» Blog » Mido

Mido Ocean Star Decompression Worldtimer konečně ve stálé kolekci a s GMT

Tagy: Představení | Mido | Pánské | Klasické | Potápěčské | Retro

Eliška Měrková | 16.3.2023 | 4 MIN | 8x komentář

Pestrobarevnou limitku z roku 2020 možná někteří z vás i oplakali. Po 1961 kouscích se totiž jen zaprášilo a myslím, že se v žádné prodejně moc dlouho neohřály. Letos se Mido rozhodlo fanoušky potěšit dokonce čtyřnásobně: vydalo Decompression Ocean Stary znovu, k tomu nejsou v limitované edici, dostávají se ve dvou barevných variantách a navíc přibyla komplikace, po které původní kousek vysloveně volal – GMT.

Legenda se vrátila

Když vezmeme v potaz oblíbenost nejen předchozí edice, ale především pověst samotného originálu Ocean Star Skin Diver z roku 1961, nejspíš bylo jen otázkou času, kdy Mido tyto hodinky oživí znovu. Největší hvězda dědictví značky si to rozhodně zasloužila. Retro design v odvážných barvách v šedi současnosti skutečně vyniká a dá se říct, že je možná aktuálnější než kdy dřív. Ale o tom až na závěr.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Tehdy ještě monoblokové Mido Ocean Star byly dle tiskové zprávy z 60. let jedněmi z nejspolehlivějších a nejodolnějších potápek vůbec (napomohl tomu patentovaný systém Aquadura, který toto jméno získal v roce 1959). Původní hodinky Ocean Star Skin Diver, které stály předlohou dnešnímu modelu, však neměly být "brány tak vážně" a zkrátka ani nebyly zamýšleny jako tvrďácké potápky nejvyššího kalibru.

Reagovaly na tehdejší rozmach rekreačního potápění a takzvaných skin diverů z 60. let, které lze volně definovat jako nejméně profesionální typ potápek. Skin divery byly považované za neformální, volnočasové a dostupnější. Společná jim byla také štíhlost, lehkost a měly se pohodlně nosit.

Skin diving nebo taky volné potápění je šnorchlování se zadrženým dechem za účelem více osobního zážitku z pozorování vodního života zblízka. Je to také způsob, jak prozkoumat podmořský svět, když se nemůžete potápět nebo když pravé potápění prostě není nic pro vás.

Skin Divery od Mida si pak srdce fanoušků a sběratelů získaly především hravým, pestrobarevným designem, který měl navíc praktické využití. Barevně rozlišené kruhy na číselníku potápěčům sloužily k usnadnění výpočtů před ponorem a během něj a ukazovaly dekompresní časy (intervaly strávené "vypouštěním" dusíku, který se hromadí v krvi v hloubce před vynořením).

Žlutá zde byla pro hloubku ponoru 25 až 29 metrů, zelená pro 30 až 34 metrů, růžová pro 35 až 39 metrů a modrá pro 40 až 44 metrů. Potápěči pak stačilo před ponořením nastavit minutovou ručku na 12., aby mohl během ponoru odečítat údaje na tabulce. A funkci otočné lunety s minutovou stupnicí už známe – slouží k výpočtu doby ponoru nebo dekompresních zastávek.

Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře
20.9.2019 - Milan Letošník
Potápěčská stupnice: pomocník potápěče i pivaře

WorldTimery místo Skin Diverů – Připraveny na dobrodružství všeho druhu

Dnešní kousek si rozhodně zachoval onu lehkost, předpoklad pohodlného nošení i hravý design. A přiznejme si, o ten jde většině z nás především. Tyhle hodinky budou spolehlivým lapačem zvědavých pohledů a vsadím se, že vám zajistí i pár zapálených konverzací o hodinkách. Příjemná retro autentičnost tu však dostala omlazovací kůru, ať už se bavíme o designu či o samotných útrobách hodinek.

Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky
30.11.2020 - Michael Černík
Mido Ocean Star Captain Automatic GMT – pořádný kus švýcarské techniky

Ocelové pouzdro nových Worldtimerů měří 40,5 mm s tloušťkou 13,43 mm, stejně jako klasické Ocean Star M026.830, a jsou tak jen o málo větší než původní model ze 60. let. Voděodolnost je tu pak 200metrová, což, jak se dá čekat, zajišťuje šroubovací korunka i dýnko, na kterém najdeme tradiční mořskou hvězdici. Sklíčko není nic jiného než safír se silným "glassbox" zakřivením, které číselník opticky zmenšuje.

Otočná luneta s barvenou hliníkovou vložkou a standardními desetiminutovými intervaly je zasypaná názvy světových měst, čímž hodinky získaly daleko rušnější energii.

Komplikace mechanických hodinek
19.5.2023 - Agáta Vřeská
Komplikace mechanických hodinek

Když budeme postupovat směrem dovnitř, uvidíme nejprve (v kontrastu s celkovým zakulaceným pojetím hodinek) hranaté hodinové indexy s luminiscencí (Super-Luminova, takže předpokládám, že budou zářit jak čert). Následuje 24hodinová GMT stupnice položená na kontrastní neonově žlutou barvu s průřezem na datumovku. Pak máme dobře známou dekompresní tabulku a končíme na leštěném plastickém logu Mida v retro stylu a kreativně pojatých ručkách, které mají každá jiný tvar. Čtvrtá GMT i jinou barvu.

Detaily mě u Mida fakt baví. A netýká se to jen hodinek. Koukněte třeba na tuhle promo fotku a způsob, jak naaranžovali datumovku zasazenou ve 24h stupnici.

Detaily mě u Mida fakt baví. A netýká se to jen hodinek. Koukněte třeba na tuhle promo fotku a způsob, jak naaranžovali datumovku zasazenou ve 24h stupnici.

GMT, ukazující čas v jiné časové zóně, je pravá – tzv. cestovatelská. Ta se pozná tak, že 12hodinovou ručku nastavíte nezávisle nejčastěji povytažením korunky do první polohy. To umožňuje rychlé nastavení času v jiné časové zóně, zatímco GMT ručka dál nezávisle ukazuje domovský čas.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT
12.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – GMT

Mechanický strojek MIDO Caliber 80.661 má automatický nátah a je evolucí dobře známého 2824. Pracuje na pomalejší frekvenci 3 Hz, ale kompenzuje to nadstandardní rezervou chodu 80 hodin, přičemž je navíc vlásek z antimagnetického Nivachronu.

Dvě barvy a náhradní řemínek

Krásným přírůstkem a změnou oproti limitce z roku 2020 je nové, druhé barevné provedení. Stále fandím původním pastelovým barvám, ale ta kontrastní oranžová s černou (barvy značky Mido) má prostě šťávu. Připomíná mi západ slunce na pláži a stránky Mida naznačují, že zároveň přinášejí "nové obzory". Interpretujte si to jak chcete. ;)

Kromě kaučukového řemínku s šachovnicovou strukturou v balení najdeme i leštěný mesh náramek s možností rychlé výměny, který těmhle volnočasovým hodinkám zatraceně sluší.

Závěrem

Stejně jako se v 60. letech rozmohlo cestování, rekreační sporty a dá se říct, že svět tak nějak ožil, připadá mi, že nyní v době "pocovidové" je tenhle barevný vítr v plachtách Mida nejen velmi osvěžující, ale hlavně aktuální. Lidé znovu začínají cestovat, a tak dostali GMT. Lidé znovu začínají žít... a tak nám hravost, veselé barvy a potápěčské zaměření hodinek dávají zdravé "nakopnutí" k tomu, abychom se znovu stali energičtějšími a aktivnějšími. Svět nejspíš konečně volněji dýchá a Mido s ním.

Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník
24.6.2021 - Agáta Vřeská
Mido Ocean Star 200C recenze – Špičkové zpracování a zvlněný číselník

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu
24.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu

Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou
10.6.2022 - Agáta Vřeská
Seiko 5 Sports GMT představení – Světácká odnož s cestovatelskou ručkou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Jiří Ludvikpřed 372 dny, reagovat
Zdravím Elišku, Mido mám rád, ve střední třídě dobrá značka, mají pár krásných modelů. Ale tato barevná novinka, je opravdu hnus, už se vymýšlí, nevymyslitelné! Nevím na koho je tento model cílený, že by do kanceláře?Protože na potápění si to nikdo nekoupí. Kdyby se značka raději zaměřila na přesnost calibrů, kterým hodinky osazuje. Nedovedu si představit, že by s něčím podobným přišla značka Omega, TagHeuer, Breitling atd. to by klesly hodně na dno. Je to ale jen můj názor, Já beru hodinky jako šperk, každé nošené hodinky, toho hodně prozradí o svém majiteli. S pozdravem J.
Eliška Měrkovápřed 371 dny
Taky zdravím, pane Jiří, každý má jiné gusto a váš názor na tuhle extravagantnější novinku vám určitě vymlouvat nebudu, souhlasím, že rozhodně není pro každého (ačkoli použít slovo "hnus" mi přijde docela silné). Jestli si je na potápění skutečně někdo koupí nebo ne, je dost těžká otázka k zamyšlení – totiž, kdo si v dnešní době obecně kupuje potápky (a ještě bez ISO 6425) skutečně na potápění a ne jen proto, že se mu tento styl a jejich odolnost jednoduše jen líbí? Do kanceláře s nějakým uvolněnějším dresscode rozhodně taky proč ne, mezi tou záplavou Garminů by se jistě vyjímaly. Úroveň Omegy apod. je samozřejmě někde jinde, a taky si za ně zákazník připlatí. Mido si ani nehraje, že jsou něco víc než střední příčka Swatch Group a není na tom ani vůbec nic špatného. Parametry, které nabízejí, jsou v poměru s cenovkou v pořádku a své zákazníky si rozhodně najdou.
Jiří Ludvikpřed 372 dny, reagovat
Jo a ještě takovou malou poznámku, s calibrem ETA 2824 -2 to nemá nic společného,protože ta pracuje na 4Hz frekvenci. A to jsme ale úplně někde jinde. Na 3Hz frekvenci se hodinky budou za den opožďovat ,cca 15- 20 vteřin což je hodně a to raději nechci znát cenu. Vůbec bych takové hodinky nezařazoval do prodeje.
Eliška Měrkovápřed 371 dny
Věřte nebo ne, Powermatic 80 je skutečně postavený na strojku ETA 2824-2, na kterém bylo provedeno několik úprav. Nejdůležitější je, že byl snížen počet kmitů setrvačky z 28.800 na 21.600 (4Hz →3Hz), takže byla snížena plynulost ručky, nikoli přesnost. Teď ručka neudělá 8 pohybů za vteřinu, ale jen 6. Tím pádem je ale chod méně energeticky náročný + prodloužila se délka pera, a tak mohla být rezerva chodu zvýšena prakticky na dvojnásobek. Co se přesnosti týče, Powermatic i 2824-2 mají více verzí nebo úrovní, ale obecně platí, že standard 2824-2 má přesnost -12~+30 sec za den, Powermatic 80 má přesnost mnohdy dokonce lepší (cca -2 / + 8 sec za den, ale záleží). A vzhledem k tomu, že některé Powermatic mají i COSC, to taková bída zase nebude...
Jiří Ludvikpřed 371 dny, reagovat
Ahoj Eliško, načteno toho máš hodně, ale vůbec není pravda, co mi píšeš o výhodě snížení frekvence. Je to hloupost, výdrž powermatic má, ale to je tak všechno. A COSC to je označení pro dokonalou přesnost, tam ty kritéria jsou velmi přísná,ale to se bavíme o chronografech, kde ta cena je někde jinde .Určitě ne ,ale o značce Mido,neviděl jsem u této značky chronografy. Značka patří k mladší, střední třídě,švýcarské manufaktuře. Měj se hezky ????J.
Eliška Měrkovápřed 370 dny
Ahoj Jiří, chronografy Mido v nabídce určitě má, stejně jako chronometry – které jsi měl nejspíš na mysli, pokud se bavíme o přesnosti a certifikaci COSC, která je ohledně splnění podmínek poměrně náročná. Chronometrů má Mido v nabídce hodně a mezi nimi najdeš také hodinky s upraveným kalibrem s 80hodinovou rezervou chodu a 3 Hz (např. Mido Commander). Taky přeji hezký den. :)
Jiří Ludvikpřed 370 dny, reagovat
Eliško, to se moc omlouvám, ty jsem nikde neviděl, seženu si více informací, jsou moc pěkný. Já se už dívám po těch dražších značkách, protože mě dostává i preciznost zpracování materiálu. Posílám Ti na kouknuti můj posledni koupený kousek. ????ahoj a měj se hezky J.
Eliška Měrkovápřed 370 dny
Moc krásné! Tak ať se hezky nosí a taky se měj :)

Hodinky zmíněné v článku