» Blog » Mido

Mido Rainflower Automatic recenze – Hodinky s unikátním číselníkem

Tagy: Recenze | Mido | Dámské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 19.1.2024 | 5 MIN | 1x komentář

Dívat se na hodinky Mido Rainflower Automatic M043.207.36.106.00 je jako procházet se rozkvetlou zahradou. Večer je vlahý, a po vydatném letním dešti jakoby květiny voněly ještě opojněji. Z jedné konkrétní se vám však až zamotá hlava – z dešťové lilie, královské květiny, se kterou se ostatní květiny v zahradě nemůžou měřit. Rainflower v překladu znamená lilie, a přesně tím jsou tato Mida mezi dámskými hodinkami.

Pán na lilii hledí s údivem,
rámě mu kleslo, duch se tají v něm;
myslí a myslí – prsa dmou se výš,
vůní či touhou? Kdo mu rozumíš?

Já mu rozumím, pane Erbene. Tedy – už mu rozumím, protože abych se přiznala, k téhle lásce jsem se trošku zdráhala přihlásit. Totiž, já nejsem zrovna typ, který by kdy vzdychal nad růžovými hodinkami s perletí a diamanty. A co se designu týče, vždy volím raději minimalismus nebo (jak už to tak u milovníků hodinek bývá) rovnou pánské hodinky. Ale přece... Přece na nich už od začátku něco bylo.

Rafinovanost

Švýcarskou značku Mido mám opravdu ráda. U jejich hodinek si cením důstojnosti, s jakou hodinky tvoří, preciznosti, která nemá ve zvyku kompromisy, a taky toho, že uvnitř nenajdete nic jiného než kvalitní mechaniku. Co mě ale u Mida vyloženě okouzluje, je nenápadná, ale o to chytřejší a zajímavější práce s detaily. Ta rafinovanost.

Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost
11.5.2022 - Eliška Měrková
Mido Commander Gradient recenze – Hodinky, které dráždí představivost

Dámská řada Rainflower si pak drží jednotný styl, který asi nejvíce definuje slovo ženskost. Vždy elegantní, jemné a ozdobené, hodící se nejvíce k tomu, aby tvořily pár s krásnými šaty a dělaly dojem na společenských událostech. Příkladem budiž i další kousek z řady, zdařilý model Rainflower M043.207.11 s růžovými safíry.

Dámské hodinky osazené diamanty – Fotogalerie
14.11.2023 - Eliška Měrková
Dámské hodinky osazené diamanty – Fotogalerie

Hodinky řady Rainflower mají rovněž stejné parametry. Průměr pouzdra je vždy 34 mm, tedy zlatá střední cesta mezi velikostmi, co se dámských hodinek týče – ani příliš drobné (a tedy i dobrá čitelnost je zachována), ani příliš velké, aby hodinky stále působily jako šperk. A tak jsou hodinky i zamýšleny, voděodolnost je tu totiž pouze základních 30 M. Hodinky zvládnou lehké stříkance a déšť, ale do sprchy je raději odložte. Safírové sklíčko každých Rainflower má oboustrannou antireflexní vrstvu, s níž je pohled na hodinky odlesky nerušený a křišťálově čistý.

A podobně jako se Mido u pánských hodinek dokáže inspirovat architekturou a ostřejšími konstrukcemi vybraných slavných budov, u dámských Rainflower vidíme naopak určitou zaoblenost, "měkkost" a organičnost, jaká je charakteristická právě pro lilie.

Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou
29.12.2021 - Eliška Měrková
Příběh značky Mido – Mechanické skvosty inspirované architekturou

Dešťová lilie.

Dešťová lilie.

Květiny měly vždy svou symboliku. Odpradávna je lilie spojována s čistotou a skromností. A pokud darujete lilie (nebo místo nich třeba i "liliové" hodinky), dáváte tím najevo, že chcete obdarovanou chránit. A pakliže byste měli v plánu darovat nejen hodinky, ale také opravdové lilie, pravidlo "méně je více" je tu na místě – lilie totiž mají tak omamnou vůni, že se z nich může opravdu zatočit hlava. Zajímavá je také skutečnost, že ve Francii se lilie stala oficiální královskou květinou.

Detail, který kvete jen ve tmě

S recenzovanými hodinkami Mido Rainflower Automatic M043.207.36.106.00 si Mido dovolilo do designové kytice doplnit ještě jednu, méně obvyklou květinu – lotus, který se rozpíná přes celou plochu číselníku. A jaký to číselník, panečku, je!

Mido pomocí chytrého vrstvení pravé perleti a luminiscenční kresby docílil efektu lotusu na vodní hladině. A to opravdu mistrně. Odstíny růžové a modré v jedinečné perleťové struktuře skutečně působí, jakoby se na vodní hladině odrážela červánková oblaka.

A co když slunce zapadne? Tady se ukáže to pravé překvapení – lotus se ve tmě totiž rozzáří, a vy ho tak vidíte v jeho pravých barvách, Mido opět volilo tóny v růžové a fialové, což souzní s celým barevným laděním hodinek.

Taky vás, mí OCD souputníci, trošku štve ta špička

Taky vás, mí OCD souputníci, trošku štve ta špička "useknutá" diamantem?

Taková luminiscenční kresba je nejen na hodinkách Mido, ale na hodinkách obecně, vcelku vzácná. Což podtrhuje jedinečný efekt těchto konkrétních Rainflower v celé kolekci. Všechno má ale i svou stinnou stránku. Když jsem luminiscenci podrobila svému skromnému testu, zjistila jsem, že je vcelku těžké takto hodinky rozzářit. Troufám si říci, že při běžném nošení se květina dostatečně nenasvítí, a když slunce zapadne, záři lotusu uvidíte docela stěží (možná v naprosté tmě, s očima na tmu přivyklýma).

Silné záření se mi podařilo vyvolat po vydatném, zhruba 15 minutovém nasvícení pod UV lampou. K mému zklamání však záře zhruba do 10 minut znatelně zbledla. Možná je to perleťovým podkladem, nebo příčinou mně neznámou, ale je to trochu škoda.

Je však vcelku zajímavé, jak s kresbou Mido pracuje – protáhlo ji i kolem hlavních indexů v podobě diamantů o 0.0418 ct. Těch je na číselníku celkem 11 (ten poslední nahrazuje vkusné datumové okénko s kovovým orámováním). K diamantům také dostanete náležitý certifikát.

Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení
1.3.2022 - Agáta Vřeská
Certina DS Action Lady Powermatic 80 recenze – Nevtíravý třpyt diamantů v odolném balení

Překlady "okvětních lístků" pak pokračují i po bocích leštěného ocelového pouzdra. Lesk pouzdra spolu s teplým odstínem růžově-zlaté (PVD), perletí a diamanty při otáčení hodinek z různých úhlů rozehrává delikátní hru světla.

A aby toho nebylo málo, při otočení hodinek zjistíte, že "rozkvetl" i rotor automatického strojku.

Odkrýté dýnko tvoří krásnou podívanou. Ale na co to vlastně koukáme?

Jedná se o Mido Caliber 80, který je postavený na klasickém eťáckém Powermaticu. Dá se tak čekat 80hodinová rezerva chodu, 3Hz frekvence, možnost ručního nátahu i hacking (zastavení vteřinové ručky při povytažení korunky). Tento typ má také 25 kamenných uložení (oproti verzi s 23 kameny, které nejčastěji používá Tissot).

Mido si tento svůj etablovaný kalibr nechává často certifikovat na přesnost, ovšem ne v případě Rainflower. Nicméně, při testování v poloze na boku se mi hodinky předešly za den o 5 vteřin, což je stále hodnota, která by certifikací prošla.

Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?
28.6.2023 - Eduard Tomas
Chronometry – Co je certifikace COSC a stojí zato si za ni připlatit?

Vše završuje měkoučký nachový řemínek z hověziny s motýlkovou sponou a charakteristickým signovaním.

Závěrem – lásce se člověk neubrání

Jak jsem zmínila na začátku, tento typ hodinek většinou nespadá do kolonky "moje gusto". Ale... je to Mido. A Mido umí. Musím říct, že ta rafinovanost a něha, kterou při tvorbě svých hodinek uplatňuje, mě dostane téměř pokaždé – a u Mido Rainflower to nebylo jiné. Nu, jsem smutná, že se mi pod matrací nepovaluje zbytečných 30 tisíc. Ale zda bych si je jinak s chutí pořídila? Na to za sebe nechám znovu odpovědět pana Erbena:

Lilie bílá – kdo ji uviděl,
každého divný pojal srdce žel;
lilie vonná – kdo ji pocítil,
v každém se touhy plamen roznítil.

(Z Kytice od Karla Jaromíra Erbena: Lilie)

Fotogalerie nejkrásnějších dámských hodinek
1.10.2023 - Eliška Měrková
Fotogalerie nejkrásnějších dámských hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 100 dny, reagovat
Čo je to za falošné náreky z pier / pera slečny Elišky? Ako od zamestnankyne od nej iste ešopa nebude žiadať plnú cenu... :)

Hodinky zmíněné v článku