» Blog » Mido

Mido Colosseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Společenské

Eliška Měrková | 8.2.2022 | 4 MIN | 3x komentář

Není snad důstojnější a impozantnější stavby, než slavného císařského amfiteátru, římského Kolosea. Když se Mido v roce 2002 rozhodlo vzdát této památce hold svými prvními hodinkami inspirovanými architekturou, učinilo tak s náležitou grácií. A byl to hit. Proto jsme nadšení, že dnes, přesně po dvaceti letech, se k nám dostala limitovaná edice k výročí této inspirace: Mido All Dial Colosseum of Rome. A jak se nám líbí?

Ačkoli mohou hodináři čerpat inspiraci z rozličných, mnohdy i neočekávaných oblastí, nejčastěji nezacházejí dál než k inspiraci vlastní historií, sportem či přírodou. Mido však v roce 2002 zvolilo jinou cestu. Cestu dlážděnou kulturními fenomény, které přetrvají věky.

Inspiraci architekturou věnovalo Mido celou část své kolekce a letos se ku zmiňovanému výročí rozhodlo vydat sérii limitovaných edic, z nichž bude každá věnována jinému architektonickému mezníku. Edice jsou pak omezeny na 2022 kusů. Dodávány budou ve speciální krabičce se sběratelským pamětním medailonem.

Hodinky All Dial, Baroncelli, Ocean Star, Multifort a Commander.

Hodinky All Dial, Baroncelli, Ocean Star, Multifort a Commander vytvořené k 20. výročí Inspired by Architecture.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Mido All Dial COSC 20th Anniversary Inspired by Architecture Colosseum of Rome

První vydanou limitovanou edicí se staly právě hodinky z řady All Dial inspirované Koloseem. Příznačně, protože to byly právě ony, kterými to všechno začalo. A protože památka, která hodinkám stála vzorem, je nejstaršího data a také největšího významu.

Mido Commander – Švýcarské velení
28.5.2020 - Martin Balabán
Mido Commander – Švýcarské velení

„Dokud stojí Koloseum, bude stát i Řím, ale pokud Koloseum padne, padne i Řím a s ním celý svět," napsal neznámý středověký autor. Význam římského Kolosea nosí v povědomí snad každý, nehledě na historickou etapu či na to, zda měl příležitost jej obdivovat naživo, nebo jen zprostředkovaně. A na to značka vsadila.

K Midu pak chodí zejména pánové, kteří hledají klasický styl, precizní zpracování a mechaniku. Nadčasovost, která přetrvá, stejně jako ikonické stavby, kterými se hodinky inspirují. Proto zde Mido pojalo architektonický motiv vlastním, konzervativním způsobem, kdy na památku upozorňují jen vkusné detaily a nenápadné náznaky...

Od Mida by taky nikdo nečekal (a troufám si říct, že ani nechtěl) prvoplánovou doslovnost a hodinky, které by ze zápěstí křičely "jsme inspirované Koloseem!", že?

Přesto je při bližším zkoumání designérský záměr rozpoznatelný. Hodinky nabízí "pohled svrchu", kdy vnitřní obruba s plastickým, kaskádovitým vzorem připomíná tribuny amfiteátru. Pískovaná textura ve středu číselníku odkazuje na tisíce let staré kameny této stavby a indexy znázorňují charakteristické arkády Kolosea (oblouky, které nesou dva svislé pilíře nebo sloupy).

Detailní rytina na dýnku pak ukazuje krásný obraz římského monumentu. A udělá vám radost při každém pohledu zezadu na hodinky.

Mido propracovalo snad každý drobný detail a pozornosti se nětěšil jen číselník a dýnko, ale také ocelový náramek s netypickým uchycením a s výrazným geometrickým schématem. Tvoří jej podlouhlé články, přiléhající na sebe jako jednotlivá podlaží Kolosea.

Jak jsou hodinky postavené?

Co z fotek nikdy nevyčtete, je jak "pořádně" hodinky působí, když si je vezmete do ruky. Jaký pocit vám dají, když si je nasadíte na zápěstí. Mě osobně tato Mida okouzlila právě až při shlédnutí na živo. Jsou robustní, přesto elegantní. Nenápadné, a přesto ohromně zajímavé. Bavil mě každý pohled na ně.

Díky tlumeným barvám, celkovému minimalismu a decentním rozměrům 42 mm (což padne snad na každé průměrné pánské zápěstí), se hodinky řadí do kategorie "společenské". A nejen tam. Vkusně doplní i váš ležérnější oděv a doprovodí vás kamkoli, kam vás běžný den zavede.

Šroubovací dýnko a 100M voděodolnost hodinky ochrání před vodou, i kdybyste si je vzali třeba do bazénu a zkrátka, nejsou to žádná chrastítka.

Sklíčko je safírové, u kterého byste se neměli obávat případných vlásečnic a škrábanců. Nicméně proto, že Mido tyto hodinky opatřilo oboustrannou antireflexní vrstvou, která odráží odlesky s téměř stoprocentní účinností, bych s "nepoškrábatelností" trošku váhala.

Safírové sklo má tendenci silně odrážet světlo, což za určitých světelných podmínek snižuje čitelnost. Proto se výrobci často uchylují k použití antireflexního povlaku na jedné (vnitřní) nebo obou stranách sklíčka pro maximální efekt. Protože však povlak není tak odolný proti poškrábání, časem se na něm drobné vlásečnice mohou objevit. Takže pokud jste se někdy podivili, že se vám poškrábaly hodinky se safírem, problém pravděpodobně nebyl ve sklíčku, ale v antireflexní vrstvě na vnější straně skla.

Na druhou stranu právě díky antireflexu bude váš pohled na propracovaný číselník krystalicky čistý. A o to tu šlo Midu především.

Uvnitř se nachází chronometrovaný (COSC, tedy certifikovaný na přesnost) mechanický strojek s automatickým nátahem švýcarského původu ETA 2836-2 s rezervou chodu 38h a 25 kamennými uloženími. Strojek je navíc opatřen hackingem a komplikací data a dne v týdnu.

U mechanických hodinek je důležité neměnit datum, pokud se ručky nacházejí ve vrchní polovině číselníku (nedoporučuje se tedy měnit datum mezi devátou večer a třetí hodinou ráno). Ozubená kolečka, která pohybují kolem pro datum, přijdou do kontaktu s převodovkou hodinové ručičky a jsou blokovány. Proto se doporučuje před nastavením data posunout ručky do spodní části číselníku.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum
20.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Datum

Celkově se Mido Colosseum of Rome opravdu povedly. A otevřeně si budu stát za tím, že to jsou nádherné, dobře postavené hodinky, které baví každým detailem a které důstojnosti římského Kolosea učinily zadost. A co na ně říkáte vy?

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Danpřed 796 dny, reagovat
Jsou minimalistické, ale zároveň upoutávají pozornost.
Jiri Vlcekpřed 793 dny, reagovat
Ty Commandery vypadaji naprosto uzasne. Nevite nahodou, jestli budou mit vodevzdornost klasicky 5 ATM? Pokud by tahle limitka mela 10 ATM, asi bych neodolal. Nadherny kousek.
Agáta Vřeskápřed 792 dny
Jirko tak už novým Commanderům chystejte doma místečko. Mají samozřejmě 100metrovou voděodolnost, takže jim k dokonalosti nic nechybí ;)

Hodinky zmíněné v článku