Boccia Titanium – Příběh o originalitě, úspěchu... A taky titanu

Tagy: O značce | Boccia Titanium | Klasické | Fashion

Eliška Měrková | 22.1.2021 | 9 MIN | 2x komentář

Progresivní a perspektivní – to jsou docela odvážná slova pro fashion značku. Budu si za nimi však pevně stát, když řeknu, že přesně tyto vlastnosti společnost Boccia Titanium, která slaví jeden úspěch za druhým, dost dobře vystihují. Čím si ale tato pochvalná označení vysloužila? A co je Boccia Titanium vlastně vůbec zač?

Foto: Hodinky-365.cz

Boccia Titanium jako značka současnosti

Boccia Titanium je z hodinářského hlediska velmi mladá značka (byla založena teprve v roce 1996) a mnoho poutavých historických příběhů či skazek o nějakých "legendárních" modelech se o ní tedy napsat nedá, koneckonců převážná část mého zarputilého pídění se po informacích vedla do slepých a zamlžených uliček (jak to už u módních značek bohužel bývá).

Zbylo mi jediné – zaměřit se výhradně na současnost a poslední roky jejího působení. V tu chvíli se mi vyjevila hezká cestička prosvětlená dobrými nápady a úspěchy, kterých Boccia dosáhla a (podle mě) nejspíš ještě dosáhne.

Boccia Titanium je módní značka. foto: Boccia Titanium

Boccia Titanium je v prvé řadě módní značka. Foto: Boccia Titanium

Co je Boccia Titanium zač?

Původem německá Boccia Titanium se zaměřuje na výrobu hodinek, šperků a v poslední době, přesně v duchu roku 2020, i na vypratelné roušky. Tedy nic zvláštního, říkáte si. Klasická módní značka, jakých je v současnoti až až. Boccia mezi nimi přesto neomylně vyniká: jak název "Boccia Titanium" naznačuje, jejich produkce je orientována na velice zúžený sortiment hodinek a šperků zhotovených výhradně z titanu. Tím se stali jedinou značkou se 100% čistě titanovou produkcí hodinek, na což jsou samozřejmě hrdí.

Foto: Hodinky-365.cz

Boccia hodinky jsou zhotoveny z titanu.

Formálně Boccia Titanium spadá pod lukrativní hodinářskou společnost Tutima Uhrenfabrik GMBH, která pochází z města Glashütte, centra německé hodinařiny. Tutima se však, na rozdíl od naší Boccie, onou hodinářskou tradicí pyšnit může (byla založena v roce 1927) a povídá se, že je to jedna z mála německých společností v hodinářském odvětví, která se kvalitou a tradicí vyrovná i Švýcarům.

Glashütte: Příběh hodinářského městečka v Německu
21.1.2020 - Ivan Přibyl
Glashütte: Příběh hodinářského městečka v Německu

Boccii zastupuje výkonný ředitel a syn majitele Tutimy Jörg Delecate, který se v současném působení Boccia Titanium plně angažuje.

Rodina Delecate. foto: watchtime.net

Rodina Delecate. foto: watchtime.net

Nutno však podotknout, že navzdory vlastnímu německému původu i tomu, že spadají pod tradiční německou společnost, nenesou hodinky Boccia Titanium onu hezky znějící nálepku "Made in Germany" nebo ještě hezčí "Glashütte". – Jsou totiž vyráběny v Hongkongu dceřinou společností Tutima Germany a používají švýcarské a japonské strojky Ronda a Miyota.

Jak to s tím titanem vlastně je?

Titan hraje u Boccia Titanium první housle. A co je na něm tak zajímavého? Především jeho unikátní vlastnosti, kterými nedisponuje žádný jiný kov. Titan je hi-tech materiál, který vyniká svou pevností, nízkou hustotou, lehkostí, odolností proti korozi a skvělou bio-kompatibilitou, díky které je naprosto hypoalergenní.

Všechny komponenty hodinek Boccia jsou z titanu

Všechny komponenty hodinek Boccia jsou titanové. foto: Boccia Titanium

Samotný titan (jako prvek) byl objeven už na konci 18. století. Průmyslově se však začal vyrábět až po osvojení jeho výroby v 60. letech 20. století. Zpočátku se titan využíval jen ve vojenské technice. Rozvoj jeho výroby byl později vyvolán vývojem raketové techniky a jeho užitím při výrobě leteckých motorů. Nyní se hojně využívá také v lékařském odvětví (kloubní náhrady apod.) a v neposlední řadě také v hodinářství, kde jej do svých hodinek poprvé zakomponovala značka Citizen roku 1970.

Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání
16.12.2018 - Radek Vyhlídal
Citizen Super Titanium - pětkrát odolnější vůči poškrábání

Vlastnosti titanu vynikají hlavně při srovnání s běžně užívanou chirurgickou ocelí 316L. Titan je oproti ní spíše "více šedý" a matný, ale zato je zase o celých 36 % lehčí, v kontaktu s lidským potem nijak nereaguje a zkoušku odolnosti vyhraje i při kontaktu se slanou vodou či různými chemickými látkami (např. v parfémech). Titan je také schopen odolat velmi vysokým i nízkým teplotám a disponuje nízkou tepelnou vodivostí (takže vás titanové hodinky na ruce nebudou v zimě tolik studit). Co je však pro mnohé nejdůležitější výhoda titanu, je hypoalergennost.

Ocel bez příměsí podléha korozi. Aby vznikla nerezová chirurgická ocel, přidává se do ní kolem 11 % niklu, na který je poměrně velká část populace citlivá. Naproti tomu se v titanu nenalézá ani stopové množství niklu, je tedy 100% antialergenní. Hodinky z titanu jsou proto skvělou alternativou pro jedince s citlivou pokožkou nebo pro maminky, které nechcou podráždit jemnou pokožku svého dítěte, když jej tisknou a objímají.

Dámské titanové hodinky pro citlivou pokožku – Fotogalerie
14.3.2023 - Eliška Měrková
Dámské titanové hodinky pro citlivou pokožku – Fotogalerie

Hlavně na to mysleli v Boccia Titanium, když všechny komponenty hodinek, od pouzdra po přezky řemínků, zhotovili z titanu. A byl to dobrý a promyšlený tah, který se německé značce nepochybně vyplatil. Jedinou "netitanovou" výjimku tvoří hodinky s tzv. milánským tahem či mesh náramkem z jemné ocelové spleteniny, které se z titanu vyrobit nedají. V některých případech jsou takovéto náramky u Boccie opatřeny barevnou PVD úpravou, kdy je chirurgická ocel povlakovaná vrstvou nitridu titanu.

Foto: Hodinky-365.cz

Pokud jste však na nikl opravdu extrémně citliví, pro jistotu se takovému náramku vyvarujte.

(Ne)úspěšný experiment

Co se týče škrábanců a vlásečnic, nevyhne se jim žádný kov. Obecně se objevují spíše na leštěných a kartáčovaných částech než na matných. Dle stránek Boccie však většinou nebývají hluboké a jde je začistit (pokud hodinky nemají PVD úpravu, která by se mohla poškodit).

Opravdu překvapivým zjištěním pro mě bylo, že na originálních stránkách k zahlazení jemných vlásečnic výrobci doporučují obyčejnou gumu! Jednoduše prý vlásečnici vygumujete, paráda. Ale...

Vzpomínáte si ze školy na takovouhle dvoubarevnou gumu? Ta modrá tvrdá část prý dokáže vyzmizíkovat vlásečnice na titanových hodinkách. Má to ale háček. foto: wowpencils.com

Vzpomínáte si ze školy na takovouhle dvoubarevnou gumu? Ta modrá tvrdá část prý dokáže vyzmizíkovat jemné vlásečnice na titanových hodinkách. Má to ale háček. foto: wowpencils.com

Jenomže nám to prostě nedalo a museli jsme doporučený trik vyzkoušet na vlastní kůži... Nebo spíše na titanovém povrchu našich nebohých obětních Boccií, které používáme na testování a zaučování nováčků. Vytvořili jsme si jednu jemnou vlásečničku a k našemu překvapení a nemalému úžasu jsme pozorovali, jak pod modrým abrazivním povrchem gumy opravdu mizí! "Hurá, funguje to!", radovali jsme se. "Hele, zkusíme to tady na tu tlustou na sponě."

No... A tady se stal ten kámen úrazu. Tím, jak se z předchozího gumování povrch gumy trošku "orýpal", vznikly na něm neviditelné zoubky, které s nepřátelskou vlásečnicí nejenže ani nehnuly, ale vytvořily kolem ní pěkně šťavnatý chumel vlásečnic nových. Zklamání bylo zdrcující. ;) Takže konečný verdikt zní: Trik s gumou na vlastních hodinkách nezkoušejte!

Spolupráce designérů z celého světa

První dobrý krok k úspěchu a unikátnosti značky bylo omezené zaměření na titan. Tím druhým je, dámy a pánové, vzhled. Boccie totiž jako první titanové hodinky opustily sportovní a outdoorovou oblast a dokázaly, že titan se hodí klidně i na běžné, elegantní a módní hodinky.

Na propracovanosti a estetických kvalitách hodinek se pak údajně podílí designéři z celého světa, které si Boccia pozývá ke spolupráci. Nejznámějším z nich byl nejspíše newyorský kreslíř, sochař a designér Jeff Miller, který svá díla vystavoval ve slavných galeriích Evropy i Ameriky.

foto: Boccia Titanium

Spolupráce designérů. Foto: Boccia Titanium

„Nové nápady našich mezinárodních designérů a neustálý vývoj nových modelů, které odpovídají potřebám našich zákazníku, to jsou důležité faktory významně přispívající k úspěchu na trhu.“ říká Jörg Delecate, zástupce značky Boccia Titanium.

Foto: Boccia Titanium

Foto: Boccia Titanium

A o jakýchže cenách a úspěších to pořád mluvím?

Boccia Titanium sbírá v Německu rok co rok různé ceny. Nejdůležitější je ocenění "Prodejce roku", kterou dostala několikrát za sebou za nejprodávanější hodinky v kategoriích pod 150 euro (v přepočtu zhruba 4000 Kč) a pod 500 euro (zhruba 13 000 Kč).

Dámské hodinky Boccia Titanium – Fotogalerie těch nejkrásnějších
29.9.2022 - Eliška Měrková
Dámské hodinky Boccia Titanium – Fotogalerie těch nejkrásnějších

Další, v čem Boccie excelují, je schopnost okouzlovat především dámské publikum. V Německu to dokázaly oceněním "Freundin Perfect Piece" (ve volném překladu "Perfektní kousek pro přítelkyni"), kterou bývají v posledních deseti letech ověnčováni poměrně často. Cenu uděluje mnichovský módní časopis Freundin ("Freundin Perfect Piece" je tedy hezká slovní hříčka).

V roce 2016 byly "nejlepším kouskem pro přítelkyni" růžovozlaté hodinky Boccia Titanium Royce 3590-09 z prestižnější, ultratenké modelové řady Royce se safírovým sklem.

V roce 2020 zase přítelkyně nadchly hodinky Boccia Appleskin, jejichž řemínek je zhotoven z jablečných slupek!

Hodinky s jablečným řemínkem sklidily v Německu úspěch získáním ceny Freundin Perfect Piece.

2 890 Kč (doručíme do 25.3.)

Jak Boccie vypadají a jakými parametry se mohou pyšnit?

Boccie jsou elegantní módní hodinky, a to platí jak pro dámské, tak pro pánské. Vizuální záběr, stejně jako materiálový, si značka nevytyčila příliš široce. Vzhled hodinek se rozbíhá nejvýše od čisté minimalistické univerzálnosti po sportovnější eleganci (hodinky s chronografem). U nás (z mé zkušenosti) jsou nejoblíbenější drobné šperkové modely pro dámy. Jako například Boccia Titanium 3239-03.

3 690 Kč skladem

Opravdu většinová část hodinek je quartzových, tedy bateriových. Výjimku dostaly pánské automaty Boccia Titanium 3613 z roku 2018 či (opět pánské) solární Boccia Titanium 3643 z roku 2020, které mají při plném nabití až šestiměsíční rezervu chodu.

Boccia Titanium – Fotogalerie pánských titanovek
27.7.2022 - Agáta Vřeská
Boccia Titanium – Fotogalerie pánských titanovek

V oblasti materiálů se pak můžeme setkat (samozřejmě kromě titanu, o kterém již bylo řečeno až až) také s keramikou, která je vkládaná do náramků v kombinaci s titanem. Na řemínky je užívaná italská kůže a nebo jejich "hit" posledního roku, veganská kůže Appleskin. U dámských hodinek se také můžeme setkat s číselníky z umělé perleti a se zdobením zirkony či krystaly Swarovski.

Sklíčka hodinek jsou buď minerální, nebo safírová, je to tak v poměru půl napůl. A co se týče voděodolnosti, většinou se jedná o voděodolnost do 30 M (zvládnou jen mytí rukou a drobné stříkance) či do 50 M (vhodné i na sprchování). Výjimečně ale najdeme i hodinky s voděodolností do 100 M s bytelnější konstrukcí a šroubovacím dýnkem (tentokrát v dámské i pánské sekci).

Malinká zajímavost

Co mě osobně překvapilo, byla možnost vytvořit si na stránkách své vlastní Boccia hodinky. Přiznávám, že jsem trošičku doufala, že to může být tak zábavné, jako na stránkách Swatch, ale nakonec jsem skončila zklamaná. Na výběr jsem dostala jen ze dvou echm... velice fádních hodinek (s chronografem a bez), na kterých se daly měnit jen barvy, asi jako kyblíkem v malování. Mohla jsem si ale vybrat i mezi minerálním či safírovým sklíčkem či titanovým tahem a gumovým řemínkem.

Na stránkách Boccie si můžete navrhnout vlastní hodinky.

"You are the designer!" – Na stránkách Boccie si můžete navrhnout vlastní hodinky.

Cena se pak pohybovala (při zadání těch nejlevnějších a nejdražších parametrů) mezi zhruba 3000 Kč a 7500 Kč, což mi přijde opravdu přijatelné. Co jsem však nepřekousla, byl ten přednastavený vzhled. Ale s tím, jak relativně progresivně značka postupuje, se třeba v budoucnu dočkám lepšího zpracování programu "vlastní" tvorby hodinek.

Boccia Titanium jako značka současnosti i budoucnosti?

Na konci by bylo záhodno zmínit cenovou relaci, ve které se hodinky Boccia pohybují. A teď si podržte klobouky, za kvalitní, celotitanové hodinky s často safírovým sklíčkem a slušnější voděodolností dáte jen něco mezi 1500 Kč a 6000 Kč, za což se Boccii hluboce klaním. V porovnání s konkurencí, která tyto vlasnosti nabízí mnohem dráž, je to bomba. Vyhraná ocenění jsou opravdu zasloužená.

Ale vraťme se na úplný začátek, kde jsem psala, že je Boccia značka současnosti. Co více může onu současnost vystihovat, než první vlaštovky k udržitelné cestě v podobě užívání veganské "low-waste" kůže Appleskin, která vzniká recyklací odpadu z velkovýroby jablečných džusů?  Nebo krok k solárním hodinkám, které svět ušetří o spousty vyhozených baterek a jejich plastových obalů? Já říkám: Jen tak dál! A kdo ví, třeba se s takovým přístupem bude ještě za 100 let o Boccii vědět.

Jablečné hodinky, ale Apple Watch to není, jasný pane
28.11.2020 - Eliška Měrková
Jablečné hodinky, ale Apple Watch to není, jasný pane

Koneckonců se Boccia Titanium řídí motem "Die beste Weise, sich um die Zukunft zu kümmern, besteht darin, sich sorgsam der Gegenwart zuzuwenden." – "Nejlepší způsob, jak se starat o budoucnost, je pečlivě sledovat současnost."

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

zdenek vlkpřed 941 dny, reagovat
Mám zájem o vaše produkty.
Agáta Vřeskápřed 939 dny
Jsme rádi, že se vám hodinky líbí, na našel e-shopu si určitě vyberete, v případě potřeby se obraťte na naši bezplatnou linku 800 365 365.