» Blog » Mido

Rozzrněný televizor na každé zápěstí – Mido Multifort TV Big Date Automatic

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Tradiční

Jakub Pitucha | 1.8.2023 | 4 MIN | 5x komentář

Retro vlna pokračuje a Mido přispívá svou troškou do mlýna… nepřinesl nám však žádný okoukaný 36mm model, jak jsme v poslední době zvyklí u jiných značek, ale naservíroval nám lehce sportovní kousek s retro nádechem v podobě hranatého pouzdra připomínající starou rozzrněnou bednu televizoru, Mido Multifort TV Big Date. Vzhůru do sedmdesátek!

Hranatá klasika

Nevím jak vy, ale já tenhle styl prostě miluji… ať už jde o klasické, všemi dobře známé Prim televizor, Omegy Speedmaster „TV“ nebo třeba Slavy. Hranaté hodinky mají prostě něco do sebe. A i když měly svůj největší boom zejména v minulém století, jejich hravosti si můžeme užít i dnes. Třeba díky novým Mido Multifort s přízviskem „TV Big Date Automatic“.

Co se týče celkového designu, někdo by možná mohl namítat, že se zde Mido inspirovalo jednou velmi známou hodinkovou značkou a jejich ikonickým modelem… ať to ale bylo jakkoli, Mido nám podobné modely, připomínající televizi, přineslo v historii již několikrát. Poprvé již v roce 1973 a poté ještě dvakrát v letech 1980 a 2000 (první Nautilusy spatřily světlo světa „až“ v roce 1976) a DNA těchto modelů najdeme i v nových „televizích“.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Jak jsem jíž zmínil, hodinky mají hranatý, lehce zaoblený tvar. Na dvanácté hodině najdeme referenční bod, který má podle značky sloužit k lehčímu zorientování. K pouzdru je pomocí „quick release“ stěžejek upevněn náramek s H-článkováním, na kterém se střídají leštěné a broušené povrchy. Zakončuje jej motýlková spona se signováním značky.

Na úkor elegantního řešení zde tedy bohužel absentuje mikroregulace, kterou bychom u jiného typu spony mohli najít. Na druhou stranu si však myslím, že motýlková spona byla k tomuto typu hodinek dobrou volbou a doplňuje celistvý dojem z modelu.

Samotné pouzdro má příjemných 12 mm na výšku a 39 mm na šířku. Působí však o něco větším dojmem, což je pro čtvercové hodinky typické. Hodinky mají šroubovací signovanou korunku a průhledné dýnko, které je zajištěné čtyřmi šrouby. Mido TV se také můžou pochlubit voděodolností do 100 m, což je u hodinek podobného designu skvělý bonus.

Caliber 80 – ve znamení výdrže

V hodinkách tepe Caliber 80, který není nic jiného než osvědčený Powermatic 80 převlečený do Mido kabátku, dozdobený ženevskými pruhy na rotoru. Jak nám může číslo 80 napovědět, hodinky nám nabízejí „weekend proof“ rezervu chodu 80 hodin a při plném natočení tedy vydrží šlapat více než tři dny. Je však důležité zmínit, že tato vychytávka si vzala své oběti, a to snížení frekvence setrvačky, která zde dělá klasické 3 Hz. Sekundová ručička tedy mezi jednotlivými body na ciferníku poskočí celkem šestkrát.

Hodinkoví nadšenci se pak dělí pouze do dvou skupin – těch, co milují naprosto hladký pohyb sekundové ručky nebo těch, kteří své hodinky rádi střídají a ocení, když nemusí pokaždé upravovat čas, den a datum na svých nenatočených strojích (mezi ty se hrdě hlásím i já).

Vlásek setrvačky je z Nivachronu, materiálu, který mimo jiné vznikl za spolupráce skupiny Swatch a Audemars Piguet a může majiteli hodinek nabídnout větší odolnost vůči nárazům a magnetismu. Přesnost hodinek je také nadprůměrná, a i když nejsou certifikovány, v redakci nám za 24 hodin „udělaly“ sympatické -2 sekundy. Hacking (zastavení sekundovky při vytažení korunky) a manuální nátah jsou zde samozřejmostí.

Big Date na rozostřené obrazovce

Největším tahákem hodinek je za mě velmi užitečná komplikace Big Date usnadňující čitelnost, kterou tvoří dva nezávislé datové disky. Tento Big Date, i když se jedná o strojek se stále stejnou referencí, najdeme pro Mido trochu nezvykle na 12. hodině. Hodináři ze Swatch Groupu si tedy museli s architekturou strojku vyhrát, aby jej mohli zapasovat do konceptu MIDO Multifort TV Big Date. A udělali velmi dobře, jelikož na 12. hodině se zmíněná komplikace opravdu vyjímá.

Ciferník je tvořen horizontálním broušením (skvěle kontrastujícím s vertikálním broušením lunety) a z modré ve středu ciferníku postupně přechází do tmavě modré až černé na jeho okrajích. S trochou představivosti připomíná rozostřenou obrazovku starých televizí (na což i Mido odkazuje ve svém traileru na tento model). V obrazovce naší televize jsou pak zapuštěny indexy, které jsou, stejně jako ručičky, opatřeny kvalitní luminiscencí.

To vše se skrývá pod safírovým sklíčkem, opatřené oboustranným antireflexem, kterým je Mido bez nadsázky pověstné.

Jaký je tedy verdikt?

Mido zde vsadilo na spojení retro designu s moderním provedením a myslím si, že se mu to vyplatilo. Vytvořilo všestranné hodinky, které jsou vyvedené do posledního detailu, nabízejí nádhernou a velmi užitečnou komplikaci Big Date, nebojí se vody a k tomu všemu nabízejí nadprůměrnou rezervu chodu. Za mě se bezesporu jedná o skvělé retro hodinky.

Mohlo by vás zajímat:

Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky
27.1.2023 - Jakub Pitucha
Mido Multifort Chronometer recenze – Číselník jako z pohádky

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost


Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 270 dny, reagovat
Tá inšpirácia by mal byť kto, Rado? Tiež by ma zaujímalo, či má tento typ remienka nejaké nadpriemerné depilačné schopnosti alebo sa nie je čoho báť? :) A ako je na tom presnosť, ak máte exemplár na predajni? Dík
Agáta Vřeskápřed 268 dny
Autor naráží na značku Patek Philippe. I když i asociaci na Rado chápu. :)
Šimon Šestákpřed 268 dny
Zdravím Marku, nemyslím si, že by se jednalo o depilační typ náramku, ale skutečnost se pozná až po delším nošení. Zelený kousek, který máme momentálně skladem mi v polohách DU, CR, CU dělal v průměru -3 +4 s/d.
Marekpřed 268 dny, reagovat
Vďaka za zodpovedanie. Tá presnosť je asi dosť slušná. Teda na automaty :)
Roman7před 226 dny, reagovat
Jop… skoro Nautilusy ????

Hodinky zmíněné v článku