» Blog » Garmin

Garmin Fenix 5 Plus - novinka s topografickými mapami, bezkontaktními platbami a úložištěm pro hudbu

Tagy: Představení | Garmin | Chytré

Radek Vyhlídal | 9.8.2018 | 4 MIN | 3x komentář

Garmin přichází na trh s novou řadou hodinek Garmin - Fenix 5 Plus, která vylepšuje stávající modely Fenix 5S/5/5X. Jako jediné hodinky na  trhu obsahují plné topografické mapy, vlastní úložiště pro hudbu a  bezkontaktní platby. Nově podporu Evropského navigačního systému Galileo, nový systém notifikací, údaje o nadmořské výšce zabudované přímo v GPS a v neposlední řadě u modelu 5X také měření hladiny kyslíku v krvi.

Fenix 5 Plus

Krátce po tom, co Suunto přišlo na trh se svou novou vlajkovou lodí, hodinkami Suunto 9, přišel také Garmin s novinkou v podobě Fenix 5 Plus. Jako u předchozí  řady Fenix 5 (bez plus), jsou i Fenix 5 Plus vyráběny ve třech  variantách - nejmenší 5S (42 mm), střední 5 (47 mm) a největší 5X (51  mm). Jednotlivé varianty jsou, co se funkcí týče, téměř totožné. Jedinou výjimkou je funkce PulseOx, kterou nabízí pouze největší varianta 5X Plus. Pojďme se tedy blíže podívat co je  nového.

Vzhled

Vzhledově se nové "pluska" od dřívějších "pětek" příliš neliší, nějaké změny zde však najdeme. Konkrétně indexy lunety na pozici 6 a 12 jsou drobnější, číselník má po svém okraji indexy dále od sebe a senzor na  dýnku pro měření tepové frekvence vypadá také jinak. Změny doznal také řemínek, který je nyní hladší. Tím jsme výčet změn vzhledu vyčerpali, nyní se pojďme podívat na ty důležitější změny, které se skrývají uvnitř.

Navigace s topografickými mapami

Jako jedny z mála hodinek na trhu mají všechny varianty v sobě zabudované topografické mapy pro celou Evropu (do hodinek lze přikoupit také ostatní kontinenty). Hlavní výhodou topografických map je, že stejně jako např. v mobilu, tak i v hodinkách vidíte ulice, jejich názvy apod. Na zvolené místo Vám hodinky doporučí nejvhodnější trasu na základě Vaší současné aktivity (běh, kolo apod.), kde bere v potaz nasbíraná data od uživatelů garmin. Lze dokonce využít funkci "zajímavá místa v okolí" apod. Topografické mapy měl dříve u garminu pouze největší model Fenix 5X, nyní v řadě 5 Plus ji mají všechny varianty. Nejmenší model Fenix 5S plus má navíc o 20% větší displej než dřívější model Fenix 5S (pouzdro přitom zůstalo stejné), takže orientace v mapě je jednodušší. Garmin kromě již dříve podporovaných navigačních systémů GPS (Americký, přesnost cca 15 metrů) a GLONASS (Ruský, přesnost cca 50 metrů), začal také podporovat evropský GALILEO (se sídlem v Praze, přesnost 4 metry - u placené verze dokonce 1 metr). Můžete si dokonce také při navigaci zvolit kombinaci GPS + GALILEO.

Je vidět, že navigační systém Galileo je ze všech nejpřesnější. Další jeho obrovskou výhodou je signál, který zachytíte také v budovách, tunelech apod., což u ostatních navigačních systémů není. Další novinkou u Fenix 5 Plus je kalibrace výškoměru na základě dat z GPS. Jak známo, výškoměr funguje na základě tlaku. Ten se ale na stejném místě v průběhu času mění. Před výstupem je proto nutné barometr skalibrovat aby ukazoval přesné údaje o nadmořské výšce. Dříve se tato hodnota musela zadávat ručně. Nyní si hodinky údaje o tlaku s informacemi z GPS spárují samy.

Suunto 9 vs Garmin Fenix 5 Plus navigace

Navigace Suunto 9 vs navigace s topografickými mapami Garmin Fenix 5 Plus

Úložiště pro hudbu

Ano, je to tak. Konečně můžete při běhání mobil nechat doma, už vás nebude nikdo rušit. Vše co potřebujete k běhání - navigaci a hudbu, již máte ve svých hodinkách! Jediné co potřebujete jsou bezdrátová bluetooth sluchátka, protože konektor na sluchátka v hodinkách nenajdete. Na úložiště se vejde až 500 songů a podporovány jsou všechny hlavní formáty. Hudbu je potřeba do hodinek nahrát z pevného disku počítače přes Garmin aplikaci nebo můžete využít služby Iheartradio nebo deezer.

Fenix 5 plus hudba

Bezkontaktní platby

Bezkontaktní platby nejsou v hodinkách Garmin ničím novým. Poprvé bezkontaktní platby obsahovala modelová řada Vivoactive 3, takže ve Fenix 5 Plus se daly také očekávat. Tato služba se u Garminu nazývá Garmin Pay (Payments) a funguje na principu NFC plateb, tedy stejně jako např. Google pay, Apple pay, Samsung pay atp. Problémem u NFC plateb je, že záleží na každé jednotlivé bance, zda tuto službu podporuje. Pokud ano, stačí si v mobilu do Garmin aplikace zadat údaje o kartě a přenést je do hodinek. V obchodě ji pak jednoduše otevřete přidržením levého horního tlačítka a následným potvrzením platby. Hodinky poté přiložíte k terminálu a případně zadáte PIN. Pokud však vaše banka Garmin pay nepodporuje, máte smůlu.

Fenix 5 plus platby

PulseOx (pouze Fenix 5X plus)

Jako v předešlé modelové řadě tak i v této má garmin ve svém největším modelu 5X něco navíc a to funkci nazvanou PulseOx. Tato funkce zjišťuje stav kyslíku v krvi, což má využítí hlavně v horách, kdy s přibývající nadmořskou výškou se obsah kyslíku ve vzduchu a tím pádem i v krvi snižuje. PulseOx tento údaj zobrazuje v procentech. Optimální hladina tedy bude zobrazovat 100%, kde s přibývající nadmořskou výškou bude tento údaj klesat. Udává se, že hladina pod 80% již znamená riziko, pod 65% jde již o akutní ohrožení. Samozřejmě jsou to hodnoty orientační a záleží na fyzickém fondu každého jedince.

PulseOx

Notifikace

Garmin také zapracoval na notifikacích. Dříve nebylo možné nastavit si soukromí u notifikací. Ty šly buď zapnout nebo vypnout. Nově však můžete přímo v hodinkách nastavit např. zda se obsah zprávy bude zobrazovat či nikoliv, můžete si zobrazování obsahu nastavit např. na stisk tlačítka nebo na náklon hodinek směrem k obličeji. Lze si také vybrat, zda se budou notifikaze zobrazovat i během cvičení a mnoho dalších vychytávek.

Shrnutí

Garmin jde bezpochyby dobrým směrem. Slyší na požadavky zakázníků sportovních hodinek. Přidání hudby, GPS a bezkontaktních plateb je přesně to, co většina uživatelů žádá a přidává i něco navíc v podobě funkce PulseOx a přesnější navigace Galileo. Bohužel si tuto novinku nechává Garmin dobře zaplatit a startovací cena 17.990 Kč je poměrně hodně vzhledem k ceně konkurenčního Suunto 9 od 15.270 Kč i dřívějšího top modelu Garminu - Fenix 5 od 13.990 Kč a Vivoactive 3 od 7.490 Kč. Z mého pohledu však GPS a hudba je přesně to, co mi v hodinkách při běhání chybělo a nezbývá níc jiného, než sáhnout hlouběji do kapsy.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Candymanpřed 2045 dny, reagovat
Jak hodinky změří stav kyslíku v krvi? Bolí to? ;-)
Jan Matúšekpřed 1665 dny
Nebolí, jen to štípne ????
Agáta Vřeskápřed 1341 dny, reagovat
Měření okysličení krve pulzním oxymetrem samozřejmě nebolí. Jde o neinvazivní metodu zjištění množství kyslíku pomocí odrazu světla od hemoglobinu, kdy se liší vlnová délka v závislosti na nasycení krve kyslíkem. Zjednodušeně řečeno, hodinky vyzařují červené světlo, které projde krví a podle toho, jak se odrazí zpět, senzor na základě algoritmu spočítá množství kyslíku.