» Blog » Mido

Mido Commander – Švýcarské velení

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Společenské

Martin Balabán | 28.5.2020 | 7 MIN | 1x komentář

Unikátní styl Mido Commander uchvacuje svět již od roku 1959. Aktuální modely nejsou inspirovány ničím jiným, než Eiffelovou věží. Dokázali se Švýcaři vyrovnat tomuto světoznámému monumentu?

Modelová řada Mido Commander v sobě spojuje řadu klíčových vlastností, typických pro tuto značku. Jednou z nich je zajisté propracovaný design, inspirovaný architekturou. Další je vysoká přesnost, která je vlastní snad všemu, co pochází ze Švýcarska. Inovativní technologie, prvotřídní materiály a moderní hodinové strojky jsou dnes samozřejmostí. Tato řada navíc může čerpat z více než staleté historie značky Mido. Pod tímto názvem, pocházejícím ze španělského výrazu “Yo mido” (“Měřím!”), vznikají hodinky již od roku 1918. Během této doby si značka Mido získala srdce řady nadšenců ze světa hodinařiny.

Mido Coloseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná
8.2.2022 - Eliška Měrková
Mido Coloseum of Rome recenze – Impozantnost nemusí být nápadná

Pevné základy

U hodinek z řady Commander můžeme nalézt několik prvků, které mají všechny modely společné. Ocelové pouzdro s jemně broušeným povrchem a krátkými nožkami působí nenápadným dojmem. Na jeho bocích jsou vybroušeny dvě vybrání oblého tvaru. Ty pouzdro opticky i fyzicky odlehčují. Nízká korunka na pozici třetí hodiny téměř splývá s obrysem hodinek. Jemné rýhování po jejím obvodě doplňuje leštěné logo výrobce na jejím čele.

Pouzdro má leštěnou tenkou linku na lunetě, obepínající safírové sklíčko. Pod ním se nachází ručky a hodinové indexy se zajímavým designem. Kombinují vždy dvě oddělené leštěné části, umístěné rovnoběžně vedle sebe. Prostor mezi nimi vyplňuje z jednoho konce černá barva a z opačné strany luminiscenční materiál. Žeby vysoká štíhlá ocelová stavba se zářícím vrcholem? Jako luminiscenční materiál je u těchto hodinek použita Super-LumiNova, vyznačující se dlouhotrvající svítivostí.

45 520 Kč (doručíme do 20.5.)

Dalším prvkem této řady je ocelový náramek hodinek. Většina jiných hodinek, majících ocelový tah, používá několik řad menších dílků. Ne však Mido Commander. U těchto hodinek nejčastěji tvoří náramek pouze jedna řada dílků s jemně broušeným povrchem, ladícím s pouzdrem. Náramek se směrem ke sponě zužuje a svými tvary připomíná mohutnou sloupovitou stavbu. Některé modely jsou dostupné na koženém řemínku. U obou typů náramku se pro jeho uzavírání používá motýlková spona.

Hodinky mají až na výjimky šroubovací dýnko s průhledem na strojek. Rotor pohonu je zdoben řadou příčných výbrusů (ženevskými pruhy). Je také označen jak logem výrobce, tak i typem daného pohonu. Některé části strojku jsou zdobené kruhovými výbrusy (perlage) a vzhledem k použití součástí různých barev a materiálů je radost na něj pohledět.

Mido Commander Chronometer

Nejklasičtější zástupce z řady Commander. Používá tradiční komplikaci Day-Date – zobrazení data a dne v týdnu. Tyto ukazatele se nachází na pozici třetí hodiny v okénku s orámováním z leštěného kovu. Pro jednoznačnou čitelnost zvolili designeři kombinaci černého písma na bílém podkladu. Po obvodu ciferníku je vytvořena vteřinová stupnice, s číslováním po pěti vteřinách.

36 300 Kč (doručíme do 20.5.)

Srdcem těchto hodinek je pohon Mido Caliber 80.621. Jedná se o strojek postavený na základech ETA 2824-2. Jak je u novějších verzí ETA pohonů zvykem, má i tento strojek velmi dlouhou rezervu nátahu 80 hodin. Díky použití moderních technologií a materiálů bylo u těchto hodinek dosaženo tak malé časové odchylky jejich chodu, že splňují podmínky pro udělení certifikace COSC. Jedná se tedy o oficiálně certifikované chronometry s maximální odchylkou chodu -4 až +6 sekund za den.

Hodinky jsou dostupné v celé řadě barevných variant (černé, stříbrné, šedé, modré, odstíny zlaté barvy) na kovovém tahu i koženém řemínku. Průměr pouzdra je rozumných 40 mm a tloušťka příjemných 11 mm. Rozteč nožiček je v tomto případě nestandardních 21 mm. Voděodolnost udává výrobce do 50 metrů, což je pro společenské hodinky dostatečná hodnota.

Mido Commander Automatic

Starší model hodinek Mido Commander, bez přízviska Chronometer. Nemá tedy certifikaci COSC, jinak je ale v mnohém velice podobný svému mladšímu sourozenci. Vzhledově se liší především kontrastní minutovou stupnicí a nápisem Datoday na číselníku. Pohonem je také Mido Caliber 80 s rezervou nátahu 80 hodin. Mido také u tohoto modelu nabízí celou řadu barevných variant (broušená ocel, odstíny žlutého a růžového zlata) s různými barevnými odstíny ciferníku. Jsou dostupné na kovovém tahu i na elegantním koženém řemínku.

Mido Commander Big Date

Tato varianta se může pyšnit zajímavou komplikací Big Date – zobrazení velkého data. Pokud vám nestačí drobné ukazatele na jiných hodinkách, jsou právě tyto ideálním řešením. U standardního ukazatele data se číslo zobrazuje vždy v jednom okénku, v rozpětí číslic jedna až třicet jedna. V tomto případě je na pozici šesté hodiny umístěno dvoukřídlé okénko, s rámečkem z leštěné oceli. U komplikace Big Date se ukazují číslice zvlášť. Ta první (levé okénko) v rozsahu 0 až 3 a ta druhá (pravé okénko) v rozsahu 0 až 9. Díky tomu je možné vtěsnat do malého hodinového strojku větší zobrazení data, než je zvykem.

Pohon Mido Caliber 80.651 také vychází ze strojku ETA 2824-2 a má i stejnou rezervu chodu 80 hodin. Stejná je také voděodolost 50 metrů. S velikostí data narostly také rozměry hodinek na průměr 42 mm a tloušťku 12 mm. Rozteč nožiček je v tomto případě běžných 22 mm.

Nabídka barevných variant je v tomto případě opět široká. Vyrábí se varianty různých barev ciferníků (černé, šedé, stříbrné,…) i povrchových úprav hodinek (broušená ocel, odstíny zlaté barvy, černý PVD povrch). Zajímavostí je určitě model vydaný k 60. výročí vzniku této řady s šedesátkou na číselníku a červenou vteřinovou ručkou.

Mido Commander Automatic Chronograph

Přesné měření času je velmi důležitou disciplínou ve světě hodinářství, a proto má i řada Commander model se stopkami. Navíc hodinky nepřišly o zobrazení data a dne v týdnu. Chronograf má klasické rozložení – centrální vteřinová ručka, uběhnuté minuty na pozici dvanácté hodiny a uběhnuté hodiny na pozici šesté hodiny. Po obvodu čísleníku je vytvořena tachymetrická stupnice pro měření průměrné rychlosti.

45 520 Kč (doručíme do 20.5.)

Pohon hodinek ETA A05.H21 není založen na ničem jiném, než na legendárním strojku Valjoux 7750. V tomto případě má rezervu nátahu 60 hodin. Voděodolnost zůstala na hodnotě 50 metrů. Průměr pouzdra je stále přijatelných 42,5 mm. Tloušťka narostla vzhledem k množství komplikací na 14,9 mm.

Krásně zdobený strojek založený na legendárním Valjoux 7750

Krásně zdobený strojek založený na legendárním Valjoux 7750

Výrobce na trh dodává tři barevné kombinace. Modrá varianta s červenou vteřinovou ručičkou působí sportovně a dynamicky. Další variantou je model s tmavě šedým ciferníkem. Ten má všechny kovové prvky na ciferníku vyvedené v odstínu růžového zlata. Velice elegantní. Třetím modelem se stopkami je limitovaná edice 999 kusů s certifikací COSC. Barevně ji odlišuje číselník v odstínu slonoviny s oranžovými prvky a tmavě šedivými číselníky stopek. Má však nižší hodnotu rezervy nátahu – 48 hodin.
Dále je možné nalézt u prodejců řadu dalších modelů, pocházejících z předchozích kolekcí. Nabízí různá barevná provedení jak na kovovém tahu, tak i na koženém řemínku.

Mido Commander Gradient

Průhled na strojek dýnkem hodinek dnes není nic výjimečného. Mido Commander Gradient má „okno do duše“ hodinek i na čelní straně. Číselník je vyrobený z průhledného akrylu s kouřovým zabarvením, krytý safírovým sklíčkem. Moderní, elegantní a zajímavá varianta pro extravagantní povahy nebo pro nadšence do techniky, kteří chtějí nakouknout pod pokličku při každém pohledu na hodinky. Mido nabízí několik barevných kombinací. Zlatá varianta na koženém řemínku do společnosti, sportovní ocelové či černé na tahu a nakonec volnočasové černé na textilním pásku s oranžovými prvky.

Mido Commander Icone

Zajímavá retro varianta základního modelu s nádechem moderny. Nejvýraznější změnou je použití náramku milánského typu, který se směrem ke sponě výrazně zužuje. Pouzdro má průměr 42 mm a uchycení náramku je schováno na spodní straně pouzdra. Díky tomu při pohledu na hodinky náramek a pouzdro splývají v jeden celek.

Z pěti barevných variant si vybere každý, koho tyto hodinky zaujaly. Tři z nich mají pouzdro a náramek v provedení z broušené oceli. První má stříbrný ciferník, druhý černý. Třetí varianta má stříbrný ciferník, ale jeho prvky mají odstín růžového zlata. Čtvrtá varianta je pro změnu celá v barvě zlata a působí nejvíce retro. Poslední, celočerná varianta s oranžovou vteřinovou ručičkou, naopak vypadá moderně a stylově.

Pohon je stejný jako u Day-Date varianty: rezerva chodu 80 hodin a certifikace COSC.

Mido Commander Shade

Další varianta modelu Commander, inspirující se minulostí. Svým stylem a velikostí zaujme především ženy. Okamžitě zaujmou barvou ciferníku, která se mění směrem k okraji plynule do tmavého odstínu. Průměr pouzdra 37 mm pohodlně padne na drobnější ruce. Tento model se vyrábí ve třech elegantních barevných variantách: černo-modrá, ocelově stříbrná a zlatá.

Nadčasově elegantní a švýcarsky přesné

Modelová řada Commander švýcarského výrobce Mido má velké množství modelů, z nichž ty nejnovější jsme si představili v tomto článku. Vzhledem k tomu, jak dlouho už tato řada existuje, je jasné, že se Mido trefilo do černého. Design piluje už více než šest dekád a doplňuje ho spolehlivou technikou s nejmodernějšími prvky. Už na první pohled je jasné, že zpracování je o minimálně jednu úroveň výše než u levnějších značek ze stáje Swatch Group. Pokud jste tedy značku Mido doteď pouze míjeli, je možná na čase dát jim šanci a zařadit je do své sbírky.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marek K.před 1424 dny, reagovat
Souhlasím, že zpracování Mido je o level výš. Na některé modely už koukám dlouho, ale přiznám se, že Eiffelovku jsem tam neobjevil :D

Hodinky zmíněné v článku