Bruno Söhnle: představení hodinářské značky z Glashütte

Tagy: O značce | Bruno Söhnle | Klasické | Tradiční

Agáta Vřeská | 7.8.2020 | 10 MIN

Nebudeme si nalhávat, že Bruno Söhnle GmbH Uhrenatelier Glashütte/Sa., zkráceně Bruno Söhnle, je světoznámou značkou hodinek. Byť se pyšní sídlem ve slavném hodinářském městečku Glashütte, stále patří mezi nové hodinářské ateliéry, které nejsou masovou záležitostí.

O to zajímavější doufám bude se na německou značku podívat blíž. Objevit v čem je zajímavá, kam sahá její historie, jaké strojky bijí uvnitř a zda si kvalitou nezadá s hodinkami zvučnějších jmen ve stejné cenové třídě. Lass uns gehen!

Historie Bruno Söhnle

Bruno znají opravdu spíše hodinkoví nadšenci, kteří vstupují za hranice konvenčně známých značek. A pak samozřejmě samotní Němci, kdy se Bruno Söhnle ve veřejném celonárodním průzkumu umístil mezi třemi nejznámějšími německými hodinářskými značkami od 300 do 1000 euro.

I když se dnes prodává asi ve 40 zemích světa, do obecnějšího povědomí se teprve musí probojovat. Anebo je vlastně možná dobře, že zůstává takto v pozadí a jde o nemainstreamovou záležitost pro ty, kteří se nebojí hledat něco jiného. O to zábavnější je pak takové hodinky objevovat a nebýt zastíněn všeobecným míněním, že je taková, či maková. Bruno si zkrátka musíte objevit. Možná vám při objevování přijde vhod menší pohled do historie, ať víte, kdo za hodinkami vlastně stojí.

Jak jsme u mnohých evropských značek hodinek zvyklí, jde o splněný sen nadaného hodináře. Byl jím Bruno Söhnle, který v pouhých 17 letech (psal se rok 1957) vstoupil do světa hodinařiny. Brzo začal pracovat pro známé hodinářské značky a později převzal distribuci několika švýcarských značek v Německu. Založil proto v roce 1965 Gebr. Söhnle jako společnost věnující se prodeji švýc. hodinek. Jeho vizí ale bylo vytvořit vlastní ateliér.

A zatímco většina v 60 letech pomalu přemýšlí nad důchodem, Bruno si svůj sen splnil. V roce 2000 založil Bruno Söhnle GmbH Uhrenatelier Glashütte/Sa. Spolu se třemi dalšími spolupracovníky umístil stavební kámen v německém městě Glashütte. Kvalitu, kterou jsou hodinky pocházející z Glashütte proslulé, přijal za svou a začal s produkcí quartzových hodinek. Cílem bylo vytvářet moderní, krásně a precizně zpracované hodinky, a přitom stále za dostupné ceny.

#MeineBesteZeit – Nejlepší čas mého života. Tak nazval Bruno Söhnle období, kdy založil svou vlastní značku. A stalo se to krédem společnosti: díky klasickým hodinkám víme přesně, kdy se staly ty nejlepší okamžiky našich životů.

Dalším významným milníkem byl rok 2008, kdy firma vyrobila první hodinky s mechanickým strojkem s ručním nátahem. Automatické hodinky následovaly vzápětí, v roce 2010. Těsně před tím, v roce 2009 převzala otěže vedení firmy dcera Bruna, Stephanie Söhnle.

Naše video o značce Bruno Söhnle:

Už teď nám musí být jasné, že nemluvíme o značce se staletou historií, ale o relativně nové, moderní, ale o nic méně vydřené a vymazlené společnosti. Bruno Söhnle do ní vložil přes 40 let svých zkušeností v oboru, talent a vlastní jméno.

Jsou hodinky Bruno Söhnle kvalitní?

Když budujete vlastní značku, chcete, aby se stala vaším odkazem. Symbolem hodnot, které vyznáváte. Aby to nebylo jen pozlátko, které se roztříští při první zkoušce životem. U hodinek to Bruno Söhnle zamýšlel stejně a na kvalitě svých výrobků si zakládá. Odpovídá tomu i motto „quality as you can see“.

Hodinky Bruno Söhnle Glashütte mají vždy safírové sklíčko, navíc s vnitřní antireflexní vrstvou. Čitelnost je opravdu dobrá a také samotný design číselníků je navržen tak, aby čitelnost významně podporoval. A k takřka nepoškrábatelným vlastnostem safíru snad nemusíme ani odbočovat…

Nenajdeme ani žádné zakolísání u kvality používaných materiálů. V tomto se Bruno zavázal kompromisy nedělat. Pokud volí ocel, jde vždy o chirurgickou, 316L ocel, použitou na pouzdra, náramky i spony. V kolekci najdeme také titanové modely a opět jde o kvalitní zpracování jak u pouzdra, tak spon kožených řemínků, aby bylo dosaženo antialergičnosti, která tvoří významný benefit titanu. Řemínky jsou vždy z kvalitní hověziny, vzorů exotických zvířat je dosaženo ražbou.

Řemínek z teletinky s motýlovou sponou

Řemínek z příjemné teletinky s motýlovou sponou

Když už zmiňuji zpracování, v cenové kategorii ho nemůžu označit jinak než jako nadstandardní. Přiznám se, že ke značce jsem přistupovala kriticky, neznámé prostředí ve mně vyvolávalo opatrnost a skepsi. O to příjemnější bylo zjištění, že pochvalná slova na fórech, ale koneckonců i samotného výrobce, jak už to tak bývá, nebyla zcela lichá. Zatím je máme v rukou jen krátce, ale reakce majitelů, kteří se pochlubili svým úlovkem na zahraničních fórech, vypovídají o spolehlivosti kalibrů a dobré investici.

K hodinkám si musíte najít vlastní cestu. Musí vás zaujmout stylem, provedením, vzhledem. Pokud se tak stane, na vše ostatní je možné se spolehnout. Srovnání s velkými značkami, které jsou sice v podobné cenové kategorii, ale mají zastřešení větších konglomerátů, podle mě není úplně férové. Popularitou ani velkým marketingem se jim Bruno Söhnle nikdy nepřiblíží, ale může zabodovat v segmentu jedinečnosti.

Made in Germany

Možná je to i tím, že jsou to naši sousedé a jsme zvyklí, že německé zboží platí za kvalitní. Označení Made in Germany proto máme zafixované jako něco „echt“. Zajímavé je, že toto spojení s výrobky vymysleli kdysi Britové a spíše mělo upozorňovat na nekvalitní výrobky Němců.

Ti ale pojem brzo obrátili ve svůj prospěch a dnes jej celý svět vnímá jako známku preciznosti, kvality a inovací. V hodinářském prostředí se nám okamžitě vybaví alternativní „Swiss Made“. Švýcarská ochranná známka má přesně dané kritéria, oproti ní je ta německá méně specifická.

Co je ale pro dosažení pečeti Made in Germany zásadní, že musí vývoj produktu proběhnout v Německu a to stejné platí pro design. Neexistuje ale žádná přesná regule, jak vysoký podíl hodnoty by měl být německá, i když samotná iniciativa usiluje o 100 % (to ale i Swiss Made, žejo). Výjimku by pak tvořily pouze materiály a komponenty, které se v Německu vyrobit či vytěžit nedají a nezapočítávají se tedy do finálních procent. V tuto chvíli podmínky stanovují, aby finální montáž proběhla v Německu, významná část výroby proběhla v Německu a rozhodující podíl na hodnotě pocházel z Německa.

Když to převedeme na značku Bruno, všimneme si, že všechny hodinky nesou označení Made in Germany. Ale strojky stojí na švýcarských základech (ať už jde o quartzové Rondy nebo mechanické Sellity). Bruno si sám vyvíjí veškerý design hodinek, v jeho dílnách probíhá výroba pouzder a dalších komponent a dokonce některé součástky pro strojky. Ty jsou sice postaveny na základech zmíněné Sellity či Rondy, ale Bruno si pro dosažení svých standardů dělá „in-house“ úpravy. Ve výsledku je tedy min. 50-60 % komponentů celých hodinek vyrobených v Německu a splňuje s přehledem podmínky pro Made in Germany.

Současně má Bruno výrobní halu v blízkém městě Dittersdorfu, kde probíhá převážná část výroby vlastních součástek. Do Glashütte pak míří za účelem finálního kompletování, testování a kontroly kvality. Pro označení původu v Glashütte musí výrobce splnit podmínku, že více jak polovina přidané hodnoty kalibru je z Glashütte. Bruno toho dosahuje rafinovaně. Rotory jsou jeho vlastní výroby, často krásně a dá se říct i nadstandardně zdobené. Platí to i pro modře kalené šroubky, které najdeme u všech hodinek Bruno, zdobené můstky, zlatou úpravu a podobně. Do toho započítejme individuální upgrady strojků, zdobení, a to včetně quartzových modelů, kde Bruno netradičně zvolil průhledné dýnko a rozhodl se tak zestetičnit i viditelnou část bateriového strojku.

Upravený a zdobený strojek; foto: Bruno Söhnle

Upravený a zdobený strojek; foto: Bruno Söhnle

Své spojení s hodinářským městem, ve kterém sídlí pojmy hodinářského světa jako Glashütte Original či  A. Lange & Söhne, utvrdil i získáním bývalého Assmannhausu. Dům slavného hodináře Juliuse Assmanna, zakladatele bývalého Německého hodinářského institutu, je dnes sídlem Bruno Söhnle Glashütte. (Více o hodinářském městečku Glashütte.)

Označením původu v Glashütte, světového centra kvalitní hodinařiny, se může chlubit jen několik značek. Najdete je např. i na oficiálním webu města Glashütte a od Bruna Söhnle to byl rozhodně dobrý marketingový krok, mít sídlo pro svou společnost právě tady. Ale můžeme říct, že i závazek a pro nás i známka záruky. Srovnávat se s jmény Haute horlogerie ale určitě nemůže. Chybí zásadní přínos v inovacích, stejně jako důležitá tradice. Na druhou stranu, patří mezi jedny z mála hodinek z německého Glashütte, které si může dovolit i obyčejný smrtelník.

Elegantní modely Bruno Söhnle Glashütte; foto: Bruno Söhnle

Elegantní modely Bruno Söhnle Glashütte; foto: Bruno Söhnle

V čem jsou hodinky Bruno Söhnle výjimečné?

Z konzumního pohledu bude Bruno bojovat o přízeň v předem prohrané bitvě. Pro většinu z nás bude jednodušší chlubit se hodinkami s logem zvučného jména jako je Tissot než hodinkami, které sice mohou působit vkusně a luxusně, ale jejichž jméno zná jen málokdo.

Bruno Söhnle tak láká spíše vlky samotáře, pohybující se v méně probádaných zákoutích hodinářského lesa, hledající zajímavou kvalitu za příznivou cenu. Ty, kteří se nebojí jít do něčeho novějšího. Stylem konzervativnějšího, co ještě nestačila velká zvířata hodinařiny uvést na správnou míru. U Bruna můžete dát na stylové popisky na webu výrobce, ale o hodnotě se musíte přesvědčit vlastním umem a spoléhat na vlastní intuici.

Několik věcí ale Bruno Söhnle odlišuje. Když opominu prominentní místo v Glashütte, je tady několik prvků, kterými jsou hodinky Bruno Söhnle specifické.

Modřené šroubky. Okolo 2000 šroubků denně Bruno Söhnle kalí do modra a každý prochází kontrolou, jestli odpovídá správnému odstínu. Pokud ne, vrací se zpět do procesu. Trochu si ještě mohl pohrát i s drážkou, ale i tak je to krok vpřed oproti chemickému modření. Všimněte si tohoto detailu, až budete obdivovat strojky přes prosklená dýnka hodinek Bruno Söhnle.

I takto může vypadat pohled na bateriový strojek

Quartzový strojek jako estetická záležitost. Průhledy přes dýnko na quartzové strojky nejsou úplně běžnou záležitostí. Bruno je ale dává na obdiv. Upravuje, zdobí, nejčastěji ženevskými pruhy, dokonce jim dopřává často i zlacenou úpravu. V kombinaci s kalenými šroubky pak zdánlivě obyčejný bateriový strojek působí jako sofistikované moderní umění. Průhledy najdeme u většiny kolekce quartzových hodinek Bruno Söhnle. Ještě připomeňme, že quartzové strojky stojí na základech švýcarských Ronda kalibrů.

Zdobená deska

Nečekali byste, že bateriový strojek může vypadat tak dobře, že?

Zdobení ve velkém stylu. Jestliže v designu je Bruno poměrně minimalistický, tak ve zdobení mechanických strojků popouští rydlo. Zdobení bere dech. Oku to lahodí, přidává hodinkám na hodnotě a říká dost o tom, kam si může Bruno dovolit zajít. Najdeme tak bohaté využití perlage či ženevských pruhů. Mechanické strojky jsou postaveny nejčastěji na Sellita kalibrech s několika in-house úpravami. Konkrétně si vyrábí Bruno Söhnle některé můstky, základní desku, rotor a upravuje si je zlacením do žlutého, bílého či růžového odstínu zlata.

Elegance. V každém kousku

Snad mi dáte za pravdu, když napíšu, že ve stylu hodinek Bruno Söhnle se odráží škola Bauhausu. Asi to není náhoda, vždyť je skrz naskrz německý. Vyznává minimalismus, čistotu tvarů a jistou sofistikovanost. Právě takhle na mě působí Bruno Söhnle. A při pohledu na některé modely mi hned asociují některé další německé hodinářské značky a jejich modely.

V designu nenajdete nic šokujícího, vlastně ani svérázného. Jde o jednoduchý koncept, který má být ale vrcholně estetický a současně funkční. Bruno ve svých modelech projevuje smysl i pro drobný detail, dává si záležet na konečném high-endingu a neponechává náhodě souhru zvolených barev. Signování korunky, řemínků, spon, gravírování na mechanických strojcích, zajímavé kombinace leštěných a broušených částí, to vše odpovídá zaujetí pro skvělý výsledek.

GQ Time Awards 2016: Stephanie Söhnle přijala první cenu za Stuttgart Automatic Blue v kategorii hodinek základní úrovně.

GQ Time Awards 2016: Stephanie Söhnle přijala první cenu za Stuttgart Automatic Blue v kategorii hodinek základní úrovně.

Vítězné hodinky v soutěži GQ Time Awards 2016 Bruno Söhnle Automatic Blue

Vítězné hodinky v soutěži GQ Time Awards 2016 Bruno Söhnle Automatic Blue

Dámské modely jsou daleko vzdálené kýčovitosti či přehnané zdobenosti. Ženskosti a půvabu je dosaženo tvary, menší velikosti pouzdra, jemnějších náramků a luxusnějších materiálů. Najdeme tak perleťové číselníky, diamanty (obvykle 0,005 ct), případně úpravu do zlatých či rose gold odstínů pomocí iontového pokovení. Korunky často ukrývají drobné kabochony. Na své si přijdou i ženy toužící po zajímavější struktuře s chronografem.

Dámské modely jsou elegantní, upoutají pozornost např. diamanty

Kolekce Bruno Söhnle je dnes tak rozsáhlá, že generalizovat styl není nic jednoduchého. U některých se nabízí jasné zařazení mezi ryze společenské až formální kousky, jinde využívá Bruno atraktivnost lidské snahy zachytit okamžiky na chronografu svých hodinek. Ani u sportovnějších kousků ale nejde o nepatřičnou okázalost. Nabízí se slova elegantní a vkusné.

Bruno neodkazuje na historii vojenských nebo snad pilotních hodinek. Nenajdeme ani potápěčské modely. Na praktickou stránku ale není zapomínáno. Některé modely disponují šroubovací korunkou, kterou bychom asi u společensky laděných hodinek nečekali. A najdeme i použití luminiscence. Bruno se tady jasně snaží posunout své hodinky na každodenní, nejen sváteční úroveň. A tomu odpovídá i cenová relace převážné části kolekce. Byť se nejedná o nejlevnější záležitost, stále cílí na sice náročnější zákazníky, ale hledající dostupné hodinky.

Tak. Ještě závěr. Musím přiznat, že mě hodinky Bruno Söhnle dostaly kvalitou zpracování v mnohých detailech. A na to perlage zdobení vyvedené na zlacených můstcích mechanik bych vydržela koukat hodiny. Přesto ale nic nenaznačuje tomu, že by se z Bruno Söhnle měla stát kultovní záležitost. Tím líp, říkám si. Mít na ruce něco jiného, neprofláknutého, ale přitom vědět o kvalitách, které hodinky Bruno Söhnle nabízí, je přesně to, co někteří zákazníci hledají.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Kontakty

tel: 800 365 365
Volejte zdarma Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz
info@hodinky-365.cz
Ptejte se. Rádi Vám poradíme a pomůžeme.

Naše prodejna v Ostravě

Sirotčí 10, Ostrava
Otevřeno Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. zavřeno
FacebookInstagramYouTube

Bezpečný nákup a nadstandardní servis pro naše zákazníky

dTest
důvěrobody Spokojenost našich zákazníků ověřena! dTest certifikace obchodních podmínek. Certifikát bezpečného nákupu. Premium Service k hodinkám nad 2000 Kč zdarma. 365 dní na vrácení nepoužitého zboží. Akceptuje úhradu pomocí platební karty. Volejte ZDARMA
na 800 365 365
(Po-Pá 8-18h, So 10-18h, 8.5. mimo provoz)
Opravy hodinek od vyučeného hodináře. Hodinky, které jsou skladem a vy je objednáte do 13h dostanete další pracovní den.