» Blog » Mido

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky

Tagy: Recenze | Mido | Pánské | Klasické | Potápěčské

Michael Černík | 30.11.2020 | 6 MIN | 2x komentář

Mido je se svojí více než stoletou historií stálicí švýcarského hodinářství. Dnes je sice součástí Swatch Group, ale to neznamená, že by značka doznala výraznějších kompromisů. V záplavě navzájem si konkurujících a někdy těžko odlišitelných výrobců vyčnívá Mido, a především modely Ocean Star, svoji oddaností mechanickým řešením, robustním konstrukcím, použitým materiálům a v neposlední řadě důrazem na konkurenceschopnou cenu. Nejinak je to u novinky Mido Ocean Star Captain GMT, kterou si dnes představíme.

Swatch Group dokáže být někdy celkem nepřehlednou hromadou nejasně poziciovaných hodinek, které jdou, zdá se, často přímo proti sobě. Mido možná není první značka, která se člověku mezi švýcarskými hodinkovými obry vybaví – neztrácí však nic ani oproti svým adoptivním sourozencům, dobře známé Certině a opěvovanému Hamiltonu. Ale tam, kde  Hamilton nemá dostatečnou voděodolnost (jeho potápky mají 100 m) a Certina možná moc tlačí na designovou stránku svých hodinek, tam stojí Mido s automatickým strojkem a nekompromisním posláním vyrobit pořádný kus hodinek.

Mido může být papírově bráno jako švýcarská volba rozumem – v poměru cena/výkon se jedná o jednoho z nejlepších přeborníků nejen v rámci Swatch Group. Právě z těchto důvodů stojí její nové GMT potápky za prozkoumání.

Hodinky Mido Ocean Star Captain Automatic GMT

Řada Ocean Star slavila nedávno 75 let. To už je slušná tradice, na kterou lze navazovat. Nejnovějším přírůstkem jsou dnes představované Captain Automatic GMT.

První dojem

Jakmile otevřete robustní krabici, která hodinky ukrývá, hned máte jasno. Tohle je pořádný kus švýcarské techniky a rozhodně ne hodinky pro ty, co mají menší zápěstí. Nicméně ve chvíli,kdy dáte Mido na ruku, papírových 44 mm najednou nevypadá tak přehnaně (na mém 18 cm zápěstí) a hodinky sedí velmi pohodlně. Ideálně tedy před koupí hodinky vyzkoušet, ať víte, jestli vám jejich velikost sedí.

Již na první pohled lze jasně poznat, že toto nejsou jen designové hodinky imitující trend potápek, ale skutečně použitelné, těžké, ocelové sportovní hodinky s absolutně univerzálním rozsahem použití. Díky široké oblibě “diverů” není problém nosit Mido Ocean Star jak přes týden do práce, tak o víkendu nebo na dovolené a je jedno, jestli ji trávíte na azurovém pobřeží nebo v českém lese.

Nejsou to jen designové hodinky imitující trend potápek, ale skutečně použitelné hodinky s absolutně univerzálním rozsahem použití.

Na masivním ocelovém pouzdře hodinek můžeme spatřit dva typy povrchového broušení. Kombinaci matného a lesklého lapování – detail, který je udělaný precizně a působí hodnotně.

Povrchové zpracování pouzdra

Povrchové zpracování pouzdra je precizní.

Číselník

Pozornost se však okamžitě upne k číselníku – ten hned na první dobrou působí hlubokým a čistým dojmem. K odlehčení designu jsou hodinky osazeny skeletovými ručkami a vypadají nádherně – především modrá GMT ručka, která končí precizně na 24 hodinovém kroužku, který je v dolní půli, která ukazuje “denní hodiny”, zbarvený do modra. Naopak horní polovina vnitřní lunety je černá jako noc, společně se zbytkem matného ciferníku tak celek působí elegantně a účelně.

Okénko datumu je tradičně na třetí hodině a barevně ladí se zbytkem číselníku. Je dobře, že se Mido rozhodlo nechat okénko neohraničené třeba právě modrou linkou – takto působí subtilněji a nenarušuje celkový čistý design.

Safírové sklíčko má oboustranný antireflex pro téměř dokonalou eliminaci odlesků.

Luneta

Oproti tmavě modré GMT a vteřinové ručce, je otočná luneta potápek modro-zelená. Čím déle se na ní dívám, tím více nechápu, proč není ve stejné modré jako zbytek detailů na ciferníku. Co je však horší, je akce lunety: viklá se. Po každém kliknutí je možné ji kousek vrátit proti směru otáčení. To je absolutně normální chování těchto potápěčských lunet – na hodinkách za 10 tisíc.

Co se týče luminiscence, hodinky jsou po tmě dobře čitelné. Jen škoda, že na lunetě svítí jen jedna tečka na pozici 12. hodiny, mohla by svítit i čísla samotná. Ale je pochopitelné, že u potápek, jejichž primárním účelem není potápění, to není nezbytné.

SupeLuminova na ručkách a indexech.

Super-LumiNova na ručkách a indexech.

Hodinky jsou osazeny plochým safírovým sklíčkem s antireflexivní vrstvou na obou stranách pro lepší čitelnost a minimalizaci rušivých odrazů – dnes tedy žádné retro vypouklé sklíčko a distorze světla (jako třeba Oris 65), ale čistý funkční a přehledný číselník.

Čas se z Mido Ocean Star čte opravdu dobře. Jednoduché hranaté indexy a výrazně kontrastující ručky jsou prostě funkčním řešením a jednou z velkých deviz hodinek.

Korunka a GMT komplikace

Šroubovací korunka (pro extra jistotu 200 metrové voděodolnosti) nese logo Mido, je hezky chráněná a dostatečně velká, aby s ní byla jednoduchá manipulace – po odšroubování trochu vyskočí do polohy natahování.

Další povytažení je do polohy GMT, nehýbe se ovšem GMT, ale samotná hodinová ručka, kterou můžeme v hodinových intervalech pohybovat. To je takzvané „domácí GMT“ – ve chvíli kdy dortazíte do nové destinace, upravíte čas na aktuální pásmo a tzv. GMT ručka vám stále bude ukazovat váš domácí čas. Je to celkem dobré řešení, kdy stříbrný set ruček vždy ukazuje čas aktuálního pásma a modrá ručka se tolik neplete.

Poslední poloha korunky je klasické nastavení času, kdy se krom vteřinovky (která se zastaví) hýbou všechny ručky.

Jedinou nevýhodou tohoto řešení je rychlé nastavení datumu, či spíše jeho absence. Pakliže necháte hodinky dva týdny v šuplíku a pak chcete upravit datum, musíte to udělat v módu GMT ručky tím, že prostě projedete několikrát číselník kolem dokola, než se dostanete na konkrétní datum. Korunce by tedy slušela buď ještě jedna poloha, nebo nějaké push/pull řešení rychlé změny datumovky.

Strojek

Velkou devizou hodinek je jejich pohon. Hodinky pohání automatický kalibr 80.661, vycházející ze standardu Powermatic 80 (používaným napříč Swatch group, pyšnící se rezervou nátahu až 80 hodin). V základu tohoto pohonu se skrývá stará dobře známá klasika jménem ETA 2824-2. Hodinky v reálných podmínkách vydrží opravdu dlouho – pokud máte více hodinek a tyto necháte přes víkend na stolku, v neděli budou bez problémů tikat. Strojek samotný je celkem dobře odhlučněn a v tiché místnosti vás nebude rušit rachtání rotoru.

Dýnko hodinek je kromě základních informací vyzdobeno pomocným grafem časových pásem, vytvářejícím zajímavý diagram.

Dýnko hodinek je kromě základních informací vyzdobeno pomocným grafem časových pásem, vytvářejícím zajímavý diagram.

Řemínek je modrý, s logem vyrytým na přezce, se šířkou 22 mm. Bude tedy snadné  vyměnit řemínek za libovolný ladící osobnímu vkusu.

Řemínek je modrý, s logem vyrytým na přezce, se šířkou 22 mm. Bude tedy snadné vyměnit jej za libovolný ladící osobnímu vkusu.

Varianty

Kromě dnes představované “modré verze” na textilním řemínku s koženou vložkou je k dispozici také do oranžova laděná verze s ocelovým náramkem, působící méně konzervativně a možná trochu sportovněji. Naopak modro černá verze, kterou dnes máme v ruce, působí univerzálněji a konzervativněji – v tom dobrém slova smyslu.

Nelze nezmínit třetí a poslední vyráběnou variantu Mido Ocean Star GMT, jenž je v barevném schématu rose gold, neboli zlato růžové. Oproti předchozím variantám je tento excentrický úlet tím pravým, pokud chce majitel opravdu vystoupit z řady a přitáhnout pozornost ke svým hodinkám.

Mido Captain GMT s oranžovými detaily a v rose gold provedení.

Mido Captain GMT s oranžovými detaily a v rose gold provedení.

Jak si tedy Mido se svým novým GMT stojí?

Nové Ocean Star v sobě kombinují mnoho dobrého a něco hodně průměrného. Chválím strojek, broušení ocelového pouzdra, design ruček a vlastně i dobrou nositelnost, přesto, že 44 mm může být pro průměrné zápěstí na hraně důstojnosti.

Naopak velkým problémem je především levně působící luneta, jenž sice hezky kliká, ale nezůstává na pozici a nedůvěryhodně se viklá. Krom toho je luneta v barvě absolutně neladící ke zbytku hodinek a luminiscentní je jen malá tečka na 12. pozici.

Za cenu přes 30 tisíc je otázka o to palčivější. Za tuto částku lze již v hodinkovém světě pořídit spousty zajímavých kusů; pokud máte podobný rozpočet a potrpíte si na specifikace, bude vás čekat náročné rozhodování, kterému lze však jen závidět!

Mido Commander – Švýcarské velení
28.5.2020 - Martin Balabán
Mido Commander – Švýcarské velení

A tak otázka zůstává: Kolik jste schopni obětovat pocitu, že nosíte švýcarské hodinky? Pokud totiž bažíte po švýcarském mechanickém strojku, funkci GMT a trendu potápek, je Mido Ocean Star GMT přesně tím kouskem, který byste měli vážně zvažovat (a ještě kouknout na Steinhart Ocean GMT). Pokud jste však ochotni ubrat alespoň jednu podmínku, otevře se vám svět mnohých a v některých ohledech často lepších alternativ.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Václavpřed 1242 dny, reagovat
Škoda velikosti, mít 40-42 mm je to naprostý ideál. Aspoň pro mě.
Lada Petrpřed 773 dny, reagovat
Krásný hodinky

Hodinky zmíněné v článku