Kde se vzal a proč je tak populární NATO řemínek?

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické | Řemínky, náramky

Vojtěch Pospíšil | 21.8.2018 | 3 MIN | 3x komentář

Kde se vzal NATO strap, k čemu je dobrý a proč je tak populární? Všechno víme.

Nato řemínky

Nylonový řemínek, kterému se nejčastěji říká NATO strap, začal nabývat na popularitě zhruba před 10 lety. Dnes je možné koupit mnoho různých barevných variant a došlo to tak daleko, že tento řemínek zařadili do nabídky i tradiční výrobci. U nás si s NATO strapem můžete koupit třeba Seiko, Doxu, Certinu, Traser. nebo Tissot Quickster, které jsou inspirované NBA.

Tissot quickster NBA special collection

Tissot Quickster NBA special collection s NATO řemínkem

Historie NATO strapu se začala psát v roce 1973 a vzhledem k názvu není překvapením, že má vojenské pozadí. Britské ministerstvo obrany hledalo alternativu k tehdy dostupným koženým a kovovým řemínkům, které se úplně nehodily do náročných podmínek, v nichž působil a působí vojenský personál. Řešením byl nylonový řemínek s dvojitou vrstvou, který pevně držel hodinky v jedné stabilní pozici a navíc poskytoval ochranu pro případ, že by se od pouzdra oddělila jedna stěžejka - hodinky v tom případě díky NATO strapu nesklouzly z ruky, ale dále držely na druhé stěžejce.

Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy
22.6.2023 - Eliška Měrková
Náramky a řemínky – Přezdívky pro hodinkové fandy

V armádě musí být pořádek, a tak byl tento řemínek standardizovaný, což platí dodnes. Prapředek dnešních nylonových řemínků má průměr 20 milimetrů a šedou barvu. Postupně si ale vojáci upravovali řemínky tak, aby odpovídaly barvám jejich regimentu. Začaly tak vznikat nové barevné kombinace a ještě více se tento trend rozjel poté, co si NATO strapy oblíbila veřejnost. V dnešní době si lze pořídit opravdu roztodivné kombinace.

V souvislosti s NATO strapy často veřejnost, a to i odborná, uvádí dvě nepřesnosti. Za prvé se často říká, že NATO strap nosil i James Bond, konkrétně ve filmu Goldfinger, kde měl Sean Connery své hodinky Rolex Submariner na tmavě modrém řemínku s červenými a zelenými pruhy. Z dostupných záběrů je ale patrné, že se nejednalo o řemínek, který by odpovídal specifikacím NATO strapu a mohl by tak být jeho předchůdcem. Spíš to vypadá, že se tenkrát při natáčení jednalo o jakési provizorní řešení. Kdo ví... Jisté ale je, že právě tzv. "Bond NATO strap", tedy kombinace barevně odpovídající filmovému vzoru, ohromně přispěla k popularizaci NATO strapů. Je to úsměvné, ale není to zdaleka poprvé, kdy uspělo něco, co nemělo úplně reálný základ.

řemínek z film James Bond Goldfinger

Sean Connery jako James Bond (Goldfinger) - Rolex Submariner

Za druhé je potřeba zmínit, že dnes nejpoužívanější název NATO strap je vlastně nepřesný. Původně se totiž pro tento řemínek používalo označení G10. To podle formuláře G1098, který museli vyplnit vojáci žádající o tuto část výbavy. Když řemínek viděli u svých kolegů a zeptali se na něj, dostalo se jim odpovědi "vyplň si G10". Zkratka Severoatlantické aliance se vžila kvůli tomu, že G1098 je skladové číslo spadající pod NATO.

Rychlému růstu oblíbenosti NATO strapů rozhodně přispěl fakt, že na tuto specifikaci nikdo nevlastní patent či ochrannou známku. V minulosti se sice takové pokusy dají dohledat, ale nikdy nebyly úspěšné. Výrobců je tak požehnaně od těch masových třeba v Číně až po garážové projekty limitovaných edic od různých nadšenců.

Seiko 5 na NATO řemínku

Seiko 5 na NATO řemínku

Zatímco původně vznikl NATO strap jako specifická část výbavy pro specifické použití, v moderní době je to naprostý fenomén, který má široké využití. Před pár lety ještě vzbudila poprask fotka klasického modelu Patek Philippe na NATO řemínku, dnes už nad tím člověk jen mávne rukou. NATO strapy si lidé dávají na oblekové, sportovní i potápěčské hodinky a podobně postupují i tradiční výrobci, kteří se trendu přizpůsobili s menším zpožděním. Velké oblíbenosti těchto řemínků se nelze divit. Člověk si je může na hodinkách vyměnit i bez použití nástrojů, takže změna vzhledu je rychlá a především snadná - vyměnit normální řemínek na hodinkách sice většinou není nic extra těžkého, ale je pochopitelné, že se do toho lidem nechce. Vždyť hodinky někdy poškrábe při výměně i profesionál. Dalším významným faktorem je cena. Sice lze koupit i opravdu drahé  NATO řemínky v řádech tisíců korun, ale většinou postačí ty za výrazně nižší částky. Za rozumnou cenu tak lze doma mít připravených hned několik možných barevných kombinací pro různé příležitosti, přičemž změna vzhledu zabere jen chvilku. A to je velké lákadlo.

Podívejte se na naší nabídku NATO řemínků.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Patrikpřed 2043 dny, reagovat
V létě je lepší než kůže, protože se v něm tak nepotí zápěstí. K potápkám se hodí asi nejlépe.
Bennypřed 2043 dny, reagovat
K diversům se hodí, ale když s ním vlezeš do vody, tak trvá hodinu než uschne. Ocel je suchá za minutu.
Patrikpřed 2043 dny, reagovat
9 z 10 lidí kteří nosí potápěčské hodinky s nimy do vody nikdy nevleze.