» Blog » Orient

Orient Bambino Version 8 představení – Společenská klasika po osmé

Tagy: Představení | Orient | Klasické | Retro | Společenské | Tradiční

Agáta Vřeská | 28.4.2023 | 3 MIN | 1x komentář

Bambina asi není třeba moc představovat. Jedny z nejproslulejších cenově dostupných společenských hodinek jsou milovníkům hodinek dobře známy. Dokonce tak, že sám Orient přezdívku Bambino pojal za vlastní. V roce 2023 přichází na trh už osmá verze Orient Bambino Version 8.

O Bambinách jsme psali už první poslední. Od historického vývoje přes důkladný přehled všech verzí (a obou generací). Takže víme, že jsou v různých provedeních, designech i velikostech.

Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend

Všechny mají ale společné několik znaků:

  • Elegantní design
  • Minerální vypouklé sklíčko
  • Automatický strojek
  • Zakřivený číselník
  • 30metrová voděodolnost
  • Dostupná cena

Ty nejproslulejší (a tipla bych i nejoblíbenější) je Orient Bambino Version 2. Podle mě za to můžou majestátní římské číslice, které hodinkám dodávají jistou nostalgičnost, ještě větší dávku retra a nadčasovosti. Takové hodinky prostě budou vypadat dobře i za 10, 20, 50 let.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

A právě z této 2. verze vychází novinka z roku 2023, kterou můžeme označit za 8. verzi. I když ty verze jsou spíše pomůckou v orientaci a sám Orient je kromě kódu nijak neoznačuje. (Ale kdo by si pamatoval kódy...)

Osmičky dostaly podobné rozměry, tedy průměr 40,5 mm (43 s korunkou), 46,3 mm na délku a neznatelně větší je tloušťka 12,5 mm. Opět mají zakřivené sklíčko z minerálu a průhledné dýnko.

Zatím jsou v nabídce 4 barevná provedení a všechna na koženém řemínku. I tady zůstal neduh v podobě horší kvality řemínku a 21mm rozteče mezi nožkami, takže nabídka řemínků je lehoučce omezenější.

Mě dostala béžová klasika, ovšem u vytržení jsem z červené verze. Ona je to spíš vínová, bordó nebo něco na ten způsob. Každopádně v kombinaci se zlatými ručkami to vypadá senzačně. To je přesně ten příklad toho, že společenské hodinky můžou být zajímavé a u méně formálních akcí se člověk chce odvázat.

A teď si to představte. Vínová Bambina, k tomu černý oblek, ale – s červenou kravatou ve stejném odstínu. A třeba zlaté manžetové knoflíčky nebo spona. Tmavě hnědé kožené boty, opasek a ten dojem je dokonalý.

Ale ať jsme genderově vyvážení, díky menším rozměrům (které jsou u společenských hodinek vítané) podle mě zaujmou i ženy se zálibou v mechanických hodinkách. Třeba já bych je brala všemi deseti.

Zpět k hodinkám. Dá se říct, že jediná změna je ve strojku, respektive v komplikacích, které nabízí. Na číselníku je vidět 24 hodinový ukazatel (tedy jestli je dopoledne, nebo odpoledne) a den v týdnu. Ten se nastavuje korunkou v první poloze (na jednu stranu nastavujete den v měsíci, na druhou den v týdnu).

Kalibr nese označení F6B22, ale v základu je pořád stejný. Tedy okolo 40 hodin rezerva chodu a hacking.

Bambina jsou ukázkový příklad elegantních hodinek s automatickým strojkem, za který nedáte ranec, a přesto nabízí vysoký společenský status a spolehlivost.

Kdyby měly safírové sklíčko a možná o chlup vyšší voděodolnost (pro zichr), byly by dokonalé. Ovšem při zachování zakřiveného sklíčka v podobě safíru by cena byla o dost výš a Bambina mají své místo jasně dané. I když – kdo ví. Orient si je dobře vědom silného postavení (však je zahraniční recenzenti obvykle vynáší pomalu do nebes) a tak když přijal přezdívku Bambino za oficiální název, proč by v budoucnu nepřišel i s upgradem sklíčka.

Nechám se překvapit.

Mohlo by vás dále zajímat:

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?
19.6.2020 - Martin Balabán
Orient slaví 70 let, jaká je jeho historie?

Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé
10.8.2023 - Agáta Vřeská
Orient Star fotogalerie – Když jsou jedny hezčí než druhé

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina
11.12.2023 - Jiří Hons
Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 356 dny, reagovat
Sympatická značka, sympatický model... len tá asymetria v umiestnení pomocných ciferníčkov mi tak nejak kole oči :)

Hodinky zmíněné v článku