» Blog » Mido

Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Potápěčské

Agáta Vřeská | 24.6.2021 | 5 MIN | 6x komentář

Fantastický číselník hodinek, které jsou do detailu promyšleny. Mido Ocean Star 200C patří mezi letní novinky pro rok 2021 a rozhodně stojí za pozornost, pokud zvažujete na léto nějaké ty potápky pořídit.

Hodinky Mido jsou často přehlíženy. A je to rozhodně škoda. Sice méně zvučné jméno, které ale dokáže nabídnout fantastickou hodnotu. Jak jednou napsal můj kolega: „Mido může být papírově bráno jako švýcarská volba rozumem – v poměru cena/výkon se jedná o jednoho z nejlepších přeborníků nejen v rámci Swatch Group“.

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky
30.11.2020 - Michael Černík
Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky

Není to ale jen na papíře, Mido má nejeden model, který vás v reálu přesvědčí ještě zarputileji, než hodnoty na monitoru počítače. Mě takto přesvědčila novinka v podobě Mido Ocean Star 200C.

Design a zpracování

Jeden z hlavních důvodů, proč jsem si Mida Ocean Star 200C zamilovala je samozřejmě číselník. Poslední dobou se s tím setkáváme čím dál častěji – reliéfní vzory na číselníku, které požitek z hodinek posouvají na novou estetickou úroveň. Samozřejmě pokud jste jejich příznivcem. Já rozhodně.

U Mido Ocean Star 200C jde o matný povrch, který rozráží jednoduchý vzor vln. Vzniká tak velmi plastický dojem, posilněn hloubkou číselníku, kterou zdůrazňují aplikované indexy s ocelovým ohraničením a Super-LumiNovou. Na třetí hodině pak nechybí praktické zapuštěné okno pro datum a den v týdnu, který je v angličtině a němčině. Obojí se nastavuje korunkou v první poloze. Směrem dolů den v týdnu, směrem nahoru pak rychlým posunem den v měsíci.

Na číselníku nechybí ocelový nápis Mido a informace o použitém strojku a Swiss Made původu. Semiskeletonové ručky s diamantovým řezem, kdy spodní část vyplňuje luminiscence, jsou z leštěné oceli. Čitelnost je prakticky bezchybná. A nutno doplnit, že Super-LumiNova tady odvádí skvělou práci.

Luminiscence na ručkách a indexech.

Luminiscence na ručkách a indexech.

Číselník je chráněn safírovým sklíčkem. Navíc se jedná o sklíčko s oboustranným antireflexem snižujícím odlesky. Bavíme-li se tedy o skutečně vynikající čitelnosti, tady je to nezpochybnitelný fakt. Občas získáváte i pocit, jako by tam sklíčko ani nebylo.

Celý koncept je ve výsledku jednoduchý, nepřečančaný, ale současně nepřehlédnutelný. V mém případě šlo navíc o variantu se zeleným číselníkem ve velmi sytém odstínu. Ze tří variant, které Mido vypustil do světa, jde podle mě o nejpůsobivější variantu. A to nejen proto, že zelená je aktuálním trendem. U Mida jde o zcela nový odstín a celkově vlastně mnoho hodinek v zelených barvách u této švýcarské stálice nenajdete.

V závislosti na barvě číselníku je pak vždy zvolena i barva vložky lunety. Mido používá keramiku, tvrdý a vůči opotřebení a poškrábání odolný materiál, který vyniká svou stálostí a leskem. Minutová stupnice pak není jen natištěná, ale je vyrytá přímo do lunety. Nechybí nultý vyznačený bod s luminiscencí. Luneta se otáčí poměrně těžko, což je u potápek jedině dobře.

Ocelová konstrukce pouzdra je rozhodně bytelná. Design je vlastně velmi jednoduchý a o to funkčnější. Velmi přirozeným způsobem kryje šroubovací korunku, které nechybí podpis Mido. Po stranách je pouzdro opět broušené, vyleštěné jsou jen vrchní hrany, podobný motiv, jaký najdeme na náramku.

Průměr je 42,5 mm, zlatý střed, který obvykle dobře sedí na většině zápěstí. Nicméně vzhledem k bytelnosti a váze hodinek 187 g nejde rozhodně o žádné malé hodinky.

Silné ocelové dýnko je s typickou rytinou Ocean Star, mořskou hvězdicí. Je přišroubováno pěti šrouby a dopomáhá hodinkám k voděodolnosti 200 metrů. Nicméně se nejedná o certifikované potápěčské hodinky, byť by to svými kvalitami hravě zvládly.

Dýnko s typickou rytinou hvězdice. Hodinky mají voděodolnost 200 metrů.

Dýnko s typickou rytinou hvězdice. Hodinky mají voděodolnost 200 metrů.

Mido zvolil klasický oyster tah, který se přiznám mám na potápkách asi nejraději, protože esteticky se pro sportovní styl potápěčských hodinek osvědčil nesčetněkrát.

Středové články jsou v zrcadlovém lesku, boční pak ve vertikálním broušení. Jsou to detaily, které hodinky posunují na vyšší level a které si pak u budoucího majitele obhajují cenu. Tady jde vidět propracovanost každého článku. Boční hrany článků jsou vyleštěny a každý jednotlivý článek je dokonale dokončen.

Nad ocelovým náramkem se opravdu přemýšlelo. Protože musí na zápěstí perfektně sedět, je u spony tvořen ještě polovičními články, aby se docílilo perfektního rozměru pro každý obvod zápěstí.

A tím se dostáváme k překlápěcí bytelné sponě. Z vnější strany, která je kompletně broušená, takže lépe skryje budoucí vlásečnice, je signatura Mido. A protože jde o potápěčské hodinky, Mido nezapomnělo ani na praktickou extenzi. Jde o jeden z nejpohodlnějších systémů fungující jen na posunutí pomocí jezdce. K okamžité úpravě tak není třeba nic dalšího.

Ocelový náramek má na sponě také potápěčskou extenzi. A užitečné jsou i poloviční články u spony, které umožní přesněji upravit řemínek na zápěstí.

Ocelový náramek má na sponě také potápěčskou extenzi. A užitečné jsou i poloviční články u spony, které umožní přesněji upravit řemínek na zápěstí.

O profesionální úrovni svědčí také spojení článků pomocí šroubů, nikoli závlačkami. Tento způsob je mnohem preciznější a přesnější.

Uvnitř hodinek pak najdeme automatický strojek Mido Caliber 80. Jak bývá u značek patřící pod Swatch Group v posledních letech zvykem, jde o ETA strojek upravený na 80 hodin rezervy chodu. Základem je ETA 2836-2, a pro dosažení vysoké rezervy byla snížená frekvence na 21 600 polokmitů za hodinu.

Vedle zmíněného data a dne v týdnu nabízí kalibr také komplikaci hackingu a nese celkem 25 kamenných uložení.

Mido nabízí Ocen Star 200C ve třech variantách. Už zmíněné zelené, velmi dobře fungující spojení šedé s oranžovými detaily a pro řadu Ocean Star typická varianta s modrým odstínem.

Varianta v zelené, šedé a modré.

Varianta v zelené, šedé a modré.

Alternativy

V ceně blížící se ke 30 tisícům už máte celkem široké pole, ze kterého můžete vybírat. Zůstat můžete i ve vodách Mida, zvláště, pokud hledáte spíše menší potápěčské hodinky. Za mě je jasným favoritem Mido Ocean Star Tribute, které dostaly díky zakřivenému sklíčku hodně zajímavý retro nádech. Průměr pouzdra je necelých 41 mm. V balení je pak i náhradní řemínek, na kterém hodinky vypadají zase úplně jinak.

Když se podíváme k jiným švýcarským značkám, rozhodně se nabízí Certina s řadou Aqua. Můj obdiv sklízí především edice Sea Turtle Conservancy díky šmrcovnímu barevnému detailu. Model Certina DS Action Diver patří mezi stálice, pokud hledáte dobře stavěné potápky se spolehlivým strojkem s vysokou přesností, nadstandardní rezervou chodu a spíše konzervativnějším designem.

A musím zmínit také nedávno představené Tissot Seastar 2000, které kromě potápěčské certifikace hodně zaujaly 600metrovou voděodolností a opět zajímavou strukturou číselníku s vlnami. Jde ale o větší hodinky s průměrem 46 mm a pro řadu charakteristickou celkovou robustností.

Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu
17.6.2021 - Eliška Měrková
Tissot Seastar 2000 Professional – Vůbec první certifikované potápky od Tissotu

Pokud není podmínkou Swiss rodokmen, ale právě zajímavý číselník, určitě nesmíte minout při hledání japonské Seiko s kolekcí Save the Ocean. Osobním tipem je pak tmavě tyrkysový číselník s rejnoky v podobě Seiko Prospex Sea King Samurai.

Závěr

Mido Ocean Star 200C jsou skutečně nádherný kousek hodinářské práce. Nenašla jsem zřejmě jediný nedostatek, jedinou nesrovnalost nebo estetickou či funkční vadu. Jde o promyšlené hodinky, které rozhodně zaujmou precizností zpracování i osobitým charakterem.

Jediné, co se může zdát jako bod k vytknutí, je absence potápěčské certifikace, ovšem cílovou skupinou tady zřejmě nejsou profi potápěči. A voda pro potřeby běžných smrtelníků u Ocean Starů rozhodně není problém.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT
16.3.2023 - Eliška Měrková
Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Izabelpřed 1036 dny, reagovat
Hodinky jsou opravdu moc pěkné,keramika,ciferník...prostě paráda...
Bazpřed 1033 dny, reagovat
Kdo neviděl, musí vidět na vlastní oči!
Jiří Ludvikpřed 915 dny, reagovat
Tady střidá krása, nádheru , moc pěkné ????
L Petrpřed 231 dny, reagovat
Dnes jsem je dostal jsou opravdu nádherné a článek je plně vystihuje jen škoda že titanovou verzi dělají s černým ciferníkem a mě se právě líbí ten zelený. Ale to je fakt nicotnost neboť z nich mám opravdu radost
Agáta Vřeskápřed 230 dny
Moc gratuluju, ať dělají radost :)
Romanpřed 199 dny, reagovat
Ala Omega ZRC.Kopirky.

Hodinky zmíněné v článku