» Blog » Seiko

Seiko Titanium – základní quartzky poprvé v titanu!

Tagy: Představení | Seiko | Pánské | Klasické | Tradiční

Eliška Měrková | 25.2.2021 | 3 MIN | 1x komentář

Tak tohle kombo jsme tu ještě neměli. Seiko Quartz TitaniumSeiko Chronograph Titanium Quartz – základní quartzové řady nově s modely v titanu. Je to něco převratného? Ve světovém měřítku popravdě ani ne. Pro Seiko to však znamená svěží vítr do plachet a nový kurz.

Foto: Hodinky-365.cz

Proč jsou titanové hodinky skvělý krok? Kromě toho, že je titan o 36 % lehčí než běžně užívaná ocel 316L, je také odolnější vůči korozi a v neposlední řadě disponuje skvělou bio-kompatibilitou, díky které je naprosto hypoalergenní, a tedy vhodný pro jedince s citlivou pokožkou či častou alergií na nikl. Není tedy divu, že hodinky zhotovené z titanu se těší stále větší pozornosti.

Foto: Hodinky-365.cz

Seiko se zřejmě rozhodlo tento impulz následovat, protože konečně i ono zakomponovalo titan do svých cenově dostupnějších základních quartzových řad. Ostatně jak nedávno trefně poznamenala kolegyně Agáta ve své recenzi na nové Seiko Shogun, "Zdá se, že Seiko si začíná uvědomovat důležitost titanového materiálu i v dostupnějších vodách, než jsou Astrony."

Seiko Shogun recenze – V jeho přítomnosti jsou ostatní takhle malí
9.2.2021 - Agáta Vřeská
Seiko Shogun recenze – V jeho přítomnosti jsou ostatní takhle malí

A má pravdu. Seiko v tomto ohledu dosud trošku "zaostávalo" například za konkurenčním Citizenem. Zatímco Seiko dosud užívalo titan jen ve svých nejdražších modelech, Citizen již docela dlouho dokazuje, že titanové hodinky lze udělat dobře, kvalitně a hlavně za příznivější ceny. Vezměte si třeba jejich titanové hodinky z řady Elegant, které se novým Seiko Titanium Quartz dokonce trošičku podobají.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Seiko Quartz Titanium – jaké modely jsou k dostání?

Pojďme se na ně ale kouknout trošku blíže. Elegantní společenské modely Seiko Quartz Titanium jsou u nás k dostání ve čtyřech střízlivých barevných variantách, ze kterých mě nejvíce oslovil celostříbrný model s tmavě modrým číselníkem, který jednoduchému vzhledu dodává jakousi nepopsatelnou hloubku a glanc.

Foto: Hodinky-365.cz
7 990 Kč nedostupné

Následují další dva celostříbrné (či spíše celošedé – titan je oproti oceli matnější a více do šeda) modely, jeden s černým číselníkem a druhý s číselníkem ocelově modrým, které na mě oproti prvnímu modelu působí lehce chladně a společensky odměřeně, ale v dobrém slova smyslu. Vizuálně nejodvážnější je čtvrtý model s bicolor kombinací šedé a zlaté s temně zeleným číselníkem. Není to ale žádná divočina a přesto, že běžně bicolor v lásce příliš nemám, musím uznat, že jej Seiko vybalancovalo s precizností sobě vlastní a hodinky tak působí nejen zajímavě, ale vážně dobře (zejména co se týče hezkého sladění zeleného číselníku se zlatými indexy).

Kromě titanového těla a přístupnější ceny dostaly nové basic titanové Seika do vínku taky safírové sklíčko, které se jen tak nepoškrábe. Ostatně tím už disponoval i model Seiko Quartz SUR309P1 v oceli z března 2020, ze kterého nové titanové quartzovky inspiračně vycházejí. Oboje mají průměr 40 mm, tloušťku (či spíše štíhlost) 8 mm, stejný in-house strojek 6N52 a tak dále. Na první pohled téměř totožné hodinky.

Foto: Hodinky-365.cz

Tím spíše jde při srovnání pěkně vidět onen úbytek na váze: původní ocelové hodinky váží 113 g. A titanové? Pouhých 74 g, což je v podstatě méně než dva sáčky pudinku.

A Seiko Chronograph Titanium Quartz?

Seiko Chronograph Titanium Quartz jsou sportovně-elegantní hodinky s chronografem, které se nabízí ve třech barevných variantách: Dva celokovové modely, které se liší jen v barevných detailech – SSB389P1 se zelenými prvky na číselníku a SSB391P1 s prvky okrovými, a třetí model SSB393P1 s černým silikonovým řemínkem.

U titanových chronografů jsem nenašla žádný odpovídající ocelový model. Inspiračně však nejspíš vycházel z kombinace SSB377P1 (ze kterých si převzal čistší a elegantní vzhled) se sportovními SSB355P1, které mohly inspirovat "karbonový" číselník.

Srovnání váhy tady bude alespoň přibližné: váha zmíněných ocelových chronografů se pohybuje okolo 170 g. Titanové chrona mají jen 84 g (a se silikonovým řemínkem 67 g), což už je na zápěstí podle mě docela markantní rozdíl. Hodinky na každý den jako stvořené.

Titanové chronografy mají na rozdíl od basic tříručkových quartzovek Hard coating (který zvyšuje odolnost titanu). Zato ale nedostaly safírové sklíčko, ale klasické Seikovské Hardlex – tvrzené minerální sklíčko. Vzhledem ke křehkosti safíru je to ale u sportovně laděných hodinek slušná volba.

Foto: Hodinky-365.cz

Za mě jsou tyto basic titanové novinky chytrý a povedený počin a pro Seiko vyšlápnutí správným směrem. Protože mít cenově dostupné titanovky od Seika v quartzu znamená nejen pohodlí, ale i kvalitu. A kdo ví, možná u Seika pomalu začíná malá doba titanová...

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Filippřed 1117 dny, reagovat
Mám doma dvoje titanové, oboje teda od Citizenu, ale nedám na ně dopustit. Každopádně díky za tip na další, třeba bude nějaká příležitost k pořízení, ty chrona by se mi i libily.

Hodinky zmíněné v článku

9 190 Kč (doručíme do 10.5.)
8 590 Kč (doručíme do 10.5.)
7 990 Kč (doručíme do 10.5.)
7 990 Kč nedostupné
7 990 Kč nedostupné