Minuty intenzivní aktivity a výzvy k pohybu v chytrých hodinkách

Tagy: Technologie a pojmy | Chytré

Matěj Urbaczka | 25.7.2023 | 3 MIN

Chytré hodinky dneska často používáme k monitoringu aktivit a k tomu, aby nás hlídaly a udržovaly "fit". V tomto článku rozebereme počítání minut intenzivní aktivity a výzvy k pohybu.

V základu měří minuty intenzivní aktivity anebo aktivní minuty čas přes den, který jste strávili aktivně. Jak jednoduché, co? Toto je většinu času podmíněno zaznamenaným pohybem v rámci jedné hodiny, zvýšením tepové frekvence od normálu anebo rychlejším tempem pohybu. Jakmile jsou některé z těchto proměnných zaznamenány, načítají se nám aktivní hodiny či minuty.

Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?
17.7.2020 - Agáta Vřeská
Co je VO2 Max a jak jej zvýšit?

Často mají značky nastavený algoritmus na počítání aktivních hodin za den. To znamená, že pokud se jednu minutu z dané hodiny hýbete, zaznamená se to jako aktivní hodina. Není totiž dobré pořád jen sedět. A jedna aktivní minuta za hodinu, to snad zvládne každý, ne?

Vyobrazení těchto hodnot teď často bývá v "Apple kroužcích", které používají kromě Applu nejčastěji čínské firmy jako Xiaomi, Huawei či Amazfit. Jablíčkářská firma přidává k aktivním minutám ještě minuty, které trávíte ve stoje a nesedíte, což může pomoct "kancelářským krysám", které prosedí celý den.

Srovnání Huawei Watch (vlevo) a Apple Watch (vpravo)

Srovnání kroužků Huawei Watch (vlevo) a Apple Watch (vpravo)

Garmin má minuty intenzivní aktivity propracované asi nejvíce ze všech výrobců chytrých hodinek. Nebo je má aspoň nejlépe popsané, chcete-li to takhle.

Hodinky této značky mají nastavený algoritmus tak, že jakmile je zjištěna rychlá chůze anebo běh, zařízení může přidávat minuty intenzivní aktivity. Každý má tento práh samozřejmě jinde, protože rychlejší chůze nebo běh je individuální záležitost pro každého z nás. Stejně to pak platí pro tepovou frekvenci, kdy Garmin srovnává naši klidovou tepovou frekvenci a současnou tepovou frekvenci. Na základě toho také může minuty intenzivní aktivity přidávat.

Takto vypadá widget minut intenzivní aktivity na hodinkách Garmin Venu 2S

Takto vypadá widget minut intenzivní aktivity na hodinkách Garmin Venu 2S.

Pro přičítání minut intenzivní aktivity je třeba toto rychlejší tempo anebo tepovou frekvenci držet minimálně 10 po sobě jdoucích minut. Čím více se tepová frekvence nebo tempo zvedne, tím více se přičítá minut. Opět ale nelze říct přesný vzorec, protože to má každý jinak.:-) Je ale důležité říct, že se do těchto aktivit nepočítá plavání.

 Plavecké metriky – Co dokážou měřit chytré hodinky?
18.8.2023 - Dominik Hok
Plavecké metriky – Co dokážou měřit chytré hodinky?

Garmin stanovil splnění cíle minut intenzivních aktivit na 150 minut týdně. Tato hodnota představuje tedy minuty intenzivního cvičení, jež doporučují různé světové zdravotnické organizace. Tyto minuty aktivity si můžete zvýšit, pokud byste se cítili na větší cíl. Méně si nastavit nemůžete, protože 150 minut je prostě minimum.150 minut je také udáváno, jako minimum cvičení pro snížení kardiovaskulárních onemočnění a podporu celkové vitality.

Výzvy k pohybu

Výzvy k pohybu mírně souvisí s minutami intenzivní aktivity. Jednoduše jde o to, že vás hodinky po nějaké době, kdy nezaznamenají žádný pohyb, upozorní, že byste se měli jít projít anebo alespoň vstát a protáhnout.

EPOC – Co to je a k čemu slouží?
13.6.2023 - Matěj Urbaczka
EPOC – Co to je a k čemu slouží?

Často se tato výzva objevuje po hodině, kdy hodinky nezaznamenají žádný pohyb. Některé firmy jen na displeji napíšou "Pohyb!" a městské hodinky většinu času přidají i animaci panáčka, jak vstává ze židle. U Garminu se zobrazuje taková přerušovaná šipka, která se většinu času skládá ze 4 částí po 15 minutách. Pokud se nehýbete, každých 15 minut naskočí jeden dílek.

Někoho to rozhodně může motivovat k pravidelnému pohybu, někoho to může tak trošku štvát. Pokud jste z druhé skupiny lidí, tuto výzvu můžete zrušit.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře