» Blog » Seiko

Seiko Presage: Novinky jaro/léto 2020

Tagy: Představení | Seiko | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 26.5.2020 | 5 MIN | 6x komentář

Kde jinde se kochat oblekovou elegancí s originální pestrostí číselníků než v Seiko Presage? Novinky pro první dva kvartály skrývají zajímavé modely; některé už známe, některé si nemůže většina z nás dovolit, ale některé budou horkým kandidátem pro letní hodinky 2020. A právě těmi očekávanými v krátkém přehledu začneme.

Seiko Presage Cocktail Time SRPE41 „Negroni“, SRPE45 „Mojito“ a SRPE43 „Old Clock“

Dost možná vaše příští Presage. Kolekce Cocktail Time baví výraznými barvami podle známých barových koktejlů a zajímavými strukturami číselníků. Nejinak je to u trojice nových modelů Seiko Presage SRPE41J1 „Negroni“, Seiko Presage SRPE43J1 „Old Clock“ a Seiko Presage SRPE45J1 „Mojito“ , které mají všechny rozpoznatelné znaky Koktejlek, ale přichází i s něčím novým.

Seiko

Seiko Coctail Time Negroni, Mojito a Old Clock

Jde o první (a opravte, jestli se pletu) koktejlky s arabskými číslicemi, inspirovanými údajně písmem na starých etiketách likérů. Z baru pochází i vzor na číselníku, kdy připomíná strukturu broušených křišťálových skleniček. Vteřinovka v designu barového míchátka je už známý prvek. Díky pouzdru s průměrem 38,5 mm se podle mě stávají unisexovými a potěší jak pány s menším zápěstím, tak dámy se slabostí pro Seiko. Uvnitř bude tikat automatický 4R35 s 41hodinovou rezervou chodu a budou na kůži laděné k číselníkům.

Název posledního zmíněného je trochu matoucí, v katalogu Seika je sice uveden drink Manhattan, ten má ale obyčejně naoranžovělou až hnědou barvu a už k němu Manhattan koktejlky byly. Přesnější proto asi bude "Old Clock" drink a jde jen o tiskovou chybu. Pokud někdo ví, jak to s SRPE43J1 přesně je, budu ráda za poznámku v komentáři. Já se to taky pokusím dohledat. :)

Předpokládaná dostupnost: červenec 2020.

Seiko Presage Cocktail Time SRPE47 Tequila Sunset a SRPE49 Frozen Margarita Limited Edition 5000ks

Mezi nové koktejlky budou patřit i dvě limitované krásky Tequila Sunset a Frozen Margarita. Musím říct, že ty barvy zvolilo Seiko opravdu skvěle a velmi adekvátně k tomu, že půjde o letní novinky inspirované typickými letními drinky.

Stejně jako výše zmíněné Coctail Time budou mít menší pouzdro (38,5mm), automatický strojek 4R35 s 3Hz frekvencí a stejnou strukturu číselníků. Bohužel ani tady jsme se nedočkali safírového sklíčka a zůstává Hardlex, zato budou oba modely nabízeny na kůži s rychlo-vyměnitelným mesh náramkem a v limitce pouhých 5000 kusů pro celý svět.

Předpokládaná dostupnost: červenec 2020. Počet kusů je omezen.

Seiko Presage Coctail Time SRP839/841 a SRPE15/19

Kolekci Coctail Time rozšíří i modely v klasickém, nám už dobře známém designu a rozměrech, nově ale na oceli, oproti běžnějšímu koženému řemínku. Začneme s těmi dámskými. První je Seiko Presage SRP839J1 s růžovým číselníkem v barvách Cosmopolitanu a druhým Seiko Presage SRP841J1 v blankytně modré podle koktejlu Skydiving. Oba mají průměr pouzdra 33,8 mm, na dámskou ručku ideální, Hardlexové sklíčko a automatický 4R35.

Dámské Seiko Cocktail Time Cosmopolitan a Skydiving

Dámské Seiko Cocktail Time Cosmopolitan a Skydiving

Pánské modely se pyšní rozměry pouzdra 40,5 mm a budou s tmavě zeleným číselníkem u SRPE15J1 Mockingbird a opět světle modrý Skydiving SRPE19J1. Ostatně právě Skydiving byl jedním z prvních modelů koktejlek, uvolněných před třemi lety pro celý svět (tehdy ovšem na koženém řemínku (více o Cocktail Time)) a byl to světle modrý odstín, který celou éru v roce 2010 v Japonsku odstartoval.

Pánské Seiko Coctail Time

Pánské Seiko Cocktail Time Mockingbird a Skydiving

Předpokládaná dostupnost: červenec 2020.

Seiko Presage “Studio Ghibli Porco Rosso” SNR047 a SRQ033

Jedna z opravdových lahůdek pro milovníky japonského umění anime a hodinařiny. Seiko Presage obdivujeme pro nádherné číselníky, které Seiko často spojuje s tradiční ruční technikou výroby. A stejné je to u limitované dvojičky, věnované slavnému japonskému filmu Porco Rosso od Mijazakiho. Smaltované číselníky s dechberoucí hloubkou patří mezi to nejlepší.

Seiko Presage Porco Rosso

Seiko Presage Porco Rosso

Oba modely, jak bílý SNR047 se Spring Drive, tak černý SRQ033 s automatickým chronografem úrovně 8R, jsou vyladěné do sebemenších detailů, s četnými odkazy na létající prase Porco Rosso a jeho hydroplán Savoia S-21. Bohužel, oba modely najdeme jen u vybraných prodejců a také cena (5800 euro za 500 kusy lim. SNR047J1 a 4100 euro za 600 kusy lim. SRQ033J1) prozradí, že modely jsou určené pro zámožnější sběratele. Pokud teď smutníte podobně jako já, zvedněte si náladu alespoň filmem, třeba Netflix nedávno zařadil většinu díla od mistra Mijazakiho, včetně Porco Rossa. A o hodinkách se dozvíte více na stránkách Seiko.

Porco Rosso patří mezi japonskou klasiku anime od Hijao Mijazaki

Porco Rosso patří mezi japonskou klasiku anime od Hijao Mijazaki

Seiko Presage Riki Watanabe SPB161/163 a SPB113/115

Mistrovsky zvládnutý elegantní minimalismus nelze neobdivovat. Proto nemohu opominout novinku z kraje roku, modely inspirované designérským dílem Rikiho Watanabe. Japonský průkopník představuje ve světě designu pojem a spolupráce Seika s jeho odkazem je velmi povedená. Pokud patříte mezi zdatnější znalce designu, možná se vám vybavily nástěnné „RIKI STEEL CLOCK“, ze kterých hodinky čerpají viditelně inspiraci.

Celkem čtyři přírůstky do řady Seiko Presage zahrnují dva automatické modely s čistým číselníkem (SPB113/115J1) a dva s ukazatelem rezervy nátahu a datem (SPB161/163J1). Oba mají strojky úrovně 6R, smaltové číselníky a ten pověstný elegantní minimalismus.

Seiko Presage Riki Watanabe

Seiko Presage Riki Watanabe SPB161J1 a SPB163J1

Seiko Presage Prestige Line 2020 Limited Edition 1964pcs

Na závěr jsem si nechala dubnovou novinku Seiko Presage "Crown Chronograph", limitovanou příznačnými 1964 kusy. Příznačnými i proto, že model připomíná první japonské náramkové mechanické chronografy, představené v roce 1964. Příležitost k tomu byla tehdy mimořádná, Seiko bylo oficiální časomírou Olympijských her v Tokiu, a Seiko je na tuto část své historie patřičně hrdé.

Seiko Crown Chronograph z roku 1964, první japonský chronograf náramkových hodinek

Seiko Crown Chronograph z roku 1964, první japonský chronograf náramkových hodinek

Designově se hodinky velmi blíží předloze. (I tu datumovku si za mě mohlo Seiko odpustit.) Chronograf, tehdy s jedním tlačítkem, už tady nenajdeme, pouze obousměrně otočnou lunetu jako připomínku. Namísto mechanického s ručním nátahem má současný remake automatický strojek 6R35 se 70 hodinovou rezervou. Celkem byly představené tři modely (SPB127/129/131J1), u nás máme aktuálně s nádherně smaragdově zeleným číselníkem.

Prohlédnout si můžete i kompletní Seiko katalog s novinkami na rok 2020. A určitě mrkněte i na přehled novinek Seiko Prospex, které mají dorazit v létě. A ještě prozradím, že nás čeká minimálně jedna další novinka mezi oblekovkami od Seiko Presage, která zatím nebyla oficiálně představena. Co nevidět ji sem ale doplním.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

boďouspřed 1423 dny, reagovat
Je tu zmíněno tolik božích hodinek, že jen těžko jde vybrat jedny, na které začnu spořit do prasátka...každopádně Tequila Sunset se asi stane na nějakou dobu součástí mých snů...:o)
Izabelpřed 1423 dny, reagovat
Musím říct,že model Seiko Presage Automatic se opravdu povedl.Tento model má taky rezervu chodu 41hodin?
Agáta Vřeskápřed 1423 dny
Zdravím, pokud máte na mysli limitku Prestige Line, tak tam je už o něco vyšší strojek 6R35, rezerva je tedy kolem 70 hodin :), stále ale běží na 3Hz frekvenci
Monikapřed 1423 dny, reagovat
Co se týče hodinek, jsem úplný neznalec :-), vybírám dle vzhledu, takže u mě určitě vítězí Seiko Presage Coctail Time :-) Měla bych velký problém si vybrat odstín :-)
Agáta Vřeskápřed 1423 dny
S odstínem bude bojovat asi více z nás :-D A nejen s odstínem, bude to i boj o strukturu číselníku, je hezčí paprskovitá, nebo krystalková, medová, nebo ta nová připomínající broušený křišťál? No, Seiko výběr dost zavařilo... :-)
Týnapřed 1423 dny, reagovat
Mám jasné favority k mým narozeninám v létě jedině Cosmopolitan - překrásná babypink barva propojená s ocelí. Láska na první pohled.

Hodinky zmíněné v článku