» Blog » Mido

Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky, a přitom vhodné do každé situace

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Společenské | Tradiční

Jakub Pitucha | 27.1.2023 | 4 MIN | 2x komentář

Mido přineslo na začátku roku 2023 pokračování jeho slavné a dekádami osvědčené řady Multifort – jejíž počátky sahají až do roku 1934. Jedná se o odolnou, ale elegantní řadu, která měla vždy vyčnívat hlavně kvalitou a všestranností; a to si drží i dodnes. Obstojí pod tíhou očekávání i novinka Mido Multifort M038.431.11.097.00?

Samo Mido je dle mého názoru neprávem přehlíženou značkou, která si zaslouží mnohem více pozornosti. Sází totiž na trochu jiný přístup, kdy se nesoustředí na křiklavé reklamy ani spolupráci s velkými hvězdami. Jde si svou cestou a vždy přináší kvalitní, do detailu zpracované hodinky… můžeme to říct i o nových „multifortech“?

Mido Multifort Chronometer M038.431.11.097.00 jsou hodinky, které vás svým vzhledem upoutají opravdu na první pohled. Čisté zpracování, inovativní kalibr s COSC certifikací, decentní motýlková spona, lehce vypouklé safírové sklo s oboustranným antireflexem, a hlavně neotřelý číselník, který opravdu jen tak nenajdete – to a mnoho dalšího nám může Multifort nabídnout.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Pouzdro a zpracování

Pouzdro a náramek hodinek jsou vyrobené z nerezové oceli a jejich celkový design je laděn někde mezi oblekovky a sportovní kousky. Dalo by se říct, že z obou světů si berou to nejlepší; elegantnost ze světa oblekových hodinek a odolnost a praktičnost ze světa těch sportovních.
Tím se stávají opravdu skvělou volbou do jakékoliv situace a jsou vhodné ke každodennímu nošení. Hodinky jsou navíc opatřeny šroubovacím dýnkem i korunkou a splňují voděodolnost do 100 m – na žádné potápění to sice nebude, ale nemusíte se bát jít si s hodinkami třeba zaplavat.

Co se týče rozměrů, model, který se nám dnes dostal do rukou, měří 42 mm na šířku a příjemných 12 mm na výšku. Jedná se tedy o lehce větší hodinky, což by pro užší zápěstí mohl být problém. Váha hodinek je příjemných 160 g.

Hlavním tahákem M038.431.11.097.00 a většiny dalších hodinek z repertoáru Mido je jejich safírové sklíčko, které je navíc opatřeno oboustrannou antireflexní vrstvou. To znamená nejen  odolnost vůči poškrábání díky safíru, ale i absenci jakýchkoli odlesků. Hodinky jsou proto opravdu dobře čitelné za jakékoli situace a vám se někdy může zdát, že v ruce držíte hodinky, které žádné sklíčko vůbec nemají.

Aby toho ale nebylo málo, samotné sklo je lehce vypouklého tvaru, což jen dodává na celistvosti a vyváženosti modelu. Na spodní straně pouzdra najdeme průhledné dýnko, které nám umožní výhled na jemně zdobený strojek.

Na celých hodinkách se střídají leštěné povrchy, které najdeme na lunetě a bocích článků, s broušenými povrchy na vrchní a spodní straně náramku. Ten je zpracován v „rolexovském“ oyster stylu, postupně přechází z klasických 22 mm do 18,5 mm a je zakončen decentní motýlkovou sponou s vygravírovaným nápisem „MIDO“.

Švýcarská přesnost

Tak bychom mohli ve zkratce shrnout strojek tohoto modelu. V útrobách Multifortu totiž tluče Mido Caliber 80 Si. Jedná se o kalibr vzniklý za spolupráce Mido a švýcarského výrobce strojků ETA. Strojek má 25 kamenů a funkce „hackingu“ (zastavení vteřinové ručky při vytažení korunky) nebo ručního natahování (užitečné při občasném nošení a následném naprostém „vybití“ strojku) jsou zde naprostou samozřejmostí.

„YO MIDO“ – španělské sousloví, kterým se v roce 1918 George G. Shaeren inspiroval při vytváření názvu své značky. Tyto dvě slova se dají přeložit jako: „Já měřím.“ A to je věc, kterou Mido Multifort Chronometer zvládají opravdu bravurně.

„Chronometer“ v názvu totiž znamená, že si hodinky prošly náročnými, několikadenními zkouškami pod taktovkou COSC; uznávaného švýcarského úřadu, který se věnuje testování hodinek. Stroje, které uspějí, se mohou pyšnit COSC známkou a označením „chronometr“. Hlavním charakterem této známky je garantovaná přesnost od -4 do +6 vteřin za den.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Mimo COSC certifikát se mohou hodinky pochlubit několika dalšími výhodami; jednou z nich je křemíkový vlásek setrvačky, nejdůležitější část automatických, potažmo mechanických hodinek… opravdové srdce, které svým kmitáním udává rytmus a jeho kvalita a seřízení (mimo dalších faktorů) udává celkovou přesnost stroje.

Použitím křemíku, materiálu používaného hodinářskou špičkou, je vlásek chráněn proti magnetickým vlivům, které na nás v dnešní době číhají na každém rohu (domácí spotřebiče, mobilní telefony, počítače…) a které mohou klasickou setrvačku „zmagnetizovat“ a tím velmi ovlivnit celkovou přesnost.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Druhou velkou výhodou je rezerva chodu; ta je v M038.431.11.097.00 dokonce 80hodinová. To jednoduše znamená, že když plně natažené hodinky sundáte z ruky před páteční půlnocí, ony bez problémů poběží až do úterního rána.

Číselník jako z pohádky

Alespoň tak na mě působí nový Multifort. Jeho číselník je laděný do zelené, s béžovými kruhovými indexy. Na šesté, deváté a dvanácté hodině najdeme arabské číslice a na třetí hodině okénko se dnem v týdnu (v angličtině nebo němčině) a dnem v měsíci. (Model je k dispozici také s černým číselníkem na černé kůži.)

Ručičky hodinek jsou z leštěné oceli a spolu se všemi indexy jsou opatřeny luminiscenční vrstvou, která však není příliš silná… I tak za ni ale můžeme Mido „pochválit“, jelikož v hodinkách podobného stylu není luminiscence vůbec samozřejmostí. Unikátního designu hodinek je pak docíleno pomocí indexů, které jsou jakoby „vtlačeny“ dovnitř ciferníku.

Levnější alternativou může být model Mido M038.430, který má podobně řešený číselník, ale strojek je bez křemíkového vlásku a COSC certifikace.

Vyplatí se?

Toto je již stará, známá a jednoduchá otázka, kterou je třeba si položit na konci každé recenze. A já na ni odpovím také jednoduše; záleží totiž na vkusu… Pokud vám sedí nezvyklý design a nevadí vám lehce větší rozměry, není nad čím váhat, protože dostaneme opravdu skvěle zpracované hodinky od značky s více než 100letou tradicí, kvalitní safírové sklo a inovativní strojek s nadstandardně dlouhou výdrží chodu.

Mohlo by vás dále zajímat:

Mido Multifort TV Big Date Automatic recenze – Rozzrněný televizor na každé zápěstí
1.8.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort TV Big Date Automatic recenze – Rozzrněný televizor na každé zápěstí

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Mido Multifort III Dual Time: švýcarské GMT hodinky, které stojí za úvahu
10.9.2019 - Eduard Tomas
Mido Multifort III Dual Time: švýcarské GMT hodinky, které stojí za úvahu

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 455 dny, reagovat
Hodinky super, športová elegancia at its best - takto to má vyzerať. Tento žáner recenzia vo vašom podaní má byť akože čo prosím vás? Prežuté marketingové kecy, nič viac? Ja by som predpokladal, že exemplár z predstavovaného modelu reálne máte k dispozícii a pri tej príležitosti napríklad overíte, či sa presnosť zmestila do uvedeného rozsahu, keď už sa hodinky hrdia certifikátom, a ďalej prípadne zmeriate, či vydržia po odložení ísť +/- tých 80 hodín. Ináč je to trestuhodne premárnená príležitosť niečo také vykonať a plytvanie času nás čitateľov. Ja si pod pojmom recenzia predstavujem zosumarizovanie reálnej skúsenosti, nie žvásty ktoré si viem sformulovať sám na základe produktových fotiek a technických údajov. Autor tieto výhrady nemusí brať osobne, tento typ "recenzie" na tomto webe nachádzam pravidelne a chýba mi tam občas ten osobný vklad niekoho, kto tie hodinky reálne mal v ruke, prípadne dokonca na zápästí. To len dnes večer pomyselný pohár pretiekol... ;)
Jakub Pituchapřed 451 dny
Dobrý den Marku, předem chci říci, že hodinky jsem měl osobně v ruce a dokonce i na zápěstí. Mrzí mě, že se Vám recenze nelíbila, ale musím uznat, že s ověřením přesnosti a rezervy chodu máte pravdu. Díky za názor a příště se pokusím na recenzi podívat trošku jinak. Jakub

Hodinky zmíněné v článku