» Blog » Casio

Opustil nás Kazuo Kashio, jeden ze zakladatelů Casia

Tagy: Zprávy | Casio | Klasické

Vojtěch Pospíšil | 22.6.2018 | 1 MIN

Tento týden nás zasáhla smutná zpráva. Ve věku 89 let zemřel Kazuo Kashio, který společně se svými bratry založil společnost Casio Computer.

Opustil nás Kazuo Kashio, jeden ze zakladatelů Casia

Pan Kashio zemřel v pondělí v nemocnici v Tokiu. Firma v tiskovém prohlášení uvedla, že příčinou úmrtí byl zápal plic.

Kazuo se narodil v roce 1929 na jihu Japonska ve městě Nankoku. Dnešní Casio se zrodilo v roce 1946, kdy Kazuův starší bratr Tadao vymyslel prsten, který sloužil jako držák na cigarety. Jeho uživateli umožňoval mít volné ruce a především vykouřit cigaretu až po filtr, což se v poválečném Japonsku zužovaném nedostatkem tabáku ukázalo jako geniální vynález, který se záhy stal obrovsky populárním.

Tadao, Kazuo a jejich dva další bratři ale neusnuli na vavřínech. Zisky investovali do vývoje dalších produktů, především elektronické kalkulačky. První takový produkt uvedli na trh v roce 1954. O tři roky později dali společnosti západněji znějící název Casio, aby jim pomohl uspět na zahraničních trzích.

Casio neustále inovovalo a vrhalo se do dalších oblastí, v čemž byl mistr právě Kazuo. Neustále hledal nové trhy a příležitosti a jeho obchodní génius společnost táhl nahoru. Casio během své existence opravdu obsáhlo mnoho odvětví, například stálo za rozvojem dostupných digitálních kamer, nás ale samozřejmě nejvíce zajímají hodinky. Je tak nutné zmínit, že Kazuo se podílel i na rozvoji řady G-Shock, o které jsme nedávno psali.

I díky němu se tak Casio změnilo z malé dílny na globální společnost s ročními tržbami přesahujícími tři miliardy dolarů (zhruba 65 miliard korun). Kazuo působil v letech 1988 až 2015 jako prezident společnosti, poté zaujal post předsedy představenstva. Ve zmíněném roce 2015 ho jako prezidenta vystřídal jeho nejstarší syn Kazuhiro. Rodinné následnictví je tak ve firmě zaručeno i nadále.

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře