» Blog » O značce

Italské řemínky Morellato – Příběh a 4 argumenty, proč stojí za to

Tagy: O značce | Řemínky, náramky

Eliška Měrková | 18.5.2022 | 6 MIN | 2x komentář

Znáte to, nový řemínek dokáže dát i vašim starým hodinkovým otloukánkům úplně novou tvář. A vsadím se, že pokud vám na vašich hodinkách záleží, nespokojíte se jen tak s něčím. My tomu rozumíme, a proto se nám do hledáčku dostaly řemínky Morellato, které splňují to, co běžně hledáme spíše u hodinek – kvalitní řemeslné zpracování, výbornou pověst, praktičnost, dlouhou tradici a ano, i pěkný design. A to není zdaleka všechno.

Je pravda, že řemínky přicházejí a odcházejí, nevydrží navěky a jejich střídání je po čase nevyhnutelné. Přesto je nemusíme vždy v prvé řadě vnímat jako spotřební zboží. Morellato své řemínky vyzdvihuje na úroveň plnohodnotného partnera hodinek, který jim dodá šťávu a ten osobitý vzhled, který od svého doplňku náročnější uživatel vyžaduje.

Jak pečovat o kožený řemínek
1.8.2018 - Martin Fusek
Jak pečovat o kožený řemínek

Značka Morellato Watch Straps, která je součástí skupiny Morellato Group, je považována za předního evropského výrobce řemínků na hodinky. Důvodů, proč tomu tak je a taky proč i podle nás řemínky Morellato stojí za to, je více. Já vypíchnu čtyři z nich.

1. Kvalita je doslova hmatatelná

Když jsem dala několik řemínků Morellato do rukou svých kolegů na prodejně (kterým mimochodem projde pod rukama spousta řemínků denně), nezávisle na sobě uznale prohlásili, že "samotný pocit z řemínku je opravdu luxusní". On se totiž pojem "hmatatelné kvality" docela těžko popisuje... Ano, mohla bych vám zde naservírovat celé galony copywriterského medu, ale pravdou vždy zůstane, že tohle opravdu poznáte jedině tak, že si na řemínek sami sáhnete.

Co však říci můžu je, že velká část řemínků Morellato je malým unikátem. Jak to? Vyrábí se totiž ručně, od řezání kůže až po prošívání (u těch cenově nejdostupnějších to pak samozřejmě není možné).

Každý krok při výrobě řemínku tak vyžaduje velkou zručnost a umění jemného řemeslného zpracování. A pak i samotnému výběru kůží, látek a dalších, často velice inovativních materiálů, je věnována náležitá péče a pozornost.

Co se týče sekce kožených řemínků, Morellato pracuje s prvotřídními surovinami, a to jak s nejkvalitnějšími kůžemi exotických plazů, tak s kůžemi italského původu (především z Toskánska, které se pyšní jednou z nejlepších řemeslných koželužských tradic v zemi).

Řemínky jsou prošívány tradičním sedlovým stehem.

Řemínky jsou prošívány tradičním sedlovým stehem.

A protože byla ve výrobní filozofii společnosti vždy na prvním místě kvalita (Morellato bylo přece jen první takovou společností v Evropě, která byla vybavena svou vlastní laboratoří!), udělala z testování a přísné kontroly kvality ze stránky technické i estetické svou pýchu. A jak sami uvádí, právě tato přísnost je "klíč k úspěchu společnosti".

V laboratoři se po kontrole surovin dohlíží na každou výrobní fázi. Velký důraz se přitom klade na to, aby byla zaručena naprostá shoda řemínků.

Okraje řemínků se dobarvují jednotlivě.

Okraje řemínků se dobarvují jednotlivě.

Řemínky prochází náročným testováním, které trvá tři dny. Zkouší se pevnost, odolnost proti tření, potu (pomocí přímého kontaktu se syntetickým potem), UV záření i proti vodě prostřednictvím zkoušky ponořením. Část kolekce pak nese označení voděodolná.

A na konec jedno významné plus. Za kvalitu, jakou Morellato nabízí, si nikdy nežádá žádné závratné sumy. Cena řemínků se pohybuje nejčastěji kolem pěti set korun.

2. Spolupráce s hodinářskými značkami, inspirace a řemínky na míru

Že s Morellatem chtějí spolupracovat důležité hodinářské značky, není žádným překvapením. Morellato tak vyrábí řemínky například pro značky IWC, Bulgari, Porsche Design, Fendi či Panerai.

Co pak bude pro mnohé zajímavé, v nabídce Morellato figurují také řemínky, jejichž design je částečně inspirován řemínky zvučných hodinářských jmen i chytrých značek.

Pro milovníky stylu značky Breitling jsou tu například typické prošívané řemínky s výrazným vyklenutím (Morellato Tipo Breitling). Jablíčkáři ocení řemínky se zakončením Apple a sporťákům, kteří nosí Garminy, pak Morellato věnoval silikonové řemínky Byte s uchycením "quick release". Morellato si však uchycení pomocí rychlostěžejek pojmenovalo jako easy click a najdeme jej u velké části kolekce. Zákazníkům tím vychází vstříc, jelikož si řemínek snadno vymění doma sami.

Poslední zajímavostí je pak to, že ať se vám rozpadne řemínek u hodinek jakékoli značky – nehledě na netradiční upnutí, povrchovou úpravu i nejzvláštnější detaily – tím, že se Morellato pyšní vysokou řemeslnou úrovní, dokáže na zakázku věrně reprodukovat prakticky cokoli. To stejné platí pro realizace jakýchkoli řemínků na míru – ano, na základě vašich specifických požadavků. Což je podle mě docela paráda. Cena je pak samozřejmě individuální, ale opět, nejedná se o žádné závratné částky.

Řemínek s neobvyklým upnutím k pouzdru.

Řemínek s neobvyklým upnutím k pouzdru.

3. Vybere si opravdu každý

Bez nadsázky. Takovou škálou barev, velikostí, tvarů, materiálů, vzorů i délek se nemůže pochlubit každý. A tím, že designérská dílna a "výzkum stylu" značky Morellato neleží nikde jine než v Miláně, hlavním městě módy, se jedná o opravdu pěkné a stylové kousky.

Preferujete nadčasovou klasiku ve formě hnědých a černých kožených řemínků s prošitím či bez, nebo vás láká trend jednoduchého minimalismu a pastelových barev?

Nebo raději volíte silikon, textil nebo ekologický recyklovaný materiál? Řemínek z materiálu vyloveného z moře, z jablek, z papíru nebo kukuřice? Morellato pro vás pravděpodobně bude něco mít. A tady se dostáváme k poslednímu bodu:

4. Řemínky s čistým svědomím

Byla jsem mile překvapena, když jsem zjistila, jak velký je výběr řemínků z různých recyklovaných materiálů, které jsem uváděla výše. Tím propaguje snahu bojovat za šetrnost k životnímu prostředí, a myslím (doufám), že tohle vzbudí sympatie nejen ve mně.

A Morellatu není cizí ani pojem udržitelnosti. Dbají na dobré životní podmínky zvířat a spolupracují s koželužnami, které o těchto podmínkách získaly bezpečnostní prohlášení. Dodržují všechny normy pro nízký dopad na životní prostředí a používání výrobních postupů. Dále využívají složky s nízkým dopadem na životní prostředí (např. lepidlo na bázi vody).

V tomto ohledu je pak pro Morellato důležitá zejména kolekce Save the Nature, která se zaměřuje na řemínky z recyklované látky a kůže.

Jablečné hodinky, ale Apple Watch to není, jasný pane
28.11.2020 - Eliška Měrková
Jablečné hodinky, ale Apple Watch to není, jasný pane

"Materiálům, které jsou na konci svého životního cyklu, dáváme nový život a přeměňujeme je na hodnotnější výrobky." – Morellato

Na svých stránkách pak uvádí, že například použitím takového materiálu snižují spotřebu vody o 94 %, energie o 60 % a emise CO2 o 32 %. Cynik by si snad mohl říkat, že i tak jsou tyhle snahy udělat něco pro naši planetu nepatrné, ale jak ráda říkám já, i o kapku stoupne moře a každý uvědomělý krok ze strany nejen velké značky, ale i jednotlivce, je krokem k lepšímu.

Dlouhá tradice aneb Příběh značky Morellato

Dlouhá tradice nejsou jen slova, která prodávají, protože zkrátka dobře zní. Ne, tradice je znamení toho, že si značka dokáže po velmi dlouhou dobu obhajovat svou pozici na trhu a že to, co dělá, dělá dobře.

Řemínky Hirsch: 5 důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží
10.4.2020 - Agáta Vřeská
Řemínky Hirsch: 5 důvodů, proč chtít kvalitu a ne jen spotřební zboží

Italská značka Morellato má na trhu své místo už nějakých 90 let a je zřejmé, že její hvězda ještě zdaleka nehasne, možná právě naopak. Když mladý Giulio Morellato v roce 1930 poprvé otevřel v Benátkách vlastní klenotnickou a hodinářskou laboratoř, o takovém úspěchu mohl nejspíš jenom snít.

Na výrobu kožených řemínků pro náramkové hodinky se však začal specializovat až o několik let později. Vedoucí postavení mezi milovníky hodinek si získal velmi rychle, protože netrvalo dlouho a Morellato začal dodávat své řemínky důležitým švýcarským výrobcům.

V 60. letech vstoupil do vedení společnosti blízký spolupracovník Giulia Morellata, Silvano Carraro, který ve funkci setrval dvacet let, než do společnosti přivedl své dva syny Massima a Marca. Massimo je výkonným ředitelem i v současnosti, a tak se dá Morellato považovat za rodinnou společnost.

V roce 1990 bratři Carraro odkoupili celý základní kapitál a spojili svou činnost v oblasti hodinkových řemínků s navrhováním a výrobou italských šperků a hodinek. S rozvojem rodinné značky se společnost rozrůstala i o jiné, perspektivní značky, které bratři odkupovali. A tak se dnes Morellato Group považuje za největší evropskou skupinu klenotnictví a hodinářství s italským kapitálem.

Věřím, že za dlouholetým úspěchem značky Morellato je její novátorský duch, stejně jako odhodlání vydávat se novými cestami, na kterých se setkávají potřeby zákazníku se svěžími, novými nápady. – Massimo Carraro

Pokud by vás zajímalo, jak výroba vypadala a vypadá, Morellato nabízí také poučné video:

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 46 dny, reagovat
Zdravím, mám taký námet na zlepšovák: mohli by ste zaviesť nejaký systém do tých veľkostí remienkov. Mám na mysli teraz konkrétne dĺžky - napr. pre zn. Hirsch a Morellato. Logika by mala byť taká, že poznám obvod svojho zápästia a rozpätie medzi stežejkami na hodinkách. Potreboval by som poznať dĺžku prednej časti remienku (od stežejky po vnútornú rovinu spony) a zadnej časti (od stežejky po poslednú dierku, ideálne aj vzdialenosť medzi dierkami) pre danú veľkosť remienka ak je viacero veľkostí alebo pre danú ak je jediná. Zle sa to objednáva keď mám triafať naslepo. Dík
Agáta Vřeskápřed 37 dny
Je to skvělý nápad, Marku, ale bohužel zatím mimo naše možnosti. Tyto údaje nám výrobci neposkytují a měřit každý řemínek, který máme v nabídce... Chápu, že občas to stěžuje výběr, ale pokud se rozhodujete pro konkrétní modely, rádi je pro vás přeměříme, pokud je máme skladem. :)