» Blog » Luminox

LUMINOX „Every Second Counts“ aneb světluškové otloukačky

Tagy: O značce | Luminox | Klasické | Vojenské

Jaroslav Holeš | 3.11.2021 | 9 MIN

Drtivá většina webů s hodinářskou tématikou, recenzentů a prodejců hodinek překládá a, dle mého dále věcně nesprávně, kopíruje jeden od druhého spojení LUMI-NOX. Kdy z latiny slovo LUMI všichni kvantifikují a odvozují jako český ekvivalent pro světlo. Mám možná drze, možná třeba troufale ale za to, že to není úplně správně a název hodinářské značky Luminox vychází z jiného základu.

Přesněji bych odvozoval od slova „Lumen“, kdy je latinský překlad spíše "zdroj světla nebo záření" (také proto se jeden lumen, jako fyzikální veličina, používá coby jednotka světelného toku). A pokud pochopíte jednu ze dvou základních vychytávek této hodinářské značky, pravděpodobně budete ochotně souhlasit, že „zdroj světla“ je v tomto případě přesnější odvození. Přesnější ve smyslu zřejmého obchodního poslání, které chtěla firma do svého názvu vměstnat.

Druhá část NOX, tedy přeložme z latiny do českého ekvivalentu jako noc, je už v naprostém pořádku…

Zázemí swiss hodinek Luminox

Než se ale pustím do přiblížení dvou základních rysů hodinek značky LUMINOX, neodpustím si krátkou exkurzi do historie firmy. Pokud budete chtít pátrat a více se dozvědět o minulosti a vzniku značky, narazíte dříve či později na švýcarský koncern Mondaine Watch Ltd..

Dle jejich oficiálního výročního Sustainability reportu z roku 2020 (zpráva o kritériích udržitelnosti…) se pasují do pozice nezávislého švýcarského výrobce hodinek. Společnost založil v roce 1951 Erwin Bernhaim a od té doby produkuje a následně obchoduje s hodinkami s označením swiss made. Oni sami uvádějí, že vyrábějí hodinky v jakési pomyslné střední cenové hladině.

Ronnie a André Bernheimovi. Synové zakladatele společnosti Mondaine

Ronnie a André Bernheimovi. Synové zakladatele společnosti Mondaine

Mondaine Watch Ltd. vyrábí obchodní značky MONDAINE, Luminox a M-WATCH. K dnešnímu dni společnost vlastní a řídí dva synové původního zakladatele André a Ronnie Bernheimovi. Přes 140 kmenových zaměstnanců, vlastní prodejně-organizační struktura společně s vysoce profesionálně specializovanými importéry umožňuje skupině Mondaine nejenom úspěšně působit na trzích Švýcarska, Německa a USA, ale také efektivně otevírat prodejní sítě a distribuční kanály v Evropě a po celém světě.

S odkazem opět na jejich poslední výroční zprávu o udržitelnosti zdrojů bych ještě zmínil skutečnost, že pro hodinky s obchodním názvem LUMINOX se striktně distancují od používání jakýchkoliv diamantů a zlata, kdy si nepřejí případné spojení značky s tzv. „krvavými diamanty“ a „krvavým zlatem“. Obecně lze vnímat environmentální politiku skupiny jako vysoce propracovanou a sofistikovanou.

Počátky Luminoxu: První hodinky s tritiovými kapslemi

Samotná obchodní značka hodinek LUMINOX je o něco mladší než koncern samotný. Podle nesčetněkrát internetově omílaného příběhu, pojal údajně jistý pan Barry Cohen v roce 1989 nutkavé podezření, že musí vyrobit hodinky, které umožní odpočet času i při slabém osvětlení, ideálně v noci a zejména kdykoliv.

Berry Cohen v rozhovoru pro deployant.com.

Barry Cohen v rozhovoru pro deployant.com.

Jelikož tento scénář vzniku autorizuje svým způsobem i oficiální webová prezentace Mondaine Watch Ltd., nezbývá než se s ní ztotožnit. Pouze bych doplnil, že nešlo v oboru o úplného nováčka. Luminox založil Cohen spolu se svým přítelem Richardem Timbo, a právě Richard Barry Marketing Group – RBMG byla firma v hodinářském světě poměrně známá. RBMG získala následně práva výrobce tritiové technologie společnosti MB Microtec a roku 1989 zřídila ve Švýcarsku pobočku pod názvem LUMINOX.

Původní využití osvětlovacích systému švýcarské společnosti mb-microtec AG bylo například bezpečnostní značení pro evakuaci. Společnost měla zájem o aplikování své technologie na hodinky, ale v polovině 80. let o ni nebyl zájem. Až Američan Barry Cohen viděl potenciál a přišel s nápadem sportovních hodinek s osvětlením pomocí kapslí s tritiem.
Společnost mb-microtec poté začala dodávat tritiové kapsle také hodinkám Ball a později vytvořila vlastní kolekci hodinek Traser využívající stejnou technologii osvětlení.

Ale o technologii tritiového osvětlení později. Podstatná je jiná věc. A sice skutečnost, že máme co dočištění se značkou, která nedávno oslavila fungování třiceti let od svého vzniku. A za to čtvrt století a fous se stala ikonou, kterou nelze podceňovat a hodinářský svět ji musí vnímat a také vnímá jako platného hráče na poněkud specifickém trhu, který vyžaduje zejména dva základní atributy: vysoká odolnost hodinek a možnost odečtu času za jakékoliv viditelnosti.

A je naprosto lhostejno, zdali v mlze ve dne, v noci, anebo třeba pod vodou. O tom, že hodinky LUMINOX mají, nejenom v tomto ohledu, co nabídnou, svědčí pestrý výčet řekněme referencí: U.S. Navy SEALs, U.S. Air Force F-117 Nighthawk Stealth Jet Pilots, Texas Rangers, SWAT teamy a mnoho dalších, u kterých si značka LUMINOX získala důvěru.

Bear Grylls

Ambasador značky Bear Grylls.

Posledním, neméně zajímavým zářezem na pomyslné pažbě značky LUMINOX je navázání spolupráce s Bear Gryllsem, který je celosvětově uznávanou autoritou pro outdoorové aktivity a mentorem nadšenců do umění přežít ve volné přírodě bez ohledu na náročnost terénu.
Produktové řady značky LUMINOX lze snadno rozdělit do několika základních skupin. Jednoduše dle způsobu očekávaného využití.

Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití
18.1.2021 - Bohumil Vopršal
Luminox Bear Grylls: Hodinky (nejen) pro mistry přežití

AIR series

V prvopočátku vyvíjeny pro piloty amerického letectva. Inspiraci značka LUMINOX našla například v letounech F-117 Nighthawk, F-22 Raptor, a nebo SR71 – Blackbird.

Nighthawk.

SEA series

Hodinky určené zejména do vody, s využitím i pro hlubinné potápění. Za zmínku stojí modelové řady pro US NAVY SEALs a nebo Scott Casell edice.

7 690 Kč (doručíme do 14.6.)

Luminox Sea XS.3001 recenze – Hodinky vojáků Navy SEALs
21.10.2021 - Eliška Měrková
Luminox Sea XS.3001 recenze – Hodinky vojáků Navy SEALs

LAND Series

Třetí produktovou řadou jsou „taktické“ hodinky s oblibou nazývané také jako vojenské. Asi nejúspěšnější je edice RECON.

Za zmínku stojí také kousky ze série SPACE Series a Speciální limitované edice.

Tritium a karbon. Dva hlavní trumfy Luminoxu

No a v čem vlastně tkví ta jedinečnost hodinek značky LUMINOX? Sliboval jsem dvě podstatné vychytávky, tak že pojďme na ně…

Luminox Light Technology (LLT) je první z nich. Požadavek „24/7 up to 25y“ za jakýchkoliv podmínek vyřešili v LUMINOXu elegantně. Za vším stojí tritium.

Tritium je používánp v plynné formě GTLS (Gaseous Tritium Light Source). Plyn vehnaný a následně uzavřený do ampulí, chcete-li kapslí, z odolného borosilikátového skla (výrobce uvádí průměr 0,5 mm), které na požadovanou délku taví CO2 lasery, vydává v důsledku beta rozpadu stálý proud elektronů. Záporně nabité částice stimulují sloučeniny fosforu, kterými jsou potaženy vnitřní stěny trubičky. Takto nabuzený fosfor v důsledku bombardování elektrony emituje stabilní světlo.

Každý radioaktivní materiál má ale svůj poločas rozpadu. Ne jinak je na tom i tritium. Nestabilní izotop ztrácí polovinu jasu do 12 či 13 let. Pragmaticky řečeno, s časem je třeba počítat s adekvátním snížením úrovně světelnosti. Typ použitého tritia dává LUMINOXU dostatečný prostor pro deklarování 25leté světelnosti.

Nicméně z logiky věci jasně plyne, že při srovnání světelnosti třeba po 15 letech bude nově vyrobená trubička s tritiem zářit prostě o poznání více.

LLT osvětlení značka LUMINOX na svých hodinkách umisťuje v několika barevných provedeních. Umožňují to jednotlivé příměsi luminoforu. V hodinkách LUMINOX tedy můžete vidět zelenou, modrou, bílou, oranžovou nebo fialovou barvu. Většinou jsou tyto LLT reflektory umístěny na ručičkách a na pozicích indexů.

Ale v jejich nabídce objevíte i modely s takto osvětleným logem firmy, nebo částmi otočně lunety. U limitovaných edicí, si designeři vyhráli s umístěním osvětlení i na dalších pozicích. U limitky JOLLY ROGER Limited Edition 3800 Series naleznete tritiové svítidélko třeba v oku piráta na ciferníku.

V katalogu LUMINOXu jsem také našel kromě LLT také použití fotoluminiscenčního materiálu SuperLumiNova. Limit tritia je jasný, je to jeho poločas rozpadu. U nátěru SuperLumiNova se svítivost s počtem let nezhoršuje. Nicméně nesporná nevýhoda je, že tento materiál potřebuje dobíjet a to dobíjet světlem. A navíc po nějaké době toto „dobití“ vyprchá, na rozdíl od tritia, které bude svítit celou noc stejně intenzivně.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

U LUMINOXu je SuperLumiNova aplikován jen sporadicky a výhradně pod sklíčkem, protože přímý kontakt s vlhkostí mu vůbec nedělá dobře.

Druhým, neméně přísným, trumfem LUMINOXu je v roce 2006 firmou patentovaný kompozitní materiál s obchodním jménem CARBONOX™. Výrobce uvádí nesporné kvality a hodnoty v tvrdosti a odolnosti. Materiál je svým složením hypoalergenní a antimagnetický.

Použití karbonu u Luminoxu.

Použití karbonu u Luminoxu.

Je odolný proti vlivům případných nechtěných chemických reakcí, je voděodolný a velice lehký – šest krát lehčí než ocel a tři krát lehčí než titan. Také disponuje slušnými koeficienty teplotní roztažnosti. Prostě je přesně takový, z jakého potřebuje být pouzdro hodinek, aby odolalo všem možným i nemožným nástrahám a vydrželo i velmi hrubé zacházení.

Průměr pouzder hodinek značky LUMINOX začíná od 38 mm, ale spíše tedy u těch dámských modelů. Mimochodem dle mého pocitu jsou takovým klonem těch větších pánských bratříčků. V relativně široké nabídce ale naleznete i casy 45mm a větší.

LUMINOXy jsou spíše hodinky qartzovými. Nenechte se ale zmýlit. V produktové nabídce naleznete i slušné mechaniky. A jak jsem již ale uváděl výše… S ohledem na environmentální politiku společnosti budete hledat hodinky LUMINOXu na koženém náramku dlouho a marně.

25 890 Kč (doručíme do 14.6.)

Pro koho jsou LUMINOXy?

Na pomyslný závěr jedno krátké zamyšlení. U značky LUMINOX platí více než dvojnásob okřídlené přísloví… Kdo je připraven, není překvapen. A když ještě k tomu máte i trochu štěstí, všechno jde podstatně lépe.

První potápky vyrobené pod touto značkou byly velice jednoduché hodinky. S jejich uvedením na trh se firma ale čirou náhodou strefila do nákupního požadavku U.S. Navy SEALs. A od objednávek od žabích mužů (samozřejmě přes vývoj a kooperaci se „zájmovými skupinami“) už nebylo daleko k proniknutí na letecký trh a další úzce specializovaná odbytiště.

A pánové, sáhněme si do svědomí. Kdo z nás nechtěl být v dětství astronaut? Snad všichni jsme si jako malí hráli na policajty a zloděje. Dodnes mám v živé paměti, že u nás na sídlišti se to dětskými tajnými agenty jen hemžilo. A kousek těch chlapeckých snů, ať chcete, nebo ne, si každý neseme někde v podvědomí po celý život.

Je tedy zřejmé, že ti z nás, kteří to s těmi svými hrami v dětství vzali od podlahy, tak dnes opravdu létají ve stíhačce, a nebo někde u speciální jednotky, třeba hluboko pod vodou, šnorchlují o sto šest i v dospělosti ve svém zaměstnání. Všude tam bych na jejich levém zápěstí LUMINOXy hledal.

Myslím si, že ale nemusíte být zrovna stíhací pilot, pyrotechnik a ani instruktorka bojových umění, aby vám hodinky značky LUMINOX vlezly pod kůži. Pokud trávíte volný čas v přírodě, milujete vodu, koupání nebo potápění, popřípadě jste vyznavači nějakého adrenalinově náročnějšího sportu, tahle značka rozhodně stojí za vaše povšimnutí a bližší pozornost. Jsem přesvědčen, že si ze široké nabídky LUMINOXu bez problému vyberete pro vás ty pravé.

Nasnadě je samozřejmě argument, proč jít zrovna do LUMINOXů a nezvolit o řád dostupnější G-SHOCKy, které jsou často právě s LUMINOXy srovnávány. Tady je to možná o něco komplikovanější. Použiji svůj oblíbený příměr z automobilového průmyslu.

6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy
7.11.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Pánské hodinky do apokalypsy

Znáte někoho, kdo jezdí v Subaru? Věřím, že moc takových přátel ve svém okolí nenajdete. Tohle auto na první pohled ničím zvláštním z řady nevystupuje. Mnohdy ho budete ochotně i přehlížet. Ale zkuste si jednou sednout za volant a projet se… Subaristé jsou docela uzavřená skupina nadšenců pro tuhle značku.

Sériové modely automobilky Subaru mají jenom pověstný krůček k továrním závodním speciálům. Tohle auto prostě „funguje“. Ale není pro každého, a to nehovořím zrovna jen o jeho ceně. A naprosto podobně je to s hodinkami značky LUMINOX. Tyhle hodinky prostě fungují…

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře