TOP 5 alternativ Omega Speedmaster Moonwatch

Tagy: Průvodce výběrem | Pánské | Klasické

Eliška Měrková | 24.3.2023 | 5 MIN | 2x komentář

Zapomeňte na MoonSwatche. Pokud vám jde o omegovský design, existují i méně profláklé alternativy slavných měsíčních hodinek... A některé z nich na Měsíci dokonce skutečně byly. Dneska se podíváme na 5 alternativ, které jsou dostupné i běžným smrtelníkům.

Říká se o nich, že jsou to nejlepší hodinky ve vesmíru a že jsou Svatým grálem každého hodinkového nadšence. Ono se toho o nich obecně dost namluví. Důležité je, že si svou slávu vysloužily právem. Nosili je totiž astronauti při každém přistání na Měsíci v historii – jakožto oficiální výbavu je fasovaly posádky počínaje Apollem 11 (1969) a Apollem 17 (1972) konče.

Šestá a poslední měsíční mise Apollo 17 je  pro nás zajímavá tím, že se jí účastnil astronaut Eugen Cernan, který byl původem z Československa. Byl to poslední člověk, který se prošel po Měsíci. A samozřejmě s Omega Speedmaster na rukávu skafandru. Zajímavý článek o Apollo 17, Eugenovi a jeho Speedmasterech vyšel v posledním čísle Hodinky & Šperky (jaro 2023, ročník XVI). Podrobnější příběh najdete v knize Poslední muž na Měsíci (Academia, 2003).

Nejslavnější alternativou, která je zatím pro český trh prakticky nedostupná, jsou samozřejmě slavné MoonSwatche. Ty bez nadsázky způsobily davové šílenství, lidi na ně stáli hodinové fronty a někteří se kvůli nim byli schopni i pobodat. A to ani nejde o limitky... Je tu jednoduché vysvětlení – design Omegy (které vycházejí na cca 200 tis. Kč) za "pár šlupek". Nu, asi není třeba nic dodávat.

Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche
28.3.2022 - Eduard Tomas
Speedmaster MoonSwatch. Kolaborace Omegy a Swatche

Druhou hvězdou jsou potom dobře známé Rolex Cosmograph Daytona, které se v 60. letech dostaly do úzkého výběru na hodinky pro mise Apollo (spolu s hodinkami Omega, Longiness, Bulova a Hamilton... tak se to tedy alespoň říká, zdroje se často rozcházejí). Rolexy se však určitě za dostupnou alternativu pokládat nedají (vycházejí okolo 350 tis. Kč a více).

Při výběru byla kritéria přísná a designové požadavky velmi specifické. A o design nám dnes půjde především – jednoduchý, ale o to efektnější styl chronografů s tachymetrickou stupnicí a s černobílou barevnou škálou.

VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr
13.5.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Lunety a stupnice – Tachymetr

Omega Speedmaster si NASA vybrala jako své oficiální hodinky v roce 1965 a od té doby se účastnily spousty misí. Málokdo už ale ví, že Speedmastery v dubnu 1970 pomohly zachránit posádku mise Apollo 13 ve chvíli, kdy selhaly palubní systémy lodi. Astronauti pomocí hodinek pomohli napravit kurz a vrátit se na Zemi. A za to si Omegy taky vysloužily čestné vyznamenání Silver Snoopy – nejvyšší ocenění za významné přispění k úspěchu vesmírné mise.

Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek
12.3.2021 - Agáta Vřeská
Jak se Snoopy dostal do vesmíru a na číselníky hodinek

(1) Bulova Lunar Pilot

Nemůžu začít jinak než hodinkami s podobně zajímavým příběhem. Bulova Lunar Pilot, hodinky americké značky s českými kořeny, jsou legendy, které se po Měsíci prošly taky... i když neoficiálně.

V roce 1971 na Měsíc vyrážela posádka Apolla 15 v čele s Davem Scottem. Součástí oficiálního vybavení byly samozřejmě Omega Speedmaster, ale Scott si mimo ně s sebou zabalil i své záložní hodinky Bulova. A taky je jako záložní hodinky využil, jelikož jeho fasovaným Omegám prasklo sklíčko, a tak se na Měsíci prošly také Bulova Lunar Pilot.

Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první
1.12.2022 - Eliška Měrková
Příběh značky Bulova – Historie toho, v čem (jsme) byli první

Dave Scott a jeho Bulovy, které se staly jedinými známými hodinkami na Měsíci, jež byly vlastněné soukromě.

Dave Scott a jeho Bulovy, které se staly jedinými známými hodinkami na Měsíci, jež byly vlastněné soukromě.

(2) Invicta Speedway

Že je Invicta kontroverzní značkou, je dobře známá věc. A nemyslím, že je to Invictě na škodu – existuje vůbec nějaký fanda hodinek, který o Invictě neslyšel? Pro svou velikost má Invicta mimo jiné prostředky na to, aby se mohla pouštět do unikátních projektů... Na Měsíc či do vesmíru se sice Invicty zatím nedostaly, ale byly proklatě blízko.

V prosinci 2012 Invicta odstartovala fantastický projekt Invicta: Edge of Space, ve kterém odborníci vypustili 36 hodinek do horních vrstev stratosféry, aby otestovali jejich kvalitu a odolnost. Nutno podotknout, že projekt zhodnotili jako úspěšný.

Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek
26.3.2021 - Eliška Měrková
Invicta – Příběh jedné z nejkontroverznějších hodinářských značek

Jestli se skoro-vesmírného projektu účastnily konkrétně i hodinky Speedway, není známo, ovšem design... ten vesmírný je.

Rolexům jakoby z oka vypadly, že?

Invicta místo Rolexek? To přece nemůže být dobré…
13.11.2020 - Agáta Vřeská
Invicta místo Rolexek? To přece nemůže být dobré…

(3) Hamilton Intra-Matic

Hamilton, původně americká značka, se údajně na boji o měsíční hodinky podílela také. O jaké hodinky se ale přesně jednalo, jsem popravdě nedohledala. Podobný styl a hlavně silný příběh však doprovází hodinky Hamilton Intra-Matic.

Člověka až překvapuje, kolik "závodů a soubojů" doprovází hodinářský svět. A zvláště pak na přelomu 60. a 70. let. V roce 1969 proběhl litý boj o první automatický chronograf na světě a Hamilton patřil k týmu (uskupení Heuer-Hamilton), kterému se automatický chronograf podařilo představit jako jednomu z prvních.

VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu
29.7.2021 - Eliška Měrková
VŠE NA TÉMA: Hodinářské komplikace – Historie chronografu

A tak vznikl Caliber 11 Chrono-matic, ze kterého vychází i dnešní kousek. Velký zájem o něj přetrvává dodnes, a to nejen kvůli jeho příběhu, ale především krásnému klasickému designu v retro stylu, který je vizuálním požitkem.

Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let
17.3.2021 - Agáta Vřeská
Hamilton Intra-Matic Chronograph H – představení mechanických chronografů ze 60. let

(4) Seiko Speedtimer

Speedmaster, Speedway, Speedtimer... hodinářské značky se nepředháněly jen v tom, které hodinky poletí na Měsíc nebo kdo přijde s prvním automatickým chronografem, ale evidentně taky v pojmenovávání. No, každopádně Seiko jedno z těchto prvenství vyhrálo – první hodinky s automatickým chronografem uvedli právě tito ambiciózní Japonci.

Seiko je na historické milníky právem hrdé a často si je připomíná různými reedicemi, jako Seiko Speedtimer Solar. Hodinky připomínající první automatické chronografy fanoušky upoutaly menšími rozměry 39 mm, pískovaným číselníkem, solárním napájením a panda (či reverse panda) designem, který připomíná styl 60. let.

Seiko bylo mimochodem první, kdo dostal automatické chronografy do vesmíru. Bylo to v roce 1973 a jednalo se o Seiko 6139-6002 "Pogue" Chronograph. Kdo ví, jestli časem třeba uvidíme i jejich reedici.

(5) Citizen Bullhead

Není náhodou, že designy prakticky všech těchto hodinek vznikaly mezi 60. a 70. léty. Styl téhle doby dýchá nezaměnitelnou atmosférou, a tak jej hodinářské značky rády oživují. A Citizen Bullhead nejsou výjimkou.

Znáte je asi ze zápěstí Brada Pitta ve filmu Tenkrát v Hollywoodu a zajímavé je, že to bylo trošku anachronické rozhodnutí – hodinky vyšly v roce 1972, jenže film se odehrával v roce 1969, a tak ještě nemohly existovat. Bullheady v 70. letech vyráběla řada značek a svou přezdívku dostaly podle dvou tlačítek neobvykle umístěných nad dvanáctkou.

6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky
14.1.2021 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější retro hodinky

Bonus navíc:

Na konec mimo oficiální výběr zařazuji cenově dostupnou kuriozitku – Timex Q v omegovském stylu. Hodinky už jsou bohužel nedostupné.

5 519 Kč (doručíme do 9.5.)

Jaké hodinky podle vás do výběru určitě také patří? Napište nám to do komentářů. :)

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 397 dny, reagovat
Rozmýšľam ako nazvať túto hodinkomaniackú disciplínu - pri potápačských sa jedná o kancl-diving, tak pri astronautských, kde to v tejto rovine má šancu zostať na 99,99% to bude kancl-kozmonautika? :)
Romanpřed 396 dny, reagovat
Které další bych přidal nevím, ale z Vašeho výběru mne nejvíc oslovily Bulova Lunar Pilot a pak Hamilton Intra-Matic.

Hodinky zmíněné v článku