Názvy a tvary hodinkových ruček

Tagy: Technologie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 24.2.2020 | 11 MIN

Díky nim rozeznáme na hodinkách čas. Dokreslují a někdy zásadně utváří charakter hodinek. A cítíme z nich i delikátní hodinářský styl. Ručky hodinek mohou mít desítky tvarů a být nakombinovány v nespočtu variací. Vytvořit kompletní seznam je na dlouhou cestu... Tady je přehled těch nejběžnějších hodinkových ruček, se kterými se dnes u hodinek setkáme.

Na to, jak jsou hodinkové ručky důležité, se jim moc pozornosti nevěnuje. Zkuste si ale vzít nějaké své hodinky a dát jim jinak tvarované ručky. Získají úplně novou tvář. Ručky hodinkám dodávají na eleganci, nebo sportovním rázu, vnášejí harmonii, nebo naopak dynamiku do číselníku. A jsou to nejčastěji jejich tvary, podle nichž získaly přezdívky, které se v hodinářském světě ustálily.

Jak rozsáhlý může být výčet tvarů ruček dokazuje například skutečnost, že první továrna na výrobu ruček, Wagnon Frères v Ženevě (zal. 1812) vyráběla na konci 19. století zhruba 400 druhů ruček! I dnes najdeme desítky tvarů hodinkových ruček, podle toho, kde budeme hledat. U kapesních bychom například našli mnohem zdobenější – Spade, Diamond, Breguet, nebo ornamentální Fleur de Lis, Morning Glory či Louis XIV. Některé značky si zase volí vlastní názvy a styly...

V našem abecedním seznamu názvů a tvarů hodinkových ruček některé zmíníme, ale zaměříme se především na ty, které se objevují u hodinek náramkových.

Alpha (Alfa, někdy také Lance)

Alfa ručky vychází z krátké širší základny, rychle se rozšiřuje a výrazně zužuje do ostré protáhlé špičky. Díky jednoduchému, ladnému tvaru mohou působit elegantně, přesto se velmi často používají u sportovních hodinek. Právě ostrá špička má zajišťovat přesnější ukazatel času (nicméně setkat se můžeme i se zploštělým zakončením).

U elegantnějších hodinek jsou zpravidla zcela bez luminiscence, u sportovnějších najdeme v prostřední části luminiscenční nátěr. Krásně vypadají také z modře kalené oceli a můžeme najít rovné i v půli lomené. Někdy se zde řadí také typ Lance, nebo se považuje za synonymum, ale obecně bývá užší. Přesný předěl je ale těžké určit.

Alfa ručky

Alfa (Lance) ručky

Arrow (Šipka)

Ručky ve tvaru šipek či šípů dostaly svůj název velmi příznačně. Opravdu připomínají, ještě lépe znázorňují šipky. Šipkové ručky najdeme často u sportovních hodinek, například potápěčských. Obvyklá je luminiscence. Krásným příkladem jsou modely Omega Seamaster či potápěčské Seiko Prospex Sea.

Ručky ve tvaru šipek

Ručky ve tvaru šipek

Assegai

Assegai, nebo také Assagai ručky patří mezi signatury konkrétní značky: Laurent Ferrier. Název vychází z podobnosti s kopím Assegai, které bylo až do příchodu střelných zbraní nejběžnější zbraní po celé Africe.

Ručky Laurent Ferrier připomínají africké kopí Assegai

Ručky Laurent Ferrier připomínají africké kopí Assegai

Baton (obušek, někdy také Stick)

Velmi jednoduché, minimalistické, obvykle po celé délce stejně široké. Tvarem mohou připomínat obušek nebo hůlku. Setkáme se se širším i velmi tenkých provedením (často nazývané Stick, hůlkové). Někdy se lehce ke středu zužují, nebo mohou mít krátkou stopku.

Baton ručky se používají nejčastěji u velmi elegantních hodinek, kde je zpravidla jejich tenčí varianta. U širšího provedení se většinou setkáme s lumi a najdeme je u sportovnějších hodinek. Někdy se pod Baton řadí i ručky ve tvaru Pencil (připomínající tužku), pokud se konec ruček zužuje.

Baton ručky, někdy také hůlkové

Baton ručky, jednoduché a po celé délce stejně široké

Breguet (také Pomme, Breguet moon)

Breguet ručky byly pojmenovány po slavném vynálezci Abraham-Louisi Breguetovi, kterému vděčíme za královskou komplikaci tourbillon či Breguetovský vlásek (Breguet overcoil). V roce 1783 představil tvar ruček, které jsou snadno rozeznatelné. Na dlouhé tenké ručce je téměř na konci excentricky vyhloubený kruh, často označován jako “duté jablko” (proto někdy najdeme pojmenování “pomme”, francouzsky jablko) či spojený půlměsíc (někdy Breguet Moon). Z něj se pak ručka zakončuje do špičky. Kruh napomáhá čitelnosti při některých pozicích ruček, zároveň jsou elegantní, a patří mezi velmi oblíbené tvary ruček. Breguet je vyráběl ze zlata či modřené oceli.

I dnes se s nimi setkáme poměrně často a název Breguetovské ručky se vžil jako horologický pojem. Hodinářská firma Breguet je má navíc také ve svém logu. Mimochodem, A.-L. Breguet dal číselníkům také Breguetovské číslice (první hodinky v řadě), které jsou stejně jako jeho ručky spojením elegance a funkčnosti.

Zajímavost: Ve skutečnosti první, kdo použil variaci s "jehlou a jablkem" byl Breguetův učitel J.-A. Lépine, který se mimo jiné pyšnil titulem královského hodináře. I když tento typ ruček použil poprvé, v Breguetovské úpravě se prosadil a vžil název.

Breguet ručky najdeme samozřejmě u hodinek Breguet, ale také např. Patek Philippe, Cartier, Zeppelin,... A rovněž ve větší míře u kapesních hodinek.

Nezaměnitelný tvar Breguetovských ruček

Nezaměnitelný tvar Breguetovských ruček

Cathedral (Katedrální, někdy také gotické, nebo “bee”)

Zdobený tvar připomíná katedrální vitráže, odtud pravděpodobně také název i inspirace. Dalším vysvětlením je inspirace hodinovými ručkami katedrálních hodin. Patří mezi nejvýraznější tvary a nejčastěji se používaly pro kapesní a vojenské hodinky. Dnes se můžeme setkat se skeletonovým provedením (bez výplně), s výplní a často také s luminiscenční výplní.

Katedrální ručky dodávají hodinkám historický nádech, i proto je mnohé značky volí pro své vintage hodinky. U zaoblených katedrálních ruček se někdy můžeme setkat také s označením “bee”, z angl. včela, protože segmentové zdobení připomíná tvarem včelu. Mezi zástupce zmiňme alespoň Longines Heritage 1935, Zenith Pilot či Seiko Alpinist.

Katedrální ručky

Katedrální ručky

Diamond

U náramkových hodinek je moc nenajdeme, u kapesních jsou běžnější. Na dlouhé tenké ručce je u vrcholku kosočtvercový tvar připomínající řez diamantu, odtud název. Setkat se můžeme s tzv. open diamond (označovaný jako “kite”, který je skeletonový), nebo se solid diamond, který má kosočtvercový tvar vyplněný. Jako heavy diamond se označuje diamantový tvar ručky, který nemá před protáhlým kosočtvercem ozdobný předěl.

Diamond ručky najdeme nejčastěji u kapesních hodinek

Diamond ručky najdeme nejčastěji u kapesních hodinek

Dauphine

Jeden z nejoblíbenějších tvarů hodinkových ruček, obzvlášť u vysoce společenských hodinek. Vznikl někdy počátkem 40. let. Název pochází z francouzštiny, kdy Dauphine označoval šlechtický titul pro prvorozeného (nejstaršího) syna francouzského krále (u nás obdoba v sousloví korunní princ). Označení vzniklo z rodového erbu nesoucí delfína.

V tvaru rozeznáváme trojúhelníkový základ, velmi protáhlý, ručky mají širokou základnu a silné zúžení, a přesahují osu. Velmi časté je také zkosení ze středu směrem do stran (fasetování), propracovaný vzhled dodává také úprava, kdy jedna strana je leštěná a druhá kartáčována. Jindy ale mohou být rovné, s částečným skeletem, méně často s luminiscencí. Najdeme je u mnoha značek, včetně Jaeger-LeCoultre, Certina, Tissot, Hamilton, Seiko a další. Hodinkám dodávají velmi elegantní nádech.

Dauphine ručky

Dauphine ručky

Fleur de Lis (také Fleur de Lys, fr. květ lilie)

Krásný název a krásné ručky. Fleur de Lis patří mezi dekorativní ručky a je velmi specifický. V překladu znamená květ lilie a má v heraldice silné postavení. Ve 12. století byl dokonce fleur de lis použit jako symbol francouzského království. Tradiční hodinářská značka, která tuto stylizovanou lilii často používá je Czapek & Cie. Hodinkám dodává netradiční a velmi luxusní vzhled s lehkým dotekem historična.

Fleur de Lis je typické pro značku Czapek & Cie.

Fleur de Lis jsou typické pro značku Czapek & Cie.

Gothic (gotické)

Gotické ručky označují spíše styl než název konkrétních ruček. Pod gotické ručky se tak řadí například i katedrální, kubistické či diamond ručky, ale také French trefoil (trojlístkový jetelový tvar) a quadrofoil (čtyřlístkový tvar), které ale podobně jako Diamond ručky najdeme spíše u kapesních hodinek. Souhrnně ale označují mnoho dalších tvarů. Název pravděpodobně vznikl jako odkaz na gotické sloh v době vrcholného středověku.

Trefoil ručky u kapesních hodinek Gruen a quadrofoil u Hamiltonu

Trefoil ručky u kapesních hodinek Gruen a quadrofoil u Hamiltonu

Kubistické (Quare)

Tento tvar ruček může připomínat breguetovský či diamond tvar ruček. Ozdoba je ale čtvercového tvaru, který se s oblibou používal právě v kubismu. V praxi se s ním ale příliš často nesetkáme, oproti kruhového tvaru či trojúhelníkového tvaru nepůsobí čtverec tak elegantně.

Kubistické s čtvercovou ozdobou

Kubistické s čtvercovou ozdobou

Lance (Lancette, kopí, někdy také Alpha)

Na první pohled by se snáze daly splést s alpha ručkami a někdy se pod ně i řadí nebo se berou jako synonymum. Jsou ale obvykle tenčí, díky tomu působí elegantněji, proto je najdeme častěji u společenských hodinek. Tvarem mohou připomínat rytířské kopí, oštěp, odtud název. Příkladem může být značka A. Lange & Sohne. Vymezení oproti alpha ručkám je ale dost spekulativní.

Ručky připomínající tenké kopí (Lance)

Ručky připomínající tenké kopí (Lance)

Leaf (fr. feuille, list)

Ručky ve tvaru listu jsou velmi jemné, elegantní, dlouhé a opravdu připomínají dlouhý tenký list, tedy anglicky leaf, francouzsky feuille. Rozšiřují se směrem ke středu a opět zužují do špičky. Pro svůj jednoduchý organický tvar jsou ideální v kombinaci s klasickým designem hodinek, a nejdeme je u mnoha značek včetně IWC, Patek Philippe, Tissot, H. Moser & Cie. a další.

Leaf ručky připomínají organický tvar listu

Leaf ručky připomínají organický tvar listu

Lollipop (lízátko)

Další příklad ruček, které dostaly svou přezdívku podle tvaru. Obvykle jde o tenkou rovnou ručku s kruhem na konci. Bývá skeletový, někdy má luminiscenční výplň. Nejčastěji se s tímto typem setkáváme u vteřinové ručky. Pro přesnější ukazatel času se někdy zakončuje tenkou, často i barevnou špičkou. Typickým zástupcem jsou například Omega Seamaster či Rolex Submariner a např. Seiko umístilo "lízátko" na opačný konec.

Vteřinová ručka ve tvaru lízátka

Vteřinová ručka ve tvaru lízátka

Lozenge (kosočtverec)

I tady vychází název z tvaru ruček. Jedná se o kosočtverec roztáhlý obvykle po celé délce ručky, může připomínat mečovité ručky, oproti nim je lozenge ale velmi pravidelný, symetrický. Může být s luminiscencí, skeletový i plný. Příkladem může být model od Cartier.

Kosočtvercový tvar

Kosočtvercový tvar "lozenge" ruček

Mercedes

Tuto přezdívku dostaly ručky pro svou podobnost s logem Mercedes Benz. Poprvé je použil Rolex, ale nikde přímo nevysvětlil, proč právě tento tvar a zda to s automobilovým výrobcem nějak souviselo, nejspíš ne. Důležité ale je, že kruhový tvar na konci hodinové ručky je rozdělen do tří polí, které poskytují dostatek prostoru pro luminiscenci. Proto se také používá často u potápěčských hodinek. Umožňuje totiž skvělou čitelnost, a to i tehdy, pokud ji překrývají jiné ručky. O této trojhvězdě se také říkalo, že představuje tři elementy: země, voda, vzduch.

Typickým zástupcem je samozřejmě značka Rolex, ale najdeme ji i jinde, např. u Stührling Original či Tudor.

Ručky připomínající logo Mercedesu

Ručky připomínající logo Mercedesu

Obelisque (obeliskové)

Ručky, které připomínají kamenný obelisk se špičatým zakončením. Obelisk má širokou základnu, postupně se zužuje, před vrcholem je ostré zakončení. Příkladnou ukázku jsou modely od Armin Strom.

Obeliskové ručky mají typické ostré zakončení

Paddle (pádlo)

Pádlovité ručky jsou tvarovány jako vodácké náčiní a nedají se splést. Oproti syringe ručkám mají obdelníkový tvar bez protažení, ze kterého vystupuje tenká rovná špička.

Pádlovité ručky

Pencil (tužka)

Ručky opravdu připomínají psací náčiní. Jsou po celé délce stejně dlouhé, jen špička je tenčí. Někdy se řadí souhrnně pod Baton. Pencil ručky nemívají stopku a často se setkáme se širším provedením s luminiscenční výplní jako je tomu u těchto Panerai.

Ručky ve tvaru tužky s ostrou špičkou

Ručky ve tvaru tužky s ostrou špičkou

Plongeur (potápěč)

Ideální tvar pro potápěčské hodinky, u kterých jej také nejčastěji najdeme. Plongeur totiž znamená francouzsky potápěč. Tvarově se jedná v podstatě o výraznější mečovité ruce se stopkovitou základnou. Typickým zástupcem je Omega Seamaster PloProf, kdy hodinová ručka je menší, minutová plonguer výrazně širší a často i odvážněji zbarvená.

Plonguer ručky u Omegy PloProf

Plonguer ručky u Omegy PloProf

Plume (pírko)

Ručky ve tvaru pírka už dnes nejsou běžnou záležitostí, ale milovníci Omegy jej bezpochyby budou znát. Byly poměrně časté u kapesních a v 40´s a 50´s letech i náramkových (či konvertovaných kapesních) hodinek. Tvarem připomínají kombinaci Lance a Syringe ruček. Z uzší základny se pomalu rozšiřují a jsou zakončeny dlouhou tenkou a rovnou špičkou.

Plume hands; ručky připomínající ptačí pírko

Plume hands; ručky připomínající ptačí pírko

Skeleton (kostra, skelet)

Skeletové ručky mohou mít mnoho tvarů, ale společným prvkem je, že vidíme částečně skrz. Příkladem mohou být značky jako Hublot, Audemars Piguet, Omega či Tissot.

Skeletové ručky mohou mít různé tvary

Skeletové ručky mohou mít různé tvary

Snowflake (sněhová vločka)

Sněhová vločka je úzce spojená s jednou značkou: Tudor. Vytvořil ji v 60. letech na přání francouzského námořnictva mít potápěčské hodinky s velmi snadným odečtem času. Typický čtvercový tvar na konci hodinové ručky připomíná sněhovou vločku, odtud přezdívka. Současně jsou snowflake ručky dostatečně robustní, aby pojaly hodně luminiscence a byly čitelné v jakémkoli prostředí. Vedle Tudoru se s nimi setkáme málo, např. u Longines.

Ručka ve tvaru sněhové vločky je typická pro značku Tudor

Ručka ve tvaru sněhové vločky je typická pro značku Tudor

Spade (piky, rýč)

Perfektní příklad výraznějšího tvaru ručky, který zaujme na první pohled. Jde o velmi klasický tvar, často používaný u kapesních hodinek. Někdy se můžeme setkat s vysvětlením, že tvarem připomíná zahradnický nástroj, ale mnohem častěji se odkazuje k rafinovanějšímu původu ve tvaru znaků hracích karet. Tvarem opravdu připomíná piky. Setkáme se s modely, které mají spade hodinové i minutové ručky, častěji ale bývá v tomto tvaru hodinová. Oblíbená je i kombinace Spade & Whip, kdy minutová má protáhlý tvar s kosočtvercovým rozšířením ke konci a připomínají tak piky a káry hracích karet. Příkladem je Hamilton, Seiko či Glashutte original.

Ručka připomíná znak piky hracích karet

Ručka připomíná znak piky hracích karet

Stick (hůlka)

Tvarem připomínají Baton (obuškové) ručky, ale jsou tenčí. Díky své jednoduchosti a tenkému tvaru se používají nejčastěji u oblekovek. Někdy je můžeme najít zařazeny pod Baton tvar, případně se bere jako synonymum, právě kvůli rovnému tvaru po celé délce. Provázané jsou také s typem Pencil.

Hůlkové ručky, tenké a po celé délce stejně široké

Hůlkové ručky, tenké a po celé délce stejně široké

Sword (fr. Glaive, meč)

Mečovité ručky jsou velmi časté, a to jak u sportovních hodinek, kde poskytují dostatečný prostor pro lumi, tak u elegantnějších modelů. Tvarem připomínají meč, tenká základna se rychle rozšiřuje a má ostrý konec. Příkladem elegantního využití je např. Cartier, u svých potápěčských hodinek využívá mečovité ručky např. Omega.

Ručky připomínající meče

Syringe (inj. stříkačka)

Velmi specifický tvar připomíná injekční stříkačku a vnáší do ciferníku zajímavou dynamiku. Je ideální pro sportovní chronografy, široké rovné tělo umožňuje velký prostor pro luminiscenci, tenká špička zase nabízí poměrně velkou přesnost coby ukazovatele. Příkladem mohou být značky jako Sinn, Hamilton, Seiko nebo Patek Philippe, který syringe ručky používal po dekády.

Syringe ručky

Syringe ručky

Zapomněli jsme v seznamu tvarů a názvů hodinkových ruček na nějaký? Připomeňte jej v komentářích pod článkem, rádi postupně seznam doplníme.

Mohlo by vás dále zajímat:

VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou
7.1.2022 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Hodinky s jednou ručkou

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře