednoduchém konceptu, jaký používá, dokázal zužitkovat hru barev a nápaditost svých designérů.

Jak jinak si vysvětlit, že můžete sáhnout po jednobarevných modelech, ale současně i méně obvyklých barevných variantách od bordó po petrolejovou. Barevných prvků v takových případech je vždy jen poskromnu, řekl bych přesně tak akorát.

Já osobně podlehl světlému číselníku se zlatými indexy a modrými detaily. A to skutečně detailně promyšlenými detaily. Modrá je tady naznačena u trojúhelníku ukazující datum, ale také hodinových indexů a indexů data. Zbytek je zahalen do bílo-černé.

Výsledkem je elegance v podobě minimalismu s přesně nadávkovanou mírou originality. Zlatý prvek je pak použit i při dokončení strojku, například na rotoru nebo loga značky.

Své pak udělá i řemínek, případně náramek. Na tom je krásně vidět, že je možné s jedněmi hodinkami získat nepřeberné stylové možnosti. Rozteč mezi nožkami je 20 mm, takže ať sáhnete po jakékoliv prvotní volbě, další se budou vytvářet více než snadno.

A nakonec nesmím zapomenout zmínit velmi unikátní limitovanou edici Earth s plastickým zobrazením naší planety a silně ekologickým podtextem.

O hodinkách už ale u nás byla podrobná recenze, takže se o nich nebudu rozepisovat.

MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani
27.2.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani

Rozměry a strojovna

Rozměry pouzdra, které je vyhotovené z klasické oceli, jsou 43 x 11,5 mm. Nerad bych to zjednodušoval, že hodinky sednou každému. Průměr je přeci jen větší a nožky, byť příjemně zaoblené, jsou celkem dlouhé. Samotnému mi hodinky sedly velmi dobře, ale svědomí mi nedá, abych nedoporučil si je nejprve vyzkoušet.

(Pokud vím, značka nabízí tento model i v menším, 38mm pouzdře. Takže pokud vás číslo 43 odradilo, nic není ztracené.)

Zpracování je pak prvotřídní. Luneta je velmi tenká a dává prostor vyniknout samotnému číselníku, navíc je upravena do vysokého lesku. Zato boky pouzdra jsou pečlivě zbroušené. Sklíčko je ze safíru a má mírné klenutí, které vytváří zajímavé odlesky, jak světlo v různých úhlech dopadá.

Korunka je proporčně tak akorát k samotnému pouzdru, netlačí do zápěstí a čas i datum se s ní bezchybně nastavuje.

Stejně tak dobře poslouží manuálnímu nátahu strojku uvnitř. Dřív využívala značka strojek ETA 2824-2, v současnosti ale přesedlala na konkurenta Sellitu SW-200.

Tady byla volba strojků poměrně jasná. Nabízí totiž velmi dobrý poměr ceny a výkonu a především datový věnec přesně tam, kde jej designéři potřebovali mít. Současně jde o velmi chválený strojek s rezervou sice běžných, ale dostatečných 38 hodin (v reálu se dočkáte i lehce přes 40).

A přesnost? Plus mínus kdo ví. Bez minutové, natož sekundové ručky je to spíš odhad. Může to být od 30 sekund za den po chronometrové hodnoty.

Strojek je vidět přes průhledné dýnko (průhled tvoří minerální sklo), které je přišroubované k pouzdru několika šroubky. Voděodolnost je tak pouze 50 metrů. Ale přiznejme si, měřit si s nimi čas ve vodě asi nikdo z nás neplánuje.

U některých variant je dokonce luminiscence. Na fotce model MeisterSinger AM10Z17S_SG02

U některých variant je dokonce luminiscence. Na fotce model MeisterSinger AM10Z17S_SG02

Rozřešení

Hodinky MeisterSinger přináší mnoho příjemně strávených okamžiků, které si uvědomuji tak nějak víc. Snad je to tím, že k tomu hodinky vybízí ještě před tím, anebo je to tím, že jsou to opravdu mistrovská díla, která vynikají svým minimalistickým poselstvím. Na to jsem nepřišel. Ale že jde o kvalitně zpracované hodinky s krásným designem, to vím s jistotou.

Jako alternativu je možné nabídnout prakticky kterýkoli model od této německé značky. Nejblíže Perigraphu má Pangaea, která kromě data ukazuje i den v týdnu. A například právě žluto-černá limitovaná edice je dechberoucí.

Ale abych neurazil, v cenově podobných vodách se dá zapátrat také u jiné německé značky, Junghans, která nabízí rovněž velmi silný minimalismus. Například model Junghans Meister Gangreserve umí pěkně podráždit nenechavé prsty. Stačí se trochu nehlídat a najednou se přistihnete, že si je zkoušíte, už už kývete na nabídku prodejce a málem odcházíte s další taškou. Tak snadno… Když jde o hodinky.

MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí
28.3.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí

Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus
24.11.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky Junghans – Značka, kterou proslavil dlouhovlnný signál a Bauhaus

MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“
16.11.2023 - Jakub Pitucha
MeisterSinger Bell Hora recenze – „Sonnerie au Passage“

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 206 dny, reagovat
Dobrý večer, dá sa minútovka neskôr dokúpiť ako voliteľné príslušenstvo?

Hodinky zmíněné v článku