O značce Orient Star – Sáhnout po hvězdách

Tagy: O značce | Orient | Orient Star | Klasické

Agáta Vřeská | 1.8.2022 | 6 MIN | 3x komentář

Když se podíváte na hodinky Orient Star, cítíte, že tady si někdo skutečně dal záležet. Ale čím je vůbec hvězdná kolekce Orientu? Jak zapadá do celého konceptu? Možná by to chtělo trošku podrobněji prozkoumat.

Až donedávna jsem Orient Star sledovala jen na periferii hodinářského spektra. Víte o nich, líbí se vám, ale dokud se s nimi nesetkáte osobně, jsou to jen další hodinky, které na fotkách vypadají pěkně.

Protože hodinky, a ty mechanické zvlášť, jsou z velké části o spojení s jejich majitelem. Když je natáhnete, vnímáte, jak vám ožijí pod rukama. Když je nosíte na zápěstí, udržujete je vlastně při životě. A toto spojení je součást kouzla.

Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta
10.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta

Tak nějak to nyní cítí i Orient, který se v produkci Orient Star zaměřuje výhradně na mechanické hodinky (s ručním i automatickým nátahem). A poměrně nedávno dostal nový směr, který se ukázal jako více než zajímavý. Pojďme si o něm říct více.

Raději si to poslechnete? Koukněte na naše video:

Jak vyšla první Hvězda a proč málem nadobro vyhasla

Příběh Orient (Star) se začal psát v roce 1950 založením společnosti Tama Keiki Co., Ltd., která se už o rok později přejmenovala na Orient Watch Co., Ltd. Kdybychom chtěli jít skutečně do hloubky, na kořeny bychom narazili už v roce 1901. Podrobněji jsme o tom psali už v článku o historii Orientu:

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Právě v roce 1951, kdy se společnost přejmenovala na Orient, byly představeny první Orient Star – vrcholná kolekce hodinek Orient. Jejich název měl připomínat snahu zastínit svou hvězdnou září ostatní mechanické hodinky v celé galaxii.

Továrna Orientu v roce 1951.

Továrna Orientu v roce 1951.

Měly klasický, elegantní a nadčasový design, mimostředovou sekundovku, modré ručky a logo s nápisem Orient Star, které se nezměnilo až do dnešních dnů. Další model, Orient Star Dynamic s centrální ručkou a perem z Nivaflexu, materiálu odolného proti přetržení, přišel v roce 1957.

První Orient Star (1951) a Orient Star Dynamic (1957).

První Orient Star (1951) a Orient Star Dynamic (1957).

Další milník se odehrál v roce 1971, kdy byl uveden kalibr 46, který se (i když s mnoha úpravami) používá dodnes. Mnohé další zajímavé modely přicházely napříč historií Orientu i Orient Star. Orient patřil mezi první japonské značky expandující do dalších zemí a byl znám jako výrobce spolehlivých Made in Japan hodinek.

Kalibr 46 z roku 1971, který se v modernizované podobě používá dodnes.

Kalibr 46 z roku 1971, který se v modernizované podobě používá dodnes.

Od 90. let se ale Orientu příliš nedařilo a vlastně moc nevěděl, kam směřuje a na jaký segment se zaměřit. Krize vyvrcholila v roce 2003, kdy se zdálo, že Orient na trhu zcela skončí. Tehdy Seiko Epson podalo Orientu pomocnou ruku a v roce 2009 začlenilo Orient jako dceřinou společnost. Finální propojení bylo dokončeno v roce 2017, když byl Orient sloučen s Epsonem.

Přesto narazíte na to, že Orient má stále své in-house strojky. A v podstatě tomu tak i je. Když to řeknu jednoduše, komponenty se sice vyrábí v Epsonu, ale strojky v hodinkách Orient Star vychází z původních orientových strojků a jsou ručně skládány mistry hodináři pracující pro Orient. Není to tedy in-house v pravém slova smyslu, ale rozhodně vše zůstalo "v rodině".

Nicméně právě díky využití této synergie (spojení se Seiko Epson) dnes Orient Star může nabízet konkurenceschopné high-end mechaniky s vysokou přesností a velmi precizně vyrobenými komponenty. A je to na těch hodinkách skutečně znát.

Ale především, v novém tisíciletí si Orient (Star) určil jasnější směr: zatímco Orient se zaměřil na oživení historických modelů, Orient Star chce ukázat budoucnost mechanických hodinek.

Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let
5.10.2020 - Agáta Vřeská
Weekly Auto Orient King Diver: Pozoruhodný návrat do 60. let

Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu
24.3.2022 - Eliška Měrková
Orient "World Map Revival" RA-AA0E03L19B recenze – Žijící odkaz Orientu

A tyto snahy rozdělil Orient Star do tří modelových řad. V řadě Orient Star Sport najdete – jak název napovídá – ryze sportovní modely. Nejvíce z nich vyčuhuje Orient Star Sports Diver 1964 2nd Edition, který zaujme ukazatelem rezervy chodu a v případě tyrkysové varianty i barvou číselníku.

V řadě Orient Star Classic je pak cítit tendence vytvořit takové modely, které budou nadčasové. Stejně, jako první hodinky od Orient Star. Tedy designově velmi klasické, elegantní, společenské. A skutečně jsou designově velmi vkusné, propracované. Od minimalistických až po skeletony.

Orient Star Contemporary je velmi specifická řada. Je snadné splést si některé modely s řadou Classic, ale Contemporary se snaží být více moderní, aktuální, barevně i designově odvážnější a často tam najdeme i luminiscenci.

Všechny ale spojuje použití prémiových materiálů a úprav. U pouzder je to ocel 316L, u náramků opět ocel, řemínky jsou z kvalitní kůže s překlápěcí sponou, která je šetrnější k řemínku. Například u modelu Orient Star Classic Moonphase používá cordovan kůži, které se taky přezdívá "King of Leather" či "Leather Diamond" pro jedinečnou strukturu a hladký vzhled.

Sklíčka jsou většinou safírová pro vysokou odolnost vůči poškrábání. Nechybí ani antireflexní vrstva a u nejdražších modelů se setkáte i se "Super Anti-Reflective Glass Coating", tedy oboustrannou antireflexní úpravou s tak vysokou schopností pohlcovat odlesky, že máte pocit, jakoby tam sklíčko ani nebylo.

A nakonec – Sallaz leštění, které se provádí ručně a používá pro zrcadlový lesk kovu. Známe jej i z dalších značek (Casio, Citizen, Seiko používá podobné Zaratsu) a výsledek je opravdu působivý. Přezdívá se mu také "černé leštění", protože vyleštěné plochy z některých úhlů působí díky vysokému lesku až černě.

Na jaké strojky u Orient Star narazíte?

Spolupráce s Epsonem se projevila v mnoha ohledech, ale nejvíce asi právě na mechanických strojcích. Epson měl totiž nejen moderní technologie, ale taky mnohem přísnější standardy pro své strojky.

Jak už bylo zmíněno, většina je postavena právě na původním kalibru 46, který Orient Star představil už na začátku 70. let. Ale mnohé se změnilo.

Nešlo jen o změnu v designu, ale celého procesu výroby. Strojek se ztenčil, díky precizně vyrobeným komponentům je přesnější a následně se přidaly i další komplikace. Už v letech 2014-17 byly představené nové semi-skeletony, skeletony a model s měsíční fází.

Dnes v hodinkách tikají především 3 typy: F6, F7 a F8.

Strojky F6 jsou s automatickým nátahem, přesností +25~-15 sekund za den, nejčastěji má 22 nebo 24 kamenných uložení a nabízí přes 50 hodin rezervy chodu. Z komplikací u nich uvidíte například ukazatel rezervy chodu a open heart.

Krásnými příklady těchto strojků jsou v řadě Sport nové potápěčské Orient Star Sports Diver 1964 2nd Edition nebo v řadě Classic elegantní tříručky designově odkazující na první Orient Star. Nejen designově pak zapůsobí Orient Star Layered Skeleton v řadě Contemporary.

Strojek třídy F6 u Orient Star Laryered Skeleton.

Strojek třídy F6 u Orient Star Laryered Skeleton.

Strojky typu F7 mají rovněž přes 50 hodin rezervy chodu, ale vyznačují se větší zdobností a přesností (+15~-5 sekund za den).

Asi nejvýraznějším modelem s tímto strojkem jsou Orient Star Classic Moonphase a neméně zajímavě postavený model Orient Star Contemporary Moonphase. Oba mají ukazatel měsíční fáze, rezervy chodu a přes open heart vidíte kmitat setrvačku.

Strojek třídy F7 u Orient Star Contemprorary Moonphase.

Strojek třídy F7 u Orient Star Contemporary Moonphase.

Ale vrcholným dílem stávající nabídky je bezesporu mechanický strojek F8 se 70 hodinami rezervy chodu a křemíkovým modrým krokovým kolem. Díky využití MEMS (mikro elektromechanický systém) společnosti Epson dosahují mnohem vyšší přesnosti (+15~-5 sekund za den), aniž by se ztrácela krása strojku.

Křemíkové krokové kolo je antimagnetické, výborně odolává korozi, opotřebení a díky tomu nepotřebuje tak často promazávat. Navíc je přirozeně lehčí a tvrdší než ocel. Hladký povrch minimalizuje odchylky způsobené třením a strojek může být přesnější. Výrazná modrá barva vznikla aplikací oxidu a polysilikonového filmu.

I proto jej Orient Star používá do svého Skeletonu představeného k 70. výročí značky Orient Star.

Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně
16.9.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Star Classic Skeleton recenze – Orient vytáhl kostlivce ze skříně

A v roce 2023 je zařadil do své sportovní kolekce Avant Garde Skeleton, ve kterých se ukrývá automatický strojek F8F64 s křemíkovým krokovým kolem a 60 hodinami rezervy chodu.

Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem
26.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star Avant Garde představení – Nová vlajková loď s křemíkovým kolem

Všechny jsou ale sestavovány ručně v japonské prefektuře Akita a spojuje je slastný tikot mechanického srdce, kterému milovníci hodinek jen těžko odolávají. I mě samotnou dostaly a jedny jsem si mohla zařadit do sbírky (ještě jednou moc děkuji, šéfe :)).

Velmi často si v článcích o Orientu posteskneme, že je opomíjenou značkou, která si zaslouží mnohem větší pozornost. Ale musím přiznat, že Orient Star jsem opomíjela i já sama. A podle mého skromného názoru značně neprávem.

Snad se nám to v budoucnu podaří napravit a mechanické hvězdy prozkoumáme o něco podrobněji.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano
12.8.2022 - Agáta Vřeská
Orient Star Classic Moonphase recenze – Pokud vás nedostane Měsíc, tak všecko ostatní ano

Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda
21.12.2022 - Eliška Měrková
Druhá edice Orient Star Diver 1964 čerpá z tajemného Ryusenda

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenze – Srdce na dlani
21.3.2022 - Martin Balabán
Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenze – Srdce na dlani

Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás
2.2.2024 - Agáta Vřeská
Orient New Multi-Year Calendar – Recenze nejoblíbenějších Orientů u nás

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 632 dny, reagovat
Páči sa mi autorkino nadšenie pre mechanické strojčeky... alebo to aspoň dosť dobre predstiera :) preklepček: zrdcadlový
Agáta Vřeskápřed 632 dny
Díky Marku ;)
Jendapřed 632 dny, reagovat
Velmi jsem ocenil detail na poslední fotografii. Japonské hodinky nad zmínkou o Nippon steel, potěší každého milovníka skrytých detailů.