» Blog » Orient

Orient Bambino – Jedny z nejlepších společenských hodinek

Tagy: Recenze | Orient | Pánské | Klasické | Retro | Společenské

Agáta Vřeská | 3.10.2022 | 8 MIN

Orient Bambino jsou často označovány jako nejlepší společenské hodinky ve své kategorii. Nebo taky jako ideální vstup do světa mechanických hodinek. Shodují se na tom nejen zahraniční recenzenti a odborníci, ale po přečtení dnešního článku jim nejspíš dáte zapravdu i vy.

Král dostupných společenských hodinek

Zatímco zasvěcení už vědí, že Orient Bamino jsou králem cenově dostupných společenských hodinek, pro širší veřejnost je to zatím spíš tajemství. Zvláště v naší české kotlině. Pojďme to změnit. Protože pokud chcete prověřené společenské hodinky s automatickým strojkem do desítky, o Bambinách byste neměli uvažovat, ale dost možná je už dávno mít.

Naše videorecenze:

Kategorie společenských hodinek se popravdě určuje poměrně těžko. Zatímco některé styly, například potápěčské hodinky, mají celkem instinktivně dané aspekty, u společenských je to dost subjektivní. Měly by být samozřejmě elegantní – ale to každý vnímá trochu odlišně.

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina
11.12.2023 - Jiří Hons
Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina

Dalo by se to zjednodušit, že mají být minimalistické a nepoutat přílišnou pozornost. Když pak ale vidíte nového anglického krále s hodinkami Permigiani s chronografem, je jasné, že ani tato definice není přesná – mají sice stopky, ale vysoká společenská úroveň se jim nedá upřít.

Přesto většina názorů dospěje nakonec k tomu stejnému – elegantní, jednoduché, bez zbytečných komplikací. Velikost ideálně kolem 40 mm, klidně i méně, a tenké tak, aby se vešly i pod košili s manžetou.

5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek
23.7.2018 - Martin Koňařík
5 nejčastějších chyb při výběru pánských společenských hodinek

A taková jsou Bambina. Na trhu jsou už více než dekádu a právě díky svému nadčasovému elegantnímu designu, kvalitnímu zpracování a dostupné ceně se staly velmi populární. A stále jsou pravidelně v žebříčcích TOP hodinek ve své kategorii.

Například Gear Patrol je ve svém výběru nejlepších pánských společenských hodinek vybral jako úplnou topku v kategorii Levné společenské hodinky. V MillenaryWatches.com to viděli podobně, když Bambina zařadili mezi 11 nejlepších společenských hodinek. A jeden z nejsledovanějších zahraničních recenzentů The Urban Gentry, který recenzoval hned několik verzí Orient Bambino, chválou taky zrovna nešetřil:

Entry level do světa mechanických hodinek

Kromě toho, že obstojí jako oblekovky, Orient Bambino jsou ideální také pro nováčky ve světě hodinek, nebo zkrátka pro ty, kteří mají omezený rozpočet. A rozhodně se podle mě najde i hodně těch, kteří Bambina budou "nutně potřebovat" už jen proto, že přináší tolik za tak málo.

Můžete namítnout, že elegantní hodinky s quartzovým (bateriovým) strojkem pořídíte za stejnou nebo ještě nižší cenu. Orient Bambino mají ale díky svému prověřenému mechanickému strojku přirozeně trvalou hodnotu. To vám módní bateriové hodinky sotva nabídnou. Bambina budou možná vaše první mechaniky, ale dost možná budou ve vaší rodině po generace.

Jako ideální stavební kámen hodinkové sbírky vidí Orient Bambino i oblíbený hodinkový YouTuber Teddy Baldassarre. Teddy má ostatně pro elegantní Orienty celkově slabost a patří mezi jeho časté volby v různých kategoriích.

Téměř bezkonkurenční poměr cena/výkon

Bambina od japonského Orientu jsou často přirovnávány k Seiku SKX. Legendární potápky byly dlouho vládnoucí kolekcí ve světě dostupných automatů. Spolehlivé, s in-house strojkem, s nadčasovým designem. Takové jsou i Bambina, jen v kategorii společenských hodinek.

Když navíc Seiko SKX přestalo vyrábět, začalo se z mnoha stran ozývat, že na trůn nastoupily právě Orient Bambino. A i když se od té doby na trhu objevily zajímavé novinky, troufám si říct, že Bambino kraluje dál.

Perfektně se o tom rozepsali také na jednom z nejlepších zahraničních magazínu o hodinkách Hodinkee.com.

Bambina poznáte snadno. Vyznačují se totiž několika prvky, které jsou společné pro všechny varianty. Tím hlavním je nápadně vypouklé minerální sklíčko. To ale není vše, protože Bambina mají také vypouklý číselník, který pozvedá hodinky na úplně jinou úroveň.

Minerální sklíčko je Bambinám někdy vytýkáno, protože je náchylnější na poškrábání než safír. Vzhledem k ceně je to ale plně ospravedlnitelné a s vypouklým safírem bychom se dostali o hodně výše s cenovkou. Takto nabízí úžasný retro styl za skvělou cenu.

Uvnitř je pak automatický strojek. To by nebylo ještě tak neobvyklé, ale tady je třeba podotknout, že se jedná o in-house strojek. Tedy strojek, který si značka vyrábí sama. Orient sice spadá pod Epson Corp. a je tak nepřímo spjatý se Seikem, ale strategii i výrobu mají zcela samostatnou.

Kromě verzí Small Second a Open Heart mají všechny aktuální verze Orient Bambino strojek F6724. Není, pravda, nijak zvlášť zdobený, ale to se dá vzhledem k ceně pochopit. Zato je časem prověřený (Orient je do Bambin dává někdy od roku 2016) a nabízí i hacking (zastavení vteřinové ručky při nastavování času) a možnost dotáhnout strojek také přes korunku.

Strojek má rezervu chodu 40 hodin, 22 kamenných uložení a běží na frekvenci 21600 polokmitů za hodinu. Maximální odchylka je Orientem deklarovaná na +25/-15 sekund za den, nicméně běžná zkušenost majitelů je mnohem, mnohem lepší. Nezřídka se setkáte s názory, že jim Bambina chodí s odchylkou +- do 5 sekund za den!

Ostatně, skvělé postřehy a zkušenosti najdete na českém hodinkovém fóru Chronomag, kde má Orient Bambino vlastní vlákno.

Jedna z pochopitelných výtek je trochu větší hlučnost strojku, respektive hlučnější pohyb rotoru při otáčení. Ale i to je u strojků v základní cenové hladině docela běžný a odpustitelný problém.

Pouzdro hodinek je vždy z oceli, někdy s PVD úpravou. Bok pouzdra je v broušeném finiši, zatímco zbytek včetně velmi tenké lunety jsou v lesku. Většina variant má průměr 40,5 mm a rozteč mezi nožkami 21 mm. Pro společenské hodinky je 40 mm stále více než ideální hodnota, zvlášť, pokud máte větší zápěstí.

A když jsme u těch čísel, rozteč 21 mm je taky často napadána. Standardnější jsou totiž sudá čísla řemínků a na trhu je jich násobně větší nabídka než v lichých číslech. Nicméně, kůže má úžasnou vlastnost se přizpůsobit, a tak i pokud nenajdete v jednadvacítce to pravé, 22mm řemínek by měl mezi 21mm nožky taky krásně vklouznout.

Když už zmíněný recezent The Urban Gentry hodnotil Bambina, bylo hodně věcí, které na nich skutečně miloval, ale – na společenské hodinky mu přišly příliš velké. Bylo to ještě před tím, než Orient přišel v roce 2022 s pouzdrem o průměru 38 mm. Z příliš velkých se staly... perfektní.

Pro majitele menších zápěstí je tak Version 7 s průměrem 38,4 mm ideální. Skvělých recenzí na ně najdete nespočet, osobně doporučuji také tu na Monochrome-watches.com. A trefně to shrnuli i na Ben's Watch Club.

(Ještě dříve se objevila verze s 36mm průměrem, kterou Orient celkem nešťastně označil jako dámskou. Ta je ale nyní prakticky nesehnatelná a Orient ji vede jako ukončenou sérii.)

Doba zmenšování. Které hodinky jsou v menším ještě lepší?
4.1.2024 - Lukáš Lenart
Doba zmenšování. Které hodinky jsou v menším ještě lepší?

Jaký je rozdíl mezi 1st a 2nd generací? A mezi verzemi 1, 2...7?

Bambina se mi podařilo vystopovat až do roku 2012 a jsou ve dvou generacích. Starší modely jsou označovány jako 1st Generation, kterou však již pravděpodobně na českém trhu nenajdete. 2nd Generation poznáte tak, že má na číselníku napsáno "water resistant" oproti dřívějšímu označení "water resist" u 1st Generation.

2nd Generation má lepší strojek. Z původního 48743 přešel Orient na kalibr F67 s 22 kameny, který nabízí navíc možnost dotažení korunkou a také hacking. Jinak se od sebe jednotlivé generace nijak neliší.

Na trhu tak dnes najdete už pouze druhou generaci Orient Bambino, zato v mnoha verzích. Konkrétně 8 verzí s datumovkou a variantu s Open Heart a Small Second. Takže celkem deset.

Bambino je samozřejmě pouze přezdívka, Orient takto své hodinky oficiálně nenazývá, ale už kvůli složitým modelovým kódům jim nejspíš nikdo neřekne jinak něž Bambino. A stejně neoficiální je také rozdělení do verzí. Ty ale mají vždy nějaké společné znaky.

Vypsat je by bylo na dlouho, ale jednoduše – Version 1, 2, 3, 5 a 6 mají průměr 40,5 mm. Stejně tak Small second a Open Heart. Version 4 je jako jediná s větším s průměrem pouzdra 41,5 mm. A Version 7 je pak s menším s pouzdrem 38,4 mm. Na trhu se objevila i verze s 36mm pouzdrem. Liší se také designem číselníků, ruček, indexů a korunky.

Podrobně a hlavně asi i přehledněji jsme se tomu věnovali v naší fotogalerii Orient Bambino:

Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend

Přesvědčeni?

Orient Bambino jsou krásné hodinky. Jednoduché, elegantní, hravě splňující požadavky na „dress watch“, tedy společenské hodinky s ne úplně nejvyšší úrovni formálnosti. Současně jsou to hodinky skutečné hodinářské značky, která má za sebou legitimní historii, vyrábí si hodinky včetně strojků sama a nabízí jeden z nejlepších poměrů cena/výkon na trhu.

Najde se i několik věcí, které Bambinám můžete vytýkat, ale vzhledem k ceně si dokáže téměř vše bez problému obhájit. Navíc, jen těžko budete hledat lepší a uznávanější společenské hodinky než právě Orient Bambino.

Perfektní poměr cena/výkon
In-house automatický strojek
Vintage design se zakřiveným sklíčkem i číselníkem
Tradiční značka s historií
Velký výběr variant včetně velikostí
Dostupné hodinky, které uznávají i hodinkoví nerdi

Minerální sklíčko
Lichá šířka řemínků (u některých variant)
Horší kvalita kožených řemínků
Hlučný rotor
Příliš velké pro společenské hodinky (varianty 40,5 mm a více)
Voděodolnost základních 30M

Alternativy. Kdo vyzve krále?

Orient Bambina samozřejmě nejsou na trhu jediné společenské automaty do desítky. I když, asi žádné jiné nemají tak silné jméno. Přesto, pokud Bambina nejsou to, co hledáte, doporučuju kouknout na tuto trojici:

Na každodenní nošení – Seiko Automatic. U Seika hledáme společenské hodinky obvykle v řadě Presage, ale má i kolekci Seiko Automatic, která nabízí jednoduché, elegantní modely. Průměr je 41,2 mm, mají minerální sklíčko a pro běžné každodenní nošení užitečných 100 metrů voděodolnosti. Uvnitř je prověřený strojek 4R35 s hackingem, ručním nátahem a 41 hodinami rezervy.

7 590 Kč skladem

Retro – Timex Marlin. Pokud máte rádi hodinky, se kterými jakobyste se vrátili v čase, Marlin je model přesně pro vás. V zahraničí dobře známý a oblíbený kousek, který u nás často zamítneme pro akrylátové sklíčko. To je ale součást jejich vintage kouzla. Uvnitř je pak automatický strojek od japonské Miyoty.

Se safírem – Festina Automatic. Nestává se často, že bych sáhla po módní značce, ale tady si to Festina zaslouží. Designově vychází ze společenské klasiky, uvnitř je automatický strojek Miyota a oproti konkurenci má výhodu v podobě safírového sklíčka. Jako levná alternativa stojí rozhodně za zvážení.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Bambino Version 8 představení – Společenská klasika po osmé
28.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino Version 8 představení – Společenská klasika po osmé

6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex
25.1.2022 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejzajímavější pánské hodinky Timex

6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot
8.5.2023 - Agáta Vřeská
6 NEJ: Nejoblíbenější pánské společenské hodinky Tissot

Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté
7.6.2023 - Igor Kratochvíl
Orient Neo Classic Sports recenze – Sejdeme se o půl žluté

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku