» Blog » Garmin

Novinka Garmin Marq: Propojení moderní technologie s luxusem

Tagy: Představení | Garmin | Pánské | Chytré

Radek Vyhlídal | 18.3.2019 | 6 MIN

Společnost Garmin vyrábí hodinky od roku 2003. Během těchto 16-ti let jsme si zvykli na cenově dostupné hodinky, řekněme střední třídy. S poslední novinkou, hodinkami Garmin Marq, však tento zvyk již neplatí. Garmin Marq se totiž posouvá na úroveň značek jako Tag Heuer nebo třeba Omega. Zda oprávněně posuďte sami..

Garmin Marq Banner

Vydáním modelové řady Marq, společnost Garmin dává jasně najevo, že chce proniknout na trh klasických hodinářských značek s vyšší cenovkou. Garmin měl od svého založení vždy skvělé sporttestery, sportovní hodinky, fitness trackery apod. Co jim však chybělo byl vzhled klasických hodinek, šmrnc nebo jak tento nedostatek nazveme. Nedaly se zkrátka vzít na večeři nebo pracovní schůzku. Podle mého názoru, ani po vydání fenixů, to pořád nebyly hodinky, které by byly vhodné na formální přiležitost. Je na nich na první pohled zkrátka vidět jejich sportovní zaměření. O zvýšení formálnosti se Garmin poprvé pokusil již dříve, vydáním modelu Fenix Chronos. Ten se prodává za necelých 30.000 Kč a byl specifický lepšími materiály pouzdra a řemínku.

Zvýšení formálnosti se naplno daří až modelu Marq. Zpracování je zde kvalitní, pouzdro je celotitanové, u některých modelů dokonce s povrchovou úpravou. Jak složité je takové pouzdro vyrobit, si můžete přečíst v jiném článku v našem magazínu. Garmin tak dokazuje, že to s "hodinařinou" myslí opravdu vážně. Materiály však nejsou to jediné na čem Garmin zapracoval. Marq se posunul dopředu také v softwaru.

Garmin Marq je k dostání v pěti variantách, jejichž cena zatím není pro český trh oficiálně stanovena a proto je uvádím v dolarech: Marq Athlete (1.500 $), Marq Expedition (1.750 $), Marq Captain (1.850 $), Marq Aviator (1.950 $) a nejdražší model Marq Driver (2.500 $). Všechny mají průměr 46 mm a tloušťku 14 - 14,7 mm, jsou vyrobeny z titanu třídy grade 2 (což je nejpoužívanější komerčně čistý titan nabízející vynikající vyváženost pevnosti a tažnosti) a voděodolnost 100M. Displej chrání safírové sklíčko. Mezi nejdražším a nejlevnějším modelem je rozdíl 1.000 $, kde tyto rozdíly jsou dány jednotlivými povrchovými úpravami, materiály lunety a řemínky. Každý model pak má specifické softwarové funkce, ty však nemají vliv na rozdílnost ceny. Všechny modely také mají systém upínání řemínku Quickfit, který známe už z dřívějších Garmin modelů, zde však lze, na rozdíl od dřívějška, vyjmout originál stěžejku, vyměnit ji za standardní a nosit tak libovolný řemínek o šířce 22 mm. Jinými slovy - nejste nuceni nosit originál Garmin řemínek.

Nejdražší model Garmin Marq Drive

Nejdražší model Garmin Marq Drive

Hodinky se ovládají tlačítky a není možnost je ovládat dotykově. To je trošku škoda, protože např. značka Suunto možnost volit mezi ovládání tlačítky či dotykově nabízí. Displej je trvale zapnutý a využívá technologii reflexní obrazovky, která je v přímém světle dobře čitelná. Tuto technologii si Garmin vybral ze dvou hlavních důvodů, kterými je právě ona čitelnost a také životnost baterie. Ta se pohybuje od téměř 30 hodin při zapnutém GPS, až po 12 dní ve smartwatch módu (teoreticky může být až jeden měsíc, ale o tom později) . To je o něco méně než dosavadní špičkový model Fenix 5X Plus. Garmin Marq vyniká také v oblasti navigace. Nabízí totiž 32 GB úložného prostoru pro nahrání map včetně specializovaných, jako např. námořní mapy, které lze také u společnosti Garmin zakoupit.

Modelová řada Marq je funkcemi nabitá. Výpis všech by vydal na knihu a přehledně ji naleznete na stránkách výrobce. Zde vypíchnu pouze nejdůležitější, tedy ty, které tak běžné nejsou. Navigaci už jsem zmínil, proto jen doplním, že mapy jsou topografické a podporují jak americkou GPS, tak ruskou GLONASS i evropskou Galileo. Měřič tepu na zápěstí je také ve "fůlu", protože disponuje pulzním oxymetrem. Hodinky tak změří nejen tep, VO2 Max, EPOC, Body Battery, kvalitu spánku, úroveň stresu a další, ale dokonce okysličení krve. Všechny naměřené hodnoty jsou také díky tomu daleko přesnější. Všechny modely vyhodnocují velice podrobně fitness výkony včetně takových detailů jako např. kadenci, kontakt se zemí apod. Ze smart funkci díky propojení s telefonem samozřejmě všechny možné notifikace, ale především vlastní úložiště pro hudbu či placení hodinkami Garmin Pay (komerční banky a moneta). Společné vlastnosti máme za sebou a proto si blíže představíme jednotlivé varianty.

Marq Athlete

Athlete je nejlevnějším modelem z řady Marq s cenou 1.500 $. Vychází z modelové řady Fenix 5 Plus a už sám název napovídá komu jsou určeny - sportovcům. Z tohoto důvodu, předpokládám, jsou k dostání pouze na silikonovém řemínku - ten je totiž pro sport nejvhodnější. Co je na těchto hodinkách zvláštní, řekl bych až unikátní, je luneta, na které je stupnice VO2 Max a doba potřebná k regeneraci. To jsem zatím nikde neviděl a musím říct, že se mi tento nápad líbí. U Athlete Garmin zapracoval na sportovních funkcích a metrikách pro jejich vyhodnoccení, jako např. na funkci race predictor, což je funkce na odhadování doby doběhu na základě VO2 Max. Ta by měla být přesnější, než kdy dříve. Garmin také přislíbil zveřejnění některých dodatečných fitness funkcí v nejbližších měsících.

Marq Expedition

Marq Expedition s cenovkou 1.750 $ jsou určeny pro výpravy do přírody, ideálně do hor. Tomu opět odpovídá značení lunety, které je v tomto případě kompasové. Hodinky jsou k dostání na prošívaném koženém řemínku z italské kůže značky Vacchetta, který je z vnitřní strany vroubkovaný pro komfortní nošení. Protože jsou určeny do hor, najdete v něm spoustu podrobných funkcí pro tůry. Jednou z hlavních fíčur těchto hodinek je, při použití aplikace Expedition, výdrž baterie až jeden měsíc při zapnutém GPS s jednohodinovým intervalem příjmu signálu. Toho je samozřejmě dosaženo na úkor vypnutí spousty funkcí včetně propojení s mobilem, měření tepu apod. Nicméně pro dlouhé výlety do hor je to skvělé. Další funkcí specifickou pro tyto hodinky je mapový zámek, který Vám zobrazuje odchylku od zvoleného směru.

Marq Captain

Podle názvu opět nebude problém uhodnout, komu je tato řada s cenovkou 1.850 $ určena. Jsou to samozřejmě milovníci vody, lodí, jachtingu apod. Luneta je v tomto případě keramická. Netradiční je nylonový řemínek v modré barvě, který byl vytvořen umělcem z jižní Francie a jak barvou, tak materiálem, odpovídá účelu hodinek.

Jedinečné funkce těchto hodinek se vztahují k jachtingu a vůbec plavení se. Jsou to např. detailnější informace o počasí, směru a síle větru, počasí v domovském přístavu, funkce muž přes palubu, kdy hodinky navigují k místu nehody nebo funkce, regatta timer, která odpočítává čas do startu a hledá vzhledem k němu optimální pozici. Garmin prohlašuje, že odstartování závodu nikdy nebylo přesnější. Hodinky Vás také upozorní na špatně ukotvenou loď, mají funkci autopilot a další námořní vychytávky.

Marq Aviator

Marq Aviator je určený pilotům. Cena 1.950 $ je dána především celotitanovým provedením včetně tahu a keramické lunety. Hodinky mají spoustu užitečných funkcí pro piloty jako nouzové tlačítko pro vyhledání a navigaci na nejbližší letiště pro nouzové přistání, databázi všech letišť s informacemi o přistávací dráze, zobrazení nalétané trasy vzhledem k mapě, umí zobrazovat místní čas spolu s dalšími dvěmi časovými zónami, dávají informace pro Vaši zvolenou trasu o počasí, viditelnosti, tlaku apod.

Marq Driver

Marq Driver je s cenovkou 2.500 $ momentálně nejdražším modelem Garmin. Cena je jako u těch předchozích dána použitými materiály. Pouzdro je titanové s povrchovou úpravou DLC. Luneta je keramická a velmi propracovaný je také tah, který je rovněž titanový s povrchovou úpravou DLC, z vnitřní strany je však použit silikon. Marq Driver je určen všem milovníkům motoristického sportu a závodění. Hodinky mají v sobě nahraných 250 populárních závodních tras. Hodinky Vám také úkáží, která z nich je od vás nejblíže. Pokud se na některou z nich dostanete, můžete si zazávodit. Hodinky navíc vědí, kde je start i cíl, takže nemusíte pustit ruce z volantu. Z českých je to např. autodrom Most nebo brněnský okruh. Výpis všech tras naleznete zde.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře