» Blog » Návody

Jak upravit kovový náramek doma? Podrobný fotonávod jak zkrátit i prodloužit "kovotah" na míru

Tagy: Návody | Klasické | Řemínky, náramky

Bohumil Vopršal | 10.10.2019 | 5 MIN | 50x komentář

Možná to znáte – kupujete hodinky, ale nesedí vám velikost jejich kovového náramku („tahu“). U dobrých prodejců vám ho na místě bezplatně zkrátí, či naopak objednají dílky navíc a náramek prodlouží (doobjednané dílky vás budou nejspíš něco stát). Co ale dělat, když jste nakoupili po internetu a nutnost úpravy zjistili až po dodání? Tím spíš, když mistr hodinář z krámku na místním rynku s výlohou plnou budíků a nástěnných hodin dává při vašem požadavku najevo rozladění, že jste nenakoupili v jeho bohatě zásobené provozovně? A ještě mu drze nesete kšeft na pár korun?

Možnosti máte v zásadě tyto: Vyhledat hodináře ochotnějšího nebo se domluvit na zaslání hodinek zpět prodejci, který – je­‑li solidní – úpravu provede a vaše „kukačky na míru“ vám zase vrátí; ovšem nejdobrodružnější cestou je sebrat odvahu a pustit se do toho osobně.

Poslední varianta je obvykle dobře zvládnutelná i v domácích podmínkách, ale přesto je na místě varování: Bez předchozí zkušenosti si vše – pokud možno – vyzkoušejte na levnějších hodinkách, i když by k žádným fatálním následkům dojít nemělo. Není snad třeba varovat jemnější mechanikou nepolíbené majitele luxusních „rolád“ či „ztuženého tuku“ (zde nejde o potravinářské pojmy, nýbrž familiární odkaz na věhlasné značky Rolex a Omega), že by bez patřičných zkušeností měli na „náramkové kutilství“ ve vlastním zájmu zapomenout.

Videonávod:

Úprava článkového kovového náramku

POZOR! Následující postup se váže k úpravám náramků, u kterých jsou dílky navzájem spojeny závlačkami („čepy“), nikoli např. šroubky (ty se prostě vyšroubují) či zvláštními spojovacími články (o těch je zmínka na konci tohoto pojednání). A také u závlaček platí, že může být více druhů. Například ve tvaru tzv. hokejky, nebo v podobě trubičky. Každá značka si řeší trochu po svém, jak si články spojí, my představíme dva nejběžnější typy čepů (závlaček) a jejich zkrocení.

Články ocelových tahů mohou být spojeny mnaha způsoby. Postup v článku zmiňuje spojení závlačkami, a to jak v podobě trubičky, tak ve tvaru hokejky

Články ocelových tahů mohou být spojeny mnaha způsoby. Postup v článku zmiňuje spojení závlačkami, a to jak v podobě trubičky, tak ve tvaru hokejky

Budete potřebovat:

  • Plastovou kostku (podložku) na zkracování náramků (lze ji běžně koupit na internetu; jde ale plně nahradit třeba dvěma kousky prkének položenými rovnoběžně tak, aby je dělila cca centimetrová mezera). Kostka se hodí v případech, kdy jsou články spojeny závlačkami ve tvaru trubiček.
  • Vyrážeč (průbojník), což je nástroj, jehož hrot se vejde do dírky, v níž se nachází závlačka ve tvaru trubičky. Lze jej rovněž zakoupit na internetu, ale podobnou službu může vykonat např. vyřazený tenký vrtáček odpovídajícího průměru (ten do otvoru v náramku vsunujeme stopkou napřed a ťukáme na jeho špičku!)
  • Malé kladívko (v nouzi nejvyšší jeho roli zastanou např. naplocho použité kombinačky)
  • Malé kombinačky, které využijete pokud je váš náramek pospojován závlačkami ve tvaru hokejky
  • Hodí se i pinzeta (či jemné kleštičky) pro případnou manipulaci se závlačkou, které v hladkém vyjmutí mohou bránit např. přehlédnuté otřepy z výroby, či – u použitých hodinek – letité nečistoty
  • Výbušnějším povahám doporučuji zkontrolovat, zda se v domácnosti nachází i láhev něčeho ostřejšího pro případné zklidnění emocí a zdárný průběh operace
Bude se hodit vyrážeč i jemné kleště

Zásadní je mít ty správné nástroje. Většina se dá sehnat na internetu, nebo po kutilsku nahradit domácími zásobami z vercajku

Jak na to:
- Je­‑li to třeba, zklidníme se ochutnávkou obsahu láhve.

- Pinzetou uvolníme sponu, abychom rozložili náramek.

Uvolníme sponu a rozložíme náramek, aby se nám s ním lépe pracovalo

Uvolníme sponu a rozložíme náramek, aby se nám s ním lépe pracovalo

- Prohléhneme si pečlivě vnitřní stranu náramku a pátráme po malých šipkách, které bývají u okraje dílků umístěných nejblíž spony. Pokud šipka směřuje „ven“ k okraji náramku, označuje směr, kterým se závlačky vyvlékají. Směřuje­‑li dovnitř náramku, značí naopak směr, kterým se mají vkládat. Pokud šipky nenajdeme, jsou části náramku s největší pravděpodobností spojeny jiným systémem (viz výše), nebo je možné závlačku vytáhnout oběma směry.

Varianta 1. Závlačka ve tvaru trubičky

- Je-li závlačka ve tvaru stěžejky (trubičky), náramek položíme bokem na plastovou kostku/na připravená prkénka tak, aby pod demontovanou závlačkou byl prostor, kam se tato součást může vysunout.

- Shora přiložíme vyrážeč/starý vrtáček a jemnými poklepy vybranou závlačku uvolníme; mělo by to jít zcela lehce a uvolněnou součást by neměl být problém vyjmout i bez použití pinzety a už vůbec ne s použitím nadměrné síly.

U typu řemínků, kde jsou závlačky ve tvaru trubičky, položíme náramek na kostku a jemnými poklepy vybranou závlačku vysuneme

U typu řemínků, kde jsou závlačky ve tvaru trubičky, položíme náramek na kostku a jemnými poklepy vyrážeče vybranou závlačku vysuneme

Vysunutí závlačky by mělo jít bez nutnosti nadměrné síly

Vysunutí závlačky by mělo jít bez nutnosti nadměrné síly

Varianta 2. Závlačka ve tvaru hokejky

- Je-li závlačka ve tvaru hokejky, zatlačíme v otvoru ve směru šipky na závlačku a tím ji povysuneme.

Ve směru šipek uvolníme závlačky, které drží jednotlivé články

Ve směru šipek uvolníme závlačky, které drží jednotlivé články

- Nejde­‑li to, ochutnáme, zda se obsah láhve nekazí. Po uklidnění zkontrolujeme směr šipek, vynadáme si a zkusíme to správným směrem. V každém případě ale platí, že jakákoli násilná manipulace není na místě!

Závlačky ve směru šipek vysuneme, mělo by to jít lehce, bez použití nadměrné síly

Závlačky ve směru šipek vysuneme, mělo by to jít lehce, bez použití nadměrné síly

- Proběhne­‑li operace úspěšně, potřebné dílky odebreme/dodáme k plné spokojenosti. Je při tom třeba dbát na symetrii, aby se spona náramku vlivem odebírání/přidávání dílků jen na jedné straně neocitla někde na hraně zápěstí. Závlačky zpět na místo zasunujeme prsty, kam až to jde; je­‑li to nutné, pokračujeme jemnými poklepy. Finální zarovnání s okrajem náramku provedeme přes vhodný mezikus (kus tvrdého plastu, mosazi…), abychom „zatloukáním natvrdo“ zabránili nechtěnému kontaktu kladívka/kombinaček s náramkem.

Závlačky odebíráme symetricky, článek na jedné, článek na druhé straně náramku, aby nedošlo k tomu, že zapínání bude třeba na hraně zápěstí

Závlačky odebíráme symetricky, článek na jedné, článek na druhé straně náramku, aby nedošlo k tomu, že zapínání bude třeba na hraně zápěstí

- Neproběhne­‑li operace úspěšně, odsuneme hodinky i nářadí stranou a ochutnáváme obsah láhve až do úplného zklidnění. Druhý den vyhledáme pomoc u odborníků a vymýšlíme komentář pod tento článek, který by co nejvíc zesměšnil jeho autora.

Videonávod:

Úprava mesh náramku

Jak jsem zmiňoval v článku Na čem se dají nosit hodinky, nejen kovový náramek je alternativa. Pokud zvolíte např. meshový typ, pro posunutí stačí lehce uvolnit posuvnou sponu.

U tzv. mesh náramku stačí nadzvednout sponu a posunout kam potřebujete.

U tzv. mesh náramku stačí nadzvednout sponu...

...a posunout kam potřebujete

...a posunout kam potřebujete

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

VladVlpřed 1600 dny, reagovat
Návod hodně pomohl. Ač vybaven pouze kladivem a kombinačkami a po přečtení článku velmi pesimisticky naladěn – průbojník byl nahrazen jehlou z domácího šitíčka – přesto bylo kupodivu dosaženo naprostého úspěchu. Závlačky vyjmuty a zase zasazeny zpět a jedna ohnutá jehla radost z bezvadné operace nekalí. :-) Děkuji převelice
Bohumil Vopršalpřed 1505 dny, reagovat
Pesimismus jsem se do článku snažil dávkovat v rozumné míře; a vlastně jen proto, aby lidé nenabyli dojmu, že popisované úpravy jsou "totální brnkačka". To nejsou; a já jsem rád, že mnou sepsané řádky někomu pomohly!
Hislerpřed 1444 dny, reagovat
Navod opravdu pomohl a dekuji za nej!!! Sice byla doma trochu hysterie, ze ja (vyuceny zamecnik) jdu zkracovat reminek od hodinek, ale podarilo se. Jestli snad mohu doporucit "amaterum", jako jsem sam, tak jsem pouzil misto jehly hrebicek. Jehla se moc snadno ohne a take jsem jednu znicil. V dobe koronaviru, kdy jsou hodinarstvi zavrene, jsem si pomohl sam a jeste zadarmo. Jsem na sebe pysny (pochvalit se clovek musi) . A jeste jednu vec vim jiste, ze uz nebudu vyuzivat chudaky hodinare kvuli takovym prkotinam. Jeste jednou dekuji autorovi.
Táborákpřed 1436 dny, reagovat
Povedlo se, díky. To doporučované tekuté antidepresivum právě užívám na oslavu své šikovnosti :-)
PJKpřed 1422 dny, reagovat
Děkuji za návod, konečně jsem se odvážil ubrat 2 články. Náramek se asi nějak vytáhl a já současně ztratil 10kg a tak jsem mohl hodinky stáhnout z ruky se zapnutým náramkem. Když jsem se chtěl stavit v hodinářství, zavřeli je.
Agáta Vřeskápřed 1422 dny
Jsme rádi, že návod pomohl :) Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré, a během karantény se asi nejeden z nás naučil novým věcem. Ale ten pocit zadostiučinění, když to člověk zvládne "na vlastní pěst", je prostě k nezaplacení! :)
Bohumil Vopršalpřed 1343 dny
Ehm, nás tlusté by zase na revanš zajímalo, jak 10 kg zhubnout!
Wunderpepipřed 1418 dny, reagovat
Vynikající návod a díky za něj! Ještě rada: chybu neuděláte, když tohle všechno provedete nad velkým tácem či podnosem s okraji. Na malou "past" jsem totiž narazil u trubičkové závlačky pásku hodinek Seiko Samurai: na trubičce byl ještě maličký cca 2 mm dlouhý pojistný váleček, který při vysunutí závlačky vypadl a byl divočejší, než splašená blecha. Navíc je tak titěrný a lehoučký, že jej lze snadno přehlédnout a ač jsem si dával pozor, přilepil se mi k prstu a chvíli se jevil jako nezvěstný :).
Vlado Sudekpřed 1402 dny, reagovat
Děkuji autorovi - přehledné srozumitelné - a hlavně záslužné - víc takových návodů na internetu.
Tomášpřed 1398 dny, reagovat
Škoda, že jsem tento článek objevil až teď, kovotah jsem si nechal za 160kč zkrátit v hodinářství a druhý den jsem tam musel jit znovu, protože mi kovotah zkrátili na jedné straně o 2 dílky více než na druhé, po asi 8 hodinách mi z kovového dílku vypadla tyčinka, která celý řemínek drží pohromadě, takže jsem si to už opravil sám, do hodinářství jsem to dal abych si to neposkrabal a pak jsem zjistil, že i u hodináře jsem tam měl rýhy, takže příště si to raději udělám sám a ušetřím 200kč.
Rostislavpřed 1390 dny, reagovat
Skvělý návod, zkrácení náramku bylo zdárně ukončeno. Ze začátku to bylo celkem o nervy, ovšem po výměně špendlíku, který nahradil příliš široký hřebíček jako úderník, šlo všechno jako po másle. Nyní jdu oslavit úspěšnou operaci mocným douškem z láhve, kterou jsem si pro jistotu předem přichystal. Opět Hodinkám 365 děkuji.
Marekpřed 1389 dny, reagovat
Přidávám se k pochvalným recenzím. Osobně jsem ještě nezkoušel, ale konečně jsem trochu "přičichl" k tématu a příště už se odvážím zkrátit sám. Určitě by nebylo od věci ani video-návod. Ale popsané je to pěkně ;)
Inapřed 1360 dny, reagovat
Díky za super návod, zvládla jsem to sama s použitím peckových náušnic :-)
Bohumil Vopršalpřed 1343 dny
Heh? Použití peckových náušnic bych prosil upřesnit, páč ani má úchylná představivost mi nenabízí řešení...
Honzapřed 1356 dny, reagovat
Zdravim, super. Ja jsem si pomohl zbrousenym hrebickem, aby nemel spicaty hrot a aby se vesel. A hotovo. ????
Tomášpřed 1343 dny, reagovat
To Ina: Peckových náušnic? Jak? Jsi MacGyver v sukních?! Umíš s použítím mýdla, zubní pasty a vdentální nítě udělat bombu? :-D
Petrpřed 1316 dny, reagovat
Vida, i takový tele s volšovýma rukama jako já to dalo samo. A stačil jen špendlík a dvě jemná poklepnutí. Dílek přidán a hodinky jsou akorát. Za návod velké díky. Ušetřena jedna cesta k hodináři, a už jen doufat, že ta závlačka nevypadne, ale neměla by, nečouhá. PS: šlo to i bez láhve a jako prubířský kámen byly zvoleny Casia za 4 tisíce... Nezdar by se tedy prodražil.
Václavpřed 1261 dny, reagovat
Díky, úspěch, kladívko, malý svěráček, upnutí přes koženku, vrták 0,5 a teď jdu na tu láhev.
Bohumil Vopršalpřed 1259 dny, reagovat
Jsem rád, že návod funguje... Jen to použití peckových náušnic od uživatelky Ina asi zůstane navždy tajemstvím :-)
Tondapřed 1224 dny
Peckové náušnice praděpodobně použila místo jehly / hřebíčku / vrtáčku. Mívají docela dost dlouhý a tenký "hrot" , který by se mohl použít právě na vysunutí závlačky. Jiná alternativa (jako kleště či jako pomocnou láhev) mne nenapadá.
Zdeněkpřed 908 dny
Nezůstane, dáma velmi sofistikovaně využila zadní trn náušek (má cca 1,5 cm tenkého 0,7-0,8mm drátku), neboť tohle příslušenství mají dámy po ruce téměř vždy
Bohumil Vopršalpřed 891 dny
Uff! Hned se mi bude klidněji spát! :-D
Janapřed 1219 dny, reagovat
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli by šel zmenšit tento náramek. Návod je super a určitě bych si zvládla náramek na hodinkách zmenšit sama, ale nejsou tu žádné šipky se směrem vytažení závlačky a po mírném odchlípnutí jednoho dílku na kraji, který odchlípnout šel, to vypadá že je to jeden kus a nejde z tama nic vytáhnout
Bohumil Vopršalpřed 1218 dny
Dobrý den, přiznávám, že tady jsem v koncích. Články náramku vypadají jako napevno slisované a tak nějak od pohledu "odfláknuté". Zkuste konzultaci s hodinářem, ale přehnané naděje bych si nedělal.
Janapřed 1210 dny
Tak se to podařilo zmenšit, pán ve zlatnictví tento způsob znal
Bjutypřed 1205 dny, reagovat
Děkuji za pomoc. Přesné a jednoduché.
Radimpřed 1177 dny, reagovat
Dobrý návod, hlavně že člověk ví, jak začít. Nářadí jsem nějaké naštěstí našel. Soused je hodinář, nic by mne to nestálo, ale nedalo mi to, zvláště když jsem se dočetl, jak to hodináři neradi dělají. Každopádně jsem s tím nakonec strávil skoro hodinu, protože jsem vyndal jeden dílek na jedné straně, pak jeden na druhé, pak zase jeden a pak zjistil, že to úplně nesedí na ruce, protože musím dát zámek trochu asymetricky, aby se hodinky neměly tendenci stáčet na jednu stranu, když je nosím volněji. Takže jsem to opakoval sem a tam ještě několikrát. Neumím si představit, že bych s tímhle šel k hodináři a třikrát mu to vracel s tím, že to přeci jen ještě není ono a že tady by to ještě chtělo ten milimetřík dva... Tady byla skládací spona a je docela dlouhá a asi ji časem vyměním za kratší, která by lépe seděla.
Zuzkapřed 1171 dny, reagovat
Také se musím přidat ke chvále, sice jsem řemínek zkracovala už několikrát, takže vím jak na to. Ale tentokrát u nových hodinek to bylo trochu tuhé, tak jsem radši pročetla návod - a i se zasmála, což bych fakt nečekala u návodu na zkrácení hodinek ;) takže díky i za to :) je to krásně sepsané a super fotky k tomu. Jinak já použila krejčovské šídlo a paličku na maso a šlo to krásně :)
Michaelapřed 1144 dny, reagovat
Z celého srdce dekuju za tento návod. Použila jsem tenký hřebíček, pripinacek, dvě kuchyňský prkynka, malinke stipacky a normální kladívko. Zachránil jste mě a to jsem neměla ani tu láhev! :-)
Kájapřed 1144 dny
Tak to klobouk dolů, Míšo. Já s tím zápasím i když mám hodinářské vybavení. :-) Takže moc gratuluji k šikovným rukám ;)
Olliepřed 1129 dny, reagovat
Hotovo!! Děkuji za boží návod :) snad to minisroubovak na elektroniku v roli vyráže přežil bez újmy (to se zjistí, až bude drahouš něco potřebovat vyšroubovat). Kdo chce zkrátit řemínek, sem s nim!! :D
Martinpřed 1106 dny, reagovat
Super návod, hlavně detaily co a jak udělat a čím se řídit. A pokud je člověk jen trošku zručný tak to zvládne. Samozřejmě se povedlo a v klidu, děkuji.
Marekpřed 1077 dny, reagovat
Super návod, zvládl jsem naprosto v pohodě a ušetřil tak čekání na otevření hodinářství - nyní v době LockDown. Jen také přemýšlím o těch peckových náušnicích - ty se dávají na "Pecku?" :D
Vlastapřed 1031 dny, reagovat
Perfektní návod, povedlo se během pár minut. Stačila hrana stolu, tenký hřebíček a malé kladívko. Díky moc
Tondapřed 976 dny, reagovat
Dík, tohle jsem potřeboval!
Bohumil Vopršalpřed 976 dny, reagovat
Flašku nebo návod? :-D
Jiří Kpřed 960 dny, reagovat
Super, o šipečkách jsem nevěděl. Pak stačila kancl sponka a kávová lžička. Tissot padnou jak ulité. Dík
Sabina Kpřed 955 dny, reagovat
Dobrý den,koupila jsem si ocelový řemínek na hodinky a zmenšení je třeba,jen teda nevím,zda to vůbec někdo někde zkrátí.Jestli to vlastně vůbec půjde nebo mám smůlu.Je to milánský tah.Předem děkuju za odpověď.
Agáta Vřeskápřed 955 dny
Dobrý den, Sabino, vypadá to, že se náramek nezkracuje, ale upravuje na míru tím, jak jej provlečete. :)
Sabina Kpřed 954 dny, reagovat
No ono i tak je mi velkej ????
Eliška Měrkovápřed 953 dny
Dobrý den, takhle z fotky bohužel více nezjistíme. Doporučuji Vám tedy náramek vzít za kvalifikovaným hodinářem ve vašem okolí, který si jej prohlédne a řekne vám více. :)
Jan Vintrpřed 892 dny, reagovat
Skvělá služba. Díky návodu to byla hračka. Moc děkuji.
Viktorpřed 823 dny, reagovat
Lahev dopita do dna. Naramek stale odolava!!! Ku.va nedobra….
Petrapřed 614 dny, reagovat
Ještě by mi pomohl návod, jak zkrátit přesah kovového řemínku u milánského tahu. Je sice fajn, že jezdec se dá kamkoliv přesunout a hodinky tak zkrátit na patřičný obvod, ale vzniklý přesah, co se omotá kolem zápěstí pod páskem je dost nepříjemný a potřebovala bych ho nějak odstranit, nějaký nápad? Uřezat a opatřit znova koncovkou? Nechci to zničit. Chci si koupit takové hodinky, ale nikomu se do úpravy velikosti řemínku nechce jít a já si tím pádem nemůžu hodinky s tímto páskem nikdy koupit, protože mám zápěstí měřeno utažené 14,5cm, takže 16 cm obvod by byl ideál.
Agáta Vřeskápřed 610 dny
Dobrý den, Petro. Zkušenosti s tím nemáme a popravdě bychom to ani nedoporučovali. Když se uřeže, začne se třepit, při opětovném zatavení by se nejspíš spálil a zbytečně zničil. Zkuste hledat menší, nebo pokud jej vyloženě chcete, věřím, že na zakázku se dnes dá koupit všechno. :) Dejte nicméně vědět, pokud se vám podaří najít způsob, jak na to ;)
GeXeSpřed 611 dny, reagovat
Je to fascinující, ty hokejkové závlačky jsou buď hop, nebo trop. Dvě na jedné straně se mi vytáhnout podařilo, další dvě na opačné straně spony dokonale odolávají. A to jsem si původně myslel, že to zvládnu bez lahve...
Andypřed 605 dny, reagovat
Super článek, s mýma nervama, jsem to zvládla a díky tomuhle úsměvnýmu článku jsem ani tu flašku neotevřela... ????. Pán bude asi stejné povahy co já ????????????????
Milušpřed 78 dny, reagovat
Jsem bezradná, jak zkrátit tenhle typ náramku, šipky by sice byly, ale dírky s čepy nikde nevidím.
Matěj Urbaczkapřed 77 dny
Zdravím, Miluš, u té šipečky je nalevo na fotce vidět ten kulatý čep, který je třeba vytlouct.:-)
Lenka Z.před 34 dny, reagovat
Díky za super návod. Zvládlo se to i s mřížkou pod hrnec a manikúrovými nástroji. Lahev by bývala nebyla potřeba, ale pro jistotu jsem ji otevřela:)