» Blog » Mido

Mido Ocean Star 200C Carbon představení – První Mida z karbonových vláken

Tagy: Představení | Mido | Pánské | Klasické | Potápěčské

Eliška Měrková | 21.5.2024 | 3 MIN

Každé léto se značky předhánějí v tom, kdo oživí kolekci potápek zajímavěji. Tento rok se do toho pořádně opřeli a jednou z hvězd sportovních novinek je určitě Mido Ocean Star 200C Carbon. Limitka vyrobená z netradičního, supermoderního materiálu, který u Mida vidíme vůbec poprvé. A že tyhle hodinky mají šťávu!

Švýcarské Mido je značka, která se zaměřuje na vyloženě klasické, sofistikované mechanické hodinky a na vyzývavé kousky si nikdy moc nepotrpěla. Až donedávna – co se týče novinek na jaro a léto 2024, i Mido začíná vystrkovat růžky.

Začali barevnými Mido Multifort TV kterými všem vyrazili dech, a pokračují právě Ocean Stary s moderním, extrémně sportovním duchem.

Podívejte se na naši recenzi:

Do stálé kolekce nám však hodinky nedarovali – jedná se o limitovanou edici omezenou na pouhých 888 kusů.

A co přesně se tedy těm 888 šťastlivcům dostane do rukou? Potápčský design v typicky "midovské" oranžovo-černé barevné kombinaci (která je na hodinkách zatraceně sexy) a ultralehké pouzdro ze speciálně upraveného karbonu. Hodinky i s řemínkem váží pouhých 122 g, a to i přesto, že pouzdro má poměrně velké rozměry 42,5 × 49,04 × 12,3 mm.

A když jsme u těch rozměrů, rozteč mezi nožkami je univerzálních 22 mm. Což se hodí, když si chcete vyměnit řemínek za jakýkoli jiný. A nutno podotknout, že se to hodit bude, jelikož hodinky už svým designem a odolností vyloženě svádí ke sportu a náročnějšímu užívání.

A přesně na to Mido myslelo a k hodinkám svědomitě přibalilo náhradní řemínek. První je černý, pryžový a s potápěčskou extenzí. Zajímavá je na něm překlápěcí ocelová spona, která na pryžových řemíncích obecně není zrovna obvyklá. Druhý řemínek je textilní (s odolnou syntetickou podšívkou), na kterém oceňuji drobný oranžový detail – drobnost, ale opravdu stylová. Oba řemínky vyměníte snadno a svépomocí díky rychlostěžejkám.

Materiál jako funkční i designový prvek

Mido se se svými potápkami poprvé odvážilo vstoupit do vod karbonových hodinek. A právě pouzdro z karbonových vláken dramaticky zvyšuje sportovní atmosféru a dodává hodinkám ten výrazný charakter, který je na nich tak lákavý.

Jedná se o tzv. kovaný uhlík, technologii, která zahrnuje použití pasty z vláken smíchané s pryskyřicí. Materiál se následně stlačí a vzniká unikátní vzorovaný povrch s náhodně umístěnými vlákny uhlíku. Takové pouzdro je pak nejen velmi lehké, ale také odolné vůči poškrábání a vnějším vlivům. A co víc – každé pouzdro je unikát, protože struktura je jedinečná.

"Mramorovaný" karbon se pak opakuje jak na pouzdru, tak i na číselníku. A musím říct, že takové hodinky se zkrátka neokoukají.

S karbonem pak pěkně kontrastuje lesklá ocelová luneta s černou PVD úpravou a černou keramickou vložkou, která nese typickou 60minutovou potápěčskou stupnici. Krásným detailem je pak vyznačení prvních 15 minut v dynamické oranžové barvě.

V temnějších podmínkách se na lunetě rozzáří nultý luminiscenční bod. Ten má nátěr Super-LumiNovy, stejně jako velké aplikované indexy.

Sklíčko je pak jak jinak než safírové, a to s oboustrannou antireflexní vrstvou. Nezbytností je také šroubovací korunka i dýnko, na kterém vidíme typickou rytinu hvězdice, jež připomíná dlouhou tradici potápek od Mida.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Nápisy na dýnku také potvrzují, že se jedná ryzí potápky do 200M. Ovšem oficiální potápěčskou certifikaci zde nenajdeme.

Co si ale Mido certifikovat nechalo, je přesnost. Protože se hodinky pyšní prestižním certifikátem COSC, musí držet odchylku -4/+6 sekund za den, a to se jim jistě daří.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Uvnitř běží typický Mido Caliber 80 (vycházející z ETA C07.821), který je vybavený křemíkovým vláskem, díky němuž strojek odolává vlivům magnetismu. Samotný strojek má pak sice sníženou frekvenci na 3 Hz (a tedy i sníženou plynulost sekundové ručky), ale zato se u něj zvýšila rezerva chodu na 80 hodin.

VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě
4.6.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky a magnetismus – V běžném životě

Stojí za to

To unikátní pouzdro, ten sportovní šmrnc... Jo, karbonové Ocean Stary se Midu opravdu povedly! A kdybych měla najít alternativu, hledalo by se docela těžko. Ale není to nemožné. Jako první mě napadly potápěčské Edox CO-1 Carbon, u kterých výrobce zvolil jak stejný materiál, tak barevnou kombinaci.

Pokud jste fanoušky G-Shocků a digitálek a zaujal vás jedinečný karbon s mramorováním, koukněte na Casio G-Shock GCW-B5000.

Nejzajímavější alternativou jsou ale podle mě švýcarské Tissot Sideral S.

Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali
18.8.2023 - Aleš Pavelek
Tissot Sideral S recenze – Barevné retro, na které jsme všichni čekali

Musím ale přiznat, že Midu se to povedlo o kapku lépe a karbonové Ocean Stary působí tak nějak... luxusněji. Ostatně jako vše, co Mido vytváří. A právě proto stojí za to tuhle limitku přijít minimálně vyzkoušet... a maximálně pořídit do své sbírky. ;) Přece jen, moc kusů na světě není.

Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník
24.6.2021 - Agáta Vřeská
Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady
26.4.2024 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 1000 Powermatic 80 recenze – Vysněná čtyřicítka je tady

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku