» Blog » Mido

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 11.5.2022 | 5 MIN | 8x komentář

Řada Commander je Midu tím, čím je Eiffelovka Paříži – nadčasovou ikonou. A taky důkazem, že se značka může rozvíjet a posouvat a zároveň si zachovávat svou identitu. S nejnovějšími Mido Commander Gradient se však Mido posunulo dál, než by kdo čekal. A co identita?

Silné jméno, silný koncept

Fanoušky Mida mé přirovnání řady Commander k Eiffelově věži určitě nepřekvapilo. Tomu, kdo však k Midu přichází informacemi nepolíbený, se bude hodit krátké připomenutí kontextu. Co byste měli o Midu vědět?

Kromě toho, že švýcarské hodinky Mido fanoušci obdivují pro jejich klasické, konzervativní, ale přesto vymazlené designy a skutečnost, že se vždy jedná o kvalitní mechaniky se safírovým sklíčkem, prosluly především díky něčemu, co je v hodinářském světě unikátní – inspirací architekurou.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

A řada Commander? Modelům, kterým se Mido věnuje už od roku 1959, byl darován jak silný název, tak koncept. Předlohou hodinkám totiž nestálo nic menšího, než jedna z nejslavnějších světových dominant, Eiffelova věž. Jak je však pro Mido typické, inspirace je podána vkusně a pouze v decentních náznacích, které nemusí být na první pohled úplně zřejmé. Na prvoplánovost totiž Mido rozhodně nehraje.

Mido Commander – Švýcarské velení
28.5.2020 - Martin Balabán
Mido Commander – Švýcarské velení

Řadou Commander Mido vzdává hold nenapodobitelné siluetě Eiffelovy věže. Ocelové pouzdro se štíhlou leštěnou lunetou má svým kulatým tvarem připomínat oblouky této památky, zatímco obdélníkové skeletonové indexy a ručky evokují železnou konstrukci. Typický je také náramek tvořený jednou řadou článků, který svými tvary mohutnou stavbu připomíná.

Kostra v negližé

Poprvé v historii řady Commander se Mido odvážilo jít s inspirací dál, popustit uzdu fantazii a odhalit mechanickou kostru hodinek. Výsledný efekt je syrový, techničtější a jaksi "architektoničtější", než jsme u Mida kdy viděli. Ale nebylo by to Mido, kdyby nám vmetlo všechny tyhle novoty bez nějaké uvážené, vkusné "cenzury".

27 000 Kč (doručíme do 25.4.)

Na rozdíl od typických skeletonových hodinek, u kterých číselník chybí, Mido cudně zahalilo strojek pod průsvitný závoj, který v tomto případě tvoří akrylátový číselník s nádherným kouřovým efektem. Strojek se tak pozvolna odhaluje od temnějších okrajů směrem ke středu.

Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“
7.9.2020 - Agáta Vřeská
Hamilton a jeho nový Skeleton Jazzmaster „Spiky H“

Pod číselníkem vidíme strojek Mido Caliber 80, automatický strojek nové generace, který nabízí rezervu chodu až 80 hodin, což je dvakrát více než u běžných kalibrů. Jedná se o strojek značky ETA (konkrétně je postavený na ETA C07.621), Mido si jej však upravilo dle svých standardů. Je odolný vůči nárazům, díky antimagnetické hnací pružině z Nivaflexu si dlouhodobě zachovává přesnost a navíc je decentně zdobený (což vidíme díky průhlednému dýnku). Běží na frekvenci 21.600 BPH a má 25 kamenných uložení.

Uznávám, že design mě svou rafinovaností dostal. Čemu jsem ale nemohla zpočátku přijít na chuť, byl viditelný datumový věnec, který mi nepřišel zrovna elegantní a ačkoli je datum praktická komplikace, asi bych se tu bez ní obešla. Mají být ale tyhle hodinky elegantní?

Troufám si říci, že důležitější než klasický, elegantnější design, je zde ona strohá techničnost odkazující na Eiffelovku, takže nakonec do konceptu zapadá výborně. A nějaké plusové bodíky u mě datumovka nasbírala za ten uspokojivý kaleidoskopický efekt, který nastane při nastavování datumu, kdy pod číselníkem vidíte, jak se věnec otáčí (mimochodem při nastavování se s korunkou taky dobře manipuluje, i když je tenká a opticky přiléhá k pouzdru jako nalepená).

Design je tak dynamický, a zvláště u povedeného modelu s oranžovými akcenty (barva značky Mido) a černým textilním řemínkem s oranžovým prošitím vynikne i lehká sportovnost modelu.

Je zajímavé, že každý ze tří modelů, které nabízíme – tedy černo-oranžový na texilním řemínku, celoocelový s černou PVD a klasický celoocelový model s modrým číselníkem – dostal jiné zbarvení luminiscence. Takové, které perfektně ladí a zároveň ozvláštňuje celkovou vizáž.

Hodinky stojí jednou nohou v elegantní kategorii, a tak zde neočekávejte žádnou světelnou show. Luminiscenčního nátěru (švýcarské Super-Luminovy) je zde opravdu decentní množství, na úzkém proužku vprostřed ruček a po okrajích indexů.

Všimněte si, jak se vždy bílé číslice zrcadlí na lesklém vnitřním okruží lunety.

Mimochodem všimněte si, jak se vždy bílé číslice a indexy na chapter ringu zrcadlí na lesklém vnitřním okruží lunety.

I voděodolnost je pouze zvýšená, dostačující tak akorát, abyste hodinky nemuseli sundávat do sprchy. Dýnko je pak šroubovací, což udávané voděodolnosti výrazně napomáhá.

A co se nositelnosti týče, na své si přijdou spíše majítelné menšího až "průměrného" zápěstí. Kromě toho, že průměr pouzdra dosahuje 40 mm, jsou taky hodinky štíhlé. Tloušťka hodinek činí 11 mm, a to včetně lehce vypouklého safírového sklíčka, a tak hodinky pohodlně zasunete pod jakýkoli rukáv.

A když jsme u té pohodlnosti, i modely na ocelovém náramku jsou velmi lehké, což připisuji na účet jak štíhlosti a velikosti pouzdra, tak samotnému náramku, jehož články jsou až překvapivě tenké. Navzdory tomu však působí tak nějak pořádně a především – propracovaně.

Všimněte si toho broušení na čelní straně článků a leštění po jejich okrajích. Nádhera. Mimochodem takový náramek vám chlupy rozhodně trhat nebude.

A co ta identita? Zůstalo si Mido věrné?

Mido Commander Gradient jsou výraznější než hodinky, na jaké jsme u Mida zvyklí, ale jak víme, vystoupit z komfortní zóny bývá prakticky vždy dobrý způsob, jak se posunout vpřed a nezakrnět. Mido to podle mě nepřehnalo a netradičními kroky, které učinilo, jen demonstrovalo svůj um a smysl pro rafinovanou designérskou hru.

A čím víc koukám na jednotlivé detaily, tím víc hodinkám propadám. Podívejte se, jak se ty neobvyklé zkosené indexy s fasetkou zčásti zapouští do chapter ringu, na ten zastřený sépiový nádech kouřouvého číselníku, pod nímž strojek vypadá jako vytažený ze staré fotografie, na ty vymazlené články náramku... A na to, jak spolu všechno dohromady tvoří jeden harmonický celek.

U Mida se mi stává až podezřele často, že zatoužím po širším, méně ženském zápěstí, než mám a dnes to platí snad dvojnásob. Už méně často si však říkám, že bych s klidem přešla to, jak velké na mně hodinky vypadají, jen kdyby mi mohly dělat společnost. Jo, Mido, třeba jednou...

Mido Coloseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná
8.2.2022 - Eliška Měrková
Mido Coloseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná

Mido Multifort TV Big Date Automatic recenze – Rozzrněný televizor na každé zápěstí
1.8.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort TV Big Date Automatic recenze – Rozzrněný televizor na každé zápěstí

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 709 dny, reagovat
Prosím upozornite pána v čiernej rukavici na foto č. 1, že pravdepodobne nosí hodinky zapnuté na zápästí hore nohami :)
Eliška Měrkovápřed 708 dny
Mám za to, že účelem této fotografie bylo především ukázat hodinky co nejefektivněji, což fotografie splňuje. Fotografie každopádně patří výrobci, takže pokud Vás má odpověď neuspokojila, připomínku prosím směřujte přímo na Mido. Děkuji
Marekpřed 708 dny, reagovat
Beriem späť - figurant má zrejme prístroj vlastne pripnutý správne. Veď ktože už dnes nosí hodinky na zápästí za účelom odčítavania času? V našej dobe postmodernej predsa ide o sebaprezentáciu, sebavyjadrenie, čiže primárne je, aby značku výrobcu prečítalo okolie...
Jiří Ludvikpřed 702 dny, reagovat
Eliško, opět krásná recenze, hodinky pře- pře-pře nádherný, pracovat v takovém prostředí, hodně bych trpěl!????
Eliška Měrkovápřed 702 dny
Jiří, já děkuji za komentář. A přiznávám, tohle sice je utrpení, ale takové, které si občas velice užívám. :)
Břetislavpřed 702 dny, reagovat
Pán na foto č.1 je zřejmě "levák". Leváci nosí hodinky na pravé ruce, jako ten zde. A společně se slečnou Eliškou říkám: Jó Mido, možná třeba jednou... Panu Markovi, bohužel, přitakám - jméno dělá cenu. Skutečný pán našich životů - Čas - tomu je to zcela "šumafuk"...
Marekpřed 580 dny
Lenže ani ľaváci nevidia svet horenohami... aspoň sa teda zatiaľ domnievam :)
Jiří Ludvikpřed 702 dny, reagovat
Eliško, Já když přijdu do hodinářství, tak to mám, jako když přijde žena tam,kde se prodávají kabelky, VŠECHNO CHCI A IHNED!???? Děkuji a měj se hezky..

Hodinky zmíněné v článku