MeisterSinger Planet Earth recenze – Celý svět jako na dlani

Tagy: Recenze | MeisterSinger | Pánské | Klasické | Tradiční

Vojtěch Höhe | 27.2.2023 | 4 MIN | 2x komentář

Značku MeisterSinger a její jednoručkové hodinky znám už dlouho, ale až nyní se mi poštěstilo mít jeden jejich model v rukou. A k tomu navíc limitovanou edici, na které spolupracují s WWF – MeisterSinger Planet Earth.

Co je WWF?

Asi každý z nás už viděl černobílé logo zobrazující pandu a vedle ní tyto tři písmena. Je to zkratka pro World Wide Fund for Nature.

Název této organizace by se dal přeložit jako Světový fond na ochranu přírody. Jedná se o mezinárodní neziskovou organizaci, která se zaměřuje zejména na udržení biologické rozmanitosti, jak na souši, tak ve vodě. Jejím hlavním cílem je harmonie mezi životy lidí a přírodou. Už odvedla spoustu dobré práce a doporučuji se podívat na domovskou stránku WWF, kde najdete spoustu inspirativního obsahu.

Jak jdou hodinky a ochrana životního prostředí dohromady? Asi tím jediným způsobem. Z každého prodaného kusu těchto hodinek jde 200 EUR právě WWF. Jako bonus, MeisterSinger balí tento model hodinek do papírové krabičky s FSC certifikací, jejíž vnitřek je vyroben z recyklovaných materiálů.

Navíc si předsevzali, že pro své hodinky nebudou vyrábět řemínky z exotických nebo ohrožených druhů zvěře. Nahrazují je veganskou kůží. Tyto malé krůčky k udržitelnosti chválím, přesto si myslím, že největší dopad na životní prostředí má výroba samotných hodinek (stroje, pouzdra, atp.). Ale o vlivu hodinářského průmyslu na planetu nyní mluvit nebudu.

Řemínek je z veganské kůže.

Řemínek je z veganské kůže.

Planeta v 3D

Už na první pohled tyto hodinky působí jedinečným dojmem. Ne kvůli tomu, že mají jen jednu ručku, ale kvůli vyobrazení Země uprostřed číselníku. Podle výrobce to má představovat pohled na naši planetu z vesmíru. Obrázek je navíc vypouklý a barvy mají zvláštní „sametovou“ texturu. Díky tomu vám přijde, že na planetce jsou opravdu pohoří a pralesy. Moc hezký detail, se kterým jsem se ještě nesetkal.

Zbytek číselníku je černý s bílými číselnými stupnicemi. Hned okolo planetky je otočný datový věnec. Kolikátého je zjistíme podle červeného trojúhelníčku na pozici 12.

Na samém okraji číselníku jsou pak vyznačeny hodiny. Interval jedné hodiny je rozdělen. Každých pět minut je index. Čtvrt, půl a tři čtvrtě jsou navíc zvýrazněny. Ručka ukazující čas je silná, bílá a s červeným koncem. Čitelnost je díky tomu dobrá a člověk hned vidí kam ručka ukazuje. Navíc, stejně jako indexy, je opatřena luminiscenční vrstvou.

Koncept jednoručkových hodinek je mi sympatický. Líbí se mi ta myšlenka, že člověk zpomalí a čas vnímá tak nějak „zhruba“.

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Paradoxně je to také to, co mi u tohoto odečítání času dělá problém. Jsou situace, kdy například spěchám na vlak nebo autobus, tak chci na hodinky jen kouknout a hned vědět, kolik je. To mi tyto hodinky úplně nedovolily. Člověk se musí zastavit a soustředit se na čtení, a to může být mírně frustrující. Je to možná jen o zvyku a hodinky tím vlastně plní to, co slibují. Donutí vás přibrzdit a vrátit se do přítomného okamžiku.

Donutí vás přibrzdit a vrátit se do přítomného okamžiku.

Pouzdro hodinek je z leštěné nerezové oceli a je vybaveno safírovým sklem. Na pozici 3 je velká korunka, se kterou se díky tomu dobře manipuluje. Na spodním víčku, kromě údaje voděodolnosti, je také zmínka o spolupráci MeisterSinger s WWF a pořadové číslo kusu z limitované série. Je zde také průhled do stroje. Na skle najdete natisknuté již výše zmiňované logo pandy.

Průměr pouzdra je 43 mm, což by se dalo považovat za větší hodinky, ale přesto na mém úzkém zápěstí (17 cm) nijak zvlášť nevyčnívaly.

Voděodolnost 50 metrů je pro běžné nošení naprosto dostačující a i kvůli použití „koženého“ řemínku se nepočítá, že by někdo s hodinkami plaval nebo se potápěl.

Zdroj: fratellowatches.com

Zdroj: fratellowatches.com

Samotný strojek je Sellita SW-400. Jedná se vlastně o zvětšenou SW-200, což je klon strojku ETA 2824. Strojek je krásně zdobený a navíc má povrchovou vrstvu z Rhodia, díky čemuž se krásně leskne. Spousta lidí považuje Sellitu za podřadnou značku, ale už bych to tak černobíle neviděl. Strojky měly své mouchy, ale výrobce pilně pracuje na jejich vychytání. Nyní strojky splňují kritéria i pro výrobce jako je např. IWC.

Strojek SW-400 nabízí zhruba 38 hodin rezervy chodu, 4Hz frekvenci, 26 kamenných uložení.

Strojek SW-400 nabízí zhruba 38 hodin rezervy chodu, 4Hz frekvenci, 26 kamenných uložení.

Strojek je krásně zdobený a navíc má povrchovou vrstvu z Rhodia, díky čemuž se krásně leskne.

MeisterSinger Planet Earth jsou dost specifické hodinky, které rozhodně nejsou pro masy. Na netradiční ukazování času si člověk musí zvykat a design se nezalíbí každému. Někomu možná budou připadat až kýčovité, ale podle mě tuto hranici ještě nepřekročily. Naopak, jsou to hodinky, které se drží své filozofie a zároveň se nás snaží postrčit k tomu, abychom se zamysleli nad dopady našich činů na životní prostředí.

Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund
14.1.2022 - Agáta Vřeská
Příběh značky MeisterSinger – Dokonalost nepřijde během několika sekund

MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost
2.10.2023 - Aleš Pavelek
MeisterSinger Perigraph recenze – Když jednoduchost překoná složitost

MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí
28.3.2023 - Agáta Vřeská
MeisterSinger Classic N°1 recenze – Důkazní materiál, že jedna ručka stačí

MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní
6.4.2023 - Vojtěch Höhe
MeisterSinger Circularis recenze – Mechaniky, které tikají 5 dní

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

M.3před 421 dny, reagovat
Pane upadla vám u hodinek ručka, nebo dvě Jó to se prej stalo jak stahovaly kuuži z toho vegana
Marekpřed 418 dny, reagovat
Aké ordinérne, jednodučky s hodinovkou. Čo tak ponechať len minútovku, alebo ešte lepšie sekundovku? To by bola oveľa väčšia výzva s ohľadom na odchýlku automatov v ráde sekúnd denne, čiže by stále šli zle :D Ale tak raz za asi týždeň sa tie odchýlky nazbierajú do minúty a vtedy idú okamih presne. Šťastný majiteľ by si to mohol sledovať, lenže by potreboval kalendárik, alebo aspoň dátumovku / deň v týždni. Čiže prevedenie second-day. A jeho milovníci by mohli sformovať sektu uctievačov druhého dňa! :D Siedmeho už tuším sú.

Hodinky zmíněné v článku