» Blog » Recenze

Doba zmenšování – Které hodinky jsou v menším ještě lepší?

Tagy: Recenze | Klasické | Tradiční

Lukáš Lenart | 4.1.2024 | 5 MIN | 2x komentář

Ne každé zápěstí je schopné nést hodinky s průměrem pouzdra přesahujícím 40 mm. Na tuto skutečnost začali v posledních letech reagovat velikáni hodinářského průmyslu rozšířením svých portfolií o menší varianty populárních modelů. V dnešní recenzi si tedy přiblížíme tři konkrétní případy tohoto trendu.

Dle mého názoru, mají větší průměry pouzder své právoplatné místo u potápek či leteckých chronografů. Nicméně u vojenských a společenských hodinek jsem spíše zastáncem historicky inspirovaných menších rozměrů. Navíc jsem sám majitelem menšího zápěstí, a tak je pro mne vlna zmenšování už tak skvělým modelů šitá na míru.

Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu
24.2.2021 - Agáta Vřeská
Styly hodinek – Základní rozdělení podle účelu

Menší sourozenci (nejen) současných ikon

Tissot PRX 35 mm

Nejprve se zaměříme na 35mm variantu dnes již ikonických Tissot PRX. Právě jejich větší 40mm sourozenci pomohli v roce 2021 vrátit Tissot zpět do povědomí mnoha milovníků hodinek.

Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?
8.4.2021 - Eliška Měrková
Tissot PRX představení – Nejlepší dostupné švýcarské hodinky za rok 2021?

Hranatý tvar pouzdra, inspirovaný původním modelem Tissot PRX ze sedmdesátých let, a tzv. vaflový ciferník – přesně to z nich dělá zdaleka nejdostupnější švýcarskou alternativu k legendárním Royal Oakům od Audemars Piguet.

Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)
19.8.2021 - Bohumil Vopršal
Tissot PRX recenze – Ohlédnutí za „starými dobrými“ časy (které nemá chybu)

Nicméně automatická verze PRX byla dlouho dostupná pouze ve zmíněném 40mm provedení. Takovýto průměr pouzdra u sportovních hodinek není nijak na škodu. Za problematickou však považuji vzdálenost lug to lug těchto hodinek, tedy délku jejich pouzdra od nožek na dvanácti hodinách k nožkám na šesti hodinách.

PRX nedisponují nožkami jako takovými, mají velice plochý profil pouzdra a integrovaný náramek. Celkovou velikost hodinek pak značně navyšuje skutečnost, že první článek náramku není zcela artikulován (z pouzdra nevisí volně dolů).

V roce 2023 však Tissot vyslyšel přání příznivců menších sportovních hodinek a uvedl na trh 35mm variantu s automatickým pohonem (vedle již existujícího 35mm modelu v quartzu). Tyto 35mm automaty sdílí se svým větším sourozencem nejen strojek ETA Powermatic 80 s rezervou chodu 80 hodin, ale také vaflový ciferník. Právě ten automaty odlišuje od quartzovových modelů se sunburst ciferníkem.

Faktické rozpětí lug to lug dosahuje u těchto menších variant délky 45 mm, která potěší i ta nejmenší zápěstí. Adekvátně byl také zmenšen integrovaný ocelový náramek, který se u motýlkové spony zužuje na 16 mm.

Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce
9.3.2023 - Agáta Vřeská
Tiffany Blue – hodinky v barvě drozdího vejce

Ačkoli mě vydáním 35mm PRX automatů Tissot potěšil, větší úsměv na tváři by mi nejspíše vyčaroval jakýsi velikostní hybrid, tedy model s průměrem pouzdra 37 mm, případně s užší lunetou, která by umožnila instalaci nepatrně většího ciferníku.

Nicméně, kdybych si měl vybrat mezi dostupnými modely, rozhodně bych při mém obvodu zápěstí 15 cm sáhl po 35mm variantě PRX.

Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie
12.10.2022 - Agáta Vřeská
Tissot PRX – Fotogalerie geniální nostalgie

Seiko 5 Sports 36 mm

Druhými hodinkami, jež jsem se rozhodl zahrnout do této recenze, jsou vojensky laděná Seika SRPJ z řady Seiko 5 Sports. Právě jejich velikost byla z původních 39 mm zredukována na 36 mm.

Zde, co se týče rozměrů pouzdra, nemám co vytknout (na rozdíl od 35mm PRX). Tříručkové hodinky s klasicky tvarovaným pouzdrem o průměru 36 mm a vysoce čitelným ciferníkem prostě fungují, jak nám ostatně již sedm dekád demonstruje Rolex se svými Explorery.

Stejně jako tomu bylo u výše uvedených Tissot PRX, i zde využívá menší varianta vojenských Seiko totožný strojek jako jejich větší předchůdce. Jedná se o velice robustní kalibr 4R36, který oproti starším strojkům 7S26 nabízí manuální nátah.

Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly
4.10.2023 - Agáta Vřeská
Nejpoužívanější mechanické strojky – Přehled, parametry, rozdíly

7 990 Kč (doručíme do 20.6.)

Plynulost nátahu si pak opravdu vychutnáte díky přítomnosti dobře uchopitelné 6,5mm korunky. Má jediná výtka se týká kvality řemenů, a to obecně u řady Seiko 5 Sports. Tato řada, jež je na trhu již od roku 1963, prošla poslední vlnou pravidelné aktualizace designu i strojku a s tím spojené cenovky už v roce 2019.

Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací
9.8.2019 - Agáta Vřeská
Nové Seiko 5 Sports: povedený refresh s důstojnou inspirací

Bohužel vlna inovace jen lehce opláchla práh kanceláře inženýrů zodpovědných za technologické zpracování řemenů hodinek Seiko. U ocelových náramků jsme tak stále svědky dutých, nezřídka rachotivých článků, zatímco kožené řemeny se pyšní tuhostí, za níž by se nemusela stydět leckterá smrková fošna. Rozhodnete-li se však původní řemen vyměnit za jiný, což vám usnadní přítomnost vyvrtaných otvorů v nožkách pouzdra (tzv. drilled lugs), zcela určitě nebudete zakoupení těchto kompaktních krasavců litovat.

Seiko 5 Sports bez otočné lunety: představení adepta na každodenního otloukánka
9.6.2020 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports bez otočné lunety: představení adepta na každodenního otloukánka

Orient Bambino 38 mm

Třetími a také posledními hodinkami, jež si v dnešní recenzi přiblížíme, jsou Orienty s neoficiálním označením Bambino Verze 7.

Ačkoli řada Bambino představuje stálici mezi dostupnými společenskými hodinkami, většina entuziastů po jejím vychválení a následném doporučení do každé domácnosti tiše cedila přes zuby „Jen škoda té velikosti“. A byli v právu.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Orient nám totiž vždy doručil naprosto okouzlující společenské kousky, jejichž průměr bohužel mnohdy přifoukl nad 40 mm. Nejednu slzu pak vyloudilo rozhodnutí tyto hodinky obohatit o rozpětí nožek z říše lichých číslovek (19 či 21 mm), dost ztěžujících výměnu původního řemínku.

Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend

Nicméně poměrně nedávno (v roce 2022) se tyto hříchy rozhodl Orient vykoupit představením nové varianty Bambin s průměrem pouzdra lehce přes 38 mm (38,4 mm) a rozpětím nožek 20 mm. Dle mého názoru Orient uspěl – nové menší Bambina si zachovala společenský vzhled svých předchůdců a v souběhu opravdu přijala svou elegantní podstatu, která se kvůli dřívější velikosti pouzdra vytrácela.

Zmíněné 20mm rozpětí nožek otevírá bezbřehé možnosti při výměně řemínku dle osobní preference. Zde je vhodné podotknout, že kvalita výrobcem poskytovaného řemene je při srovnání se zmíněnými modely řady Seiko 5 Sports znatelně vyšší.

Po svých větších předchůdcích pak nová Bambina podědila jen to nejlepší. Nejprve bych uvedl strojek Orient F6724 s rezervou chodu 40 hodin a možností manuálního nátahu, který je díky přítomnosti 6,5mm korunky naprostým balzámem pro duši.

Chod strojku spolu s vkusně zdobeným rotorem můžete obdivovat díky dýnku s průzorem. Na druhé straně pouzdra nalezneme vypouklé minerální sklíčko, věrně napodobující elegantní vzezření historicky přesných akrylátových sklíček, která však byla ve srovnání se soudobými alternativami značně náchylná k oděru.

Na posledním místě bych chtěl vyzdvihnout design ruček, který mě mile překvapil. Pro společenské hodinky charakteristický dauphine styl byl totiž u nových Bambin modifikován jemným zúžením hodinové a minutové ručky zhruba v jejich první třetině. Čistý vzhled ciferníku pak takovýto nepatrný detail krásně zdůraznil.

Závěrem snad lze jen říci, že na velikosti opravdu záleží ;). Máte-li tedy útlé zápěstí, vřele doporučuji vyzkoušet drobnější varianty současných ikonických kousků.

A to i ty, jež dnešní recenze nezvládla pokrýt. Např. pestrobarevné 38mm „potápky“ Seiko SRPK. Nebo třeba Hamilton Baby Murph. Nacházíme se totiž v době, kdy se hodinky menších rozměrů dostávají opět na výsluní.

Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!
4.1.2023 - Eliška Měrková
Hamilton Murph konečně také s 38mm průměrem!

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Tomáš Kpřed 117 dny, reagovat
Moc pěkně sepsáno. Sám mám problém s úzkým zápěstím vybrat hodinky, které by mi sedli. Spoustu modelů hodinek jsem byl nucen obejít. Soucítím s autorem. Osobně na tom se zápestím okolo 16.5cm nejsem o moc lépe. Konečně se vrací modely s rozumným průměrem.
Jiří V.před 113 dny, reagovat
Mam Gentlemany (40 mm) a souhlasim, 37 mm verzi bych bral vsemi deseti.

Hodinky zmíněné v článku

12 250 Kč (doručíme do 10.5.)
9 890 Kč (doručíme do 10.5.)
Zobrazit další

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. uzavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18, 1.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.