» Blog » Orient

Orient Diver RA-AC0K0 recenze – Seriózní potápěč

Tagy: Recenze | Orient | Potápěčské

Martin Balabán | 14.3.2022 | 3 MIN

Orient Automatic RA-AC0K0 zastává v produkci japonské firmy zajímavou pozici. Stojí tak trochu pozapomenut mezi velmi populárními hodinkami pod deset tisíc korun (Mako, Ray, Kano, Kamasu) a vrcholným modelem Triton. Ale pozor, mladší brácha Tritona má taky ostrý trojzubec!

V cenové relaci kolem 10 000 Kč je v segmentu potápěčských hodinek opravdu široký výběr. Hemží se to tu želvami, rejnoky, žraloky a spoustou dalších zástupců mořské fauny a flory. Při prohlížení všech těch barevných a podivných živočichů žijících v hlubinách může naší pozornosti snadno uniknout žralok pomalu plavající nad naší hlavou.

Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?
23.2.2023 - Eliška Měrková
Kultovní potápky od Orientu – Jak se vyznat v přezdívkách?

Ale právě on je tím, na koho bychom si měli dávat pozor. Predátor, kterého si všimneme, až když je pozdě. Orient RA-AC0K0 sice nekouše, ale myslím si, že taky zůstává tak trochu mimo hlavní proud. Bohužel.

Král moří

Jedná se totiž o model, který svými vlastnostmi vyčnívá nad všechny své konkurenty. Pouzdro s průměrem 43 mm působí bytelně a zároveň má rozumnou tloušťku 13 mm. Plné ocelové dýnko s delfíny jasně ukazuje, kam patří.

Leštěné boky a broušená čelní plocha je standardem, prémiově však působí leštěná hrana pouzdra táhnoucí se podélně po boku od jedné nožky k druhé. Přechod mezi leštěným a broušeným povrchem je perfektně ostrý. Tento detail vám udělá radost vždy, když se na hodinky podíváte.

Hliníková luneta má luminiscenční bod, jak se u potápěčských hodinek sluší a patří. Je otočná ve 120 krocích a má jasnou odezvu – výraznější cvaknutí při pootočení. Velká šroubovací korunka s logem výrobce je šikovně ukryta na pozici čtvrté hodiny.

Přehledné se super strojkem

Hlavní roli tu samozřejmě hraje číselník. K jeho popisu stačí jedno slovo – přehlednost. Velké hodinové indexy skoro přetékají luminiscenčním materiálem a mají jednoduché tvary. Výborně kontrastují s lesklým povrchem číselníku. Hodinovou šipku a minutovou sword ručku doplňuje vteřinovka s barevným koncem. I ta má výplň ze svíticího materiálu a ve tmě není problém s odečtením času.

Luminiscence – Budiž světlo
7.5.2019 - Radim Krčmář
Luminiscence – Budiž světlo

Tyhle Orienty svítí úžasně. Rozhodně v tomhle aspektu snesou srovnání i s tou nejsvítivější konkurencí – v pohodě „přečtete“ čas i v 5 hodin ráno po celé noci ve tmě. A co sklíčko? Tady Japonci splnili úkol na 100 %. Co víc si přát než safír s antireflexem? Paráda.

Uvnitř hodinek tepe in-house strojek F67. Jeho rezerva nátahu přes 40 hodin je dostatečná a má samozřejmě i hacking. Navíc deklarovanou přesností (+25s až -15s za den) výrazně převyšuje strojky ostatních výrobců, včetně Seika a jeho kalibru 4R36.

Triton junior – Zhodnocení

V nabídce jsou pak hned v několika barevných variantách. Já měl k dispozici s černým číselníkem, ale zaujme i populární zelená nebo nestárnoucí pepsi varianta. Svérázná je pak i poslední varianta s barevnou úpravou pouzdra a zeleno-oranžovou kombinací.

Chybí těmto hodinkám vůbec něco? Jedinou výtku bych měl (jako u všech hodinek v této cenové kategorii) jen k ocelovému náramku. Plechová spona a koncovky jsou bohužel evergreen i u ostatních hodinek kolem 10 000 Kč. Ale zkuste najít hodinky se safírem, automatickým strojkem s hackingem a 200m voděodolností za deset nebo jedenáct tisíc. Moc jich není, že? A co si budeme povídat, želvy nebo fugu už má kdekdo.

Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver
25.1.2021 - Agáta Vřeská
Citizen Promaster Marine NY010 recenze: titanové Diver's, které nemají konkurenci

Navíc Triton junior (tahle přezdívka se asi neuchytí…) má na japonské hodinky střídmý, univerzální a líbivý design. Všechny dílky tu do sebe zapadají opravdu dobře a je vidět, že Orient zúročil zkušenosti z předchozích veleúspěšných modelů Ray a Mako. Tento model představuje opravdovou esenci potápěčských hodinek – přehledné a lehce čitelné, odolné a nositelné každý den. Mohou být základem vaší hodinkové sbírky a každodenním parťákem do jakékoliv situace.

Mohlo by vás dále zajímat:

Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky
30.9.2022 - Jan Kalousek
Orient Kamasu recenze – Příběh jedné ostrozubky

Seiko King Turtle: vytoužený upgrade kultovních želv
13.5.2020 - Agáta Vřeská
Seiko King Turtle: vytoužený upgrade kultovních želv

VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek
5.3.2021 - Agáta Vřeská
VŠE NA TÉMA: Voděodolnost u hodinek

Líbil se vám článek?

Každou středu vám e-mailem zasíláme přehled nových článků a soutěží.

Komentáře

Hodinky zmíněné v článku