» Blog » Orient

Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK08 recenze – Ještě více vintage Bambina

Tagy: Recenze | Orient | Klasické | Společenské

Jiří Hons | 11.12.2023 | 6 MIN | 2x komentář

Už tak dost rozvětvená rodina úspěšné kolekce Orient Bambino se nám rozrostla opět o nového člena – Orient Sun & Moon RA-AK08. Mezi své příbuzné zapadá dokonale, rodinná podoba se nezapře na první ani na druhý pohled, a přesto dává najevo vlastní, svébytný charakter. Je to Bambino, které rádo retro – a nebojí se tím pochlubit.

Orient Bambino z rychlíku

Nějak blíže si představovat Orient Bambino patrně netřeba – společenské hodinky člena japonské svaté trojice Citizen-Orient-Seiko, vyznačující se tím správným retro (nebo vintage, chcete-li) designem, jste už určitě museli někde potkat. V cenové relaci do deseti tisíc patrně nic kvalitnějšího a osazeného in-house strojkem nenajdete, říká se – a není důvod tento výrok zpochybňovat. K tomu, jak jsou Bambina oblíbená, přispívá i velké množství variant, ve kterých se vyrábí.

Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino: Jedny z nejlepších společenských hodinek

Momentálně známe dvě generace. První už se sice nevyrábí, druhá nám ale donedávna nabízela deset verzí, ze kterých jsme si mohli vybírat, pokud mezi ně započítáváme i modely Small second a Open heart. A aby to nebylo málo, tak přibyla další, Orient Classic Sun & Moon Automatic.

Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend
3.10.2022 - Agáta Vřeská
Orient Bambino – Fotogalerie společenských legend

Bambino, Sun & Moon, nebo něco mezi?

Pro jistotu si radši hned na začátku upřesníme to „Bambino“, které přidávám k oficiálnímu názvu. Ano, vzhledově a průměrem (41,5 mm) dost připomínají řadu Sun & Moon. Ale design ciferníku nás rozhodně nenechá na pochybách (budeme se o něm ještě bavit) odkud vítr vane. Tohle prostě jsou Bambina, nejde o další model řady Sun & Moon a ani o nějaký mezičlánek.

Vintage na první dobrou

Jakmile nová Bambina Sun & Moon spatříte, hned budete mít jasno, že tyhle hodinky nepatří do tělocvičny nebo na trek, ale hezky pěkně pod manžetu slušivé košile. Dobře, u košile s krátkým rukávem odvedou svou službu také, ale primární určení je naprosto zřejmé. Máme před sebou elegantní časoměřič s římskými číslicemi na ciferníku, dvojitou datumovkou a až verneovsky řešenou dvaceti čtyř hodinovou komplikací, znázorňující fázi dne pomocí obrázků Měsíce a Slunce.

A pokud to není verneovské řešení, tak mně verneovky rozhodně připomnělo – určitě bych si tyto hodinky dokázal představit na zápěstí třeba Cyruse Smitha při průzkumu ostrova, u jehož pobřeží ztroskotal s balónem… Bez ohledu na to, že Verneovi hrdinové samozřejmě vlastnili hodinky kapesní a ne náramkové. Vintage odkaz k této době ale nová Bambina rozhodně dávají najevo a ostudu by vám ve století páry neudělaly – a bezesporu vás budou vkusně prezentovat i dnes.

Čtyři bráškové

Nebyla by to snad ani společnost Orient, kdyby nenabízela hned několik verzí, ze kterých si můžete vybrat. K dispozici jsou tak tři barvy ciferníku – černá, bílá a „béžová“ nebo „zažloutlá“ (poskytující bezesporu nejvíc vintage efekt).

Černou a béžovou verzi dostanete ve stříbřitém pouzdře a na černém koženém náramku, bílá je pak k mání buď ve zlato/bronzovém provedení (zde je řemínek hnědý, přeci jen tak lépe ladí k pouzdru), anebo opět se stříbrolesklým povrchem pouzdra. Právě tuto poslední verzi, označovanou jako Orient Classic Sun & Moon Automatic RA-AK0802S10B, jsem měl k dispozici já.

Rodina se nezapře

Ciferník těchto hodinek vám bude okamžitě pekelně povědomý. Aby taky ne – základem se stal číselník druhé generace Orient Bambino, konkrétně jde o verzi dvě. Anebo o verzi osm, která sama o sobě z druhé verze vychází. Vlastně by se dalo říci, že se díváte právě na osmou verzi, kde dvaceti čtyř hodinovou ručku nahradilo obrázkové znázornění Měsíce a Slunce. A to je zase vypůjčené od modelů řady Sun & Moon… Ano, geny jsou zde naprosto zřetelné a nepopiratelné.

Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenze – Srdce na dlani
21.3.2022 - Martin Balabán
Orient Sun and Moon Automatic RA-AS00 recenze – Srdce na dlani

Retro, jak má být

Díváme se na Bambina, takže nás nepřekvapí průměr 41,5 mm (nositelný v podstatě pro všechny), voděoodolnost testovaná na 30 m, vypouklé minerální sklíčko a mírně vypouklý ciferník. Ten lemuje dvojitý číselně/indexový rastr pro přesný odečet času a vévodí mu, někde mezi pozicí čtvrté a páté hodiny, již zmíněná komplikace Sun & Moon, podle které neomylně rozpoznáte, ve které fázi dne se momentálně nacházíte.

Určitě zaujmou i modřené ručky s centrálně umístěnou vteřinovkou a u desítky subciferník ukazatele dne v týdnu. Pořadí dne v měsíci pak odečtete v menší apertuře vedle pozice čísla tři.

Na třetí hodině najdete i klasicky umístěnou korunku. Jak jinak, jde o společenské hodinky, na výstřelky tu není prostor. No a logo výrobce? To se nám uhnízdilo někam mezi jedničku a dvojku. Na lumi si tu nikdo nehraje a v tomhle případě je to i dobře, hodinky tohoto určení se bez ní rozhodně obejdou – a možná by tu i vyhlížela jako zbytečnost navíc. Celkově se jedná o hezky provedený retro model. A díky komplikaci Sun & Moon dostáváte do rukou (a na ruku) ještě o něco větší vintage efekt než u jiných Bambin.

Co ta čtyřka?

Ano, na to jsem se ptal od první chvíle, kdy jsem poprvé spatřil Bambina druhé verze z druhé generace. U nich totiž, stejně jako u osmé verze, vás totiž musí trknout, že římská čtyřka tu není znázorněna obvyklým symbolem IV, ale čtyřmi svislými čárkami, tedy IIII.

Za to bych dostal ve škole přes prsty… A přeci je to správně. Poměrně jednoduše se dá dohledat, že Římané používali obě verze zápisu – a tu, kterou vidíte na ciferníku, dokonce preferovali při výpočtech, alespoň po nějakou dobu. Proč nám to ve škole neprozradili, pro mě zůstává záhadou.

Bez průhledu to nejde

Skoro jsem na něj zapomněl, ale bez zmínky o průhledu by pohled na nová Bambina nebyl úplný. Takže ano, samozřejmě že mají průhled na strojek. Ocelová část dýnka okolo něj je věnována informacím o použitém kalibru, odolnosti proti vodě a ubezpečení, že uvnitř najdete japonský strojek. A nechybí samozřejmě logo EPSON.

Pod (opět minerálním) sklíčkem se předvádí in-house kalibr Orient F6B24, kromě plochy rotoru nijak zdobený. Což nevadí, strohost strojku vyvažuje gravírování právě této plošky. Ač je jednoduché (anebo možná právě proto), v podstatě jen jeden minimalistický vzor ve společnosti s logem výrobce decentně ladí se zbytkem strojku.

Jak si vede strojek

Uvnitř je již zmíněný kalibr Orient F6B24 – to znamená 22 kamenů, ruční i automatický nátah, hacking a jak rozumnou rezervu chodu, tak i slušnou přesnost. Při 21600 bph (3HZ) se uvádí odchylka od +25 do -15 sekund za den, já průměrně naměřil zhruba sedm sekund denně při běžném nošení – a potěšující je, že to byly vždy odchylky do plusu. Za týden jsme tak jen na téměř minutě napřed, v cenové relaci, v jaké se pohybujeme, bych se asi nebránil spojení „zlatý standard“.

Po důkladném natažení vydrží odměřovat čas rozhodně déle, než je deklarovaných 40 hodin, a to dokonce o hodně. U testovaného kusu jsem naměřil o více než dvě hodiny delší výdrž – realita je tak rozhodně lepší než garantované parametry… Jak často tohle vídáme v jiných oblastech? Ano, máte naprostou pravdu – v podstatě nikdy.

Retro, které potěší

A jsme u konečného zhodnocení. Jistě, nebavíme se o hodinkách pro každého a každou příležitost. Žádná Bambina nebyla, nejsou a ani nikdy nebudou „univerzály“. Snad jen pro lvy společenských salonů. Ale pro nás, běžné uživatele? Ani pro nás rozhodně nebude na škodu mít v hodinkovnici vintage model vhodný pro oficiální příležitosti.

Na plese, svatbě nebo banketu s nimi uděláte mnohem víc parády, než s dnes tolik oblíbenými (a téměř kdekoliv nošenými) chytrými hodinkami. Já osobně mám Bambina rád kvůli jejich retro designu. Zejména se to týká ciferníku a průhledu na strojek, na oboje se prostě moc hezky kouká.

Během chvíle vás naladí na mírně nostalgickou vlnu a komplikace dne a noci v podání RA-AK08 dodá ještě víc vintage efekt, než jsme u Bambin normálně zvyklí… A i když si s nimi nemůžete jít zaplavat a v noci si na ně musíte posvítit, tak si dovolím prohlásit, že jsou situace, kdy se budou hodit nejen staromilcům a milovníkům retra.

Rozumně přesné, kvalitně zpracované hodinky s přijatelnou cenovkou od léty prověřeného výrobce si tak jistě najdou cestu k mnoha po nostalgii bažícím srdcím.

Orient Bambino Version 8 představení – Společenská klasika po osmé
28.4.2023 - Agáta Vřeská
Orient Bambino Version 8 představení – Společenská klasika po osmé

Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta
10.1.2022 - Vojtěch Höhe
Orient Bambino Version 6 recenze – Elegantní automaty, které budou sloužit dlouhá léta

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Marekpřed 137 dny, reagovat
Zlé jazyky vravia, že na plese potápačského krúžku najviac bodujú maká XL... no a k tomu (ne)plávaniu vs bambína - na krátky bazén po dĺžke by tá vodeodolnosť 30 m predsa akurát vychádzala ;)
Janpřed 114 dny, reagovat
Ty čokolády vypadaj moc hezky. Škoda toho sklíčka , ale za tu cenu bych toho chtěl asi moc.

Hodinky zmíněné v článku