Měření krevního tlaku chytrými hodinkami

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Dominik Hok | 21.8.2023 | 3 MIN

Měření tepu, okysličení krve, EKG... Tyto možnosti měření jsou napříč chytrými hodinkami už docela známé, ale měření krevního tlaku je relativní novinka. Jak to funguje a jak je to přesné?

Proč je dobré měřit krevní tlak?

Co je to vlastně krevní tlak? Je to síla, kterou krev tlačí na stěny tepen. Tato hodnota je vyjádřena v tzv. torrech (milimetry rtuťového sloupce), jejichž jednotkou je mmHG. Při stažení levé komory se měří systolický tlak a v době mezi stahy zase tlak diastolický. Zdravá hodnota tlaku u dospělého člověka je 120 / 80. Pokud jsou hodnoty dlouhodobě vyšší než 140 / 90, jedná se o hypertenzi. Naopak, jestli jsou hodnoty delší dobu nižší než 100 / 65, hovoří se o hypotenzi.

Zatímco hypotenze je sice nepříjemná (může se vám motat hlava a dokonce může dojít k omdlení), není životu nebezpečná. Což se o hypertenzi nedá říct.

Měření krevního tlaku je důležité, jelikož přílišný tlak může narušovat srdeční cévy a může to vést ke kardiovaskulárním onemocněním či mozkovým příhodám. Vysoký krevní tlak je totiž nazýván "tichý zabiják", jelikož o jeho "ničení" našeho těla nemusíme dlouho vůbec vědět. Krevní tlak byste si měli pravidelně (preventivně) měřit, abyste měli jistotu, že je vše v pořádku.

Jakým způsobem se měří krevní tlak?

K měření tlaku se používají tonometry, které jsou spíše známé pod lidovějším názvem – tlakoměry.

Rtuťový tonometr je složený z manometru a nafukovacího balónku s výpustným ventilem. Při tomto měření nasadíte manžetu a začnete ji balónkem nafukovat, přičemž se na manometru začne zdvihat hladina rtuti. Natlakováním zhruba na 140 mmHG zastavíme průtok krve a pomocí fonendoskopu se snažíme zaslechnout zvuk proudící krve. Při prvním uslyšení průtoku (Korotkovovy zvuky) se jedná o hodnotu systolického tlaku, při vymizení zvuků se jedná o tlak diastolický.

Podobně funguje i aneroidní tonometr, kdy je fonendoskop nahrazen reproduktorem a rtuť pružinou.

Mezi dnes nejznámější patří automatické oscilometrické tonometry, jelikož nepotřebujeme několik kusů náčiní, ale vše je obsaženo v jednom. Tento přístroj si manžetu nafukuje sám a tlak vypočítává na základě kmitání tlaku nad stlačenou tepnou.

Jak krevní tlak měří chytré hodinky?

Důležité je zmínit, že chytré hodinky vždy vyžadují počáteční kalibraci s tlakoměrem a vyžadují dva senzory – EKG a snímač tepové frekvence. Pomocí těchto dvou senzorů se totiž dá vypočítat čas, za jaký urazila krev cestu od srdce do zápěstí. EKG totiž zaznamená elektrický výboj srdce a snímač tepové frekvence zase průtok krve zápěstím. Čím vyšší je tlak, tím rychleji proudí krev.

Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?
8.8.2023 - Dominik Hok
Měření EKG chytrými hodinkami – Jak to funguje?

Většinu času tedy proběhnou 3 kalibrační měření, kdy si hodinky změří rychlost proudění krve a my k tomu zadáme aktuální hodnotu krevního tlaku měřenou tlakoměrem. Pomocí tří měření proběhne kalibrace rychlosti proudění ke krevnímu tlaku.

Jedinou výjimkou je Huawei Watch D, který používá nafukovací manžetu a tudíž funguje na bázi automatického oscilometrického tonometru. Slibuje tedy mnohem větší přesnost než chytré hodinky využívající snímač tepové frekvence a EKG.

Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku
1.12.2022 - Matěj Urbaczka
Huawei Watch D recenze – Měří tlak pomocí manžety v řemínku

Které značky chytrých hodinek dokážou měřit krevní tlak?

Nejpřesnějším zařízením je rozhodně Huawei Watch D, protože využívá princip oscilometrie. Další značkou je Samsung, který využívá princip měření proudění krve, což ale není tak přesné jako měření od Watch D.

Chytré hodinky Samsung nově měří EKG a krevní tlak
31.3.2021 - Dominik Hok
Chytré hodinky Samsung nově měří EKG a krevní tlak

Upřímně, je spousta "no-name" čínských chytrých hodinek, které to také dokážou, ale nevěřil bych tomu. Současně vkládám největší důvěru do Huawei a v těsném závěsu Samsungu.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře